Jump to content

Photo

Kako šparate in kje živite?

• Please log in to reply
553 replies to this topic

#301 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 07 January 2021 - 11:23 AM

Moj je tudi konkreten zapravljivec...te vzorce je pobral doma, ker njegova mama vse zapravi kaj dobi, vedno v minusu. Zadnjih nekaj let sem ga res začela nazaj bremzat in ga konstantno opominjat, da bo izgradnja stanovanja ogromen strošek, da ne mislim jemat prevelikega kredita itd. Zdaj kupuje zgolj stvari, ki bi jih tako rabili za novo stanovanje (pohištvo za pisarno, orodje itd) za ostale "igračke" pa ima denar od rojstnega dneva ali pa če kaj tako dobi povrh, ko komu kaj pomaga.

Sem ravnokar kontaktirala arhitektko in mi bo naslednji teden poslala načrte in prereze, da se začnemo z izvajalcem pogovarjat o ceni izdelave. Baje je soglasja že vsa pridobila in bi lahko vložili počasi vlogo za gradbeno.

• 0

#302 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17283 posts

Posted 07 January 2021 - 11:24 AM

Pri nas je toplotna in je priblizno 500 elektrike za ogrevanje za celo hiso.
Midva sva oba iz sparovnega okolja. On se iz bolj. Moji starsi so pa malo razdvojeni glede denarja. Ogromno komentiranja o tem koliko kaj stane, za material je bilo vedno Ne rabis ali Bedarija (doziveli smo pa ogromno). Ampak za izgled pa zapravita... Pa za avte, hiso. Moj brat je se hujsi skopuh kot jaz :D Je sam prilezel do 6 mestne stevilke na racunu in to se iz osnovne sole.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#303 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 07 January 2021 - 11:28 AM

A ta Toshl dejansko plačate 30€ na leto za uporabo aplikacije?

• 0

#304 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 07 January 2021 - 11:37 AM

Naša dva ful šparata in sm zadnjič z mamo zapela eno debato, de za koji K****onadva ta keš šparata, naj si raje zdaj kaj privoščita, ke rkonec koncev nikoli ne veš, koliko časa boš na svetu, pa midve sva recimo da preskrbljeni... Itak ne pričakujem nič od njih. No, zdaj imata nov avto in jaz eno nakazilo na TRR, hjoooj. Pri takih penzijah mi niti ni jasno, od kje jima rata prišparat tolk keša.
  • 0

#305 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 07 January 2021 - 11:47 AM

Ne, Toshl imaš lahko brezplačno verzijo.

Moj foter sploh ne zna z denarjem, se včasih prav čudim kak mu je uspelo vse ustvarit kar je. On dokler je je, ponavadi gre še v minus kolikor lahko, ker sploh nima pregleda nad svojimi prihodki in odhodki, še kr živi v nekih oblakih. Me sploh ne čudi da mama nori zraven njega. Ona ima sicer lepo plačo ampak kolikor vem praktično vse stroške in hrano ona plačuje. Foter bolj kot ne samo stroške kmetijstva, mogoče zavarovanje za en avto in bencin, ki ga porabi, ostalo pa zafrčka oz zapije. Ker more it vsaki dan v trgovino po sveži kruh, in seveda mimogrede pusti v trgovini 20€, včasih je celo šel večkrat na dan v trgovino, ker je ''kao'' nekaj pozabil in potem se je seveda moral še v gostilni ustavit in tam zapravit nekaj denarja. Vsaka čast mami, da ji uspe finančno krmarit poleg vseh stroškov, kredita ipd. 

Fant tudi ni ravno navajen šparat, ima mantro da je zdaj treba ustvarjat, da šparalo se bo na stare dni. Mene to nervira, jaz moram vedeti, da imam na strani vsaj nek manjši znesek, neko rezervo, če kdaj kaj zagusti. Potem pa mi doma ali pa fant včasih rečejo, da sem škrt.  

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#306 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 07 January 2021 - 12:17 PM

Če je katera študirala ekonomijo ali se ljubiteljsko poglabljala v razne naložbe in kako oplemeniti privarčevan denar, naj kr deli svoje znanje :) Zame sicer trenutno ne pride v upoštev, bo pa v prihodnje, ko se večji projekti zaključijo. Torej naložbe v sklade, posamezne delnice, zlato, kriptovalute...

A ste življensko zavarovane in kje. Nekje sem brala, da naložbeno življensko zavarovanje ni ok zaradi slabih donosov oz da samo posojaš denar zavarovalnici, ki ga obrača, na koncu pa ne dobiš ven kaj več kot čiste vplačane premije.

A imate urejeno dodatno pokojninsko zavarovanje?

