Jaz se pri jezuitih vedno spomnim na Ignacija Lojolskega, ki je bil ustanovitelj tega redu, bil je tudi eden glavnih protireformatorjev. Drugače pa mislim, da imajo strogo hierarhično razdelitev znotraj reda in se zelo opirajo na papeža, torej verjetno so zelo povezani z Vatikanom. Dojemam jih bolj kot red, ki mu je glavna naloga širit svojo vero in s tem svojo oblast in ne recimo pomagat revnim ipd. Iz zgodovine pa vem, da so imeli uspešne šole in so tudi v znanosti delovali. Torej bolj red "na višjem nivoju".

Diskusije glede "cerkev vs država" in o religijah
Posted 14 March 2013 - 11:32 AM
Posted 14 March 2013 - 12:56 PM
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 14 March 2013 - 01:05 PM
Tim Minchin's two cents (disclaimer: odsvetujem ogled tistim, ki si to temo jemljejo k srcu in bi si naslednje lahko interpretirali kot osebni napad)
Posted 14 March 2013 - 01:12 PM
^^zakon!!!! takoj bi dala na FB, ampak bom verjetno užalila kar velik del mojih dalmatinskih sorodnikov in prijateljev!
npr. oni lepijo na FB take slike
kaj češ, sorodniki, so ti od boga dani!
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 14 March 2013 - 01:14 PM
HUDE
Posted 14 March 2013 - 09:36 PM
Jaz se pri jezuitih vedno spomnim na Ignacija Lojolskega, ki je bil ustanovitelj tega redu, bil je tudi eden glavnih protireformatorjev. Drugače pa mislim, da imajo strogo hierarhično razdelitev znotraj reda in se zelo opirajo na papeža, torej verjetno so zelo povezani z Vatikanom. Dojemam jih bolj kot red, ki mu je glavna naloga širit svojo vero in s tem svojo oblast in ne recimo pomagat revnim ipd. Iz zgodovine pa vem, da so imeli uspešne šole in so tudi v znanosti delovali. Torej bolj red "na višjem nivoju".
Zanimivost o Ignaciju. Bil je plemič, in je na vsak način želel postati vojak, in se podati v boj. Želja se mu je na koncu uresničila, ampak je bil ob francoskem obleganju Pamplone l. 1521 hudo ranjen v nogo. Med dolgim in bolečim okrevanjem je prebiral razne cerkvene zadeve in doživel razsvetljenje in postal pobožna oseba (če bi katero zanimalo je v reviji Radar zanimiv članek o njem).
[Napoleon]
Posted 15 March 2013 - 08:40 AM
Tim Minchin's two cents (disclaimer: odsvetujem ogled tistim, ki si to temo jemljejo k srcu in bi si naslednje lahko interpretirali kot osebni napad)
!!!!!!! Fucking awesome.
The Sins of the Argentinian Church
---------------------------------------------------------------------------------------------
Posted 16 March 2013 - 10:36 AM
ॐ Be a voice, not an echo. ॐ
Posted 18 March 2013 - 01:19 PM
Pink smoke in Vatican
Posted 19 March 2013 - 09:56 PM
Posted 19 March 2013 - 10:13 PM
Ko vidim vse te številke, ter kaj vse so vzeli zaradi varčevanja, in koliko milijonov se še vedno steka v cerkev, od države, MI GRE NA BRUHANJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Posted 20 March 2013 - 11:05 AM
Podpis!
Sem gledala včeraj in mi je slabo postalo. Pa iz lastnih izkušenj vem koliko "črnega denarja" se tukaj obrne.
Nikoli ne bom pozabil, ko smo v 2 razredu pri verouku (pa to smo bili ja 8 let stari otroci?!) morali zbirati denar za nek mision (na sliki smo imeli sestradane črnčke). Potem so si pa v župnišču nov avto kupili.
Jaz sem bila tako prevelik revulocionist, izražanje lastnega mnenja preveč na glas in ne strinjanje z g. župnikom me je takrat skoraj stala Birme
Posted 21 March 2013 - 08:38 AM
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
Posted 26 March 2013 - 09:33 AM
Posted 26 March 2013 - 06:32 PM
Posted 30 March 2013 - 01:34 PM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 30 March 2013 - 05:21 PM
"Da bi namreč bil nadškof vegetarijanec ali vegan, je praktično nemogoče, saj morajo kleriki in ne samo kleriki, temveč vsi verniki, uživati meso in druga živila živalskega porekla. Če temu ne sledijo, jih čaka prekletstvo in večni pekel, saj je papež Janez III. v 6. stoletju preklel vegetarijance. To izobčenje je razglasil na prvi sinodi v Bragi, izobčenje pa se glasi: »Če ima nekdo mesne jedi, ki jih je Bog dal ljudem za uživanje, za nečiste in … se jim (mesnim jedem) odpove …, je obtožen z anatemo.« Anatema ali izobčenje ni nekaj nedolžnega, je najhujša cerkvena kazen. Izobčenje pomeni večno prekletstvo izobčenca. Takšno prekletstvo je imelo za prizadetega daljnosežne posledice že v zemeljskem življenju: bil je zaničevan, izključen in s tem »izobčen«. Včasih zato ni imel nobene državne zaščite in nobenih meščanskih pravic, kdor ga je umoril, je bil izpuščen brez kazni. Izobčenje je torej pomenilo isto kot neposredna smrtna obsodba. Izobčenje vegetarijancev še do danes ni bilo preklicano in velja tudi v Sloveniji. Vegetarijanci in vegani v Sloveniji so tako avtomatsko izobčeni in s tem večno prekleti. Cerkev jim je namenila večni ogenj, večno trpljenje, zanje ni odrešitve."
http://www.cerkev-ne...o/#.UVcQ4BxwpqU
Posted 30 March 2013 - 05:32 PM
Haha, moj kolega je zagrižen vegan in istočasno fanatični katolik. Priznam, da mi ne gre skupaj, ampak okej, vsak po svoje pač.
Posted 30 March 2013 - 05:43 PM
Haha, moj kolega je zagrižen vegan in istočasno fanatični katolik.
Priznam, da mi ne gre skupaj, ampak okej, vsak po svoje pač.
Pošlji mu ta link!!!
Posted 30 March 2013 - 06:24 PM
OMG
No to je dokaz da na netu lahko najdeš svašta, praktično vsega. Ni dolgo od tega, ko so se tukaj lepili linki, kjer je bilo zapisano, da je bil Jezus vegetarijanec, etc. Moh..
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users