Harry Potter & Deathly Hallows, Part 1
Mislim, da zgodbe ne rabim preveč na široko opisovat.

V šesti knjigi Dumbledore Harryu razkrije Mrlakensteinovo skrivnost- horkruxe, delce duše, ki so spravljeni v določen dragocen predmet in dokler ti predmeti obstajajo, Mrlakenstein ni umrljiv. Po Dumbledorjevi smrti konec šeste knjige oz. filma je zdaj Harry prepuščen sam sebi, da najde in uniči še preostale delce duše, pri čemer mu seveda pomagata Ron in Hermiona.
Filim me je pozitivno presenetil. Zgodba sedme knjige je res izjemno pomembna, vsak stavek skoraj nam razkrije nekaj od prej, nekaj, kar pojasni celotno zadevo, skozi celo knjigo dobivamo sledi in informacije, ki se na koncu povežejo v smiselno celoto. Zato sem bila precej zakrbljena, kako bojo vse to strnili v film, ampak so me njihove rešitve precej navdušile.

Glede na način, na kakršnega so določene stvari podane v knjigi (misli, dialogi, ki bi vzeli preveč časa itd.) je bilo jasno, da jih bodo v filmu težko izvedli, zato mi je všeč, da so naredili kompromis, vse skupaj podali nekoliko drugače, ampak še vedno niso izkrivljali resnice. Težko sicer ocenim, koliko je jasno nekomu, ki gleda samo filme, ker sem bila s prijateljico, ki prejšnjega filma ni gledala in ji je bilo tako dosti stvari nejasnih, jaz sem pa itak na pamet vedela, kateri prizor sledi vnparej, tako da res ne morem biti preveč realna glede tega.
Torej, mislim, da so vsi za potek zgodbe pomembni dogodki zajeti v film, efekti so srh vzbujajoče dobri, jaz sem sicer pol filma gledala skozi priprte oči, a sem se že doma na to nekako psihično pripravila. To sicer ni moja zvrst filmov in ob vsakem drugem podobnem filmu bi panično kričala in si zatiskala oči in ušesa, tu me je ljubezen do knjige "držala pokonci", pa tut vedela sem, kaj se bo zgodilo in sem se zato na najbolj skeri dele vnaprej malo pripravila. Smo pa vsi vsake toliko časa malo poskočili od strahu, pri prizoru v Godricovem dolu s kačo še posebej. Bilo je notri par WTF scen, seveda, npr. tisti ples Harrya in Hermione, res, edino kar lahko rečem je WTF

Zmotilo me je tudi (to očitno zelo radi delajo) spreminjanje karakterjev likom. Najbolj mi je padel v oči tisti dialog med Mrlakensteinom in Grindelwaldom, ko je G. tako brezbrižno izdal, kje je palica, pri DUMBLEDORJU, tako poudarjeno, da je pokopan skupaj z njo, kot bi izzival Mrlakensteina, naj vdre v njegovo grobnico. Kolikor sem razumela zgodbo, je bil G. res mogočen in zloben coprnik, toda v mladosti sta z Dumledorjem vseeno gojila poseben odnos, Rowlingova je celo namignila na ljubezen, kolikor je bila ta pač sploh mogoča. In zato dvomim, da bi G. kar tako brezbrižno pozval Mrlakenstaina, naj oskruni Dumbledorjev grob. Ja, bil je črn coprnik, toda z D. sta vseeno nekoč imela poseben odnos, ki po moje ni zanemarljiv. Poleg tega naj bi se G. v letih, preživetih v zaporu pokesal za svoja zla dejanja, v knjigi tudi zanika, da je sploh kdaj imela palico (namesto omenjenega DUmbledore jo ima, v njegovem grobu jo poišči), Harry pa v pogovoru z Albusom (to bo v drugem delu) celo pride do zaključka, da je verjetno RES želel zaščititi D.jev grob. Nevem, take stvari me zmotijo, mogoče pa samo jaz preveč analiziram.

Na koncu (ob sceni z Dobbyem) sem seveda potočila tudi eno majhno solzico, to je eden najbolj ganljivih delov cele knjige, vsaj meni.
All in all, malo sem presenečena nad vrsto zelo slabih kritik, mogoče sem tudi jaz preveč pristranska, ker pač čutim do te zbirke takšno ljubezen, ali pa mi je všeč ravno zato, ker sem vanjo toliko poglobljena in jo dejansko RAZUMEM in razumem tudi film. Kdor pa ni rpebral niti ene knjige, pogledal tri filme od šestih in 3/4 stvari ne razume.. Hja, verjamem da je potem precej stvari nelogičnih.
Komaj čakam marec, hkrati pa ga me je kar malo strah, ker je to dokončno slovo oz. zaključek vsega tega. Pograšala bom to pričakovanje, ugibanja in vse, kar spada zraven.