• 0

#307 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 07 January 2021 - 12:22 PM

Meni ponudi samo 1 mesec brezplačno, na koncu pa niti svoje banke ne morem dodat... :mad2:

Če je katera študirala ekonomijo ali se ljubiteljsko poglabljala v razne naložbe in kako oplemeniti privarčevan denar, naj kr deli svoje znanje :) Zame sicer trenutno ne pride v upoštev, bo pa v prihodnje, ko se večji projekti zaključijo. Torej naložbe v sklade, posamezne delnice, zlato, kriptovalute...

A ste življensko zavarovane in kje. Nekje sem brala, da naložbeno življensko zavarovanje ni ok zaradi slabih donosov oz da samo posojaš denar zavarovalnici, ki ga obrača, na koncu pa ne dobiš ven kaj več kot čiste vplačane premije.

A imate urejeno dodatno pokojninsko zavarovanje?

Jaz imam dve življenjski zavarovanji. Eno za 30 let, drugo za 15 let. V obe skupaj dam cca 220€ mesečno. Pri tistem, ki ga imam za 15 let se naložba šteje kot da sem naenkrat vložila ves denar, pri tistem za 30 let pa po principu obrestnega računa. Imam tudi dodatno pokojninsko zavarovanje preko službe - modra zavarovalnica, sama pa v dodatno pokojninsko ne plačujem...čeprav bi lahko, ker se upošteva pri dohodnini kot olajšava..

• 0

#308 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 07 January 2021 - 12:36 PM

Moj pravi,da ce nimas ravno nekih nepremicnin je najbolje zapravljat sproti. Kot ekonomist je totalno nenaklonjen varcevanju na banki,v raznih skladih ipd. Tocno zato, ker tu dejansko oni potem nekaj s tvojim "fiktivnim" denarjem pocnejo.
  • 0

#309 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 07 January 2021 - 12:39 PM

Briga me, kaj počnejo....važno mi je, da ga dobim ven, ko ga rabim :D 

• 0

#310 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 07 January 2021 - 12:42 PM

Ja bivsi ga ni dobil. Oziroma,da povem vec... 10 je vlozil v KD sklade in v 5 letih bi moral dobit 12ven, no ko je dvignil da bova stanovanje urejala je dobil le 8...inflacija,regresija in podobno so bili izgovori.
  • 0

#311 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 07 January 2021 - 12:45 PM

O kako velikih zneskih govorimo? pod 50k? 100k? Nad?

• 0

#312 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 07 January 2021 - 01:03 PM

Midva dava na stran cca 1000€ na mesec ali malo vec. Razpolagava s kaksnimi 2400€ mesecno pomojem. Jaz imam zdaj slabso porodnisko kot prvic, pa po porodniski bom kmalu brez sluzbe, tako da bomo videli naprej.. Poleg tega so se regresi, fantova bozicnica in take zadeve. Meni se zdi, da ful porabimo in da si nic taksnega ne privoscimo. Parkrat letno nama dajo njegovi stari starsi 200€. Za tamale dosti zapraviva, za hrano, tudi alkohola veliko spijemo, imava dva avta, na obeh vinjete, stanovanje ima visoke stroske, mi damo za plin zdaj okoli 100€, malo vec.. Spet imava nekaj malega v kriptu in na varcevalnih malenkost nad 30k. Ne veva pa, za kaj tocno sparava. Mogoce nekoc za eno sobo vecje stqnovanje, fant bi imel enkrat rad hiso, meni pa ne vem, ce je vredno... Rajsi grem brez slabe vesti na masazo na primer, haha. Se mi zdi, da oba kar znava z denarjem.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#313 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17604 posts

Posted 07 January 2021 - 02:11 PM

Neytiri, ce smem vprasat, a za stanovanje v katerem zivita, sta kredit vzela?
Midva imava cca 5k še v kriptovalutah, vložila sva malo čez 1000 eur pred lwti, sva šla pa čist eksperimentalno v to.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#314 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 07 January 2021 - 02:16 PM

Ko sem še imela pri Abanki račun, sem imela narejen avtomatski prenos drobiža na varčevalni račun - vedno mi je cente prenašalo na varčevalnega, tako da je bil na TRR vedno znesek, zaokrožen na cel €. NE vem, če ima NKMB tudi to možnost, če ima bi si dala kar na 10 zaokrožit.

Midva se pogovarjava, da bi za denar, ki ga varčujeva za otroka, kupila zlato.

Pri nas dobivava z otrokom od mojih staršev vsako leto zlato, vsak za svoj rojstni dan.

Dobra “fora” tole z drobižem.

