Jump to content

Photo

Ko bom velika, bom ...

• Please log in to reply
399 replies to this topic

#281 Zlatolaska

Zlatolaska

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4192 posts
  • Interests:zdravje,lepota,moda,šport,fotografije...

Posted 19 October 2009 - 07:25 PM

Ful ne maram odpirat novih tem po nepotrebnem zato bom moj problem vtaknila sem...

Moje sanje od kakega 8 leta so da bi mela lepotni salon. Od nekdaj sem rada delala z lasmi, kasneje me je začela zanimati negovalna kozmetika, v zadnjem letu in pol pa še dekorativna. Kakršnikoli bo že moj poklic, preprosto moral bo vključevati delo z ljudmi. To je dejstvo. Ker pa sem bla 9 letna odličnjakinja pravi "material" za gimnazijo je bilo pač nekak znano da jaz pač nebom šla na triletno frizersko ali pa kozmetično.

Starša skoz gimnazija, gimnazija ... tu se gre za splošno razgledanost tukaj boš mela vse tukaj boš razvijala svoje sposobnosti... tud sorodniki, ja valda jas pač sem pridna pa je zdaj kao logično da grem na gimnazijo. Ker sem odkrila da obstaja študij kozmetike v ljubljani sem se nekako sprijaznila da bom šla v gimnazijo.

Zdaj sem 2 mesca na Drugi gimnaziji v Mariboru, in super je, oz. bi bilo, če bi dejansko videla smisel v tem da hodim na gimnazijo.

Ugotovila sem da je študij kozmetike v lj zaseben in je zelo draga šolnina tak da to odpade. Sicer pa itak hočem ostat v mb. Kakšnega drugega študija kozmetike ne poznam... sem slišaja za kozmetologijo ampak to je nekaj drugega, in ne vsebuje praktičnega dela kar je ravno tisto kar me zanima.

+ (na gim.) super razred, čudovita šola, super profesorji, urnik mi ful ugaja, soliden začetek (3,3,4,4,5,5)
- želim se učit o kozmetiki, želim začet dejansko delat nekaj zvezi s tem, zakaj bi delala gimnazijo in potem hodla na neka enoletna izobraževanja če bi se lahko učila o tem tako je treba..

in starši bojo spet: glej, gimnazija je za tebe, nevem kaj ti sanjaš, še vedno lahko greš po gimnaziji pa si naziv pridobiš v enem letu, po 4 letih si boš še 10000x premislila kaj bi rada delala..blabla

meni je na gimnaziji SUPER in želim si da bi si želela bit tukaj, ampak ne vidim smisla, nimam motivacije, ampak hočem delat nekaj durgega..
ne upam ukrepat ker me je strah da mi bodo žal in potem bodo starši "sma ti rekla" in pol bom cela zgubljena...

mislim, zdaj sta že minla 2 mesca, bol ko razmišljam bolj zmedena sem, to je tak pomemben korak v življenju da nočem nardit napačnega...

strah me je da bom po 4 letih matranja na gimnaziji se vprašala.. za koji ku*ac je blo to potrebno če bi zdaj že mela poklic pa bi že lahko delala to kar sem vedno hotla?
  • 0
Memento mori.

#282 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 19 October 2009 - 07:35 PM

Nutella, dobro premisli, mojega poba so starsi za brezveze sforsirali v eno smer, ceprav je on hotel v drugo, naredil dva letnika srednje sole in pustil vse skupaj, odprl svojo firmo in delal tisto, za kar se je mislil ze od zacetka solati. Sledila so leta tezenja in metanja nedokoncane sole pod nos. Hvala bogu se je zadnjih par let zelo dokazal na svojem podrocju (res je car, kapo dol), dobro zasluzi, tako da so se doma umirili in ga zaceli spostovati (kot, da je izobrazba merilo, na podlagi katerega si clovek zasluzi spostovanje, ampak pustimo to, druga zgodba za kdaj drugic).

