Jump to content

Photo

Recepti - MEŠANO

• Please log in to reply
1540 replies to this topic

#281 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 12 February 2009 - 02:20 PM

Moja rižota

Moj dragi je na splošno zelo izbirčen. Rižota brez mesa ni rižota in v rižoti ne sme biti zelenjave (kakšen koren tu pa tam še prežveči...). Zato sem "iznašla" super recept, ki ustreza obema:

potrebujemo:
piščančje prsi
čebulo
paradižnik
začimbe za rižoto (Maestro)
rdeča paprika
kajenski poper
žafranika
sol
sladko smetano, ali smetano za kuhanje

Najprej prepražimo čebulo, dodamo na koščke narezane piščančje prsi in pražimo. Ko meso zakrkne (spremeni barvo) dodamo še paradižnik, premešamo in malo podušimo. Nato dodamo začimbe - 2 žlički mešanice za rižoto, 2 žlički rdeče paprike, 4 "sunke" kajenskega popra, nekaj žafranovih nitk, sol po okusu. Primešamo riž, malo prepražimo in zalijemo z vodo. Dušimo dokler ni riž na 4/3 kuhan, nato odkrijemo posodo in pustimo, da voda izpari. Na koncu dodamo še 1dl sladke smetane, premešamo, pokuhamo par minut in postrežemo. Dober tek ;)

(ko bo kuhano, priložim še fotografije wink.gif )
  • 0

#282 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 12 February 2009 - 10:50 PM

Čudna rižota to, ko se kuha 8 ur! laugh.gif
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#283 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 13 February 2009 - 07:33 AM

sem vedla, da boš to komentirala tongue.gif Slike so ble za en k. in se mi jih ni zdelo vredno limat gor. Če hočete, lahko pa še vedno - ne bodo nikamor ušle s telefona smile.gif
  • 0

#284 saska

saska

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 388 posts

Posted 23 February 2009 - 05:16 PM

js sm končno našla načos sir, ki ga uporabljajo v restavracijah (http://www.tina.si/?...d=12&izdelek=52). zdj mam pa novo težavo. a mogoč kera ve kaj dajo v restavracijah zraven da je okus tak, ker js sm segrela in je okus drugačn in se čuti, da nekaj manjka. a ma kera kako idejo?
  • 0
Popijem štirideset kav na dan, da sem lahko buden in mislim, mislim, mislim, kako premagati tirane in idiote.
Voltaire

#285 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 23 February 2009 - 11:29 PM

Začimbo, neko pikantno (jaz dam not kar kajenski poper).
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#286 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 24 February 2009 - 09:26 AM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 13. 2. 2009 - 7:33) View Post

sem vedla, da boš to komentirala tongue.gif Slike so ble za en k. in se mi jih ni zdelo vredno limat gor. Če hočete, lahko pa še vedno - ne bodo nikamor ušle s telefona smile.gif

tongue2.gif
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#287 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 16 March 2009 - 10:12 AM

Ja no, tista rižota pač ne bo slikana, imam pa drug meni zelo ljub recept.

Tofu z bučko in paradižnikom:
Na olivnem olju prepražimo čebulo, dodamo na kocke narezan tofu, nato na tanko narezane bučke, nazadnje pa še na kocke narezan paradižnik. Minimalno zalijemo z vodo, solimo in popramo po okusu, dodamo par ščepcev rdeče paprike. Kuhamo toliko časa, da tekočina izpari, oziroma da jo je minimalno. Nato pa dodamo žlico kisle smetane in premešamo. Ko je jed na krožniku, povrh naribamo še nekaj parmezana.

Bon apetit!

IPB Image
  • 0

#288 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 16 March 2009 - 02:24 PM

Mmmm kok bi papala zdj tole thumbup.gif
Poslušte ančko, ona je matser ... (of disaster) hahahaha laugh.gif
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#289 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 19 March 2009 - 07:26 PM

Meni zelo slastno izgleda.
Jaz večkrat tako naredim in mi je ta kombinacija zelo okusna.
Edino še nikoli nisem dodala kisle smetane. Bom naslednjič.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#290 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 19 March 2009 - 07:33 PM

Jaz tudi vedno tako jem tofu. Samo sem že malo naveličana te kombinacije.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#291 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 19 March 2009 - 07:39 PM

No, jaz velikokrat še tofu malo pomariniram (zenf, malo sojine omake in začimbe).
Najbrž mora biti tudi noro dober v kombinaciji z brokolijem. Jaz sem namreč velik fan brokolija.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#292 vrana

vrana

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2547 posts

Posted 03 April 2009 - 10:51 AM

Je morda že katera delala sama doma rezance Pad thai in ima kakšen dober enostaven recept za to?? smile.gif
  • 0

• Guests

Posted 05 April 2009 - 08:40 PM

Če koga zanimajo recepti za jedi iz soje in sojinih izdelkov - klik.

