Ko sem še imela pri Abanki račun, sem imela narejen avtomatski prenos drobiža na varčevalni račun - vedno mi je cente prenašalo na varčevalnega, tako da je bil na TRR vedno znesek, zaokrožen na cel €. NE vem, če ima NKMB tudi to možnost, če ima bi si dala kar na 10 zaokrožit.
Midva se pogovarjava, da bi za denar, ki ga varčujeva za otroka, kupila zlato.
Pri nas dobivava z otrokom od mojih staršev vsako leto zlato, vsak za svoj rojstni dan.
Dobra “fora” tole z drobižem.
Kaj redno kupujemo v tedenskih nakupih hrane (ko smo vsi doma, če P. ni, odpade večina mesa, mlečnih izdelkov): oreščke, sadje (sezonsko, banane pa čez vse leto), čaj, ovsene kosmiče, zelenjavo (sezonsko, včasih več, včasih manj, odvisno od trenutne ponudbe na vrtu oz. v skrinji/kleti - tudi mi vso ozimnico vzamemo pri tašči, ki čez leto pridno shranjuje viške z vrtov), testenine, nekaj malega mesa (tudi meso dobimo pri tašči, vzame od sorodnikov ali okoliških kmetov), rib, vegi “pripravke”, namaze, tofu, sir (parmezan, mozzarela, ...), kakšno salamo, tunino, jogurt, mleko, kruh, jabolčni sok. Pozimi gre v promet tudi veliko medu (ponavadi vzamemo pri sosedu čebelarju).
Občasno kupimo kakšno sladkarijo, sladoled, vloženo zelenjavo (predvsem pozimi - olive, kisle kumarice). Pozimi gojim tudi kalčke (lucerna), čeprav se v tej sezoni še nisem lotila.
Pa še ena anekdota na temo porabe denarja: otrok ima “svojo kreditno kartico” (otroška kartica, kamor starš nakaže denar s svojega TRR) ter denar v gotovini, ki ga dobi za razne praznike. V decembru se je odločil, da si bo v Sparu kupoval one Lego kocke, ki si jih dobil po znižani ceni za zbrane nalepke. In je rekel, da bo raje plačal s kartico, “ker se manj vidi, če porabiš denar s kartice kot gotovino”. Se je razvila dobra debata iz te ugotovitve.
Rape of the mind is a social disorder...