Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#301 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11850 posts

Posted 18 March 2008 - 08:45 AM

Jaz nisem vegetarijanka, ker mi parkrat na leto zapaše kaj mesnega in ga pač pojem, v smislu kakšne domače salame a-la pršut...tistemu se ne morem upret. Prav tako jem morske sadeže. Ne morem pa videt zrezkov, takšnih ali drugačnih. Kar se tiče mesa, sem priznam, mal zblojena, ampak mi je čist vseeno, ne razmišljam prav preveč o tem in ne analiziram. Če mi nekaj zapaše, bom tisto pač jedla (meso 5x na leto). Tako živim že od začetka srednje šole.

Odgovor na vprašanje, ki ga je postavila Kinky - če bi bila noseča, bi vprašala zdravnika, kako pogosto bi blo treba jest meso in bi verjetno to upoštevala, čeprav bi mi bilo težko. Verjetno bi šla v Harambašo al pa kej podobnega. smile.gif Zaenkrat sem mnenja, da mora otrok v trebuhu in še naprej dobivati tudi meso. Mislim, da je človeško telo narejeno za "vsejedstvo".
  • 0

#302 koki

koki

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1975 posts

Posted 18 March 2008 - 10:35 AM

Evo, jst sem tudi vegetarijanka že ene 15 let. Takrat (stara sem bila ene 10 let) se mi je meso enostavno obrnilo, ga nisem več marala, nisem pa še razmišljala o trpljenju živali...Sem se pa potem kasneje začela zavedat tudi s te strani glede živali, pa je bil samo še en plus zraven. V vseh teh letih nisem niti enkrat samkrat pomislila, da bi jedla meso, niti enkrat mi ni zapasal, oz. celo obratno, neskončno se mi gabi in smrdi. Sama si svojega življenja, da bi jedla meso, nikakor ne predstavljam. Zato Kinky, na tvoje vprašanje bi odgovorila, da bi zamenjala zdravnika, če bi bila v takšni situaciji. Moje prepričanje je, da če se mi nekaj gabi, nekaj ne prenesem, zakaj bi se silila, potem sigurno tudi v takšni smeri ne more dobro vplivat na otroka. Sicer pa poznam par žensk, ki so bile med nosečnostjo skos vegetarijanke, pa ni bilo prav nobenih težav, ne z njimi, ne z otrokom, zato verjamem, da če imaš sicer zdravo prehrano, to ne more vplivat na otroka, nikakor ne negativno.
Nikogar ne silim v vegetarijanstvo, to je stvar posameznika, me pa moti, ker se ljudje stalno vtikajo vame (pa ne družina in tisti, ki me dobro poznajo), ampak nasplošno. Zato redkokomu sploh razlagam, da ne jem mesa, ker se mi enostavno ne da poslušat ljudi, s svojimi vprašanji in pametovanji, zato se takim debatam vegetarijanstvo itd...raje izognem v velikem loku, v končni fazi je to moja stvar in nisem nikomur dolžna se opravičevati in polagati računov. Tudi jaz mesojedcev ne maltretiram z neumnimi vprašanji, zato pričakujem, da tudi oni mene ne.
Drugače pa naj še povem, da nimam nobenih zdravstvenih težav, nikoli nisem bila slabokrvna...torej mi jedilnik brez mesa nikakor ne škoduje.
  • 0

#303 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 18 March 2008 - 11:19 AM

Men je un stavk od FTSE mal mem usekan, ... bodi kot se sika laugh.gif , lej velik ljudi je recimo tko kot frida, potem jih je velik tud tko k jz, k sicr ne jem kopenskih zivali, na vsake tok pa pojem ribo. Za ljudi smo lazni vegiji, za nas same pa ne, ker se sploh nimamo za vegije. Jz vem da je moralno neopravicljivo da bi se klicala vegi, ob tem kar delam (jem ribe) ampak, mi je to jasno.
To je une vrste stavk- ne jem mesa, ker se mi smiljo zvali. Pol pa drug clouk rece, kaj pa travca se ti pa nc ne smil k jo utrgas, sj je tud ona rastla. No, ce si vegi, bodi vegi kot se sika huh.gif . Pozor: ce ste mesojedci, bodite mesojedci kot se sika, jejte vso meso, dans probite kenguruja, jutr medveda, pojutrsnm zirafo, drugac enostavno nisi mesojedec kot se sika. To govorim predvsem zato, ker huh.gif kako bi rekla, zato, ker nismo vsi 'vegiji' postal vegiji od dans na jutr in z istim razlogom, da bi se nam smilla vsa ziva bitja. Jz vem, da sm rabla dost stopnic prehodt, da sm kle k sm, in se s prvim dnem ko nisem vec jedla mesa, tega sploh nisem zavedala, da bom kdaj vegi, enostavno zato, ker nism vedla, da je bil tist moj zadn dan ko sm jedla meso. Mene vsak ta drug prasa a ja a si vegi, ko odklonm mesni meni, pa vedno recem, ne nism vegi, ker jem ribe.

