Jump to content

Photo

Francija - Pariz

• Please log in to reply
347 replies to this topic

#281 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 08 July 2012 - 11:30 AM

Za Navigo misliš?
Mislim da nekaj je ja, tut okoli 5eur ali nekaj takega. Ampak Parižani morajo to enako plačat prvič ko si dajo kartico naredit, tak da ni nobene razlike. Če bosta mela slučajno Navigo, potem ne pozabita še slike.

Jaz nisem rabla nič plačat, ko sem si naredila Navigo kartico. Slikali so me na licu mesta, čez 3 minute sem že imela Navigo v rokah. :hmm:

Par besed o Eifflovem stolpu.
[attachment=7809:36675cccc55911e1b2fe1231380205bf_7.jpg]
Midva sva se nanj povzpela peš, ker je bila za dvigalo preprosto predolga kolona, ki se je izredno počasi premikala. Odločitev se je izkazala za pravilno, saj sam vzpon ni težak, do 1 nadstropja hitro prideš, prav tako tudi do drugega. Z obeh nadstropij je dober razgled. Najboljši pa je itak iz vrha, kamor sva se povzpela z dvigalom. Gneča ljudi se na prvem in drugem nadstropju porazgubi, medtem ko je bilo na vrhu prav malce kaotično. Sploh, ker sva bila gor s skupino Indijcev, ko so hrupni, ne znajo čakat v vrsti in so nasploh meni eni najbolj neljubih turistov.
[attachment=7810:DSC06264.JPG]
Za tak kombiniran vzpon do vrha sva plačala nekaj manj kot 10€ (tarifa za mladino), normalna tarifa je menda 1€ dražja.
Kakorkoli že, vzpon se po mojem mnenju splača. Dobiš idejo kako velik je Pariz, kako zelen je in kako pravilno so zasnovane ulice. Bi pa vzpon po stopnicah odsvetovala ljudem, ki jih muči strah pred višino.
  • 0

#282 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 16 July 2012 - 09:52 PM

Torej, da nadaljujem s svojimi pariškimi vtisi...
Père Lachaise pokopališče, pokopališče kjer je pokopana kopica slavnih ljudi.. npr. Jim Morrison, Eugène Delacroix, Oscar Wilde, Edith Piaf, Ferdinand de Lesseps, George Bizet, Sarah Bernhardt, Honoré de Balzac, Jean-François Champollion, Frédéric Chopin in še mnogi drugi.

Pokopališče je res ogromno. Na njem bi se zlahka izgubil, vendar je na srečo pokopališče razdeljeno na "ulice", tako da se ni težko orientirati. Ob vhodu prav tako lahko dobiš zemljevid s katerim je orientacija mačji kašelj. Z njegovo pomočjo sem uspela najti kar precej poslednjih počivališč slavnih. Tistih najbolj obleganih (Jim Morrison, Oscar Wilde) ni težko najti, saj je okrog njihovih grobov vedno gneča. Manj znane in za javnost nezanimive (Champollion) je bilo nekoliko težje najti, a z zemljevidom ni bilo problema.
Posted Image
Torej prva stvar, ki me je fascinirala je vzdušje na pokopališču. Dejansko je bolj podobno vzdušju v parku kot pa vzdušju na običajnem pokopališču. Samo čakala sem, da bo kdo privlekel na dan sendvič in sok in si priredil piknik med grobovi. Na srečo se to ni zgodilo.Redki so svojci, ki obiščejo grobove svojih bližnjih, pogosti so turisti, ki raziskujejo pokopališče z zemljevidom v roki in s fotoaparatom v roki (tako kot sem to počela tudi jaz :oops:) Bolj kot vsa ta kopica turistov in vsi grobovi slavnih se mi je v spomin se mi je vtisnil starejši gospod, ki je sedel ob grobu predvidevam da njegove žene in nepremično zrl v njeno sliko. Trenutek je bil res ganljiv...

