Jump to content

Photo

Instagram

• Please log in to reply
5231 replies to this topic

#3101 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17644 posts

Posted 08 January 2024 - 11:33 AM

1500 ima svojih stroskov, ki niso skupni?

Enak delež od plače v primeru da se plači razlikujeta, se mi zdi najbolj fer, ne moreš se tle it 50:50
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#3102 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86141 posts

Posted 08 January 2024 - 11:36 AM

Ne, to je njegova polovica skupnih mesecnih stroskov + prispevki in davek za sp.

Frcica, ja.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#3103 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14268 posts

Posted 08 January 2024 - 12:00 PM

Mislim, da podobno, nisem prepričana.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3104 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27378 posts

Posted 08 January 2024 - 12:33 PM

Evo glas s strani zenske,ki zasluzi vec od partnerja, midva si ne deliva stroskov, niti ne beleziva koliko kdo placa. Zdaj ko sem nazaj v sluzbi vzame nego on,on cisti,jaz operem in pospravim cunje. Prostega casa ima on seveda dnevno vec,v povprecju pa sva verjetno izenacena,ker si on vzame veckrat po malem,jaz pa vecinoma kar uro v kosu,tudi vec, ampak so najini otroci se res majhni in se ta cas drugace razdeli.
  • 0

#3105 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25967 posts

Posted 08 January 2024 - 01:16 PM

Ok, samo Frčica, vidva res vse počneta skupaj... Meni je to nepredstavljivo. Zaradi tega tudi denarja ne bi mogla imeti skupnega. Ker grem tud na dopust brez njega itd. 

Aja, ok, na to pa sploh nisem pomislila :) Midva tudi v glavnem vse skupaj, ali pa nekako približno sorazmerno (on gre recimo en vikend s puncama k staršem, jaz pa potem en vikend k prijateljici ali kaj podobnega). Hobijev tudi nimava nekih strašnih, primanjkuje časa/energije. Pa tudi sicer res nisva zapravljiva. Midva imava sicer en skupni račun, kamor pridejo otroški dodatki, dividende mojih delnic in nekaj se R. nakaže (trajnik za 100e/tedensko), iz tega potem krijem, kar je stroškov za otroke (v glavnem hrana, kak vlak, vstopnine, igralnice, oblačila) in gospodinjstvo. Občasno kupim potem še kakšno stvar zase in letalske karte (če gremo vsi ali ne, ker - ali gre R zraven na počitnice, ali pa ima doma pravi dopust :'D). R. ima potem se svoj osebni in varčevalni račun. Jaz ga trenutno pač ne rabim, ker nimam nekih prilivov.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#3106 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16903 posts

Posted 08 January 2024 - 01:23 PM

Na nuso sem naredila subscription.
Rabim malo idej in vpogled v njen zdrav odnos do hrane, ker zame je hrana se vedno nujno zlo in ce bi obstajala moznost da si 5x dnevno samo spustim nekaj v zilo in sem sita, bi bilo to super.
Meni se res ne da s hrano ukvarjat, ne zanima me, samo sita hocem biti in primerno jesti hkrati pa ne namenit prevec casa pripravi in razmisljanju o tem. Res jaz v pripravi hrane in hrani nasplosno sploh ne uzivam.
Vem da bi jedla ves cas zdravo ce bi mi vse kuhal in pripravljal nekdo drug, ker me sploh ne bi zanimalo zakaj tocno gre, pojedla bi da sem sita in cao.

Ce pa bi lahko jedla dolocene stvari ves cas bi bil pa to kruh, sir, kefir, prsut, jajca, kumarice, olive,maslo, vse kar je vlozeno in nula surove zelenjave. Od sadja banane in jagodicevje, od ostalih prilog pa krompir. Pa meso na 1001 nacin ki se mi ga pa ne da pripravljat.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#3107 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86141 posts

Posted 08 January 2024 - 01:23 PM

Iz otroskih dodatkov + njegovih 100 mesecno lahko krijeta vse to, vkljucno s hrano za vse?

