Posted 22 January 2011 - 12:56 PM
Meni ta članek deluje kot da ga je napisal nekdo, ki je oboževalec teorije zarote... Pri vsaki, res VSAKI dieti, se bo našel nekdo, ki jo bo subjektivno skritiziral. In jemal voljo in motivacijo tistim, ki se je lotijo! Zakaj? Zato ker je njegovo mnenje, da je treba samo manj žret pa več gibat.. Jaz pa bi rekla, da to velja predvsem za čas po dieti, za vzdrževanje teže... Če pa nekdo želi izgubiti kilograme, pa se mi zdi pravilno, da se odloči za malo strožje ukrepe - torej za dieto.
Že pri prvem delu, ko je napisal, da dieta govori, da bomo shujšali ne glede na količino zaužite hrane, se je zmotil. Nikjer namreč ne piše, da se lahko prenajedamo. Piše pa, da je za uspeh pomembno, da nismo lačni in da si na začetku diete lahko privoščimo večje količine hrane in jo postopoma zmanjšujemo, da se telo privadi - ne pa da se zvijamo od lakote in se potem nekega dne dobesedno nažremo, ker ne zdržimo več.
Potem nič ne piše, da po 20. uri lahko jemo samo sadje in pijemo vodo - to piše le za dopoldanski čas. Sicer pa, tudi če bi - a ni že splošno priporočljivo, da ne jemo pozno zvečer, pred spanjem? No za dopoldanski čas pa res piše, da naj bo to očiščevalni ciklus in v tem času je PRIPOROČENO jesti le sadje IN ZELENJAVO. Kar še zdaleč ne pomeni, da si zaradi tega lačen.
Potem ne vem kaj temu avtorju ni jasno glede ločevanja. Beljakovine. Škrob. Ogljikovi hidrati... Njemu je to očitno vse isto. Če je vse isto, zakaj pa ima drugo ime - zaradi barve? Oblike? Vonja? Ne, zaradi tega ker gre za druge snovi, ki jih telo tudi različno prebavlja. A ni to logično?
Kar se količin tiče - a je že kdaj kakšna dieta bila napisana za vsakogar posebej? Za ženske s 5kg preveč posebej, za moške s 5kg preveč posebej, za ženske z 10 odvečnimi kg posebej, itd itd... Ne, ampak zdrava pamet nam pove, koliko si lahko privoščimo glede na svojo težo. Toliko pameti pa ja premoremo brez narekovanja ane?
Skratka, ne vem kaj temu tipu ni jasno. Mogoče je "fouš" tistim, ki jim uspe? Res da se najdejo osebe, ki se jim kilogrami povrnejo, ampak to je pač njihova napaka, da ne vzdržujejo svoje teže. Normalno, da ne bo teža stagnirala, če se bodo vrnili na prejšnji način prehranjevanja, s pomočjo katerega so se zredili...
In o vsej tej lakoti in ne vem kaj on še vse govori.. Jaz, te lakote ne čutim. In tudi odzivi tistih, ki so shujšali so takšni, da sploh ni bilo nekih posebnih naporov. Saj ješ vse. Samo paziš, na kombinacije.
Morda se najde kakšna pomanjkljivost tudi na tej dieti, vendar pa, deluje, ljudje, ki se je držijo, se počutijo super, jim nič ne manjka, dieto priporočajo celo zdravniki. Torej? Dejmo iskat iglo v senu..
Veselje do življenja je, ženske, za nas najlepše ličilo!