Père Lachaise je definitivno zanimiva pariška znamenitost. Mene ni toliko fasciniralo število slavnih oseb, ki so tukaj našle svoje zadnje počivališče, niti grobovi slavnih - ti so v večini primerov bolj zanemarjeni in manjši kot bi človek pričakoval. Tisto kar dela pokopališče zanimivo je raznolikost nagrobnikov. Od majhnih preprostih z mahom zaraščenih spomenikov, do raznolikih struktur z najrazličnejšimi kipi in okrasjem, ki bi po velikosti zlahka tekmovali z manjšim vikendom. Človek se na tem mestu vpraša o smislu grajenja teh gromozanskih "templjev". Na tem mestu bom raje končala in vsem, ki bodo v prihodnosti obiskali Père Lachaise pokazala par fotografij in podala praktično informacijo:
- Metro postaje na katerih je potrebno izstopiti za to znamenitiost:
linija št. 2: Père-Lachaise ali Philippe Auguste
linija št. 3: Gambetta

[attachment=7828:IMG_20120714_231101.jpg][attachment=7829:IMG_20120714_235635.jpg][attachment=7830:IMG_20120714_200606.jpg]
  • 0

#283 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 17 July 2012 - 09:41 PM

Sarah, a v Invalides sta si pogledala samo Napoleonovo grobnico ali tudi vojaški muzej?
  • 0

#284 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 18 July 2012 - 03:47 PM

Samo grobnico :) Midva sva oba anti-muzeji :D Napoleona pa si je fant zelo želel videt. Je brezplačno.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#285 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 18 July 2012 - 03:52 PM

Vem ja. Sem ze obiskala Napoleona & co. :)
Si pa zelim tudi v muzej, pa sem zelzla slisat kaksno mnenje, ki bi me prepricalo:odvrnilo od obiska. Pariz ima preprosto prevec muzejev, da bi bila lahka izbira... Hvala za odgovor.
  • 0

#286 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 19 July 2012 - 10:23 PM

Les Invalides: veličastna stavba v kateri se nahajata vojaški muzej (http://www.invalides.org/) in Napoleonova grobnica.
[attachment=7832:IMG_20120717_223924.jpg]

Napoleonova grobnica v Les Invalides:
[attachment=7833:IMG_20120717_225422.jpg]

Arhitektura je veličastno načičkana - primerna Napoleonovi figuri. Je pa zanimivo, da ob vseh turistih, ki se z nasmeškom na obrazu slikajo pred Napoleonovim sarkofagom, človek nima občutka, da je v prostor dejansko mavzolej kjer se dejansko nahajajo posmrtni ostanki ljudi... Malce disturbing, da je nekogaršnja grobnica oblegana turistična točka... (podobni občutki so me sicer prevzemali že pri Père Lachaise pokopališču...) Ne vem, če je imel še kdo drug tak občutek... Kakorkoli že, stavba je veličastna, vredna ogleda.
  • 0

#287 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 19 July 2012 - 11:42 PM

Musée du Louvre (www.louvre.fr/en)
Obiskala sem tudi slavni Louvre, vendar imam po obisku mešane občutke. Muzej se nahaja v palači francoskih kraljev. Stavba je že sama po sebi veličastna in vredna ogleda. Zaradi bogatega okrasja posameznih soban pa prhaja do tega, da te bolj kot razstavljeni predmeti pritegne okrasje sobane.
[attachment=7834:IMG_20120719_073712.jpg][attachment=7835:IMG_20120719_073445.jpg]

