Jump to content

Photo

Recepti - SLADICE

• Please log in to reply
3550 replies to this topic

#2961 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 02 January 2014 - 02:10 PM

Aha, hvala. :)

Glede te torte pa imam še par vprašanj. Koliko agar agarja daš? A če del smetane nadomestiš z mascarponejem, se da manj agarja, ker je mascarpone že sam po sebi malo bolj trd? 
Koliko sladkorja daš ti? Malinovec daš kar sirup ali ga razredčiš z vodo?

Zdaj me še najbolj mika ta torta, ker je malo bolj drugačna in posebna. Tale ledena mi deluje taka bolj navadna.

Jaz dam eno zvrhano zlicko agarja, ker ful bolj strdi kot zelatina. Ce das mascarpone, dej manj oziroma sploh ne dat, odvisno kolko mascarponeja bos dala noter. Je pa pri tem treba pac pazit, da se hitro in enakomeno vmesa, ker se agar ful hitreje strdi kot zelatina, c ga mesas v hladne stvari. Moras bit hitra in odlocna :D ce se bos pa odlocila za zelatino, lahko res vzames zelatino fix, ker tam pa res nima kaj it narobe.
Sladkorja dam v biskvit po navodilih, v kremo pa manj, ker mi je vsec konrrast med kiselkasto malinovo kremo in nutelo na biskvitu. Malinovec tudi malo razredcim, recimo pol pol.
Pa se to, jaz torto sestavljam v istem pekacu kot jo pecem, zato pecen biskvit na robovih malenkost obrezem, da pride krema med obod in biskvit in je potem torta prekrita tudi ob straneh, priporocam za lep izgled brez truda :D pa nujno daj peki papir ob obod, da se ti krema ne prilepi gor.

• 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#2962 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 02 January 2014 - 02:32 PM

O, ful hvala za nasvete. :) Sem šla prej v DM in eno bio trgovino in v obeh stane agar nekaj čez 5 €, s tem, da ga je v DM-u le 28 g, v tisti drugi trgovini pa 60 g. Mi je že tam prodajalka rekla, da ga je treba dat malo manj, kot piše na embalaži, ker je močnejši od želatine. Mascarponeja sem mislila dati 1/3 do max 1/2. V tem primeru bi bilo mogoče za dat pol manj agarja oz. želatine. Bom še videla, če se bom sploh odločila za agar. Verjetno je želatina ful cenejša in za enkrat naredit torto mi pa tudi ni treba komplicirat. Mi je škoda, da bi se mi agar pokvaril, ker niti ne delam nekih takih sladic, kjer bi se to uporabljalo. Ti si že kdaj dala vmes tudi mascarpone? Katera različica ti je boljša?

Aja, še to. V kako velikem pekaču delaš? V receptu je nekje 20, 21 cm, tako majhnih jaz v redni prodaji sploh nisem našla.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#2963 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17285 posts

Posted 02 January 2014 - 02:39 PM

Če delam mešanico pol smetane/pol mascarponeja, ne dam nič trdilcev. Zmiksam smetano do polovice, dam mascarpone in še malo zmiksam in pride zelo čvrsta masa. 

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#2964 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26104 posts

Posted 02 January 2014 - 02:43 PM

To je res...jaz delam tako tiramisu in nikoli ne dodajam nobenega agarja/želatine. Vedno pride ven trdna masa.

• 0

#2965 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 02 January 2014 - 02:49 PM

Sploh, če daš potem še hladit. Jaz delam za muffine/ cupcakes kremo iz mascarponeja in je trdna in kompaktna, ko jo nabrizgam in se ohladi.

• 0

#2966 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 02 January 2014 - 02:52 PM

V tiramisu tudi jaz ne dodajam trdilcev. Hmm, kaj pa če dam samo 1/3 mascarponeja? Tu bi pa bilo za dat malenkost želatine/agarja? V to kremo pride namreč tudi malinova kaša, zato je bolj tekoče, kot npr. pri tiramisuju. V receptu piše 2 skodelici smetane, ki jo potem seveda stepeš. Mislila sem dati recimo 1 skodelico in pol smetane in 250 g mascarponeja.

• 0

#2967 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 02 January 2014 - 03:55 PM

Marmelada, jaz delam ponavadi iz polovičnih sestavin v enem takem manjšem pekacu, sem delala pa tudi že v normalnem pekacu iz istih sestavin kot v original receptu. Pride pač malo nižja, lahko pa narediš malo več kreme, da bo visoka. Z mascarponejem točno te torte še nisem delala, sem jo pa delala z grškim jogurtom. Meni je bla bolj všeč, ampak večina je imela rajši smetano, ker malo ljudi ceni prefinjeno sožitje jogurta in nutele :D
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#2968 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25906 posts

Posted 02 January 2014 - 06:05 PM

Pri agarju je bistvena razlika v kolicini za isti efekt med praškasto in kosmičasto obliko. Ne pozabit tega upostevat.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2969 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 02 January 2014 - 08:07 PM

Ja, sem videla, da imajo v DM-u agar v kosmičih. A tega se mora dat še manj kot praška, najbrž ga je zato toliko manj v paketu? Uh, mogoče za prvič ne bi še eksperimentirala z agarjem. :D

• 0

#2970 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25906 posts

Posted 02 January 2014 - 08:15 PM

Ne, v kosmicih ga moras dat vec, ampak se ga vseeno ne porabi prav hitro (jaz sicer uporabljam tistega v prahu in ga imam ze vrsto let ;)).