Sama sem hodila na gimnazijo, odlicna izbira, ker me nikoli ni nic posebej zanimalo, eno znanje sirokega spektra sem pa vseeno dobila. Samo pri tebi je drugace, prav zalostno (in za moje pojme tudi nevarno) je, da te samo zaradi nekega prestiza silijo v neko smer, ki ti ne ugaja. Ko bos pa brezposlena, nesrecna diplomantka neke fakultete bo vse super a ne? Vazno, da je dipl. pred imenom. Preziram to. :|

Edit: se to - zavidam ljudem, ki s strastjo in veseljem studirajo karkoli ze in potem tako tudi opravljajo izbrani poklic. In to je treba vzpodbujati, ne pa zatirati, bi bilo marsikaj na tem svetu lepse in manjkrat bi na raznih delovnih mestih srecevali wannabeje, ki ne bodo nikoli nic drugega kot samo to (primer: pridem v trgovino, kjer prodajalec ne zna drugega kot izgledati all new and shiny, o zadevah, ki jih prodaja, seveda nima pojma - ce mene vprasas, skrajno zaljivo do strank).
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#283 Zlatolaska

Zlatolaska

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4192 posts

Posted 19 October 2009 - 08:04 PM

QUOTE(_Planet_ @ 19. 10. 2009 - 20:35) View Post

(primer: pridem v trgovino, kjer prodajalec ne zna drugega kot izgledati all new and shiny, o zadevah, ki jih prodaja, seveda nima pojma - ce mene vprasas, skrajno zaljivo do strank).

Nebi se mogla bolj strinjat... včasih sem še kdaj vprašala kaj kako prodajalko v dmu, milerju, limoniju ... pa so take bedarije sekale da me je glava pekla. Smešno mi je blo da sem kot 13,14 letnica vedla več o teh zadevah kot one.

Zmedena sem in strah me je ker do zdaj se je res izkazalo da so meli starši vedno prav in na koncu koncev sem pol vedno razumela kaj mi hočejo dopovedat. Joj neveeeeeeem .. da bi se prepisala pol pa da mi bi blo žal jaz bi se fentala cry.gif
  • 0
Memento mori.

#284 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 19 October 2009 - 08:23 PM

Ja, res, ponekod te imajo prav za debila, ki mu lahko z nasmeskom podtaknejo cisto vse. Ogabno.

Ce nisi prepricana v to, da gimnazija ni zate, ostani, izgubiti nimas kaj, sej ni proc vrzen cas, dobis splosno razgledanost, naucijo te delovnih navad, reda, vse nasteto je dobra osnova za ucenje in zivljenje. Kar se pa nadaljnjega solanja tice - do takrat, ko bos zakljucila gimnazijo se lahko se marsikaj spremeni. ;)
  • 0

#285 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15173 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 19 October 2009 - 08:37 PM

Kaj pa če vseeno končaš gimnazijo in pač zraven šparaš za to višjo kozmetično šolo? Lahko pa po končani gimnaziji greš na farmacijo ali pa kak tak faks, ki ima kake vzporednice s tem, kar te sedaj veseli, ni se treba mogoče dobeseno zakadit v nekaj.. Prikimavam planet, ki pravi, da se lahko še kaj spremeni do takrat, ko boš končala gimnazijo, novi visokošolski programi se vsako leto odpirajo, vsaj jst mam tak občutek. Drugače je pa lih tukaj na viču, kjeer živim, ena kozmetična reč, samo ne vem točno kaj.
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#286 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 19 October 2009 - 08:50 PM

