QUOTE(Kalypso @ 16. 5. 2010 - 12:46)

Robin Hood (2010)
Moja pričakovanja pred ogledom tega filma so bila visoka, saj so mi bili zgodovinski spektakli izpod režijske taktirke Ridleya Scotta (Gladiator, Kingdom of Heaven) zelo všeč. Najnovejša verzija filma o Robinu Hoodu je natanko takšna kot sem pričakovala da bo.
Zgodba je malce drugačna od zgodb iz predhodnih filmov o Robinu Hoodu. Postavljena je v čas preden se prične legenda in Robina predstavi v malce drugačni luči. Kljub temu pa je potrebno priznat, da film ne odkriva nove vode. Robin Hood še vedno ostaja junak, ki je sicer res malo manj spoliran, kot v predhodnih filmih, vendar je za moj okus še vedno predstavljen preveč brez napak. Vendar to malenksot še lahko odpustim, saj je sicer Russel Crowe kot Robin odličen. Rada ga gledam v tovrstnih vlogah. Prav tako me je navdušila tudi Cate Blanchett v vlogi Lady Marian. Njen lik pa je res predstavljen popolnoma drugače kot v predhodnih filmih. Ni več nedolžna devica, temveč je močna vdova, ki ji ni težko vzeti v roke orožja, da bi pregnala tatove, ki plenijo njene kašče z žitom. Mogoče gre film skoraj malce predaleč v tej njeni moči, vendar mi je to bolj všeč kot pa da bi bila predstavljena kot mila jera, ki samo sedi in čaka na rešitev. Kemija, ki vlada na platnu med njo in Russlom alias Robinom je tud odlična.
Glavni negativec je tokrat Mark Strong - isti tip, ki je igral glavnega negativca tudi v Sherloku Holmesu. Če me je tam pustil hladno, sem tukaj skozi ves film stiskala pesti, da naj vendarle že dobi kazen za svoja izdajstva. Ostali liki so tudi na nivoju. Princ oziroma kralj John (v slo. zgodovinopisju znan kot Ivan brez zemlje) je tud prav tak kot sem si ga predstavljala. Enako tudi Robinova druščina. Edino nottinghamski šerif mi deluje malce preveč medlo, ampak on tak ne igra večje vloge, tako da me to niti ne moti.
Scenografija in kostumografija sta tud odlični. Akcijski prizori so dobri. Morda se bo kak navdušenec le teh pritoževal, da jih je premalo, vendar jih je za moj okus ravno prav.
Če zaključim... film mi je bil kljub nekaterim kiksom zelo všeč. Toplo priporočam ogled.
9/10
Najprej - film sem si ogledala iz razloga, da ga je režiral
Ridley Scott; to je bil prvoten razlog. Je namreč meni en boljših režiserjev na sceni, top 5.
V filmu se najbolj izkaže
Mark Strog, ki sem ga gledala kot negativca že v Sherlocku Holmesu (Lord Blackwell), Kick-Assu je tudi bil negativec, v Body of Lies pa je imel malo drugačno vlogo (no, tam ga mogoče malo zasenči Leo di Caprio).
Russel Crowe, ki je dobil nehvaležno vlogo Robina Hooda (za odličnim Kevinom Costnerjem), se v filmu odlično izkaže, mene je kot Robin Hood definitivno prepričal.
Nasploh je film malo bolj temačen, kar mi je bilo všeč, saj so tisti časi, tisto obdobje bilo zelo temačno; zamenjal se je krat, Levjesrčnega je zamenjal Kralj John, popolnoma drugačna osebnost. In film nam prikaže kako je Robin Longstride sploh postal Robin of the Hood.
Tudi
Max von Sydow, kot Lord William Loxley je odlično odigral svojo vlogo; možakarja se najbrž spomnijo vsi Bergmanovi fani, kajti igral je v veliko njegovih mojstrovinah.
Cate Blanchett kot Lady Marion je prepričljiva, nasploh sem velika oboževalka Cate, in mi je všeč v večini filmov, v katerih se pojavi.
Žal moram pa tudi jaz spljuvati konec, ki je bil nepotreben, in zelo klišejski; četudi Marion ne bi šla v boj, in se izpostavljala, bi Francoze nagnali odkod so pripluli; element, ko jo pokaže kot bojevnico, je bil povsem neprimeren in neprepričljiv.

Tako tudi kot tisti prisiljen poljub na obali, pač . . . ni spadal v kontekst, in ni mi bil povšeči - minus. Brez težav bi se lahko ognili primežu klišeja, in malo drugače prikazali, tako pa so dali filmu še en ogaben kvazi romatičen pečat.
Kot že rečeno - atmosfera, fotografija, atmosfera - vse zelo dobro.
7/10