Tule so pa še recepti, kako si sami doma lahko naredite sojino mleko, tofu, miso, sojin jogurt itd. (levo) - klik.
  • 0

#294 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 23 April 2009 - 05:12 PM

Melancane po mediteransko:

- melancani (2-3 za dve osebi)
- paradižnik (2 -3)
- olive
- kapre
- sir, ki se stopi (sveže nariban parmezan, mocarela, Jošt je tudi ok biggrin.gif)

polivka:
- česen
- olivno olje
- mediteranske začimbe (bazilika, rožmarin, poper, itd)

Melancane narežemo na debele režnje in jih pustimo da se ocedijo. Nato vanje zarežemo cm globok rez, kamor vlijemo polivko (stremo strok česna, ter ga v olivnem olju pomešamo z začimbami). Paradižnik narežemo na kolobarje, ki jih nato položimo na kolobarje jajčevca, čez pa položimo nekaj nasekljanih oliv in kaper. Kolobarje jajčevcev zložimo v premazan pekač in potresemo s sirom.
V pečici pečemo cca. 20 - 30minut na 180°C.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

• Guests

Posted 07 May 2009 - 11:57 AM

Za tiste, ki kdaj doma pečete kruh. Ima kdo kakšen fajn recept za polnozrnat kruh? Jaz sem ga zadnjič prvič spekla, z dodatkom jogurta in olivnega olje. Je bil dober, druga runda malce nizka, hehe, ampak mogoče sem ga malce predolgo pekla. Kakšen nasvet?
  • 0

#296 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 07 May 2009 - 12:47 PM

notri daj še žlico kisle smetane in razna semena. Mogoče črne olive....
  • 0

• Guests

Posted 11 May 2009 - 07:02 PM

Hvala za ideje, Ančka!
A kdo peče kruh z vinskim kamnom (naravni pecilni prašek)? Baje se obnese, pa še časovno je manj zahtevno kot kvašeno testo (ni večkratnega mesenja, dolgotrajnega vzhajanja itd.).
  • 0

#298 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 21 June 2009 - 10:44 AM

Če ima katera rada bučke imam en super recept. Že celo družino in sorodnike sem navdušla nad to jedjo. Sem pa recept dobila na kulinariki vendar sem dodala nekatere sestavine.

BUČKINI POLPETI (se ne ocvrejo ampak pečejo v pečici tako da je to super zdravo smile.gif )

Sestavine:
500g bučk
sir (jaz uporabljam edamec..drugače pa po želji)
1 jajce
korenček
čebula
1 strok česna
1 žlica skute
1 žlica kisle smetane
drobtine
peteršilj
sol
poper

Bučke najprej naribamo in posolimo, da spustijo vodo. Nato jih odcedimo in jim dodamo nariban korenček. V isto posodo potem še dodamo ostale sestavine (jajce, nasesekljan česen, čebulo in peteršilj, žlico skute in kisle smetane ter nariban sir). Vse skupaj po okusu popopramo in dobro premešamo. Nato v zmes dodajamo drobtine dokler ne pride taka zmes iz katere se bodo dali oblikovati polpeti. Slednje položimo na teflonski pekač in pečemo okoli pol ure na 180 stopinj. Jaz še vmes obrnem, da so polpeti lepo zapečeni iz obeh smeri.

To je sicer neka osnova. Lahko pa dodajate različne začimbe, kot sta bazilika, origano in se igrate tudi z ostalimi sestavinami.

[attachmentid=5771]

[attachmentid=5772]

Attached Files

• 0

#299 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 21 June 2009 - 03:13 PM

Ja, to je dobro. Moja mama jih sicer speče na olju, doda pa še cvetačo in sojo (pa brez sira in skute).
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#300 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85864 posts

Posted 26 June 2009 - 11:20 PM

Ena mojih najljubših jedi. happy.gif Ampak brez korenja in sira (samo skuta), pa ne v pečici.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users