Kaj redno kupujemo v tedenskih nakupih hrane (ko smo vsi doma, če P. ni, odpade večina mesa, mlečnih izdelkov): oreščke, sadje (sezonsko, banane pa čez vse leto), čaj, ovsene kosmiče, zelenjavo (sezonsko, včasih več, včasih manj, odvisno od trenutne ponudbe na vrtu oz. v skrinji/kleti - tudi mi vso ozimnico vzamemo pri tašči, ki čez leto pridno shranjuje viške z vrtov), testenine, nekaj malega mesa (tudi meso dobimo pri tašči, vzame od sorodnikov ali okoliških kmetov), rib, vegi “pripravke”, namaze, tofu, sir (parmezan, mozzarela, ...), kakšno salamo, tunino, jogurt, mleko, kruh, jabolčni sok. Pozimi gre v promet tudi veliko medu (ponavadi vzamemo pri sosedu čebelarju).

Občasno kupimo kakšno sladkarijo, sladoled, vloženo zelenjavo (predvsem pozimi - olive, kisle kumarice). Pozimi gojim tudi kalčke (lucerna), čeprav se v tej sezoni še nisem lotila.

Pa še ena anekdota na temo porabe denarja: otrok ima “svojo kreditno kartico” (otroška kartica, kamor starš nakaže denar s svojega TRR) ter denar v gotovini, ki ga dobi za razne praznike. V decembru se je odločil, da si bo v Sparu kupoval one Lego kocke, ki si jih dobil po znižani ceni za zbrane nalepke. In je rekel, da bo raje plačal s kartico, “ker se manj vidi, če porabiš denar s kartice kot gotovino”. Se je razvila dobra debata iz te ugotovitve.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#315 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85937 posts

Posted 07 January 2021 - 02:18 PM

Midva ne prideva pod 1000 € fiksnih stroskov (v grobem gre 500 za poloznice v kurilni sezoni in 500 za hrano ipd.) pa ce ne vem kako obracava.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#316 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 07 January 2021 - 02:19 PM

Zdaj gruntam - v Toshl ročno vnašate prihodke/odhodke, če imate brezplačno verzijo?

• 0

#317 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 07 January 2021 - 02:26 PM

Pri nas gre ogromno za elektriko, pa se mi ne zdi, da bi toliko porabili. Račun je vedno okrog 90 EUR mesečno. Občasno naračunajo za dva meseca preplačila, potem pa spet po starem. Sem mislila, da se bo z avtomatskim mesečnim odčitavanjem števca kaj spremenilo, pa smo še vedno na istem.
  • 0

#318 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 07 January 2021 - 02:27 PM

Neytiri, ce smem vprasat, a za stanovanje v katerem zivita, sta kredit vzela?
Midva imava cca 5k še v kriptovalutah, vložila sva malo čez 1000 eur pred lwti, sva šla pa čist eksperimentalno v to.

Mož je vložil čsto na začetku in prodal in dobil okoli 250€ ven. Če bi pustil notri do včeraj bi imela okoli milijona.

Se pa ukvarja z delnicami, občasno. Trenutno mu gre odlično.

Midva imava življensko zavarovanje na Triglavu, ampak mož sam vlaga v sklade, ne pusti, da oni in je kar lep donos.

Midva šparava, ampak bi lahko več. Zdaj bova začela bolj, ker nama to življenje v stanovanju oz. bolje rečeno okolica stanovanja dopizdeva. Lažje bi bilo, čebi iemla clj. To in to parcelo, tako pa tako hišo, tako pa ni nič oprjemljivega. Midva imava s hipoteko, avtom, položnicami, psom in hrano za okoli 1500€ stroškov, na grobo ocenjeno. Priznam, da sva si v zadnjem eltu več privoščila in, bogme, pasaloje, bi rekel Errol.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#319 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 07 January 2021 - 02:47 PM

Zdaj gruntam - v Toshl ročno vnašate prihodke/odhodke, če imate brezplačno verzijo?

Rocno ja. Jaz nisem pristas, da bi neko aplikacijo s svojim bancnim racunom povezovala. Nisem pa ravno dolgi uporabnik Toshla, da bi bila ful podkovana v njegovi uporabi. :)
Drugace je pa cel kup teh aplikacij, jaz dosti uporabljam Money Manager, odvisno kaj ti je pac bolj simpaticno.
Ta Ana Vezovsek ima tudi neko aplikacijo mojbudget.com, sem danes odkrila, kjer si lahko svasta nastimas. Ampak moras do nje preko neta dostopat, ni kot app ki ga nalozis na telefon in mi je to veliki minus.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#320 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 07 January 2021 - 02:47 PM

Priznam, da sva si v zadnjem eltu več privoščila in, bogme, pasaloje, bi rekel Errol.

:thumbup:
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users