Količina razstavljenih predmetov sta zavidljiva, prav tako tudi raznolikost. Na ogled so namreč postavljeni nešteti predmeti, kipi in slike iz različnih obdobij zgodovine: stari vek - Mezopotamija in Egipt, Antična Grčija, Etruščani, Rimljani, srednji vek pa vse do 19. stoletja. En obisk je premalo, da bi si ogledal vse, je pa dovolj, da si ogledaš najbolj znamenite predmete: Mono Liso, Samotraško Nike, Miloško Venerom, Hamurabijev zakonik, idr. Pri tem pa opozarjam, da so ti predmeti najbolj razvpiti in je zato v njihovi bližini neznanska gneča. Meni je sicer uspelo, da na fotografijah ni nikogar, vendar naj vas to ne zavede...
[attachment=7836:IMG_20120719_200643.jpg][attachment=7837:IMG_20120719_201058.jpg][attachment=7840:IMG_20120720_001906.jpg]

Mona Lisa je prav zato pravo majhno razočaranje. Zaščitena s steklom (kar je posledica norcev, ki so jo v preteklosti želeli uničiti) in fizična pregrada, ki obiskovalcem onemogoča, da bi se ji približali hkrati z gnečo obiskovalcev, ki se s fotoaparati gnetejo pred pregrado, pustita kaj klavrn vtis. Verjamem, da je zaradi vse fame, ki jo obdaja, po obisku marsikdo razočaran. Jaz sem sicer pričakovala, da bo nekako tako, pa vendar me dejstvo, da si slike ne moraš ogledati ne da bi te nekdo potiskal oz. ti zakril pogled, vseeno razočaralo.
[attachment=7839:IMG_20120720_001315.jpg]

Nekoliko manjša, a vseeno za moj okus prevelika gneča je bila ob mojem obisku tudi pri ostalih slavnih predmetih. Izmed njih se mi je najbolj vtisnila v spomin Delacroixova slika "Liberty Leading the People". V živo dejansko deluje bolj "živa" in dinamična kot na replikah, ki se pojavljajo v knjigah. Meni je bila zelo všeč.
[attachment=7838:IMG_20120719_203444.jpg]

Še ena stvar, ki me je motila je bilo pomanjkanje pojasnjevalnih tabel, ki pa so imele tekst, če so že bile na voljo, večinoma napisan tekst le v francoščini. Glede na število obiskovalcev in renome svetovnega muzeja, ki ga Louvre uživa, bi pričakovala, da bodo napisi vsaj dvojezični. Kot kaže, želijo to nadomestiti z fancy šmensi audio guide (fancy, ker dobiš v roke Nintendo), ki ga lahko protu plačilu dobiš ob vhodu. Jaz sicer nisem privrženec teh naprav, pa vendar priznavam, da bi mi razlaga v jeziku, ki ga razumem, marsikje prišla še kako prav.

Kot po večini preostalih pariških muzejih, so mladi pod 26 let upravičeni do proste vstopnine. Tam kjer gledajo vstopnice namesto le te pokažeš osebni dokument in voila, si že v razstavnem prostoru.

Ob sredah in petkih je muzej odprt do 22.ure. V teh popoldanskih urah je v muzeju bojda tudi manjša gneča. Če to drži, ne vem, ker je bil moj obisk prvi obisk Louvra, zato ne moram primerjati. Že sedaj pa so se mi nekateri prostori zdeli preveč natrpani. Si težko predstavljam kako je ob dnevih, ko je prost vstop.

Torej, da zaključim ta moj dolgi post, ki upam, da je dovolj razumljivo in jedrnato zapisan, da bo sploh pritegnil koga k branju... Louvre je definitivno vreden ogleda, saj skriva čudovite in zanimive zaklade preteklosti, vendar imejte v glavi dejstvo, da je eden najbolj obiskanih muzejev na svetu in bo zato poln obiskovalcev. Med njimi bodo tudi taki, ki jih muzeji ne zanimajo, ampak so prišli v Louvre zaradi Da Vincijeve šifre ali ker je pač must see v vsakem vodiču. Pričakujte nevzgojeno otročad, pričakujte glasne Američane in Japonce, ki bodo slikali oz. se želeli slikati (pred) prav vsak kip/sliko, ki ga/jo bodo videli... Če se jim želite izogniti, se v širokem loku izognite najznamenitejših predmetov, če jih želite videt, se pred obiskom Louvra pripravite na vse to.
  • 3

