Jump to content

Photo

Zaroka / poroka

• Please log in to reply
1324 replies to this topic

#301 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 06 September 2011 - 09:03 AM

QUOTE(_Planet_ @ 5. 9. 2011 - 21:51) View Post

Sem se spomnila, da je P.eva zelja, da bi se tako porocila. : D In the heat of the moment bi morda se pristala.

Moj še vedno "sanja" da bi se poročila v Vegasu kot Darth Vader in princeza "A bi mi dala". In kaj hujega, ko se zmotim in rečem, kot Princess Leia, da to je vendar njen oče ...

In hvala Kinky in Flaffy za smeh do solz! Res sta mi popestrili jutro!

Ravno zadnjič sem rekla, da se bom v SLO poročila samo v primeru, če bom imela kakšno finančno korist (pri prepisih stanovanj, pri davkih, dohodnini, vrticih, dokladih in podobnih zadevah). Pa še to v sredo z dvema kolegoma, potem gremo na kosilo, da se jima zahvaliva za čas in to je to. Tudi priimka ne bi menjala.

Kar se tiče poroke, se popolnoma strinjam s Kalypso (nepotreben obred in res si nikakor ne predstavljam biti v centru pozornosti).
Bila pa sem na parih porokah, na vseh sem uživala in bile so super. Samo sebe pa enostavno ne vidim v tej vlogi.

Kar se tiče uklanjanja željam staršev/tašč na katerem koli področju, sem jaz odločno proti (jaz itak rada kontriram, tako da jim je to jasno).

Sem pa pričakovala probleme glede krsta otrok. Že med nama niso stvari čisto razčiščene, saj jaz sem 100% ateist (čeprav krščena), moj "mož" je pravoslavne vere in parkrat na leto hodi svečke prižigat v cerkev, drugače pa ni ravno veren (jaz pravim, da je hinavec tongue.gif ). In sem se bala, da bo začel kaj v tej smeri - no tudi probal ni.
Njegova mama (bivša komunistka) je na stara leta začela kar precej v cerkev letat in zdaj se je še nanj spravil (ampak to bosta že sama razčistila), z njegovim očetom se je skregal ravno zaradi krsta, ker ni spoštoval najine odločitve in nista govorila dve leti.
Moji so pa itak več ali manj "komunisti", edino teto imam nuno (katoliško). Tako da sem res pričakovala kakšne pritiske in sem mojemu že rekla, tisti ki bo prvi načel temo, bom rekla, da sva se odličila krstit ravno v drugi veri - pa da vidim reakcijo. No - vse tiho je bilo.

In full spoštujem mojo teto (nuno), ki mi nikoli nikdar ni težila s kakšno poroko, krstom. Tudi omenila ni ali vprašala ali se misliva poročit, jih misliva krstit.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#302 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 06 September 2011 - 09:17 AM

QUOTE(Kami @ 6. 9. 2011 - 10:03) View Post

Moj še vedno "sanja" da bi se poročila v Vegasu kot Darth Vader in princeza "A bi mi dala". In kaj hujega, ko se zmotim in rečem, kot Princess Leia, da to je vendar njen oče ...

To je pa ja fatal mistake!! ohmy.gif

laugh.gif
  • 0

#303 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 06 September 2011 - 10:06 AM

QUOTE(Kami @ 6. 9. 2011 - 10:03) View Post

...se bom v SLO poročila samo v primeru, če bom imela kakšno finančno korist (pri prepisih stanovanj, pri davkih, dohodnini, vrticih, dokladih in podobnih zadevah). Pa še to v sredo z dvema kolegoma, potem gremo na kosilo, da se jima zahvaliva za čas in to je to.
Enako.
  • 0

#304 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 06 September 2011 - 02:18 PM

QUOTE(Michelle @ 5. 9. 2011 - 2:09) View Post

že tako ali tako drago plačaš (za mašo, al karkoli)

]Emm, drugače se za cerkveno poroko ne plača, saj ne v tem smislu. Daš nekaj za prostor in papir, definitivno pa ne toliko, kot za civilno (nazadnje sem slišala 50 €) hmm.gif

QUOTE(Kinky @ 5. 9. 2011 - 11:05) View Post

Ter da župnik pridiga o družini in vzgoji otrok. Mislim, da pari celo hodijo na neke cerkeven priprave na zakon. OPROSTITE, ampak . . . KAJ? butl.gif Kaj jima bo pa župnik povedal o zakonu? In vzgoji?

