Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#281 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 09 March 2006 - 01:56 PM

QUOTE(DiLeMa)
QUOTE(TiTa)
meni tale Da vinci.. pa Demoni sploh ni nekaj posebnega, ne vem kak je lahko to enim najboljša knjiga(no verjetno tistim ,ki drugače nič ne berejo)....mho

Tvoj humble opinion je zgrešen. biggrin.gif Meni so bili Demoni & Angeli prav fajn čtivo, sem jih prebrala v enem večeru, pa se imam za precej zahtevno bralko, ki v povprečju prebere vsaj 4 knjige na teden (pa ne takih s 100 stranmi).

Tle mislim, da gre samo za posameznikov okus, ki pa nima veze s številom prebranih knjig.

js se strinjam z obema. težko predstavljivo, ampak je res. biggrin.gif predvsem se mi zdi odvisno od tega, kakšen žanr določen bralec zapopade (tuki ne gre toliko za okus, bolj ko ne za predvidljive vzorce pisanja in da bralec ve, kaj pričakovati - enim je to všeč, meni osebno take šablonske knjige ne potegnejo). ne vem, če se zahtevnost bralca ocenjuje po tem, koilko knjig prebere na teden ... wink.gif
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#282 hudička

hudička

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2225 posts

Posted 09 March 2006 - 02:01 PM

meni tale Da vinci.. pa Demoni sploh ni nekaj posebnega, ne vem kak je lahko to enim najboljša knjiga(no verjetno tistim ,ki drugače nič ne berejo)....mho

Tita ne vem od kod ti to da zdej kr posplošuješ da tist k mal bere mu j pa vredu tut kr vsaka knjiga
strinjam se že s sprejšnjimi komentarji, da je zelo odvisn od okusa, kaj rad bereš, sicer pa KDO SMO DA BI REKL KERA KNJIGA JE KAKOVOSTNA, DOBRA,...
vsak ma svoj okus
pa tut če je to knjiga moj prijatelj Piki Jakob ( btw. nič nimam proti tej knjigi,da me naute narobe razumel!)
  • 0
Sprijazni se s svojim življenjem.Sprejmi ga takega kot je sedaj, da slučajno ne zgrešiš še tistega drobca sreče,ki čaka nate! (Phil Bosmans)

#283 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 09 March 2006 - 02:04 PM

QUOTE(Špela)
ne vem, če se zahtevnost bralca ocenjuje po tem, koilko knjig prebere na teden ... wink.gif

Seveda se ne, sej to je logično. Sicer sem pa že povedala svoje.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#284 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts

Posted 09 March 2006 - 02:10 PM

QUOTE(hudička)
KDO SMO DA BI REKL KERA KNJIGA JE KAKOVOSTNA, DOBRA,...
vsak ma svoj okus

hmmm, mene na faksu pitajo s tem, da smo mi, ki to študiramo, šolani/nenaivni bralci. biggrin.gif in dejansko sem se šele na faksu naučila ločit knjige na kvalitetne in nekvalitetne, pa to nima neke blazne veze z okusom. in tudi ne s kanonom. predvsem se mi zdi pri branju tut pomembna motivacija, zakaj se kdo spravi določeno knjigo brat.

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

#285 Colt

Colt

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 432 posts

Posted 09 March 2006 - 03:15 PM

No ja...kratek komentar k ''devinčijovi šifri''....nekako mešanica med esmeraldo in viktorijo holt. Težko razumem da ima to nekdo za ''zahtevno branje'', sploh če je npr že polnoleten smile.gif Avtorjeva predvidljivost in oportunizem k preverjenim trendovskim temam je precej jasno usmerjen v en sam namen....služenje $$$ smile.gif

Kar pa se tiče oznak katera knjiga je kvalitetna in katera ne...pa je precej kompleksno vprašanje, ampak (vsaj kar se mene tiče) obstaja nekaj preprostih meril:

1. Tista ki te ZAZNAMUJE oz te spremlja v RL, najdeš primerjave, asociacije...v svojem realnem življenju oz vsakdanje dogodke paralelno v marsikateri misli povežeš s knjigo.

2 Tista ki jo imaš nekje v malih možganih še po mnogih letih in veš oz se spominjaš bistva sporočila.

2. Tista ki te spremeni (vsaj malo) v pozitivnem smislu, da se vsaj malce naučiš pogledat na svet morda nekoliko zreleje, jasneje in predvsem na svoj lastni edinstveni način.

4. Tista ki ti da misliti in je ne pozabiš po parih dnevih...postane del tebe in ti poleg dveh odgovorov postavi tudi kakšno vprašanje v premislek.

Kvalitetna knjiga ostane v tebi za zmeraj.

G.

ps. Zgolj moje skromno mnenje...verjetno sem do sedaj prebral kakšnih 1000 knjig ali blizu...pa bi verjetno lahko naredil spisek samo 50ih ki jih lahko označim kot zares kvalitetne (zame seveda oz za mojo interpretacijo le tega)
  • 0

#286 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts

Posted 09 March 2006 - 03:19 PM

saj ni res, pa je: bi se s komentarjem colta kar strinjala.
  • 0

#287 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 09 March 2006 - 03:23 PM

Hahaha, jaz tudi. biggrin.gif Vsekakor Da Vincijeva Šifra ni zahtevno branje, je pa meni vseeno simpatična knjiga, takšno na easy popoldansko branje, mene je kar pošteno pritegnila, ker je precej napeta in zgoščena pripoved. Vsekakor pa se strinjam, da ne gre za kakšen literarni višek.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#288 hudička

hudička

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2225 posts

Posted 09 March 2006 - 07:34 PM

s tem "zahtevnim branjem" sm se narobe očitno izrazla, nism misla kot tako da je težka al pa kej, ampak to da je nisi mogu brat tik pred spanjem ,saj jaz ne
eh sej nima veze

drgač ap je edina taka knjiga zaenkrat ki jo nosim v seb še po nevem kolkih letih in je zame ena najbolših knjig je pa definitivno: NE AM SVOJEGA OTROKA
  • 0
Sprijazni se s svojim življenjem.Sprejmi ga takega kot je sedaj, da slučajno ne zgrešiš še tistega drobca sreče,ki čaka nate! (Phil Bosmans)

