Jump to content

SLOVENIJA - novice, članki, kolumne, blogi, mnenja

• Please log in to reply
4611 replies to this topic

#3001 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17310 posts

Posted 28 September 2016 - 01:10 PM

http://familylab.si/...-solski-sistem/

A je danes še možno tudi s prstom ne migniti 8 let in imeti petice/biti odličen? Ker to je bila včasih realnost za čisto malo bolj pozorne učence. Še čez srednjo smo tako prišli čez z malo slabšimi ocenami in uspehom. Danes pa starši sedijo z otrokom dolge ure in delajo naloge (to se je pa ja delalo med odmori, ne doma).

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#3002 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24581 posts

Posted 28 September 2016 - 01:41 PM

^^ pojma nimam kako je zdaj v višjih razredih (pritožb in mnenj je res veliko), mi je pa še kako znan tvoj pogled :D

Nikoli nisem imela pretiranih delovnih navad, saj sem v OŠ čisto brez učenja bila odlična in prav dobra (pač kakšno pesmico so moral pakrat prebrat, če si imel pa srečo, si bil pa med zadnjimi in si jo v eni uri tolikokrat slišal, da si jo znal :D.

V srednji sem res morala malo delat (sploh poznalo se mi je, da mi matematika ni jasna, saj sem vse naloge v OŠ in SŠ prepisala namesto vadila in je nisem nikoli razumela), a sem bila ves čas "dobra" in sem celo matematiko na maturi spacala za 3 (še danes ne vem kako).

Zdaj pa res delajo cel halo iz šole.

Je pa tudi veliko na starših, ki so res malo nori. Zadnjič je ena mama zgrožena komentirala, da bodo imeli v tretjem razredu že narek in spet tisti - a so normalni.

In jaz nazaj - saj smo ga imeli mi tudi v drugem. V prvem razredu smo vzeli vse tiskane in pisane črke in računanje do 20. V drugem poštevanka in računanje do 100, nareki in prepisi ... enako kot sedaj. In spet dobim tisti goveji pogled.

Edino kar se meni zdi (ampak to je samo občutek, lahko da se motim), da imajo tudi v prvi trijadi več domače naloge, kot smo imeli mi. Res, da so jo do sedaj naredili večino ali kar vso v popoldanskem bivanju, ampak vseeno. Jaz se ne spomnim, da bi kdaj sedela več kot eno uro za mizo in delala, ko sem bila tako majhna. Kako resno delajo, pa pojma nimam.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#3003 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 01 October 2016 - 08:26 PM

http://www.24ur.com/...ti-na-roko.html

JOJ, kako sem srečna, da se mi več ni treba s tem ukvarjat. Koliko takih sob, ki so tu na prispevku sem vidla v LJ,... katastrofa.

• 0
Viens, reste ici!

#3004 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86003 posts

Posted 01 October 2016 - 08:43 PM

A še komu video ne dela?

Se vidi, da se začenja študijsko leto, Ljubljana je polna smeti od žuranja.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#3005 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 01 October 2016 - 08:58 PM

Meni dela. :/

Nimam pojma kako naj dam drugače link...

• 0
Viens, reste ici!

#3006 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86003 posts

Posted 01 October 2016 - 09:53 PM

Flash mi ni delal, sem pogledala. 

Groza, da jih ni sram.

• 0

― V. Van Gogh

#3007 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24581 posts

Posted 03 October 2016 - 10:45 AM

Teden mobilnosti Mobilnost? Ne nas hecat'!
  • 0

Put A Kilt On It!

#3008 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86003 posts

Posted 08 October 2016 - 02:22 PM

Dosežena legalizacija konoplje v medicinske namene
http://www.delo.si/n...e-dosezena.html
  • 0

― V. Van Gogh

#3009 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24581 posts

Posted 10 October 2016 - 09:00 AM

Boris Dežulović: Boljše je biti neumen
  • 0

Put A Kilt On It!