Cerkvene priprave na poroko vodijo ponavadi (skroaj vedno) poročeni pari z dolgoletnimi izkušnjami v zakonu.

Pa nič ne težim ali pa karkoli, povem samo tisto, kar vem.

QUOTE(Nincha @ 5. 9. 2011 - 21:54) View Post

Tako sta se poročila fantova starša - l. 2006 so bili v New Yorku en mesec, sta se en dan kar odločila in šla na matični urad in se poročila, moj fant je bil očetova priča, mamina ne vem kdo, verjetno neka naključna ženska tam. Še zdaj nista dala v Sloveniji uradno overit papirjev, se večkrat zafrkavata da sploh nista poročena. Ona tut nima njegovega priimka, to je bil pomojem čist en tak preprost, ampak iskren izkaz večne zavezanosti.

Ju ful občudujem, res sta takšna spontana človeka, umetnika. Bi bila takoj taka!

Haha, res sta umetnika tongue.gif
  • 0
Vse, kar si že bil,
in vse, kar boš - nisi. Le
to, kar si - si ti.

(V. Bajac - Knjiga o bambusu)

#305 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 06 September 2011 - 02:21 PM

Za civilno poroko se ne plačuje nobene takse ;
vsaj za obred na prostoru, ki je določen kot uradna lokacija za civilni obred s strani UE oz občine… smile.gif
  • 0

#306 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 06 September 2011 - 02:24 PM

Mislila sem civilno ala tipa Otočec in Bogenšperk, z nekim programom in tem...
  • 0
Vse, kar si že bil,
to, kar si - si ti.

#307 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27338 posts

Posted 06 September 2011 - 02:28 PM

Jaz si poroke ne želim. Morebiti kje v tropih, al pa piknik varianta. Včasih celo pomislim, kako bi reagirala, če bi fant zaprosil. Glede vrste, načinov, nivojev in ostalega sem pa trenutno čisto neopredeljena, se mi zdi, da večina porok odraža tudi karakter mladoporočencev. V mislih imam par primerov, kjer komot povežem kako je izgledala ohcet in kako sedaj (jaz vidim) zakon.
En primer: Bolj kmečka poroka, s šrango in vsemi temi zadevami, marsikaj je šlo narobe, ženin in nevesta sta napravila par napak, ki so ful tipične za njiju (ona se je še po poročni obleki popacala s čokolado, ker se VEDNO popaca s čokolado smile.gif) ampak sta pri vsem tem ostala sproščena.
Drugi primer: Vse na nekem "nivoju", drage obleke, precej minimalistično, precej resno. Ravno tak se mi zdi tudi njun zakon. Važno, da se vidi, ljubezen je splahnela že kdaj, ostaja sicer nek odnos, ki pa za moje pojme ni niti spoštljiv, vsaj za 4 stenami ne.

To so seveda le moja videnja, itak nikoli ne moreš vedet, kaj se med dvema res dogaja.

• 0

#308 Lo-Fi

Lo-Fi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4884 posts

Posted 06 September 2011 - 04:04 PM

jaz si poroke NE želim in se ne bom poročila ...nikoli smile.gif
fant to tudi jasno ve in se strinja.
biggrin.gif
  • 0

#309 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 September 2011 - 05:09 PM

^Jaz priznam da bi bla ful razočarana, če bi moj fant mislil tako. Ampak kaj češ, pač smo si različni. Jaz si ful želim poroke, nekateri si je pač ne. Bedno pa je, če si je en ful želi, drugi pa je popolnoma proti ...
  • 0
Viens, reste ici!

#310 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 06 September 2011 - 07:17 PM

QUOTE(Hannah @ 6. 9. 2011 - 15:24) View Post

Mislila sem civilno ala tipa Otočec in Bogenšperk, z nekim programom in tem...

to je pač čist po želji... men vse te ceremonije niso všeč in mi na pamet ne pade, da bi za to še plačevala par sto evrov... ohmy.gif
Mogoče sem že povedala, ampak meni je bila ful ful lepa poroka, kjer je bil civilni obred pred nevestino domačo hišo wub2.gif
  • 0

#311 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 06 September 2011 - 07:19 PM

QUOTE(Hannah @ 6. 9. 2011 - 15:18) View Post

Cerkvene priprave na poroko vodijo ponavadi (skroaj vedno) poročeni pari z dolgoletnimi izkušnjami v zakonu.