Pa se o zdravnici- lani sm sla dat kri, in ker je zdravnica rekla da sm ful slabokrvna, kao sm mela hemoglobina 5, kar je ze za infuzijo, sm ji povedala (pac v vednost... ) da sicr ne jem mesa in tko... pa se ni nc obesala na to informacijo. Sicr se je pol izkazal, da so se zmotl in da je moj hemoglobin cist okej (13).
Jz bi pomojem zamenjala zdravnika ja, oz ne lih zamenjala samo sla po nasvet k drugemu al pa se k parim drugim, ampak ne da bi dobila potuho, pa da mi ne bi blo treba mesa jest, sam sam zato, da vidm, da nism v mislih sama glede tega kako greta skp vegeterijanstvo in nosecnost.
Mesa ne bi jedla, ce bi blo z mojo krvno sliko vse uredu, ce ne bi blo, pa ce bi bil kriv meso za izboljsanje krvne slike, pol bi pac jedla meso, jbg.
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#304 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 18 March 2008 - 11:42 AM

QUOTE(Kinky @ 18. 3. 2008 - 8:20) View Post

Imam vprašanje:
Zanima pa me, kaj bi naredile v primeru da zanosite, ter da vam zdravnik reče, da morate jesti meso (to se ne zgodi pogosto sicer, je pa tudi možno). Ne zajebavam oz. provociram, samo zanima me. smile.gif

Dobro postavljeno vprašanje.
Js ti čist komot odgovorim. Vrjetno bi se najprej pozanimala, če res ne obstaja varianta, da meso in beljakovine in vse ostalo kako drugače nadomestim.
No če bi mi zdravnik rekel, da ne gre drugače, kot da jem meso, bi ga pač jedla. Jebat ga, ne moreš bit tok egoističen, ker tukej se pač ne gre samo za tebe, ampak še za nekoga, ki se razvija v tebi ne. in valada, da moraš to postavit na prvo mesto.

Za moj pojem je dober primer tukej ženska kadilka. Js ne vem kok je res dobro, da ženska med nosečnostjo kadi, kljub temu, da ji ginekolog to odsvetuje. Pozanm kar nekaj bab, ki so že visoko noseče in lepo pušijo, ko turk. Katastrofa, da se tudi teh 9. mesecev ne more zadržati, ali pa vsaj omejiti kajenje.

No v glavnem (mal sem vn padla), js bi se tukej držala zdravnikovih nasvetov in bi lepo jedla meso, če bi ga seveda morala. Pač bi dala otrokovo zdravje in razvoj na prvo mesto. Sicer pa pri meni ni bojazni, da se to kdaj zgodi, ker ne bom nikol noseča. Nimam nobene želje po materinstvu in mislim, da se že tolko dobro poznam, da se to ne bo nikoli spremenilo.

• 0

#305 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 18 March 2008 - 12:00 PM

QUOTE(rea @ 18. 3. 2008 - 11:19) View Post
Men je un stavk od FTSE mal mem usekan, ... bodi kot se sika laugh.gif , lej velik ljudi je recimo tko kot frida, potem jih je velik tud tko k jz, k sicr ne jem kopenskih zivali, na vsake tok pa pojem ribo. Za ljudi smo lazni vegiji, za nas same pa ne, ker se sploh nimamo za vegije. Jz vem da je moralno neopravicljivo da bi se klicala vegi, ob tem kar delam (jem ribe) ampak, mi je to jasno.