Nutella, evo ti jst povem kako ej blo pri men. Od 11 leta naprej sem sanjala, da bom arhitektka. Nikol nisem sploh razmišljala o čem drugem, arhitektura pa pika. Nism si se sploh predstavljala v katerem koli drugem poklicu. Mam sosedo, ki je glih zaključila študij arhitekture, in sem bila dostkrat pri njej, gledala njene slike, dajala mi je programčke, v simsih delam hiše vsak dan itd. Lani sem začela hodit na tečaj za sprejemce, hm, kaj pa vem no, nekak me ni preveč navdušil.. In potem sem zarad ene čist bizarne stvari ugotovila, da men to ne leži. In sicer gledam svoje spričevalo- matematika 5, fizika 5, biologija 5, kemija 5. Pa na maturo sem vzela biologijo. Pa gledam pa gledam te ocene (ostalo sem mela večinoma 4, razen slo pa šv), pa začnem vedno bolj razmišljat o tem, da men pa pravzaprav naravoslovje ful leži, da sem v tem ful dobra, in da sem bla ful žalostna, ker v 4. letniku teh predmetov ni več (izjema mat). In kr naenkrat sme tko u bistvu ugotovila, da sej arhitektura me zanima, ampak nisem nadarjena. In zdej gledam v to biološko/matematično smer, se odločam med finančno matematiko, mikrobiologijo in farmacijo. Pa sem bila miljon procentna da grem na arhitekturo, lani sploh nisem šla na informativca drugam, kot samo tja. Vse se še lahko spremeni, boš vidla, baje da 80% dijakov v 3. letniku spremeni svoje mnenje o tem, kaj želijo postat, pa tut jst sem govorila, da sem pač v unih 20%.
Sej vem, da se ti zdej zdi neumno, da ti to govorim, ampak res ti hočem rečt, da dobro pretehtaj vse možnosti pa opcije, pa to k ti je Cvetka napisala, da ne bi šla točno na kozmetiko ampak na kakšen soroden študij, pa se po mojem lahko potem še vedno ukvarjaš s kozmetiko, če te bo to veselil. Kaj veš, mogoče boš pa odkrila, da te bolj zanima izdelovanje krem, kot pacanje le teh na ljudi smile.gif Predstavljaj si, da bi jaz npr. šla na gradbeno- kaj bi mi zdej preostal? Ne kej dost. Zato je pomojem fajn dokončat vsaj en ali dva letnika gimnazije, pa če boš še potem mislila da to pač res ni to, še vedno se lahko prepišeš po mojem smile.gif
  • 0

After all this time?

Always.

#287 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 19 October 2009 - 09:10 PM

Jaz tudi mislim, da gimnazija ni slaba izbira, je pač splošna in ti da več časa, da raziščeš svoje interese, čeprav se ti zdej zdi, da si že odločena. Se moram kar strinjat s tvojimi starši, imet gimnazijsko spričevalo oz. maturo ti res ne bo škodilo, ko boš končala, pa se še vedno lahko usmeriš tja kamor hočeš sedaj, če ti bo še do tega. Kaj pa veš, mogoče se ti v teh štirih letih ponudi še kakšna nova opcija v kozmetični smeri, morda kakšen novi študijski program, ali pa morda privarčuješ nekaj denarja za šolnino. Uglavnem, naj se ti nikamor preveč ne mudi, pa ne sekiraj se, ker imaš še ogromno časa, da se dokončno odločiš. Sicer pa si napisala tole:

Ugotovila sem da je študij kozmetike v lj zaseben in je zelo draga šolnina tak da to odpade. Sicer pa itak hočem ostat v mb. Kakšnega drugega študija kozmetike ne poznam... sem slišaja za kozmetologijo ampak to je nekaj drugega, in ne vsebuje praktičnega dela kar je ravno tisto kar me zanima.

Iz tega je meni razvidno, da itak trenutno ni nobene opcije, ki bi ti bila resnično pisana na kožo. Brezveze zdej silit z glavo skozi zid, če pa vidiš, da bi prišla v upoštev samo kozmetologija, ki pa ni ravno tisto, kar si želiš. Kokr jaz vidim, ti itak ne preostane nič drugega kot gimnazija, pa verjemi, da to ni tako slabo kot zdle misliš. Včasih je pač treba na tisto, kar si zares želiš, malo počakat.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#288 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 19 October 2009 - 09:11 PM

Baje bojo na našem faksu v kratkem odprli študij kozmetologije! wink.gif

Drugače pa js tud še vedno govorim da bi zame bil sanjska oblikovna gimnazija in potem faks, kjer bi se posvečal oblikovanju z različnimi materiali (zlato, srebro in ostale kovine)... A to sploh obstaja???

