Jump to content

Photo

MATURA

• Please log in to reply
4072 replies to this topic

#301 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 05 May 2007 - 05:47 PM

UZ ni neki bavbav, moraš pa računat, da če je prej nisi imela pri pouku, je boš zdej deležna vsaj 6ur na teden, mi smo imeli še dodatne ure, da smo dobro prišli skoz, pa teste nekje na tri tedne (po vsakem zaključenem poglavju). Mislim da je ta predmet kar popularen, ampak če nimaš res živcev za učit se predmetov/slik/kipov in njihovih avtorjev, arhitekzure tudi do podrobnosti, raje ne jemlji. Pa kronologija je pomembna, značilnosti vsakega obdobja, prepoznat moraš stile, jih razbirat z gradiva.
Meni je bila UZ zelo lep, poučen in zanimiv predmet, kjer sm se res veliko naučila. Prav ti pride kot podlaga če greš naprej kaj v zvezi s tem.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#302 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85952 posts

Posted 05 May 2007 - 06:13 PM

Jaz mam UZG že vsa leta 5, ker mi je zanimivo in si hitro zapomnim stvari, ampak je vseeno nisem vzela, ker me nekam prime, ko vidim tisti katalog znanja za maturo. ohmy.gif
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#303 Regratova Lučka

Regratova Lučka

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1314 posts

Posted 05 May 2007 - 06:47 PM

Jaz pa želim veliko zbranosti in znanja pri pisanju eseja vsem, ki jih to čaka v ponedeljek!!!!

thumbup.gif
  • 0
Vem, da živim v svojem svetu. Vendar je ok, tam me poznajo.

#304 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 05 May 2007 - 06:53 PM

Meni se ni zdelo preveč; pač znat morš vsa obdobja, od Slovenije je pa navadno itak ali gotika ali barok (predvsem arhitektura s freskami - cerkve, in par kipov), ker sta prevladujoči obdobji pri nas (renesanse takorekoč ne poznamo, romanike je le še par cerkva, samostanov), pa kar je modernega (od impresionizma naprej, pa secesijska arhitektura).
Pa načeloma je v maturi vsaj eno "veliko obdobje" - gotika, barok, renesansa, tistih "vmesnih" ni treba znat v detajle (manierizem, rokoko, romantika), nekaj je tudi antike in starih civilizacij (bodisi Rim, Grčija, Etruščani, Minojska in Mikenska um., Egipt in Mezopotamija so redkeje), pa moderne umetnosti (načeloma arhitektura, grafika, razni slogi, ki pa so se itak zelo hitro menjali in jih ni treba znat podrobno), od meščanskega portreta naprej.
Vglavnem ni vse sama piflarija (težje je obiskovat priprave tongue.gif ), nekaj so osnove, nekatere pomembnejše stvari pa moraš res znat.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#305 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 05 May 2007 - 08:30 PM

http://en.wikipedia.org/wiki/Pimlico
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#306 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16984 posts

Posted 06 May 2007 - 10:49 AM

Vso srečo tistim ki ju3 pišete esej thumbup.gif
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#307 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 06 May 2007 - 11:55 AM

hvala smile.gif
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#308 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 06 May 2007 - 02:36 PM

Ja, dobro pišite.

Mi tudi jutri pišemo esej, ampak sem prov vesela, da ni še mature...
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#309 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85952 posts

Posted 06 May 2007 - 05:38 PM

Ja, hvala. smile.gif
  • 0

― V. Van Gogh

#310 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 06 May 2007 - 08:11 PM

Hvala cry.gif
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#311 vrana

vrana

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2547 posts

Posted 06 May 2007 - 08:40 PM

Hvala smile.gif
  • 0

#312 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11861 posts

Posted 07 May 2007 - 10:42 AM

Velik sreče vsem.