Meni pa niti malo ne. Zakaj že pravzaprav? Saj si potem nekako sama kasneje s pisanjem na nek način mojo trditev potrdila... ker se sama itak ne kličeš za vegija, ravno zaradi tega, ker ješ pač živali. Saj meni je res vseeno, kaj kdo je in kaj ne in iz kakšnih razlogov - meni edino dvigne pritisk pripovedovanje o smiljenju živali samooklicanih "nejedcev živali", med pikanjem morske solate ali pa mastenjem s pohanim osličem na post.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#306 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 18 March 2008 - 12:10 PM

Ja, sj, nc nism potrdila, kle vcasih ne poves tko kot bi povedu v zivo. Taki k pikajo morsko medtem ko pravjo kok se jim smiljo krave, pa se klicejo za vegije, so debilni. Obstajamo pa ljudje, k tega ne pravmo ob pikanju morske ampak se tud nimamo za vegije. Seveda se mi smiljo tud ribe itd, ampak zaenkrat mi je se okus okej. Pri kopenskem mesu mi pa z vstetitm smiljenjem tud okus ni bil vec dober.
Tisti k so pa delal razpredelnico kdo in kaksni vegiji obstajajo, so pa razdelil vegije na vec vrst in btw, za te k so to razpredelnico delal, je vegi tud clovek ki ne je nic mesa razen piscanca. laugh.gif

• 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#307 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 18 March 2008 - 12:14 PM

QUOTE(Hevea @ 17. 3. 2008 - 22:31) View Post

Meni tudi ful težijo, fant je prov na preži, kdaj bom dala kšn kos mesa v usta (pomojem bi tisti dan naredu žur), sestre me zajebavajo, par kolegic zavija z očmi itd. Ampak se da preživet. Meni sicer meso ni slabega okusa, dokler sem ga jedla, sm mela rada kšnega piščanca al pa golaž, ampak sm ga začela vedno bolj dojemat kot truplo in ga nočem več jest. Včasih mi je malo žal, ko jejo doma lazanjo, jst pa kornflekse, ampak preživim.

Totalno se lahko poistosvetim s tem postom.

Čeprov še zmer sanjam o neki usnjeni jakni in torbici. Sram me bodi. sleep.gif
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#308 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 18 March 2008 - 12:16 PM

QUOTE(rea @ 18. 3. 2008 - 12:10) View Post
Taki k pikajo morsko medtem ko pravjo kok se jim smiljo krave, pa se klicejo za vegije, so debilni.

No, očitno se le razumeva.

Obstajamo pa ljudje, k tega ne pravmo ob pikanju morske ampak se tud nimamo za vegije.

Ja, saj tako je edino razumljivo, če predpostavljamo, da je vegi tisti, ki ne je živali oz. vsega, kar je živo. Ampak glede na tisto razpredelnico, hm, sem jaz tudi vegi, ker ne jem (kot je že DiLeMa pisala) divjačine, ampak zgolj hlevske živali. IPB Image Sicer je pa poimenovanje vegi krneki zgleda, ker je iz tega ratalo že 100 nekih slaboumnih vrst vegijev. Počasi bomo že vsi vegiji, ker pač vsi določenega mesa ne maramo in ne jemo, določenega pa (in se nam recimo kakšna lepa, poskočna srnica bolj smili kot umazana svinjetina v hlevu ali pa posrana, oskubljena kura na dvorišču).
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#309 reddish ancha

reddish ancha

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 786 posts
  • Interests:branje knjig, pisanje za revijo, pilates

Posted 18 March 2008 - 01:03 PM

Sama nisem vegetarijanka, vendar zelo, zelo poredko (enkrat do dvakrat na mesec) pojem kak košček mesnega, pa še to samo pusto perutnino. Izključno zato, ker se mi okus večine mesnih izdelkov gravža, mojemu telesu preprosto od nekdaj ne paše, ne morem pomagat. Mesa ne pogrešam, nikoli se mi ga ne "zlušta", komot bi lahko preživela še brez tistega malo, kar ga pojem. Že od majhnega sem oboževala zelenjavne jedi in tudi večino ostalega, samo mesa ne. Okrog mene pa so večinoma ljudje, ki bi večinoma samo jedli meso, tudi petkrat na dan, na različne načine (če jim paše, okej) - in bi ga po njihovem tudi sama mogla jesti v takih količinah - OMG, jaz bi rajš umrla!!!!! Pa imam tud skoz težave s tem, da mi vsiljujejo vse te salame, šnicle, koline, tlačenko, klobase ... verymad.gif No, ponavadi jim ne rata me prepričat, dopovejo pa si ne biggrin.gif
  • 0