OK, hvala za info. wink.gif

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#312 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27660 posts

Posted 07 September 2011 - 12:04 AM

QUOTE(Kinky @ 6. 9. 2011 - 8:10) View Post

Ja, res je, čeprav je mogoče tisti prostor malo prevelik. Vseeno je super, no. wink.gif

: ) Saj bi se dogajalo med koncertom, samo med nama, prostor pa bi zapolnili obiskovalci koncerta. : ) Jaz se med folkom na tovrstnih koncertih pocutim tako domace, blizu so mi. <3
Ceprav, ce pomislim, tudi prazen prostor samo z nama ne bi bil slab, imam rada prazne sirjave. : )

• 0
Rape of the mind is a social disorder...

#313 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 08 September 2011 - 09:39 AM

Jaz sem tudi vsa svoja mlajša leta govorila, da se ne bom poročila.
Potem pa je prihajal čas zamenjave osebne izkaznice in sem začela razmišljat - a naj spremenim stalno bivališče, ali naj spremenim priimek, da bodo otroci imeli en in ne dva priimka. Na koncu sva se pa odločila, da se poročiva in je bila to (po mojem sedanjem mnenju) najboljša rešitev.
Sama poroka mi je predstavljala stres (jebiga, odrasti je bilo treba), povabila sva pa samo najožjih 15 družinskih članov na civilno poroko. In je bilo res lepo - šli smo na kosilo, potem pa sva jim postregla še pri nama doma in to je bilo to.
Se pa kar nekaj časa nisem mogla navaditi besede "žena" - to se mi je zdela beseda za starejše od 45 let. smile.gif
Zdaj si pa niti ne predstavljam, da ne bi bila poročena - je lažje reči mož kot partner, prijatelj, kar koli.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#314 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 08 September 2011 - 09:41 AM

Sonchika, čestitke! smile.gif domnevam, da je potem že nekaj časa od poroke?
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

• Guests

Posted 08 September 2011 - 10:03 AM

Jaz sem bila včasih ful proti poroki, zdaj sem pa malo manj. smile.gif

Mi pa predstavlja poroka finančni problem, ker je kar zalogaj, druga stvar je pa še ta, da ne maram biti v središču pozornosti, da bojo potem vsi okrog mene letali, me skoz gledali, pa bognedaj še kake igrice za ženina in nevesto... down.gif Dajte mi mit pa spijte rajš kaj. Tako da, zaenkrat, ČE bi se poročila, kar se v bližnji prihodnosti ne bova, sta dve možnosti: a se pelje zraven samo starše in v bojem primeru brata z ženo, en od njih ti je priča, greš potem na kosilo in šampanjec in to je to, ali pa piknik poroka, po možnosti te pride matičar kar tja poročit, da se ne rabijo svatje vozit okrog, če pijejo biggrin.gif, idealno bi mi blo na kakem piknik placu ob kaki reki, pa se mogoče potem naredijo še nekakšne igre brez meja, da se ne samo sedi in je in pije in pleše.

Sicer se mi pa zdi, da je imela Dragica kar fajn poroko, vsaj kolikor je pripovedovala.

QUOTE(Kinky @ 5. 9. 2011 - 9:05) View Post

Ter da župnik pridiga o družini in vzgoji otrok. Mislim, da pari celo hodijo na neke cerkeven priprave na zakon. OPROSTITE, ampak . . . KAJ? butl.gif Kaj jima bo pa župnik povedal o zakonu? In vzgoji?

Podpis. To mene že od nekdaj moti.

