Jump to content

Photo

Instagram

• Please log in to reply
5471 replies to this topic

#3081 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17289 posts

Posted 08 January 2024 - 09:55 AM

Pri nas imava vse loceno in skupni varcevalni.
On placuje vecji delez stroskov, ker ima tudi vecjo placo. Tako funkcionira ze 16 let in na ta racun se nisva nikoli kregala, vse se odlocava " on the go" kako in kaj bo kdo placal. Dopuste naceloma vedno placuje on, sem pa lani recimo jaz placala obnovo terase in beljenje hise, kar je blo kar nekaj denarja.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#3082 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14318 posts

Posted 08 January 2024 - 09:56 AM

Jina, zakaj ti je smešno?

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3083 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17586 posts

Posted 08 January 2024 - 10:01 AM

Meni se to samo slisi kot precej dela oz., ce je ze minimalno nek dodaten cas za to potreben (za prenakazila zihr je), mi nima smisla :D Kaj dlje od tega pa nisem razmisljala. Bmk kako imajo. Ce pa tipu ni kul, naj pa dvigne jajca in pove.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#3084 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86911 posts

Posted 08 January 2024 - 10:07 AM

Jina, zakaj ti je smešno?

Saj sem napisala, ker so same take, katerih partnerji imajo visje place. Me zanima, koliko bi se zagovarjale “predanost zvezi” s skupnimi financami, ce bi one zasluzile vec.
Svoje mnenje, da tudi pri financah zagovarjam 50:50, sem ze veckrat izrazila. :D Za naju mislim, pri ekstremnih odstopanjih pri dohodkih to valda ne gre.

Midva tako delava, samo da ne na kuhinjsko tablo 😂:

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#3085 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26080 posts

Posted 08 January 2024 - 10:14 AM

Ampak ne vem, če je tako enostavno kot na prvi pogled. Tisti, ki manj zasluži, je načeloma tudi prvi, ki koristi nego, prevzame še dodatni del skrbi za otroke/gospodinjstvo. Na ta način tudi podpiraš kariero partnerja. Se ne spomnim, da bi moj v štirih letih moral manjkat v službi, ker sta bili punci bolni, imeli počitnice ipd. Sodelavci pač niso tako fleksibilni/zanesljivi, ker si morajo to nekako razdelit s svojimi boljšimi polovicami.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#3086 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17289 posts

Posted 08 January 2024 - 10:16 AM

O bog pomagaj.

Midva nikoli nisva gledala nic...
Kok eni komplicirajo/te.
Ocitno imava tako enake prioritete glede financ da to ne potrebujeva delat.
Ne vem?
Sej ze samo hrana in vrtec zneseta skor jurja na mesec, kako bi jaz vse to placevala potem....nekako gledava da je procentualno glede na placo ampak to je vse na uc, brez papirja, excela in kakrsnihkoli racunov....
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#3087 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86911 posts

Posted 08 January 2024 - 10:24 AM

Meni se sploh ne zdi kompliciranje, za vsak mesec imava tabelo z zneski poloznic, hrane in ostalih skupnih nakupov, to se deli na pol. Preostali denar od mesecnega prihodka pa imava zase/prihranke.

Fiona, saj sem napisala, pri naju ni take razlike v placi, pri vaju je verjetno ogromna.

No, ena se je celo javila, ki zasluzi vec od partnerja in bi on imel skupen racun, ona je pa za 50:50.
  • 0

― V. Van Gogh

#3088 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86911 posts

Posted 08 January 2024 - 10:28 AM

Ampak ne vem, če je tako enostavno kot na prvi pogled. Tisti, ki manj zasluži, je načeloma tudi prvi, ki koristi nego, prevzame še dodatni del skrbi za otroke/gospodinjstvo. Na ta način tudi podpiraš kariero partnerja. Se ne spomnim, da bi moj v štirih letih moral manjkat v službi, ker sta bili punci bolni. Sodelavci pač niso tako fleksibilni/zanesljivi, ker si morajo to nekako razdelit s svojimi boljšimi polovicami.

Glede nege se ze financno splaca, da jo vzame tisti, ki zasluzi manj. Skrb za otroke in gospodinjstvo pa ne vem, zakaj bi eden prevzel vec, ce oba hodita v sluzbo? Razen ce ima eden skrajsan delovnik.
  • 0

― V. Van Gogh

#3089 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24835 posts

Posted 08 January 2024 - 10:33 AM

jaz imam pa na obeh straneh zelo izračunano :)

Z L si zapisujeva koliko kdo porabi / založi za otroke (odšteta hrana, darila,...) in na koncu meseca potegneva črto in si nakaževa razliko (ponavadi jaz njemu, ker prejemam doklade in štipendije). 