Ora, pri vaju mi je tudi samoumevno, da si ne delita na pol, glede na vajine nesorazmerne prihodke. Primerljivo bi verjetno lahko bilo, ce bi oba delala poln delovnik.
  • 0

― V. Van Gogh

#3108 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25967 posts

Posted 08 January 2024 - 01:27 PM

Ups, sem popravila na tedensko. Ampak drugače pa drži. On potem iz svojega racuna krije kar je stroškov za hišo, avto, zavarovanja.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#3109 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 08 January 2024 - 01:36 PM

Midva imava tudi vse skupne finance, pa ima on več kot 2x večjo plačo od mene. Imava pa v nulo dodelan sistem "plača tisti, ki prej najde denarnico" :lol: pri večjih nakupih pa tisti, ki ima več na računu. Si pa ne gledava pod prste, koliko si kdo privošči. Mogoče si bi, če bi se en šel res kakšne ekstreme. Si pa ne predstavljam, da bi s skupnimi otroci, krediti, v zvezi, kjer naj bi bila enakopravna, on živel v luksuzu, jaz pa v odrekanju samo zato, ker imam slabšo plačo. Tak transakcijski odnos bi mi bil no go. Pa mogoče moje mnenje ni relevantno, ker sem jaz "ta revna", ampak plačujem tudi jaz na druge načine, da lahko funkcionira ta ureditev, ni vse denarju. V družini v bistvu za moje vrednote ne bi smelo biti veliko.

Mogoče še en podoben pogled, če se dobim s kakšno prijateljico, ki je v finančni stiski, mi ni problem prevzet večjega dela stroškov, častit večerjo ali karkoli, pač v okviru mojih zmožnosti. V odnosih, kjer sem zaradi ljubezni in naklonjenosti, mi je v bistvu kar pod častjo prestevati vsak cent. Je pa seveda tu zraven možnost izkoriščanja.
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#3110 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14268 posts

Posted 08 January 2024 - 02:02 PM

Se kar podpišem pod Heveo. Tudi meni ta finančni pogled na zakon ni blizu.

GLede na to, da sem jaz (mnogo) prej doma kot M., jaz poskrbim za nakupe, kuhanje, sprotno pospravljanje.

Nimam takšnega mnenja zato, ker imam nižjo plačo. Ko sva se preselila, sva lahko kupila opremo zato, ker sem jaz dobila denar od dediščine. Drugače bi šlo pač počasneje. In sem imela isto mnenje tudi takrat. Sva pa oba tega vajena od doma.

In tudi midva plačava, če greva ven s kom za katerega veva, da si težko privošči. Obenem seveda paziva na dostojanstvo.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3111 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86141 posts

Posted 08 January 2024 - 02:08 PM

No, midva imava tudi vse ostalo deljeno, ne samo finance. Zame je to enakopravnost, ki mi je v zakonu absolutno nujna, med najbolj pomembnimi stvarmi. Bi na dolgi rok tezko funkcionirala v odnosu, kjer je on glavni provider, jaz pa glavna gospodinja.
  • 0

― V. Van Gogh

#3112 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14268 posts

Posted 08 January 2024 - 02:13 PM

Saj bi midva tudi lahko, ampak potem bi jedla kosilo okoli sedmih večer. Zakaj? Zaradi principa, da bo na pol?

A naj se potem jaz začnem tudi poučevati o delnicah in kripto, da bom tudi jaz vlagala prihranke? Njemu gre to dosti bolje, meni pa kuhanje, ki ga imam rada, on pa ne.

• 0

#3113 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86141 posts

Posted 08 January 2024 - 02:16 PM

Ne vem, pri nas se itak večinoma kuha za vnaprej, kosilo je zame obrok med službo. Pa med tednom več jaz, ker sem večinoma prej doma, čez vikende pa mož.

Saj je še veliko drugih stvari, ne gre za 50:50 pri čisto vsaki stvari. Sploh pa je delitve opravil bistveno manj, če ni otrok, tako da v tem ne vidim težave. Vidim kvečjemu to, koliko drugim dedcem se ne da s kurcem mrdnit doma, ženske pa to tolerirajo/jim je normalno (pa ne pravim za tvojega, ker vaju ne poznam, da ne boš narobe razumela).

