Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#281 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 01 April 2009 - 04:38 PM

Verjetno je mislila sojin jogurt?
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#282 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27305 posts

Posted 01 April 2009 - 04:41 PM

Ja ja sej sem si mislila smile.gif . Mal sem tečna pa me pogrejejo izjave v smislu, sem vegi, zdavo jem in živim od pohanga sira smile.gif Brez zamere.
  • 0

#283 Mary Poppins

Mary Poppins

sramežljivec

• Člani
  • 21 posts

Posted 01 April 2009 - 05:01 PM

QUOTE(ora @ 1. 4. 2009 - 17:36) View Post

A jogurt pa ni z mleka al kaj? Pa palačink brez jajc in mleka tud še nism jedla blink.gif

Mhm, kot je rekla Hevea - sojin jogurt... Pa sojino mleko v palačinke, ali riževega, ovsenega, mogoče mandljevega za drugačen okus wink.gif Kar se jajc tiče obstajajo substituti, ki ravno tako delujejo kot vezivni elemnt in je rezultat enak. Lahko ga zmešaš tudi v sneg.

Tiste izjave, sem vegi, jem zdravo in živim od pohanega sira pa nisi pri meni zasledila wink.gif Hotela sem samo poudariti, da se še vedno da jesti vse, kar imaš rad - z malo prilagajanja oziroma z izbiro drugačnih sestavin. To je namanjeno predvsem tistim, ki še vedno postavljajo vprašanja v stilu 'ja od česa pa potem živiš'.

Drugače pa ja, tempeh, sejtan, tofu, oreški, žitarice, sadje, zelenjava, stročnice, testenine...
  • 0

#284 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 01 April 2009 - 05:21 PM

tempeh?

Podrobnosti, prosim smile.gif
  • 0

#285 Mary Poppins

Mary Poppins

sramežljivec

• Člani
  • 21 posts

Posted 01 April 2009 - 05:37 PM

Sojina zrna s plemenito plesnijo. Na pogled izgleda kot zrna koruze v 'nečem' belem. Narežeš na tanke rezine, popečeš ali ocvreš, kar ti je ljubše - rahlo sladkasto, mene malo spominja na krompir smile.gif

Dobiš ga v Kalčku, verjetno ga ima tudi kak bolje založen Mercator wink.gif

• 0

#286 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27305 posts

Posted 01 April 2009 - 05:51 PM

Ne nisem zasledila pri tebi, res ne. Nisem pa res ne vedela, da obstaja nadomestek za jajca, ful zanimivo smile.gif . Moram povedat, da mi je ful dobro ker si mi tako lepo vse utemeljila. A smem prašat kako drago se je it tak način prehranjevanja? Ker kokr je meni znano, so vse te sestavine čisto preveč za nekoga, ki gleda še ker mlek bo kupu, da bo pršparau smile.gif (jaz)
  • 0

#287 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 01 April 2009 - 06:14 PM

MP, sliši se ful zanimivo. Bom šla en dan prečekirat v kalčka. Me pa nekaj zanima: a ma to kej podoben okus kot gorgonzola slučajno? Zaradi plesni, mislim. Ker gorgonzole fuul ne maram. Pa sejtan moram obvezno poizkusiti, mi ga še ni ratalo. oops.gif

• 0

#288 koki

koki

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1975 posts

Posted 01 April 2009 - 08:52 PM

Jst delam palačinke iz polnozrnate moke, sojinega mleka (brez jajc), men so fuul dobre.
  • 0

#289 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 01 April 2009 - 08:58 PM

A nadomestiš s čim jajca, al pač brez veziva delaš?
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#290 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 01 April 2009 - 09:08 PM

Kako vam rata narest palačinke iz polnozrnate moke? Jaz tudi če dam jajca in navadno mleko mi nikoli ne rata palačinka, se vedno razdre. huh.gif
  • 0

#291 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29703 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 01 April 2009 - 09:13 PM

jaz dam namesto jajc kar pecilni prašek pa malo radenske, da so bolj rahle, ponavadi pa še cimet kar v maso, da pride zanimivejši okus.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#292 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85850 posts

Posted 01 April 2009 - 09:36 PM

QUOTE(Baby @ 1. 4. 2009 - 20:08) View Post
Kako vam rata narest palačinke iz polnozrnate moke? Jaz tudi če dam jajca in navadno mleko mi nikoli ne rata palačinka, se vedno razdre. huh.gif