Kolicine pa vedno odmerim z merilnimi zlicami, ker so drugace vecne dileme med vrsto uporabljenega pribora in zvrhanostjo zlic.

1 jedilna žlica agarja v kosmičih = dobra polovica čajne žličke agarja v prahu

kidscookingextraspoons.jpg

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2971 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26104 posts

Posted 02 January 2014 - 11:52 PM

kar tehtaj - 7-8g agarja v kosmičih/ 500ml tekočine

• 0

#2972 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 03 January 2014 - 10:07 PM

Ok, hvala še enkrat. Sem potem kar agar agar v prahu nabavila. Sem dobila v Biotopicu eno manjše 30 g pakiranje. A se ga vmeša kar direkt v kremo, ali ga je treba dat prej v vodo ali kakšno drugo tekočino, kot pri želatini?

Pekača pa nisem nikjer našla manjšega od 26 cm, kaj šele tistega prilagodljivega, tako da bom uporabila 26 cm in bom pač povečala količine. Sem pa videla, da imajo v Sparu tudi tisto držalo z žico za rezanje biskvita, ampak potem nisem vzela. Bom kar z nožem in sukancem probala. Jutri jo bom delala, upam, da bo misija z mojo prvo torto uspela. :D Bom poslikala.

• 0

#2973 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 03 January 2014 - 10:09 PM

Pri nas se ne dobi malega, ne. Jaz sem si ga ful želela, in naročila iz tujine. Imajo pa v Mullerju nastavljivega, ziher.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2974 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26104 posts

Posted 03 January 2014 - 10:11 PM

Ja v vroči tekočini ga raztopiš. Jaz dam v šalico, dodam malo tekočine in puf v mikrovalovno. Ko se ohladi do cca 50°C, začne želirat.
  • 0

#2975 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15175 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 03 January 2014 - 10:12 PM

Po mojih izkušnjah je biskvit najlažje rezati z nožem. Biskvit se mora dobro ohladiti. Nato pa zarežeš okoli in okoli, sprva samo par cm, nato pa vsakič bolj globoko, dokler ne prideš do sredine. Good luck!

Aja - mali tortni obod se da dobiti v Hoferju/Lidlu, ko imajo posebno ponudbo teh pekačev.

Edited by Olivija, 03 January 2014 - 10:12 PM.

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#2976 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 03 January 2014 - 10:27 PM

Ančka, v koliko vode pa daš eno čajno žilčko agarja? Potem pustiš, da se začne želirat in nato vmešeš v kremo?

Sarah, sem bila danes v Mullerju, ker sem že na Kulinariki prebrala, da imajo tam nastavljivega, ampak nisem našla. Vprašala pa potem tudi nisem. Gledala sem tam na oddelku s hrano, kjer imajo tudi nekaj malega kuhinjskih pripomočkov. Mogoče pa nimajo v vseh Mullerjih. A ti si ga prav videla tam? Malo mi je bedno, ker imam zdaj 2 različna, 26 cm in 28 cm. Saj nista bila draga, ampak vseeno. Tistih akcij v Lidlu in Hoferju pa tudi ne opazim vedno. Če ne bom nikjer našla nastavljivega, bom naročila na netu, ker bi tudi jaz imela še enega majhnega.

• 0

#2977 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 03 January 2014 - 10:35 PM

Jaz ga nisem videla, nisem niti iskala nikoli, ampak vem, da ga je Ana kupila :).

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2978 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85948 posts

Posted 03 January 2014 - 10:38 PM

Jaz sem jih tukaj sicer našla, ampak ne takega, kot hočem. Imela bi pekač z odstranljivim obodom, tukaj pa imajo samo navaden pekač, ali pa samo obod. Mi ni jasno, kaj ti slednji sploh koristi.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2979 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26104 posts

Posted 04 January 2014 - 12:04 AM

Jaz to to bolj na oko delam... da je vsega skupaj za ene pol šalice. Mogoče daj raje v džezvo in segrevaj na ognju...boš hitreje videla, kdaj se je popolnoma razpustil (razlika je očitna) pa še čez rob ti ne bo ušlo ;)
Potem počakaj toliko, da lahko v raztopino pomočiš prst (da te ne speče) in nato vmešaj v kremo.
  • 0

#2980 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 04 January 2014 - 12:24 AM

Jaz raztopim agar kar v tistem malinovcu, ki naj bi šel sicer v kremo, potem pa postopam tako kot ančka - počakam, da se malo ohladi, in hitro ter natančno umešam. Srečno :D

• 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users