#288 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 26 July 2012 - 10:18 PM

Torej, pogledala sem si tudi že prej omenjen vojaški muzej - Musée de l'Armée, ki se nahaja v kompleksu Invalides.
[attachment=7855:IMG_20120722_015000.jpg]
Muzej sestavljajo trije večji sklopi:
  • srednji vek (13-17. stoletje) - kjer je na ogled postavljeno srednjeveško orožje - oklepi francoskih kraljev, čelada turškega sultana, topovi ter meči, oklepi, samostreli in ostalo orožje srednjeveških vojščakov. Meni je bil ta del razstave všeč, vendar sem se zaradi velikega števila razstavljenih predmetov, ki se za moje pojme ne razlikujejo veliko, do konca razstave že pričeli rahlo dolgočasit.
    [attachment=7852:IMG_20120722_013801.jpg]
  • čas od Ludvika XIV do Napoleona III (18-19. stoletje) - poleg orožja iz tega časa je na ogled postavljenih kup uniform, ki so jih nosili v tem času, obiskovalec lahko posluša vojaške koračnice in si ogleda interaktivne rekonstrukcije pomembnih bitk francoske države v tem časovnem obdobju. Ta del zgodovine me ni nikoli posebej zanimal, zato sem se ob pomanjkanju časa - bližala se je namreč ura zaprtja muzeja - skozenj bolj kot ne le sprehodila. Izmed predmetov, ki so se mi najbolj vtisnili v spomin bi omenila Napoleonov plašč in njegovega nagačenega konja. Sodeč po velikosti plašča, bi rekla, da je bil Napoleon, ki naj bi bil majhen mož, pravzaprav precej povprečne velikosti.
    [attachment=7853:IMG_20120722_014429.jpg]
  • Prva in druga svetovna vojna - ta del razstave prikazuje afere v francoski armadi tik pred 1. svetovno vojno ter čas obeh obeh vojn. Ne osredotoča samo na vojaške operacije in orožje, ampak te seznani tudi s splošnim pregledom tega obdobja. Jaz se navdušujem nad ww2 zgodovino, zato ni potrebno poudarjat, da mi je bila ta zbirka najbolj všeč. Za moj okus je bila sicer malce preveč fokusirana na vojaški in politični potek vojne, ampak glede na to, da je na ogled postavljena v vojaškem muzeju, kaj drugega sploh ni bilo za pričakovati.
    [attachment=7854:IMG_20120723_015927.jpg]
Poleg teh treh sklopov velja omeniti še:
  • The Historial de Gaulle - To interaktivno razstavo posvečeno francoskemu generalu Charlesu De Gaullu, ki je krojil francosko medvojno in povojno politiko, ki se nahaja v kletnih prostorih, sem našla slabe pol urce pred zaprtjem muzeja, zato sem imela možnost samo na hitrco pogledat kako zgleda. Če prideš pravočasno dobiš audio tour in se sprehodiš skozi De Gaullovo življenje. Res mi je žal, da sem bila prepozna. Če bo priložnost, si bom ogledala tudi tole...
  • Zbirka miniaturnih figur vojakov, ki se nahaja ob izhodu kolecij prve in druge svetovne vojne. Moram rečt, da so ene figure prav posrečene.
  • Topovi, ki se nahajajo na dvorišču
Torej, vojaški muzej je zanimiv muzej posvečen vojaški zgodovini Francije. Je eden redkih muzejev v Parizu, ki sem jih obiskala, ki ima prav pri vsakem razstavljenem predmetu večjezično pojasnilo kaj je razstavljeno, kar močno pripomore k izkušnji. Brez tega bi bil ob nerazumevanju francoščine muzej veliko bolj nezanimiv kot pa je bil sedaj. Večje gneče ob mojem obisku v muzeju ni bilo. Kot kaže vsi derejo v Louvre. :)
Obisk toplo priporočam vsem, ki jih opisana tematika vsaj malce zanima.
  • 0