#3010 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86003 posts

Posted 11 October 2016 - 10:57 AM

Kino Šiška in njihovo iskanje spletnega guruja

Za bruhat.

• 0

― V. Van Gogh

#3011 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14264 posts

Posted 11 October 2016 - 06:54 PM

Ja! 

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3012 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18468 posts

Posted 12 October 2016 - 08:22 AM

Deklina, ki je napisala članek na zgoraj priobčeni povezavi, si za svojo slovenščino ne zasluži večje plače od tiste, ki jo kino Šiška ponuja guruju. Ponujena plača je čisto v sozvočju plač pri nas. Pri nas se nihče, ki na mesec dobi v žep 1500 Eur (z regresom za prehrano in prevoz) ne more pritoževati, da dobiva majhno plačo in v danih okoliščinah bi bil bebec, če bi lepega dne prišel v službo in rekel, da za tako mizerne fičnike ne bo opravljal dela inženirja ali srednješolskega učitelja. Tisti hip bi pristal na cesti, za njegovo mesto pa bi se steplo vsaj 150 kandidatov, ki nimajo nič. Res pa je, da pri nas produciramo množice diplomantov in doktorjev, ki jih nimamo kje zaposliti. Res je tudi, da imamo zaposlene, ki ne dosegajo standardov, pa jih ne moremo postaviti na cesto. Pri nas nihče ne more plačati kvalitetnega delavca, ker pri nas enostavno ni moralno dobro zaslužiti za dobro opravljeno delo, ker smo vajeni povprečja, v katerem imamo vsi malo in vsakdo mora imeti službico, v kateri se ne bo preveč pretegnil in ki je ne bo zgubil. Zato pri nas vztraja negativna selekcija, ki je neodpravljivo vgrajena v sistem slovenstva. Zato grejo dobri v tujino, kjer za več denarja (vsekakor pa za manj kot domačini) delajo dobro. Pač logika kapitala, ki ji nasedamo vsi, kapital pa nas sili v razmere, ki so vladale pred industrijsko revolucijo, ko so ljudje delali ves dan za majhen denar. Socialne pridobitve zadnjih 250 let se razblinjajo, pa demokratične vrednote z njimi, ker diktatura kapitala (podobno kakor diktatura proletariata) pač ne dovoljuje, da bi javnost (značilno razsvetljenska kategorija), ki jo sestavljajo množice zaposlenih, uveljavljala svoje intrese.

• 1

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#3013 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14264 posts

Posted 12 October 2016 - 08:38 AM

Pa čaki malo, to kar bi oni plačali tudi minimalna plača ni! Za delo, ki daaaaaleč presega uzakonjeni 8-urni delovnik!

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#3014 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86003 posts

Posted 12 October 2016 - 10:34 AM

^ Res, je. Errol, ne bluzi, govora je o placi 1000 oz. prve tri mesece 800 € BRUTO. Kaksnih 1500 v zep ...
  • 0

― V. Van Gogh

#3015 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16842 posts

Posted 12 October 2016 - 12:11 PM

Ja, pise bruto.
To je pa res beden koncni znesek....
Drugače pa, švedi so že pred 13 leti pogruntali, da je 6 urni delavnik optimalen za produktivnost delavca, ne pa 8-10+ urni.
Ljudje ki delajo sest ur, logicno, dajo vse od sebe ker so lahko vec z druzino, imajo vec casa za hobije, niso pod stresom in so spociti in v unih sestih urah naredijo vec kot nekdo v 8+ ki mu je muka hodit v sluzbo.
Ampak mi smo se v kameni dobi glede teh reci....
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#3016 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18468 posts

Posted 12 October 2016 - 12:40 PM

^ Res, je. Errol, ne bluzi, govora je o placi 1000 oz. prve tri mesece 800 € BRUTO. Kaksnih 1500 v zep ...