#310 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27320 posts

Posted 18 March 2008 - 02:22 PM

No kinky je končno moje vprašanje obrnila tako, da ga razumete smile.gif . Pač to o beljakovinah, ki jih otrok rabi. Pr tem bi rada sam še omenila, da za otrokovo rast niso nujno potrebne beljakovine v mesu, to se da nadomestit. Za otroke veganov, pa so na žalost znani tudi smrtni primeri. Nobenmu zdj ne solim pameti al pa kaj, se mi pa zdi zelo zrelo razmišljanje nekaterih, ki pravte, da bi ble za otrokovo življenje pripravljene jesti tudi meso. Na vašem mestu pa b i verjetno tudi sama poiskala neko drugo mnenje.
  • 0

• Guests

Posted 18 March 2008 - 03:05 PM

Enkrat sem že v eni drugi temi napisala, da se tistim, ki ne jedo mesa (kopenskih živali), jedo pa recimo ribe in morske sadeže, reče semi-vegetarijanci. Dejstvo je, da pač tistim, ki ne jedo mesa (kopenskih živali), ne moremo reči vsejedci ali 100% mesojedci, a ne. Anyway, nadaljujte debato. tongue.gif
  • 0

#312 Katrin

Katrin

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 836 posts

Posted 18 March 2008 - 06:03 PM

Jaz sem se kar navadila na vprašanje: Zakaj pa ti je ješ mesa? odgovarjat z vprašanjem: Zakaj ga pa ti ješ? Jim kmalu kapne, da tu ni defaulta...
  • 0

#313 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 18 March 2008 - 06:11 PM

QUOTE(Katrin @ 18. 3. 2008 - 18:03) View Post

Jaz sem se kar navadila na vprašanje: Zakaj pa ti je ješ mesa? odgovarjat z vprašanjem: Zakaj ga pa ti ješ? Jim kmalu kapne, da tu ni defaulta...

Še najbolj pametno, sej js tud ponavad kej takega izustim. Al pa jim rečem, da nej se zase brigajo, da js tud njih ne sprašujem in morim s čim se bašejo in zakaj.
Čist odvisno kak mam dan, tak odgovor pa dobijo ali pa preprosto preslišim in ignoriram.

• 0

#314 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 18 March 2008 - 06:20 PM

Jaz skos vsakega vegija ali pa tistega, ki ne je mesa, vprašam, zakaj je to tako (če se klko tlko poznamo, a ne). Ne sprašujemo vsi z namenom nekega provociranja, moraliziranja. Pač zanima me razlog. Ko mi ga oseba pove, pa tako veva obe, kako dalje - če je oseba godna za kakšno debato, jo udariva, če pa ne, pa ne. Je pa res, da so vegiji in nemesojedci strašno po večini a priori našpičeni proti tovrstnim vprašanjem, najbrž velikokrat tudi upravičeno, nič ne rečem.

• 0

#315 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 18 March 2008 - 06:32 PM

QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 18. 3. 2008 - 18:20) View Post

Jaz skos vsakega vegija ali pa tistega, ki ne je mesa, vprašam, zakaj je to tako (če se klko tlko poznamo, a ne). Ne sprašujemo vsi z namenom nekega provociranja, moraliziranja. Pač zanima me razlog. Ko mi ga oseba pove, pa tako veva obe, kako dalje - če je oseba godna za kakšno debato, jo udariva, če pa ne, pa ne. Je pa res, da so vegiji in nemesojedci strašno po večini a priori našpičeni proti tovrstnim vprašanjem, najbrž velikokrat tudi upravičeno, nič ne rečem.

Mnja js lepo odgovorim, če je vprašanje postavljeno v normalnem tonu. Takoj vem, če me nekdo sprašuje to zgolj iz radovednosti, ker ga pač zanima kaj o meni, ali pa če me sprašuje samo zato, da provocira in pametnari.
Na žalost je teh drugih več, ki radi težijo in morijo soljudi. Pač nimajo boljšega početja in potem težijo z nekimi bedastimi vprašanji. Vsaj meni se je že ne vem kolikokrat zgodilo to, da me je nekdo vprašal, če sem vegeterjanka in potem, ko sem prikimala so se začela razna zbadanja,...
Pa js se niti nimam za ne vem kako vegeterjanko, js ponavadi samo rečem, da mesa ne jem, ker ga ne maram. Nikol pa ne rečem, da sem vegeterjanka.