#289 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 29 July 2012 - 10:20 PM

Moja odisejada po pariških muzejih in galerijah me je zanesla tudi v Musée d'Orsay (http://www.musee-orsay.fr/), umetnostno galerijo ki se nahaja v stavbi ki je konec 19. stoletja služila kot železniška postaja. Dediščina te nekdanje namembnosti stavbe je še danes vidna v arhitekturi, kar daje stavbi prav poseben pečat. V tem okolju si lahko obiskovaled ogleda najrazličnejše slike, fotografije, kipe in pohištvo.
[attachment=7870:DSC08619.JPG][attachment=7868:DSC08554.JPG][attachment=7869:DSC08557.JPG]

Musée d'Orsay je danes najbolj znan po svoji impresionistični in post-impresionistični zbirki. Na ogled so postavljena dela Moneta, Maneta, Degasa, Renoirja, Cézanna, Seurata, Sisleya, Gauguina in Van Gogha. Sama sem Orsay obiskala po obisku muzeja impresionistov v Auvers-sur-Oise, tako da mi je bilo res zanimivo videt dela o katerih sem tam samo poslušala še v živo. Všeč mi je bilo tudi, da so bili uvodni panoji napisani v angleščini.
Za pokušino prilagam nekaj razstavljenih slik, ki so mi še posebej vtisnile v spomin...

Gustave Caillebotte - ta je v živo fenomenalna
Posted Image

Pierre-Auguste Renoir
Posted Image

Vincent van Gogh
Posted Image
Posted ImagePosted Image

Georges Seurat
Posted Image

Gustave Courbet
Posted Image
  • 0

#290 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 29 July 2012 - 11:08 PM

Kalypso, glede Navigoja mi je čudno, ker na spletni strani še vedno piše da kartica stane 5eur in da rabiš sliko blabla.
  • 0
Viens, reste ici!

#291 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 30 July 2012 - 08:51 AM

Ej, nimam pojma. Jaz sem pac povedala svoje izkusnje... Ko sem si dala delat kartico tak nisem razumela kaj se dogaja, se je vse zmenla mama moje host family. Kot sem rekla sem za mesecno zones 1 - 3, placala 81,5€, kar ne vkljucuje 5€, amapk je kar redna cena mesecne. Slikali pa so me pa tud na licu mesta. Mogoce webcam nimajo v vsaki poslovalnici, pa zato potrebujes sliko. :hmm:
  • 0

#292 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 05 August 2012 - 04:50 PM

81,5eur :cry1: :butl: :surrender:
  • 0
Viens, reste ici!

#293 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 05 August 2012 - 04:55 PM

Za London je skoraj toliko Oyster za 2 tedna.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#294 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 05 August 2012 - 06:01 PM

^ Ja, in London je tudi ene parkrat vecji.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#295 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 05 August 2012 - 06:08 PM

Vem, ampak isto za cone 1-3.
  • 0

― V. Van Gogh

#296 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 05 August 2012 - 06:09 PM

Ne vem če. Pa tudi dosti boljše povezave so v Parizu, za dosti manjšo ceno :)
  • 0

#297 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 05 August 2012 - 06:17 PM

Kaj ne veš če? A nima London najbolj razvejanega javnega stransporta v Evropi?
  • 0

― V. Van Gogh

#298 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 05 August 2012 - 06:19 PM

Če je cona 1-3 v Londonu, kaj večja od tiste v Parizu. V Parizu ni nikjer več kot 400m do metroja.
  • 0

#299 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 05 August 2012 - 06:21 PM

Aja, je na Sarah letelo, jaz tudi ne vem.
  • 0

― V. Van Gogh

#300 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 05 August 2012 - 06:21 PM

http://www.aparisgui.../maps/metro.htm

http://www.tfl.gov.u...rd-tube-map.pdf

Primerjaj. Meni je metro v Parizu najboljši :)
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users