Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#3141 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27305 posts

Posted 01 June 2020 - 10:31 AM

To so delali tudi sodelavkini hceri, ugotovili vse zivo. Tudi v prostoru ni smela bit, ce so se otroci igrali s plastelinom recimo. No ko je bila sprejeta na fakulteto in redno obiskovala psihologa, se je vse uredilo.
  • 0

#3142 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 01 June 2020 - 11:04 AM

Jaz sem tudi šla na tole. Nekaj časa sem se držala (par mesecev), ampak nekih vidnejših učinkov ni bilo (ne glede kože, niti glede želodca). Kolega zdravnik mi je potem kasneje poslal neke znanstvene članke, kako je ta zadeva v bistvu brezveze.

Kopiram iz maila:

Stališče Alergološke imunološke sekcije Slovenskega zdravniškega društva glede ponujanja testov za iskanje specifičnih protiteles IgG proti hrani

Od bolnikov smo izvedeli, da se v lekarnah ponuja nakup izdelka Food Detective oziroma da nekateri laboratoriji ponujajo izvedbo teh meritev (150 evrov). V krvi se izmeri prisotnost specifičnih protiteles IgG proti vrsti živil. Na osnovi rezultatov tega testa naj bi se bolniki izogibali uživanju živil, ki so v testu pozitivna.
Stališče Alergološke sekcije SZD je jasno. Nastanek specifičnih protiteles IgG je normalen imunski odziv proti živilom. Ta protitelesa najdemo pri vseh zdravih ljudeh. Test ne loči zdravih ljudi od bolnikov z intoleranco za hrano. Ponujanje takega testa je torej zavajanje. Ker je test pozitiven pri vseh testiranih osebah, je nevarnost, da taka oseba brez potrebe izloči iz prehrane številna živila, kar ima lahko tudi zdravju škodljive posledice.
Dopisu prilagamo uradno stališče Evropske akademije za alergologijo in klinično imunologijo in stališče Kanadskega združenja za alergologijo in imunologijo.
Predlagamo zdravstvenim ustanovam in zdravstvenim delavcem, da se pri svojem delu držijo principov z dokazi podprte medicine, farmacije ter laboratorijske medicine, predvsem pa, da potencialne uporabnike objektivno seznanijo z diagnostično vrednostjo testa.
prof. Mitja Košnik, dr. med., višji svetnik, predsednik Alergološke sekcije SZD

Mitja Košnik
Medicinska fakulteta Ljubljana/Medical Faculty Ljubljana
Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK
University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia

• 0

#3143 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17271 posts

Posted 01 June 2020 - 11:28 AM

Jaz sem tudi ful skepticna do tega vem pa, da vse hodijo na to (pa ADP tudi priporoca). Pa kar vsi so na neke plesni na sadju al nekaj takega.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#3144 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27305 posts

Posted 01 June 2020 - 11:37 AM

Ja jaz tudi, saj mi je jasno no, da pojemo prevec mesa,zit,mleka in mlecnih izdelkov in to potem povzroca imunske odzive ampak veliko teh reakcij je tudi zaradi kombinacij (ko cveti breza se pogostje pojavljajo reakcije na agrume baje). Zacasno dieta potem pa zdava mera, pa napotnica za psihologa, podzavest dela stalo! Pa pri nas je to zastonj ljudje bozji :D
  • 0

#3145 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85852 posts

Posted 01 June 2020 - 01:19 PM

Jaz zadnje case kar malo slabe vesti dobim ob prebiranju Hashimoto skupine, cemu se ene vse odpovedujejo. Mogoce bi se boljse pocutila, po drugi strani sem pa tak tip, da bi me to samo se bolj v stres spravljajo. Pa glede na moje prehranjevanje bi res imela precej osiromasen jedilnik, ce bi na pamet crtala se ves gluten, sojo, pa mlecne izdelke in sladkor, ceprav tega res malo pojem. Po drugi strani pa vecina teh ljudi meso in nasploh zivalske beljakovine uziva neomejeno.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#3146 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17271 posts

Posted 01 June 2020 - 05:26 PM

To so itak bolj anekdote.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#3147 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16954 posts

Posted 01 June 2020 - 07:20 PM

V Lidlu sem videla, da imajo po novem mandljevi, sojino in riževo mleko. Riževo iz Hoferja mi zadnjic ni sedlo, zdaj pa sem vzela mandljevega in presenetljivo niti ni napacno in pretirano sladko. Samo cene pa so kar zasoljene, enako za jogurte.
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#3148 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 03 June 2020 - 09:37 AM

Ti testi niso povedni in so zavajajoči. Stran vrženih 150 EUR.