• Guests

Posted 09 March 2006 - 08:05 PM

Se presenetljivo tudi jaz strinjam s Coltom twisted.gif
svetovna merila za dolocanje tega so sicer mal drugacna, ampak to je itak povsem druga zgodba..
Recem lahko edino se to, da se mi zdi,da knjigo vrednotis drugace v razlicnih obdobjih zivljenja..naprimer, ko sm v gimnaziji brala Hesseja, sem bila v cisto nekem obsedenem stanju, nism mogla verjet, da lahko nekdo nekaj tako napise..idealna izbira besed, stavkov, povezanosti v celoto.. Sploh za Demiana, ko je blo ko da bi brala zgodbo svojega zivljenja, ki je sama nikakor nebi znala tako ubesedit. Ko sm se ga lotla spet lani, v ljubeznijo v oceh in rokah, kako bom spet brala svojo ljubo knjigo, se me sploh ni vec tolko dotaknilo..pac drugacno zivljenje zdaj zivim in se ne najdem vec tolko v tem. Torej..poanta! smile.gif Da ti je knjiga res dobra, se mors res najt v njej, povedat ti mora nekaj kar v bistvu ze ves, ampak o tem nisi razmisljal, nisi znal povezat v strukturirano misel....ampak je odvisno od tega, kdaj se je lotis. Nekaj za kar bi dal zivljenje(skor smile.gif ) pr sestnajstih, lahko ne bo pustilo nobenga posebnega obcutka pr 23.

Spela: ocitno sma na istem faksu smile.gif
  • 0

#290 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts

Posted 09 March 2006 - 08:10 PM

meni je blo isto recimo z richardom bachom: prebrala sem ga namreč ravno ob pravem času. ko sem čez par let spet segla po njegovih knjigah, se mi je dobesedno želodec obrnil. biggrin.gif
  • 0

• Guests

Posted 09 March 2006 - 08:15 PM

Si brala tudi Iluzije??
  • 0

#292 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts

Posted 09 March 2006 - 08:45 PM

QUOTE(izabela)
Si brala tudi Iluzije??

jasno. wink.gif
  • 0

#293 Anya

Anya

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2582 posts

Posted 09 March 2006 - 09:08 PM

Iščem impotentnega moža by Gaby Hauptmann
  • 0

#294 Colt

Colt

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 432 posts

Posted 09 March 2006 - 10:00 PM

[quote=Špela]meni je blo isto recimo z richardom bachom: prebrala sem ga namreč ravno ob pravem času. ko sem čez par let spet segla po njegovih knjigah, se mi je dobesedno želodec obrnil. biggrin.gif

Bach je eden sicer precej sposobnih pilotov...

Nad njegovo ''Most prek večnosti'' sem bil TOTALNO navdušen, ko danes gledam nazaj...hm hm.
Iluzije so kul, morda malce zmedeno deluje....sicer pa ''Podarjena krila'' so zelo fajn, kratke ''letalske'' zgodbice...potem Eno, Džony Livingston galebček...pa polet v globine....

Dolgo časa je bil on moj no1 pisatelj, morda je v svojem žanru še vedno, ampak precej bolj iz letalskega vidika kot filozofskega...preveč new age zmede notri. Vsaj zame. Sicer pa je kul človek po moje....do Leslie je imel na določenih točkah prav lep odnos....

No Špelca Marelca, vsekakor zanimiv izbor 8)
  • 0

#295 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts

Posted 09 March 2006 - 10:11 PM

QUOTE(Colt)
No Špelca Marelca, vsekakor zanimiv izbor 8)

js sm tut vse, kar sem dobila pod roke njegovega prebrala ... v drugo se mi je pa pošteno zatikalo, zato sem vnovični poskus opustila.

hvala. biggrin.gif

• 0

#296 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3359 posts

Posted 10 March 2006 - 05:50 PM

jaz trenutno berem knjigo "Preganjavica Alaizbel Cray" (nisem čist zih a je točn tak priimk) sam je ful ful dobra knjiga.
  • 0

• Guests

Posted 10 March 2006 - 09:35 PM

Prebrala dramo Operacija od Mire Mihelič in Raztrganci od Mateja Bora. Obe napisani po drugi svetovni vojni z vojno tematiko, v prvi "komunisti" proti italijanom, v drugi partizani proti nemcem. Zanimivo branje, se splaca prijet v roke, sploh ker je vsaka dolga sam ene 80 strani.
Zdaj se bom pa lotla Aleksandrijskega kvarteta od Laurenca Durrela.
  • 0

#298 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 11 March 2006 - 09:42 AM

Priscila Cogan - Stara pajkovka. O belki, ki jo indijanka nauči njihovih molitev in razmišljanja. Lepa knjiga.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#299 TiTa

TiTa

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3327 posts

Posted 11 March 2006 - 11:19 AM

začela: Hiša blaženih bud
  • 0

#300 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts

Posted 11 March 2006 - 11:22 AM

QUOTE(TiTa)
začela: Hiša blaženih bud

tita, čestitke za super izbor! ta knjiga je fuuuuuuuuuuull dobra! biggrin.gif

končno sem v knjižnici dobila vesnin drugi roman z naslovom če, dobesedno požiram ga; do jutri bo že prebran.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users