• 0

#313 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 07 May 2007 - 11:46 AM

Pa je za nami ta žalostni dogodek. Šlo mi je relatvino zanič.
  • 0

#314 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15176 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 07 May 2007 - 12:19 PM

Jst ko sem dobila reč v roke nisem vedla kaka je razlika med razpravljalnim in interpretativnim esejem. biggrin.gif Malo mi je šlo na jok, pol sem pa taprvega šla delat. Pisala sem o tmažu&terezi in matjažu&nastji, klasika, kej eksperimentirat s franclom pa sabino nisem hotla biggrin.gif Pa tko malo, mogoče sem mal premal napisala, nism štela, nikol ne. pa Snikrse smo dobli! biggrin.gif
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#315 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85952 posts

Posted 07 May 2007 - 12:25 PM

nisem vedla kaka je razlika med razpravljalnim in interpretativnim esejem.

huh.gif A kar ni vam prfoks povedal?

Ma saj šteje itak noben ne, nam je prfoks rekel, naj napišemo 4, 5 strani. Jaz sem jih za ziher 5. smile.gif
Sicer pa zoprna tema, sem pričakovala ljubezen in spolnost/umetnost. down.gif
A ste vi na koncu napisali še svoj zaključek, poleg tistega o situaciji parov na koncu romana?
  • 0

― V. Van Gogh

#316 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 07 May 2007 - 12:34 PM

Ja, jst sm, ker je tisto o situaciji prišlo predolgo in ni preveč lepo zaključlo, sm malo posplošila in aktualizirala, par vrstic, nič tašnega. Napisala sm pa 4 strani in pol z malo povečano pisavo (mam ful mini pisavo, ki je ljudem ponavadi ne rata brat, zato sm pisala malo na večje.) Nardim cca 300 besed na stran, torej mam več ko dovolj.

Cvetka, dobro si zbrala, interpretativni je menda ful težji.

• 0

#317 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15176 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 07 May 2007 - 12:44 PM

Jina, ne. biggrin.gif Mi mamo tako malo bolj posebno profesorco, sj gre letos itak v penzijo. No, zdj vem. laugh.gif

Pa mislim da smo skor vsi vzel razpravljalnega. Napisala sm 3,75 strani, zdj me pa že mal skrbi, čeprav mam malo stišano pisavo. biggrin.gif Ma na splošno se pa ne sekiram dost, tud tema mi je bla solidna, vse si lahko zaobjel.
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#318 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 07 May 2007 - 02:32 PM

No meni je šlo srednje, naslov in navodila pa so bla čisto mimo tega, kar nas je profesorca dudlala (Matjažev odnos do sebe). Na koncu sem nardila svoj zaključek, ker sem hotla vključit "literarno vrednotenje" in napisala neki o čakanju na Godota. Prišlo mi je 4,5 do 5 strani (malo večja pisava). Nasplošno pa se mi zdi, da nisem nič uporabnega zgruntala in se bo moj esej zgubil v povprečju. (Kar je vseeno bolše, kot da je pod povprečjem tongue.gif) Navsezadnje, pa mi ne rabi nič bleščečega, ker nimam omejitve biggrin.gif juhu!!
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#319 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 07 May 2007 - 08:42 PM

Upam, da vam je šlo. Ker sem danes na kavi slišala kar veliko nerganja s strani maturantov. Hmmm.

Mi smo pisali za oceno, isto danes. In mi je tok bad, ponavadi sem najboljša v razredu, tokrat mam pa tok slab občutek. Pisala sem interpretativni esej, pomoje edina.

Ob koncu pisanja se mi je zdelo vse skupaj tako skropocalo, da bi najbraje zmečkala list in ga zabrisala v koš. Se tolažim s tem, da ni bilo še za maturo.
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#320 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27347 posts

Posted 09 May 2007 - 06:02 PM

no še moje mnenje smile.gif men esej sploh ni biu tok slab, profesorca nam je eno uro preden smo pisal rekla naj razmislimo o tem kaj so ustvarjali glavni junaki knjig in njihov odnos do umetnost, tako d sm pol tud na to navezala,je biu pa zapis kr solidn,upam smile.gif upam na 4ko. eno vprašanje še:) tisti k ste pisal razpravljalni esej, kaj ste si izbrali za pomemben dogodek za Nastjino kariero?
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users