Pri nas bele moke že par let sploh ne uporabljamo, in vse rata. ermm.gif

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#293 koki

koki

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1975 posts

Posted 01 April 2009 - 09:45 PM

Nobenih nadomestkov ne dam, čist samo sojino mleko in pz moka, pa en ščepec soli. Ne vem, vedno rata, brez problema, prou lepa pride. smile.gif Tudi potem ko pečem, dam sam prvič eno pikco olivnega olja, potem pa sploh ne dodajam več olja.
  • 0

• Guests

Posted 02 April 2009 - 12:55 PM

Tudi meni ratajo. smile.gif Lahko pa daš radensko ali pa kakšno žlico jogurta (če nisi vegan).
  • 0

#295 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 02 April 2009 - 01:04 PM

Ah, čudno. ermm.gif
  • 0

#296 Mary Poppins

Mary Poppins

sramežljivec

• Člani
  • 21 posts

Posted 06 April 2009 - 10:51 AM

QUOTE(ora @ 1. 4. 2009 - 18:51) View Post

Ne nisem zasledila pri tebi, res ne. Nisem pa res ne vedela, da obstaja nadomestek za jajca, ful zanimivo smile.gif . Moram povedat, da mi je ful dobro ker si mi tako lepo vse utemeljila. A smem prašat kako drago se je it tak način prehranjevanja? Ker kokr je meni znano, so vse te sestavine čisto preveč za nekoga, ki gleda še ker mlek bo kupu, da bo pršparau smile.gif (jaz)

Jah, je malo dražje, ja... Čeprav, če za primer vzameva jajca, jaz pridem ceneje skozi wink.gif Substitut za - mislim da 60jajc, ne me za besedo držat, ker nimam škatle zraven - je cca4 evre. Kar se pa tiče ostalega, pa je res dražje, sploh, če stremiš tudi k bio izdelkom. Že razlika med 'navadno' in bio zelenjavo je kar občutna... mad.gif Pri zelenjavi in sadju načeloma kupujem bio tisto, kar je brez lupine, pri lupinastih sadežih pa mi je v bistvu skoraj vseeno. Gledam edino na to, da ni država porekla ne vem, Čile, pakirano je na Nizozemskem in potem poslano v Slovenijo...

QUOTE(Sinnaia @ 1. 4. 2009 - 19:14) View Post

MP, sliši se ful zanimivo. Bom šla en dan prečekirat v kalčka. Me pa nekaj zanima: a ma to kej podoben okus kot gorgonzola slučajno? Zaradi plesni, mislim. Ker gorgonzole fuul ne maram. Pa sejtan moram obvezno poizkusiti, mi ga še ni ratalo. oops.gif

Nope, se je ne okusi sploh. Če ne bi brala deklaracij, ne bi vedela, da je zraven smile.gif Sejtan je meni osebno najboljši po 'pariško' ali 'dunajsko' z malo limone, pa pire krompir, špinača in solata biggrin.gif Če ga samo popečeš, ni ne vem kaj. No, razen, če znaš narediti kake fine marinade, potem je stvar drugačna biggrin.gif

• 0

#297 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27617 posts

Posted 06 April 2009 - 12:10 PM

QUOTE(morettina @ 22. 3. 2009 - 12:12) View Post

ah malo mesa na vsake tolko ni nobenga ubilo... jem zelo malo mesa, ker nimam potrebe, ampak potem mi pa včasih tok zadiši, da si z veseljem privoščim kako pleskavico ali biftek z zelenim poprom wink.gif
nisem pristašica nobene skrajnosti, tko da presna hrana se mi ne zdi naravna za človeka. meni bi se po mojem zmešal. nisem pa toliko podkovana o tem, ker se nisem nikoli poglobila, tako da ne bom pametovala haha

poznam pa par, ki je na presni prehrana že leta in sta oba čudna in mi ne zgledata ravno zdrava in fresh
. en moj kolega si je tudi nekoč vpičil v glavo, da je presno edina, najbolj zdrava prehrana in pol se mu je po parih mesecih mal utrgal in je se je ponoči spravil na domači hladilnik.

obožujem italijansko, grško kuhinjo, na vsake toliko tudi srbsko in bosansko in razno eksotiko. tudi hare krišna mi je recimo všeč. ampak če pogledam, so te krišnovci skoraj vsi neprivlačni...bledi, suhi, mozoljasti pa uporabljajo pirino moko in vse oh in sploh neporočeno brez konzervansov, belega sladkorja... mogoče zato, ker se vedno čistijo al ne vem.

z etičnega pogleda pa sem zato, da bi nehal ubijat živali in jih gojiti samo za zakol down.gif bi zdržal tudi brez mesa.