• 0

#316 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 18 March 2008 - 06:41 PM

Flafi, a veš da se blazno naveličaš poslušat take debate?

Zgolj ker prek nekih debat o vegetarjanstvu pride do debat o celem lifestaylu - češ kaj pa usnjenih proizvodov tudi ne nucaš, ker tudi za to umirajo živali? Tu je pa catch - kolkor se tudi za usnje in krzno pobijajo živali, tolko neki plastični izdelki (recimo primer čevlji) bolj onesnažujejo okolje, isto je z mnogimi eko proizvodi. Torej imaš tele opcije:
1. podpiraš pravice živali in ne ješ mesa, ne kupuješ krznarskih in usnjarskih izdelkov, te izdelke nadomeščaš z plastičnimi in eko proizvodi (čevlji iz kombinacije trsja in lesa denimo), ki pa v veliki meri onsenažujejo okolje (plastika denimo rabi okoli 1000 let da razpade)
2. podpiraš zgolj boj proti onesnaževanju narave in bojkotiraš plastične izdelke in kupuješ zgolj naravne izdelke pri katerih se pa seveda spet ful onsenažuje okolje (denimo razbarvanje bombaža), plus da se posekava "deževni pragozd" (npr. čevlji iz trsk lesa), ali pa se se pobija živali (usnje, da krzna ne omenjam)
3. podpiraš boj za pravice živali in boj proti onesnaževanju okolja - si klošar in hodiš okoli k'o od majke rođen

In odgovora na neke debate v tem stilu pravzaprav ni. Kakorkoli se hočeš obleč in obut, pa živet v nekem opremljenem stanovanju nekdo "najebe" na ta račun, bodisi živali ali okolje.
Meni se denimo uporaba usnja ne zdi ne vem kako sporna - ker živali pač morajo umret da se ljudje najedo, naj se jih polno izkoristi in naj se predela tudi njihova koža, kosti in ostale reči, tko da je izkoristek pač maksimalen. Ni pa mi jasno kako se lahko dopušča da katerakoli žival, tudi tista za zakol, nima možnosti nekega normalnega življenja v normalnem življenskem prostoru, kjer se jih ne bi tlačilo po 10 na tri kvadratne metre, pa jih ne bi hranili z nekim sranjem a la kostna moka in raznoraznimi "tableti" da se čimprej zdebelijo. Ljudje očitno tudi žrejo vsakršno sranje brez da bi se pozanimali, koliko je sploh to zdravo.
Da bi se pa živali gojilo v nekih absurdnih pogojih zgolj za odiranje krzna mi je pa totalno nedopustljivo.

Luci, potrebo po železu v nosečnosti se da nadomesti z raznoraznimi prehrambenimi dopolnili, ni sploh mus da moraš jest meso (buče da jih ni večjih). Sploh pa, denimo da se lotiš mesa ker ti manjka železa - moraš spet ta meso kombinirat z nekimi drugimi živili, ki povzročijo optimalno absorpcijo železa v kri (mislim da je treba kombinirat z C vitaminom), samo meso ni nujno da bo kakorkoli pripomoglo k odpravi problema. To je kolkor vem o teh rečeh, but I'm no doctor a ne wink.gif .

Pa še zadnja misel: vsi ljudje imajo pravico odločat zase kaj jim paše jest, vključno z otroci. Lahko se jim sicer (če sta starša vegija) predstavi neka načela solidarnosti do živali, a ukinitev mesa z njihovega jedilnika ne bi smelo bit neko sredstvo.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#317 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 18 March 2008 - 06:44 PM

Saj jaz tudi ne prenesem raznega zbadanja in zasmehovanja tistih, ki ne jejo mesa, čeprav ga sama jem in ga mam (preveč) rada. In se že dolgo spravljam k temu, da bi se mu odpovedala - razlog: ker nočem met nič zraven pri vsej tej svinjariji - če bi se mu odpovedala, bi se mu seveda v celoti - torej popolnoma neživalsko prehranjevanje (jajca, mleko izključena, brez tega je po moje ful težko). Ampak ne gre in ne gre. Morda nekoč, ko bo res volja...

crna,
totalno štekam!