Farmacija je ful fajn študij, samo js dejansko živim za proste trenutke, da lahko kaj ustvarjam. Vedno pravim- ko bom velka in debela, v službi, ali pa v penziji, da bom ustvarjala!
  • 0

#289 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 19 October 2009 - 09:13 PM

Gimnazija ti ponudi več možnosti v življenju kot pa kaka poklicna srednja šola. Ne pravim da se ni fajn odločit za kako poklicno, pravim samo da imaš z maturo več možnosti vpisa naprej.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#290 Zlatolaska

Zlatolaska

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4192 posts

Posted 19 October 2009 - 09:21 PM

Hehe, Nincha jaz sem tud mela obdobje "arhitektke" sem mela svoj zvezek pa not skicirala sobe pa hiše, pa tud simsi so bli moj najbolši prijatelj. biggrin.gif

Dilema, no za mene bi bla najboljša opcija da bi šla na kozmetičnega tehnika. Ampak ne morem bit ziher da si nebom premislila. Čeprav zdaj mislim da bom vedno hotla samo to delat, kaj te vem nikoli ne reči nikoli...zato se ne upam izpisat iz gimnazije ker zaenkrat so mi še vsa vrata odprta.

Ampak na srečo ste me zdaj pomirle, sem vesela da ste tak odreagirale mi je ful lažje zdaj. Mogla sem samo videt da starša mata nek point in da ni to samo v njunih glavah.

Mah, kozmetologija meni ni tak ... sem brala ko je ena opisovala v čem je razlika med študijem kozmetike kjer si potem diplomiran kozmetik in kozmetologije kjer si diplomiran kozmetolog .. pri slednji gre bolj za teorije, ne vključuje nobenega praktičnega dela tu se učiš na splošno o koži, na kozmetiku pa bi se učil o postopkih nege - in to je tisto kar me zanima..

Delo z ljudmi je v bistvu tisto kar jaz hočem.

No zaenkrat sem se odločila da vsaj to leto ostanem na gimnaziji.
  • 0
Memento mori.

#291 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 19 October 2009 - 10:01 PM

Jaz mislim, da pri 14 oz. 15 letih kolikor si star pri vpisu v srednjo šolo, si veliko premlad, da bi vedel kaj želiš počet v življenju in v katero smer se želiš usmeriti. Gimnazija ti po mojem mnenju (sploh DGM) daje dobro podlago za kasnejši študij, ker ti da neko splošno znanje, te nauči delovnih navad in učenja. Sicer pa šolski sistem se tako hitro spreminja, da kaj veš, mogoče bo čez par let razpisan študij, ki ti bo prav po meri. Poslušaj starše in končaj gimnazijo, sploh ker praviš, da ti gre dobro. Po končani gimnaziji se navsezadnje lahko vseeno vpišeš v srednjo poklicno šolo, če ne bi bilo študija po tvoji meri oz. še vedno lahko 4. leta šparaš za šolnino.

Če se jaz spomnim, da sem ob koncu osnovne šole želela postati fotograf. laugh.gif Me je v srednji šoli minilo in me na koncu zaneslo v vode kjer sem trenutno. Mi je fino, ampak bojim se kako bo z zaposlitvijo, zato razmišljam, da bi se preusmerila v malce drugačne vode. Bomo vidli kaj bo čas prinesel.

nutella, kaj pa če si poskušaš najt kakšno dijaško delo med poletnimi počitnicami, da vidiš ali je delo z ljudmi v kozmetični branži res zate?

• 0

• Guests

Posted 19 October 2009 - 10:22 PM

Jaz sem se ob koncu osnovne totalno bala fizike, ker smo imeli zanič učitelja.. Danes sem absolventka... fizike. smile.gif

Kot pravijo, težko si res prepričana, kam te bo zaneslo. Z gimnazijo imaš res odprtih največ možnosti in se ti jo splača naredit, pa tudi, če se boš potem dejansko ukvarjala s kozmetiko. Dodatna izobrazba ti škodit ne more. ;) Še vedno si lahko zraven vzameš čas in si mogoče zrihtaš kaj literature, ki jo rabijo na kozmetični, pa sproti še malo pogledaš, če bi ti to sploh odgovarjalo... in se kasneje lahko vpišeš tja.
You go girl! smile.gif
  • 0

#293 Zlatolaska

Zlatolaska

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4192 posts

Posted 19 October 2009 - 11:18 PM

Hvaaala 100x punce, res ful ful ste mi pomagale. Ful mi je lažje zdaj.. pa ko se še zdaj spomnim vseh izmenjav ki bodo na voljo sem ful navdušena.. res hvala..

Kalypso, z veseljem samo dvomim da bodo vzeli nekoga čisto brez izkušenj pa sploh nisem na tej šoli pa nič .. nevem .. ? bi pa ful rada.