Se kar podpisem pod tole, predvsem pod tisti del o nezdravem izgledu. Poznam tudi sama nekaj vegetarijancev/veganov in delujejo izpito. Vsakic znova se zalotim, da se ustrasim ene znanke, ko jo srecam. Blede in izsusene ustnice, podocnjaki, nagubana, prosojna, koza, .... Sama pravi, da se super pocuti, pred kratkim je rodila zdravega otroka, vsi zdravniski izvidi so bp, vendar kljub vsemu daje vtis bolnega cloveka.

Ne me napadat, ne trdim, da so tisti, ki zivijo od mesa in pohanega sira zdravega videza, dalec od tega, zagovarjam pa tudi v prehrani tezo "all things in moderation and moderation in all things". Ceprav tudi sama ze od rojstva ne maram mesa, mleka, smetane, .... nikoli me niso doma z nicemer silili ali mi karkoli prepovedovali, vedno sem imela na razpolago vse vrste hrane in sem vzela tisto, po cemer sem cutila potrebo. En cas sem jedla meso v zelo omejenih kolicinah, na fakulteti sem ga cisto opustila, ker mi je slo na bruhanje ob misli na meso, potem sem pa po nekaj letih zacela z apetitom jesti ribe, pred kratkim pa se prsut. smile.gif Sem prav vesela, da mi pase, da je moja hrana sedaj bolj raznolika. smile.gif

Edit: Se tole - ne poznam dovolj vseh mehanizmov prehranjevanja, tako da ne mislim pametovati, se sama sem kdaj presenecena nad svojimi opazanji v smislu, nekdo, ki se zdravo prehranjuje, ki je fizicno aktiven, bi moral za moje pojme izgledati kot rozica, je pa ravno obratno.

Smo pa pri nas doma ze kar nekaj bolezni, ki veljajo za kronicne in neozdravljive, pozdravili/omilili z ustrezno prehrano (revmatoidni artritis, zelodcne tezave - vnetje sluznice, diabetes je zelo pod kontrolo), tako da verjamem v zdravilno moc ustrezne prehrane pred vsemi tabletami.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#298 Asha

Asha

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1658 posts

Posted 06 April 2009 - 12:56 PM

Jaz sem brala o tej dieti po krvnih skupinah in skupina 0 (kar sem jaz) je edina, ki ''lahko'' je meso. Zdej, ni rečem da je to edini vzrok, zakaj nekateri vegetarijanci/presnojedci zgledajo ''nikakvo'', samo je pa lahko.
Jaz zase vem, da nebi mogla biti vegi, ker ne maram večine stročnic, predvsem soje... ki so pač nekakšen tipični nadomestek mesa.

Je bila pa moja sestrična leta vegi in si je zelo zdravje uničila... pomoje je bil vzrok v nepravilni prehrani...
  • 0
Contented rest, beloved heart's desire,
you are not found in the sins of hell,
but only in heavenly concord;
you alone fortify the feeble heart.
Contented rest, beloved heart's desire,
therefore none but the gifts of virtue
shall have their abode in my heart.
(Simon Jones)

#299 Ilmatar

Ilmatar

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 231 posts

Posted 06 April 2009 - 06:05 PM

rolleyes.gif

• 0

#300 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 06 April 2009 - 08:47 PM

To je čisto posploševanje. Sma že več kot 15 let ne jem kopenskih živali, zadnje pol leta niti morskih več ne, in zgledam čisto konkretna baba, s precej mišične mase, športno postavo ter zdravim tenom. Prav tako sem darovalka krvi, kjer so za kvalifikacijo postavljeni višji kriteriji ravni hemoglobina kot sicer.

Samo toliko, da ne bo še kdo rekel, da je vegetarijanstvo ali veganstvo nezdravo. Nekateri se ga morda le ne vejo it.
  • 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users