Tašika, Planton je v Lidlu in je malo podobna kisli smetani. Ima 15 odstotkov maščobe iz kokosa. Za želodčne težave se je sicer dodani maščobi (poleg mlečnih izdelkov) bolje izogibati.

Ti napitki pa so vseeno v Lidlu med cenejšimi. Si mislila na splošno?
Cene kravjega mleka in mlečnih izdelkov pa niso realne glede na ozadje pridelave, zaradi številnih subvencij.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#3149 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16954 posts

Posted 03 June 2020 - 09:54 AM

Na splošno sem mislila. Sploh kakšne bolj firme, Alpro in Aldez mislim da, do je liter konkretno čez 2€. 

Ravno zaradi želodca malo pogledujem k veganskim opcijam za alternativo in nove ideje. Jaz itak ful malo mleka pijem oz. praktično nič, mandljevega imam zdaj za kak smuti, kuhat še nisem poskusila. Mi pa manjka kak sir ali grški jogurt, ...

Planton sem poskusila dva kokosova jogurta: borovnico in ananas/mango, nisem navdušena. Pa tudi tistega Hoferjevega z borovnico. Meni je to še vedno preveč okusa po kokosu. :) 

• 0

[Napoleon]

#3150 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 03 June 2020 - 11:39 AM

Za sadne ne vem. Ta, ki jo omenjam, se mi zdi precej nevtralnega okusa. Za v juhe npr., in ne doda okusa po kokosu.
Za sir in grški sir je tudi že kar nekaj alternativ. Violife ima greek style, ta savye je pa super namest parmezana. Je pa seveda drago v primerjavi s podobnimi izdelki iz kravjega mleka in mišljeno kot priboljšek. Jogurta pa... med rastlinskimi najbrž še nisem odkrila takega, ki bi mi bil res dober. Največ uporabljam kokosove, za zajtrk.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#3151 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16954 posts

Posted 21 June 2020 - 06:51 PM

Zadnjic sem v Lidlu videla nek tofu od Chef select, se mi je zdel precej ugoden; 180g cca 0,70E
  • 0

[Napoleon]

#3152 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32265 posts

Posted 02 July 2020 - 07:46 AM

Meni je ta kokosov jogurt oz. kokosova krema (Spar, Hofer) postal prav nepogrešljiv, moram vedno imeti doma kakšen lonček. Jem ga za zajtrk ali si pripravim za v službo za malico, mešam pa z različnim sadjem in kosmiči.

• 0

#3153 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 02 July 2020 - 01:29 PM

Dober je. Jaz si včasih chia noter zamešamo, ker imam še doma za porabit, pa sadje zraven, pride kot sladica.
  • 0

Bill Bullard

#3154 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85852 posts

Posted 07 September 2020 - 09:50 PM

Nama z O. je ta mandljev jogurt ful dober, kokosovega pa še nisem probala.

704994_245712_ast_fst_at_01_k-bio-kokos-

• 0

― V. Van Gogh

#3155 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27619 posts

Posted 08 September 2020 - 06:49 AM

^^
Zanimivo, poskusim. : )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#3156 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 08 September 2020 - 08:15 AM

To je zdaj namesto znamke My love my life. Naj bi bil enak okus.
  • 0

#3157 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27619 posts

Posted 08 September 2020 - 03:16 PM

Pa so tudi imeli mandljevega? Meni kokosovi na splošno izrazito ne ustrezajo, me boli želodec po njih.
  • 0

#3158 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85852 posts

Posted 08 September 2020 - 10:14 PM

Pa te polpete iz Eurospina sem probala v zadnjem času, so mi tudi ful dobri. Imajo še sojine.

135866.1_Burger-di-Soia-Classici-e-con-V

• 0

― V. Van Gogh

#3159 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 09 September 2020 - 11:41 AM

Kokosov je dober. Mandljev - prejšnja verzija mi je bil ogaben, tako da te ne upam probat. :D
  • 0

Bill Bullard

#3160 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27619 posts

Posted 09 September 2020 - 12:26 PM

Eh, škoda. : )
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users