Sicer pa zdaj so me povabli če pridem na probo za maskerko v EST-ju (english student theatre, majo mjuzikle) poznam nekaj ljudi tam, ene kolegice sem že tak včasih mazala in ful navijajo da pridem tja. Tak da bom vidla kaj bo iz tega.
  • 0
Memento mori.

#294 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 20 October 2009 - 09:23 PM

Nutella, moje predhodnice so ti povedale že vse, kar sem hotela pristaviti tudi jaz.

Lej, mene je tudi vedno zanimala likovna smer, oblikovna, likovna gimnazija itd. Pa sem šla lepo an splošno gimnazijo, se dobesedno zajebavala s fiziko in biologijo in ne vem čem, kao kaj je meni tega treba in kaj se rabim to učit.
Potem sem ugotovila, da uživam v učenju slovenskega jezika, imela sem inštrukcije za polovico letnika, rada sem brala itd. A sem željo zaradi različnih vzrokov potlačila (branje njihove štud.litetarure, pripovedi prijateljice itd.).

No in po naključju sem pristala na informativnem specialne pedagogike, ki mi je bila zelo blizu v smislu, da sem vsa ta leta prostovoljno delala z otroki s posebnimi potrebami, a nisem tega smatrala kot bodoči vir zaslužka in delo za celo življenje.
A so me pritegnili... in celo presenetili s smerjo, ki je bila doslej razpisana na 4 leta-smer za bodoče logopede in učitelje gluhih in naglušnih otrok. In tukaj sem prišla do točke, da mi cela leta gimnazije-fizika, biologija pridejo tako ZELO prav, pa si nikoli ne bi mislila, da bom tovrstne stvari obvladala in vzljubila. Akustiko in določena področja fizike moram imeti v malem prstu, da o anatomiji, ki je zelo podrobna-lani celotna, letos omejena na govorila, sploh ne govorim. Ali pa o genetiki.
In potem se sama sebi smejim-češ kam te življenje lahko pripelje? To je poklic, v katerem lahko združim potlačeno željo po slovenščini (fonetika in podobno), željo po delu z otroki ter nenazadnje željo po ustvarjanju!
In kot pika na i sem odkrila, da imam možnost nadaljevati spec. študij na smeri umetnostna terapija. Kaj hočem lepšega smile.gif

Torej, nauk te zgodbe je: Če so želje velike in če slediš svojim sanjam, se jim včasih prepusti, spontano zri v svet in pot te bo pripeljala do najboljšega. Samo verjemi vase smile.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#295 Zlatolaska

Zlatolaska

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4192 posts

Posted 21 October 2009 - 02:41 PM

Kak si lepo napisala. Hvala!
  • 0
Memento mori.

#296 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 21 October 2009 - 09:49 PM

Princeska, zanimivo se ti je vse izslo! thumbup.gif Se en dokaz, da nikoli ne ves, kam te zivljenje zanese.
  • 0

#297 sahara

sahara

bailarina apasionada

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9109 posts
  • Interests:ples

Posted 22 October 2009 - 08:07 PM

men je gimnazija največja bedarija k sm jo kdaj nrdila. zj pa za prekvalifikacijo na frizersko plačujem 1400 eur (samo za 3 predmete, ker se mi iz gim vse prizna, plačujem pa še zmer tok kukr vsi ostali k majo recmo osn.šolo). če bi mela še eno šanso bi šla 100%na eno poklicno, še zmer loh poj nrdiš matur.tečaj al pa vzameš 5.predmet pa si isto kukr gimnazijc.
  • 0
¡Que viva la salsa cubana!

IPB Image

#298 Zlatolaska

Zlatolaska

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4192 posts

Posted 22 October 2009 - 11:24 PM

confused.gif ker se mi trenutno ne da brat vseh prejšnih postov se v tem momentu zelo zelo strinjam s tabo in sem spet cela zmedena cry.gif
  • 0
Memento mori.

#299 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 23 October 2009 - 02:25 PM

Glede na to, da gre zate, bi se ti skorajda moralo dati.
  • 0

#300 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27658 posts

Posted 23 October 2009 - 03:11 PM

^^
Podpis!
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users