Nisi razumela, kaj sem napisal: mulc z začetno plačo 800 bruto se ne more pritoževati, če dobi človek z leti službe 1500 neto. V mislih imam kontekst plač v naši državi. Če Kino Šiška misli, da mu ni treba šljivit predpisov o minimalni plači, je to drug problem. Logika kapitala pravi, da lahko v brezposelnosti izsiljuje z minimiziranimi ponudbami plač. Če dobi smrkavca na začetku kariere za 800 bruto, je to za kapital okej. Pravi guru se itak ne bo prijavil, ker je že v tujini...

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#3017 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18468 posts

Posted 12 October 2016 - 12:41 PM

Forum mal jebe, zato sem zbrisal.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#3018 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29729 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 12 October 2016 - 01:30 PM

BTW, minimalna plača od januarja 2016 znaša 790,73 € bruto, torej bi ga plačali malo nad zneskom minimalne plače.  

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#3019 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86003 posts

Posted 12 October 2016 - 03:22 PM

Nisi razumela, kaj sem napisal: mulc z začetno plačo 800 bruto se ne more pritoževati, če dobi človek z leti službe 1500 neto. V mislih imam kontekst plač v naši državi. Če Kino Šiška misli, da mu ni treba šljivit predpisov o minimalni plači, je to drug problem. Logika kapitala pravi, da lahko v brezposelnosti izsiljuje z minimiziranimi ponudbami plač. Če dobi smrkavca na začetku kariere za 800 bruto, je to za kapital okej. Pravi guru se itak ne bo prijavil, ker je že v tujini...

Od kod si potegnil teh 1500, saj nikjer ni niti omenjeno ali sem jaz spregledala? Pojem "zacetna placa" je tudi neumesen, ker iscejo guruja/strokovnjaka in ne junior spletnega urednika ali praktikanta, ki mu pritice nizja placa. V tej stroki se redno najema tudi kader na visjih pozicijah, celo direktorje. Sploh pa se pozicije menjajo tako pogosto, da vlogo igrajo predvsem leta izkusenj in reference, ne datum nastopa trenutne sluzbe.
Z zadnjim stavkom se pa (na sreco) ne morem strinjati, saj jih sama poznam precej, ki so dobro situirani in jim gre pri nas odlicno. V tujini bi s sorazmerno visjo placo precej slabse ziveli in nimajo razloga za selitev.

Naj omenim se, da so v Kinu Siska pred nekaj meseci iskali predloge za spletno stran preko natecaja, kar je pomenilo, da so morali prijavljeni oddati predlog kompletne odzivne spletne strani, izbrali pa so enega (ali se to ne), ostali so ogromno delali zastonj in zaman. Ocitno niso zmozni sami poiskati strokovnjaka in ga ustrezno placati. Temu se rece spec work.
  • 0

― V. Van Gogh

#3020 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18468 posts

Posted 13 October 2016 - 08:05 AM

Imaš prav, ker pod 800 evri sem jaz mislil, da iščejo "smrkavca", po domače genija v kratkih hlačah. Unega jurja in pol neto sem dal za primerjavo med začetnikom in človekom z leti izkušenj, ki se ne sme pritoževati čez svojih 1500 plače, kar je glede na stanje v Sloveniji resnica. Popolnoma jasno je, da za 800 evrov ne bo nihče dobil guruja in ravno v tem je keč 22. Pri nas pač poskušajo. Na računalništvu je prejšnji mesec dilomiralo, magistriralo, doktoriralo veliko ljudi, ki do zdaj niso "imeli časa", ker so kot guruji začeli delati, mnogi tudi v tujini, in služiti denar, za dokončanje študija pa ni bilo niti časa niti realne potrebe, ker so delali to, kar znajo. Uganka je le, zakaj so nenadoma začutili potrebo po papirju. Veseli pa me, da je kdo v tej stroki pri nas uspel in da mu ni treba gledati ravno na vsak evro.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users