• 0

#318 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 19 March 2008 - 12:24 AM

Kar se tiče nosečnosti, ko bo (če bo) do tega prišlo se bom o tem fajn pozanimala. Mislim, da ni tok problem v mesu, kot je pri ribah-folna kislina pa omega 3 maščobe.
Se pa popolnoma strinjam s tabo, Crna, kar se tiče dileme usnje ali plastika. Do določene mere ga živali globalno gledano še bolj najebejo če kupuješ plastiko eko proizvode ker jim zaradi krčenja gozda jemljemo še življenski prostor.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#319 Katrin

Katrin

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 836 posts

Posted 19 March 2008 - 10:50 PM

QUOTE(luci @ 18. 3. 2008 - 20:11) View Post

Še najbolj pametno, sej js tud ponavad kej takega izustim. Al pa jim rečem, da nej se zase brigajo, da js tud njih ne sprašujem in morim s čim se bašejo in zakaj.
Čist odvisno kak mam dan, tak odgovor pa dobijo ali pa preprosto preslišim in ignoriram.

Ravno razmišljam, da sem nazadnje resno svojemu direktorju razlagala svojo filozofijo glede neuživanja kopenskih živali... kar nekaj časa nazaj.

QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 18. 3. 2008 - 20:20) View Post

Jaz ne mislim, da mi kdorkoli nalašč teži, ampak enostavno mi je v 15 letih dovolj zagovarjanja in razlaganja svojih prehrambenih navad. Utrujajoče je in dostikrat ne vidim smisla.

QUOTE(crna @ 18. 3. 2008 - 20:41) View Post

Luci, potrebo po železu v nosečnosti se da nadomesti z raznoraznimi prehrambenimi dopolnili, ni sploh mus da moraš jest meso (buče da jih ni večjih). Sploh pa, denimo da se lotiš mesa ker ti manjka železa - moraš spet ta meso kombinirat z nekimi drugimi živili, ki povzročijo optimalno absorpcijo železa v kri (mislim da je treba kombinirat z C vitaminom), samo meso ni nujno da bo kakorkoli pripomoglo k odpravi problema. To je kolkor vem o teh rečeh, but I'm no doctor a ne wink.gif .

Mimogrede, sodelavka, zelo visoko noseča in mesojeda ima zelo nizko raven železa v krvi. Danes je bila pri zdravnici, ki ji je predpisala železo v tabletah in pitje soka rdeče pese, zmešanega s sveže ožeto pomarančo.

• 0

#320 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 24 April 2008 - 06:55 PM

Najprej povem, da nisem vegeterjanka. Meso jem, najvrjetneje tudi v prevelikih količinah.

Nimam nič proti vegeterjancem. Osebno poznam samo 3. Od tega ena ful gleda, da nadomesti meso. Drugih dveh pa zadeva sploh ne briga. Tisti sojin polpet enkrat na mesec ni glih omembe vreden. Eden izmed njih ne mara nobene zelenjave in je vegterjanec že od otroštva (mama je tudi vegeterjanka). Živi pa praktično samo od kruha in pašte. Ob teh dveh včasih zavijem z očmi, ane Hevea. biggrin.gif

Zanima me koliko se trudite jest rastlinske izdelke, ki nadomestijo meso (soja in ostale stročnice). Koliko take hrane priporočajo? Kakšne izdelke kupujete? Kje se jih splača kupovat?
Kje se da dobit kakšno pametno ponudbo z vegi hrano v ljubljani, da bi bila na bone? Ali moreš res bolj al manj se trudit sam doma?

Ne bi vedla kolko je novica sveža: peta je baje razpisala visoko nagrado za tistega, ki bi razvil metodo gojenja/proizvodnje mesa v laboratoriju in vitro. Tako meso bi jedle? Tukaj ni nobena žival umrla, trpela ... (ok izklučimo tiste, ki mesa ne jeste, ker je neokusno)
Zanima me tudi koliko mesojedk (smile.gif) bi prenehalo jest "navadno" meso in začelo kupovat izključno tega. Osebno bi to naredila takoj, ko bi bilo pridelano meso vsaj sestavinsko primerljivo in bi finančno zmogla.
(zakaj pa mesa ne nadomestim s stročnicami? Rastline naj ne bi vsebovale čisto vseh esencialnih aminokislin. In če si brez ene telo ne vriska od veselja. - tole ni mišljeno kot soljenje pameti, ampak kot razlaga mojega mnenja)

edit: še link - klik
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users