Sem - po krščanskih merilih - ateist, čeprav se sama ne opredeljujem tako. V bistvu bi rekla, da sem verna, ampak ne v okviru obstoječih religioznih inštitucij. Bolj... panteistično, recimo. smile.gif

QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 5. 9. 2011 - 9:21) View Post

cool1.gif

Ampak ga nerada preveč omenjam, ker bi mene za razliko od 2.1 bilijona ljudi, poslali v mentalno ustanovo. twisted.gif

laugh.gif thumbup.gif[/size]
  • 0

#316 _vrtnca_

_vrtnca_

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1372 posts

Posted 08 September 2011 - 11:53 AM

Nikoli nisem bila proti poroki in tudi zdej nisem, so se pa nekje vmes spremenile moje predstave o vsem tem.

Kot otrok sem hodila k verouku in bila čisto navdušena nad celotno predstavo cerkve in jadi jada.
Še tik pred birmo sem znala veselo povedat, da po birmi se bom pa lahko poročila v cerkvi biggrin.gif
Pa je prišel dan (2 meseca po birmi, stara sem bila 13-14 let), ko je lokalni duhovnik praznoval zlato mašo in smo sveže birmanke stregle pecivo, pijačo itd. Na sprejemu je bilo cca. 100 duhovnikov in vsa ta cerkvena srenja, mi pa smo se sprehajale med njimi z ogromnimi pladnji peciva. Pridem v skupino ene petih župnikov, ponudim tisto pecivo, pa mi en reče "kok luštna punca, ti si pa kar za ožent", ostali se režijo in v tistem me en zagrabi za rit. evil.gif cry.gif V istem momentu je bilo konec moje nedolžne naivne predstave o cerkvi kot ustanovi in tudi želja po cerkveni poroki je šla neznano kam.

Poročila se bom civilno, v krogu najbližjih, kje na kaki luštni lokaciji, s kasnejšo večerjo. Glasba bo najbrž kaj v stilu "ne spavaj mala moja" laugh.gif, da bova lahko s fantom plesala in to je to. smile.gif

Če bi imela neomejeno sredstev, bi popokala najbližje in se poročila na Bora bori laugh.gif
IPB Image
  • 0
Earth provides enough to satisfy every man's need, but not every man's greed.

Mahatma Gandhi

#317 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 08 September 2011 - 09:35 PM

QUOTE('Kinky' @ 5. 9. 2011 - 11:05))

QUOTE(izabela @ 8. 9. 2011 - 11:03) View Post
Podpis. To mene že od nekdaj moti.

Beri malo višje tongue.gif wink.gif
  • 0
Vse, kar si že bil,
to, kar si - si ti.

• Guests

Posted 09 September 2011 - 09:16 AM

Dva prijatelja sta se poročila v juliju, imela sta dvojezično poroko v Frančiškanski cerkvi v Ljubljani in priprave na poroko je imel en sicer zelo simpatičen in prijazen župnik, ki ju je kasneje tudi poročil, vseeno pa župnik. Ki živi v celibatu. Ki "obsoja" seks pred poroko. Ki "verjame" v to, da je otrok, ki se rodi, že kriv izvirnega greha. Itd, itd...

Pa ko se je brat poročil, sicer že 11 ali 12 let nazaj, je tudi vse vodil tisti župnik, ki ju je potem poročil. Tako da... 2/2. Več primerov pa osebno nimam. smile.gif
  • 0

#319 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27338 posts

Posted 09 September 2011 - 09:26 AM

Tu pri nas so vsi župniki malo tako tako. Eden je, ki so ga dobili, da je fantom plačeval za seks. Pa en, za katerega se ve da ima sina (za kaj za boga pa naj bi imel žunik kuharico laugh.gif ). Pa en, ki je bil poročen. Edino eden je bil res z glavo na mestu, ki je znal povezati vero z vsakdanjim življenjem in je lepo razložil otrokom nastanek sveta v 7 dneh in povezavo z evolucijo itd. laugh.gif .
  • 0

• Guests

Posted 09 September 2011 - 10:20 AM

Meni se to, da ima sina, ne zdi nič kaj takega. Hvala bogu, zakaj pa ne. Na Koroškem je tudi par župnikov, ki so v partnerski zvezi, pa vsi vejo in nihče ne nasprotuje. Saj to je edino normalno, no. Ne pa da ostaja celibat, zato da potem ne bi dedovali potomci, ampak cerkev. Potem se pa dogajajo svinjarije, ko jim gon udari ven... rolleyes.gif
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users