Z D imava skupne dopuste (z otroki) v nulo razdeljene na četrtine. Ostalo jaz zelo zelo vztrajam, da sem na pozitovni nuli (dam raje malo več, kot premalo). Meni je to zelo pomembno, da sama krijem svoje stroške in da nikoli nimam občutka, da sem komurkoli kaj dolžna. 

Ko sem bila prej pri njem, sem mu dajala pol za stroške, zdaj vsak plačujeva svoje stanovanjske stroške; in dajem mu 1/3 k vzdrževanju za barko. Letos, ko bo pa večja investicija v barko, bomo pa videli kako se bova razdelila. Nekaj bom želela dat zraven, pol pa sigurno ne, ker je on lastnik.

Ko sva bila z L še skupaj, sva do otrok imela vsak svoj denar in varčevalni račun, potem se je pa začelo komplicirat, ampak sva itak imela take stroške, da sva vsak mesec oba dala skoraj vse v naše skupno življenje, on je imel pa malo višjo plačo. Bolniško sva koristila 50/50, saj sva oba hodila v službo in otroka sta od obeh. Ne razumem, da bi jaz morala večkrat manjkat zato, ker on več zasluži, saj je tudi meni moja služba pomembna, čeprav je bila manj plačana. 

Jaz imam rada čiste račune in predsvem da živim v svojih finančnih zmožnostih in ne popuščam, že od nekdaj. Verjetno bi bila zelo težko v vezi z nekom, ki bi zaslužil bisteno več kot jaz in se ne bi želel skupnih aktivnosti in dopustov prilagodit mojim finančnim zmožnostim. Ne bi dovolila, da bi zame plačeval razliko, po drugi strani bi razumela, da on želi kaj več, boljše,.... 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#3090 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14318 posts

Posted 08 January 2024 - 10:37 AM

Ma ok, samo zakaj je samo to, da nekdo ne dela tako kot vidva že po defoltu smešno.

Midva imava skupno od prvega dneva, ko živiva skupaj. Takrat sta bili najini plači primerljivi, zdaj nista.

Kdo več porabi, pa ne vem. Odvisno kako beležiš. Moja kozmetika, ki jo delno uporablja tudi on?, avto, ki gav ozi on in plačuje kredit, je to tudi moj strošek, pa čeprav ga vozim le za vikend in dopust? S tem se ne ukvarjava. Očitanj ni bilo nikoli. Je pa res, da, razen hrane, nisva zapravljiva in imava racionalne in skupno premišljene nakupe.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3091 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19494 posts

Posted 08 January 2024 - 10:38 AM

Ok, samo Frčica, vidva res vse počneta skupaj... Meni je to nepredstavljivo. Zaradi tega tudi denarja ne bi mogla imeti skupnega. Ker grem tud na dopust brez njega itd. 

• 0

#3092 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86911 posts

Posted 08 January 2024 - 10:39 AM

Ne, Frcica … Smesno/zanimivo mi je zato, ker so vse te situacije enake - on zasluzi vec, ona pa zagovarja skupne finance.
In podpis pod Barbarino. Ali pa to, da bi morala jaz njegove hobije financirat, sama jih pa npr. nimam. Komaj cakam, res.
  • 0

― V. Van Gogh

#3093 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14318 posts

Posted 08 January 2024 - 10:47 AM

Ok, samo Frčica, vidva res vse počneta skupaj... Meni je to nepredstavljivo. Zaradi tega tudi denarja ne bi mogla imeti skupnega. Ker grem tud na dopust brez njega itd. 

To je res. Baje sva kar unikum :D Je sicer kakšna izjema, ampak ne omembe vredna.

JIna, sem te narobe razumela. HVala za pojasnilo.

• 0

#3094 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32769 posts

Posted 08 January 2024 - 10:52 AM

Midva imava zmenjeno, kdo placa katere položnice, kredit si tudi deliva, vseeno v končni fazi jaz placam nekoliko več, ker v celoti pokrijem še krožke in hrano od tamale. Ampak on pa zrihta, da se skoz zastonj ogrevamo, haha.
Pač stroške imava nekako v grobem porazdeljene, nakupe v trgovini pa opravi enkrat eden drugič drugi. Približno. Enako glede nafte za avto, nobene drame ni, če ga jaz tudi po en mesec ne natankam, pa ga v bistvu več uporabljam. Kar nama ostane, zapravi ali privarčuje vsak po svoje, s tem, da jaz obvezno prenakazujem na svoj ali Katjin varčevalni, on pa hrani vse na transakcijskem.
  • 0

#3095 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4328 posts

Posted 08 January 2024 - 10:54 AM

V luči zakona/ zunajzakonske skupnosti so finance tako ali tako skupne, pa če si jih vi delite ali ne :D Razlike v plačah bi morale biti konkretne, pa še to je vprašanje, ker se ne ocenjuje zgolj finančna plat temveč tudi drugi prispevki v partnerski zvezi, da bi vam ali partnerju dodelili večji delež skupnega premoženja v preimeru razveze.

