Sem pa res bivol: včeraj sem fentaval tipkovnice, med njimi tudi Emoji.

vprašanja (zanima me, ...)
Posted 05 May 2016 - 10:54 AM
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 05 May 2016 - 10:57 AM
Evo, zdaj lahko spet srčke in kumarice haremu pošiljaš!
Posted 05 May 2016 - 11:07 AM
A je tudi kumarica vmes.
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 05 May 2016 - 12:01 PM
Jajčevec mogoče
[Napoleon]
Posted 05 May 2016 - 01:27 PM
A obstaja kje v Ljubljani ali bližnji okolici kakšna možnost najema prostora za hranjenje stvari (v smislu self-storage units)? Bi bila vesela vsake informacije...
ॐ Be a voice, not an echo. ॐ
Posted 08 May 2016 - 07:47 PM
A obstaja pri nas kakšna debetna oz. predplačniška kartica, da je anonimna?
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 09 May 2016 - 07:23 AM
Obstaja kje v Ljubljani pralnica s pralnimi stroji, tako kot v filmih?
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 09 May 2016 - 07:53 AM
Posted 09 May 2016 - 08:28 AM
V Novih Jaršah je tudi bila, ne vem pa, če je še.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 09 May 2016 - 09:42 AM
HVALA!
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 09 May 2016 - 11:20 AM
A ima ta simbol fašizma kako slovensko ime?
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 09 May 2016 - 11:44 AM
Hmm, wiki ne ponudi prevoda:
Nastanek izraza[uredi | uredi kodo]
Pojem »fašizem«, ki je postal splošen, je nastal v Italiji, in sicer iz naziva »Fasci Italiani di Combattimento« (Italijanski borbeni snopi). Italijanski skrajni nacionalisti, ki so opredelili prvi fašistični program, so namreč vzeli za svoj simbol snope, obdane z liktorskimi sekirami. V latinskem jeziku fascis pomeni sveženj, zvitek, snop, butara, iz njega izhaja italijanski izraz fascio (množina fasci) prav tako v pomenu »snop, butara«. Latinski izraza fasces je lahko uporabljen v pomenu »palice povezane s sekiro«, ki je bila starorimski simboloblasti. Cilindrične butare s sekiro v sredi so bile najprej simbol kraljeve in nato republikanske oblasti. Take butare so nosili liktorji pred najvišjimi oblastniki: pretorji, konzuli, diktatorji in pozneje imperatorji. Ponazarjale naj bi enotnost in moč. V Italiji sta bila simbol in naziv »fascio« za politične skupine, ki so bile na politični desnici, v rabi že pred letom 1919. Take skupine so s prevzemom simbola skušale poudariti povezanost Italije z veličino in sijajem starega Rima.
Zaenkrat sem v slovenskih tekstih zasledila fascio in fashio, nisem pa sigurna, ce se kateri od teh tudi uradno uporablja v slovenscini.
Posted 09 May 2016 - 11:50 AM
Bo zadostovalo, hvala!
― V. Van Gogh
Posted 09 May 2016 - 12:19 PM
A je to za kak projekt?
Posted 13 May 2016 - 10:01 AM
A ima ta simbol fašizma kako slovensko ime?
Najprej, butara s sekiro izvorno ni simbol fašizma/fašistov, temveč je znak prevzet od Rimljanov. Pri njih je simboliziral kazensko pravico. Italijanski fašisti so privzeli ta simbol in se pon jem poimenovali fašisti. Butara s sekiro se latinsko imenuje fascis (pri pojasnjevanju izraza se uprablja izraz fasces - množinski samostalnik), kar pomeni butara(e), drugega slovenskega izraza pa nisem slišal še nikoli. Nerodno je, da fascis/butara kot taka vsebuje le šibe brez sekire, zato to ni ravno butara sensu stricto. Šibe in sekira simbolizirajo kazen, kajti kaznovali so s šibanjem, amputacijo uda in obglavljenjem.
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 17 May 2016 - 07:35 AM
Slučajno berem en tekst, v katerem je beseda tudi o butari/fascis: sekira v butari pomeni oblast nad življenjem in smrtjo. Nižji ešalon visokih rimskih državnih uradnikov je moral v svetem prostoru vzeti sekiro iz butare. Samo dictator in magister equitum (general konjenice in diktatorjev namestnik) sta lahko v svetem prostoru zadržala sekiro v butari. To samo za časa njune oblasti (pol leta).
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 17 May 2016 - 10:29 AM
Najlepša hvala, Errol! Samo je šla moja ideja v maloro, ker bojda ta simbol ni splošno poznan.
― V. Van Gogh
Posted 17 May 2016 - 10:54 AM
Med slabo izobraženimi in nerazgledanimi mlajšimi generacijami je to čisto možno. Po drugi strani je pa res, da bi uporaba tega simbola utegnila zbuditi nesimpatične asociacije in občutke pri tistih, ki jim ni tuj.
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 17 May 2016 - 11:12 AM
Meni se zdi sramotno, da tega ne poznajo (ciljna skupina so bralci Mladine, za katere bi pričakovala, da so izobraženi in razgledani). Ampak tako pravi nadrejena, jbg.
― V. Van Gogh
Posted 17 May 2016 - 12:07 PM
Jaz sem izgleda slabo razgledana mlajša generacija, ker mi simbolika fašizma res ni poznana, razen črne uniforme Tudi kolikor se spomnim iz ur zgodovine, smo več govorili o nacizmu, ki je vplival na štajerski konec, kot pa fašizmu, ki smo ga zgolj omenili.
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users