Jaz bi se sigurno hotela, če bi možu to šlo. :D 

• 0

― V. Van Gogh

#3114 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14268 posts

Posted 08 January 2024 - 03:00 PM

Kja bi hotela, se poučiti o delnicah? To je res nekaj kar me ne zanima.

Midva jeva kosilo okoli petih. V službi ne jeva kuhano. Zato sem to dala za primer.

Brez otrok je manj opravil seveda, ampak vseeno so. Nekdo mora vseeno wc skoljko počistit, če sem malo provokativna, pa če si v gospodinjstvu sam ali pa jih je 5.

• 0

#3115 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86141 posts

Posted 08 January 2024 - 03:05 PM

Ja, ker bi mi lahko svetoval, kam vložit. Tako pa noben od naju nima preveč pojma o tem in imava denar na računih.

• 0

― V. Van Gogh

#3116 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14268 posts

Posted 08 January 2024 - 03:14 PM

A vids, da se splača imet skupne račune? 😄
  • 0

#3117 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86141 posts

Posted 08 January 2024 - 03:16 PM

Ne, jaz bi svoj denar vložila, on pa svojega. :D 

• 0

― V. Van Gogh

#3118 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 08 January 2024 - 04:28 PM

Midva imava tudi vse skupne finance, pa ima on več kot 2x večjo plačo od mene. Imava pa v nulo dodelan sistem "plača tisti, ki prej najde denarnico" :lol: pri večjih nakupih pa tisti, ki ima več na računu. Si pa ne gledava pod prste, koliko si kdo privošči. Mogoče si bi, če bi se en šel res kakšne ekstreme. Si pa ne predstavljam, da bi s skupnimi otroci, krediti, v zvezi, kjer naj bi bila enakopravna, on živel v luksuzu, jaz pa v odrekanju samo zato, ker imam slabšo plačo. Tak transakcijski odnos bi mi bil no go. Pa mogoče moje mnenje ni relevantno, ker sem jaz "ta revna", ampak plačujem tudi jaz na druge načine, da lahko funkcionira ta ureditev, ni vse denarju. 

Midva imava tudi podobno.

Vsak ima seveda sicer svoj račun, potem pa imava še skupnega na katerega vsak mesec preko trajnika nakazujeva denar, on več kot jaz, ker ima pač trojno plačo od moje. S tem računom potem pokrijeva razne skupne stroške kot je hrana in ostalo kar gre za oba. Tako sva se dogovorila in dobro funkcionira.

Vse 50/50 se mi ne bi dalo ukvarjati poleg tega sva šla čez toliko različnih obdobij skupaj. Ko sem ga spoznala je bil še študent, jaz pa že zaposlena, torej sem prostovoljno jaz želela več plačevati. Ko je začel svojo službo sva nekaj časa imela podobno plačo in sva  shranjevala in plačevala na račun podoben znesek potem pa je mož karierno začel tako rasti, da je pač totalno odtaval od moje plače in vem, da ga ne bom nikoli ulovila z mojo izobrazbo, žal :lol: Zdaj pač velike stroške pokriva on, drugače si ne bi mogla toliko stvari privoščiti in ne vidim razloga zakaj bi se nazaj držala in ne uživala skupaj, moj mož pa bi sam zase samo zbiral denar na računu. 

• 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#3119 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86141 posts

Posted 08 January 2024 - 06:18 PM

To se tudi vedno znova potrjuje za splosno dejstvo, z redkimi izjemami (edino zadnji del je prevec posplosen):

• 0

― V. Van Gogh

#3120 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16903 posts

Posted 08 January 2024 - 06:20 PM

Jaz se s tem tudi strinjam. Ampak to sem pac jaz. Ni treba da vsi tako mislijo.
Moskega vidim kot vecjega od sebe, z vec kilami, mozatega in tudi z vec financ kot jih imam sama.
Vidim ga kot providerja, kot nekoga ki mi nudi varnost. Pod varnost spada tudi financna varnost.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users