Midva sicer nimava skupnega računa kamor bi nakazovala plače, ampak jaz najine finance štejem kot skupne in ne gledam na to kaj kdo plača in ali so mesečni stroški kriti 50/50. Sva pooblaščena na računih drug drugega in imava pregled nad računi drug drugega. Važno je, da so konec meseca stroški poravnani, vse ostalo se dogovarjava sproti. Tudi ne vidim težav, da si jaz plačam dopust s kolegicami, medtem ko bi on za tisti mesec kril več stroškov. In mi tudi ne bo iz tega vidika karkoli očital, ker vsak od naju potrebuje tudi stvari zase v takšni ali drugačni obliki (jaz sem recimo njemu sofinancirala nakup surf opreme). Tudi sedaj v času gradnje si delitve stroškov ne predstavljam. Plača material kdor ima tisti mesec denar na voljo. V tem se jaz predvsem strinjam z Davom Ramseyjem, da so finance v partnerski zvezi skupne, pa je on recimo milionar, njegova žena pa stay at home wife brez zaslužka.

• 0

#3096 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86911 posts

Posted 08 January 2024 - 10:54 AM

Frcica, a tudi dopusta imata enako?
Meni je ful pomembno, da imam tudi svoje stvari za pocet, loceno od druzine.
  • 0

― V. Van Gogh

#3097 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17740 posts

Posted 08 January 2024 - 11:07 AM

Jinadaze, meni se zdi tako kot imata vidva, kar komplicirano. Seveda ko pride enkrat v navado vse to beležit, je verjetno mimogrede. Pred leti, ko sva imela midva tako, se spomnim tvojega komentarja, komu se da pa še s tem ukvarjat. 😃

Midva imava vsak svoj ločen račun, potem pa še skupnega na Revolutu kamor prenakazujeva enak delež od plače po potrebi. Prenakazovanje vzame par sekund ker je itak vse prek mobilne aplikacije. Za naju deluje in je daleč najbolj transparentno.
Edino kakšne večje stroške, npr.kopalnica lani pokrije on, ker je stanovanje v osnovi samo nanj pisano, sva pa ob prenovi stanovanja tudi beležila vse v excell.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#3098 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17289 posts

Posted 08 January 2024 - 11:15 AM

Midva imava 5 racunov.
Vsak svojega
Varcevalnega
In vsak otrok ima varcevalnega.
On na njuna racuna vsak mesec nakaze nekoliko vec kot jaz, itak imava pa trajnik.
On nikoli ni na negi, razen ce bi jaz izjemoma imela ne vem kaj - delam pac tako da nege niti ne vzamem, plus moja sluzba niti priblizno ni toliko odgovorna al pa pomembna, ce se ze gremo, kot njegova pa se na polovicnem sem. Meni je vazno, da je on zanesljiv in da ne manjka vec kot je nujno.
Ajde no nekak razumem te tabele, ne vem, midva pac nikoli nisva tako komplicirala. Mi je pa vazno da imam se nek svoj racun, svoj denar gor da si sama kupim cevlje, kremo, whatever in za to ne zicam njega, njegove kartice al pa za vsak drek objasnujem zakaj rabim.
  • 0

#3099 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86911 posts

Posted 08 January 2024 - 11:27 AM

Matilda, ne vem kdaj je to bilo, ampak midva imava tako ze leta. Pred redno sluzbo sem imela sp, posledicno nikakvo porodnisko, potem pa delala skrajsan delovnik do otrokovega 3. leta (oz. 2 meseca manj), pa bila za vse nege itd. jaz doma, ker je imel on tako sluzbo, da si kdaj se bolniske ni mogel privoscit. Potem se je pa situacija obrnila, jaz v redni sluzbi, on skrajsan sp., jemal nego …
Vseeno nikoli nisva imela skupnega racuna.
Pa moz ima zdaj 1500 fiksnih mesecnih stroskov, s stroski sp-ja vred. Ce bi mu placevala delez, bi bilo to priblizno tako, kot ce bi on meni vracal razliko med mojo bruto in neto placo. :D
  • 0

― V. Van Gogh

#3100 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14318 posts

Posted 08 January 2024 - 11:30 AM

Jina, kako to misliš glede dopusta, a število dni?

• 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users