Jump to content

Photo

Vitamini, minerali, dodatki k prehrani

• Please log in to reply
1575 replies to this topic

#261 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 23 February 2012 - 04:32 PM

Zadnjih par tednov malo študiram vitamine in doze le - teh. Prebrala sem veliko, tudi po tujih forumih. Prišla sem do žalostgnega spoznanja, da nas pri nas samo nategujejo s količinami vitaminov im prodajajo prazno slamo. Dobrega B- kompleksa pri nas ne dobiš, razen na eni strani, ki pa očitno deluje ilegalno.
V tej zabačeni državi še spodobne količine vitaminov ne moreš dobit. Kar smo ugotovili že kako leto nazaj, ko je foter zaradi oseoporoze potreboval "oreng" D vitamin, ki smo ga dobili samo čez mejo. Tam se prave doze vitaminov dobijo v lokalnih trgovinah, tu pa je prodaja prepovedana - katastrofa.
Zdaj hodi tudi k Dominiku Golenhofnu, pred 2 tednoam je bil tudi v Jani (http://www.energijsk...r.com/index.htm). Danes sem mu rekla da naj ga malo povpraša o teh dozah, in se je samo smejal. Z ženo vitamine že dolgo jesta tako, in v količinah, ki sem jih navedla. Vitamine pa naročata iz tujine.

Kakorkoli, jaz sedaj jem:

50 mg B komplex (to je približno 50× več na dan kot ima ena tableta B kompleksa od Nutri laba)
laneno olje - ena kapsula
C vitamin - 500 mg
Magnezij - 375 mg (doza v DM-u je ok)
D vitamin - 2000 mg (4 kapljice)

Pač, nategi farmacevtskih industrij, ki na račun naivnih potrošnikov bogatijo. Torej, tista ki še je kakšne "lokalne" domače b- komplekse, si samo pesek v oči meče.. Stran vržen keš brez efekta (razen mogoče placebo).

Začela pa bom naročati tu, po Dominikovem priporočilu: http://www.biocare.co.uk/

Za predstavo, kvaliteten b kompleks: http://www.biocare.c...9#productAnchor

(btw, kje je opcija, da namesto linka vpišeš KLIK?)
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#262 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85874 posts

Posted 23 February 2012 - 05:02 PM

Takih količin B vitaminov ne potrebuješ, če imaš urejeno prehrano, IMO.
Jaz še vedno jemljem Lanes health B-kompleks. Sestava je taka:

Two capsules provides: Thiamin (Vitamin B1) 4mg (286% RDA), Riboflavin (Vitamin B2) 2mg (125% RDA), Niacin 20mg (111% RDA),
Vitamin B6 2mg (100% RDA), Folic Acid 150µg (75% RDA), Vitamin B12 3µg (300% RDA), Pantothenic Acid 10mg (167% RDA),
Choline 8mg, Inositol 24mg.
RDA = EC Recommended Daily Allowance.

in pa Cerin (za kožo).
C-vitamina pa 500-1000 mg/dan, Plivit C.

Pa verjetno bo katera imela s tem težave ... kako prilepiti kak link, pa da je prikazano ime/naslov, ne url.
Npr. tako - Foto: Angelina Hrvatom predstavila svoj film, Slovencem pomahala
Najprej v okno za pisanje postov napišeš ime oz. tisto, kar bi rad, da je prikazano, potem označiš, greš na ikono 'link' (zgoraj,
spodnja vrstnica) in v url okno kopiraš povezavo, stisneš enter in se ti ime (ki se samo podčrta) spremeni v povezavo.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#263 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 23 February 2012 - 05:11 PM

Hvala za odgovor glede linkov ;)

V tvojih ga ni nič, še za mišji prdec ne.

In govorit, da so v hrani vitamini, je češko. V tej predelani pošpricani, zamrznjeni in prekuhani hrani ni čisto nobenih vitaminov več. Top je le moje mnenje.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#264 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85874 posts

Posted 23 February 2012 - 05:19 PM

Glede B vitaminov - mi uporabljamo samo bio pz moko in zelenjava je pretežno domača.
C-vitamina pa človek rabi izredno malo, en (bio, domač) kivi je dovolj, večina pa tega več poje.

Jaz poleg porihtane prehrane predlagam še naravne dodatke - superhrano. Predvsem spirulino in jagode (goji, acai), semena konoplje, chia ...
Je izkoristek neprimerljivo boljši, kot iz sintetičnih dodatkov.
  • 0

― V. Van Gogh

#265 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29703 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 23 February 2012 - 06:31 PM

Jaz poleg porihtane prehrane predlagam še naravne dodatke - superhrano. Predvsem spirulino in jagode (goji, acai), semena konoplje, chia ...
Je izkoristek neprimerljivo boljši, kot iz sintetičnih dodatkov.

evo, danes sem si kupila te famozne goji jagode. priporočeno mi je blo, da jih 1x na dan kakih 5, 6 dobro prežvečim (kar nekaj časa, kot bi imela čigumi) in potem pogoltnem. jutri začnem. enkrat sem jih probala s surovim kakavovim zrnom. :eat:

Sinnaia, Princeska, kako jih vidve jesta?
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#266 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23277 posts

Posted 23 February 2012 - 06:44 PM

Jaz trenutno ne jemljem nobenega dodatka. Bi pa bilo fajn kaj nabavit, ker pozimi jem manj zelenjave. Poleti in jeseni pa tudi jaz jem domačo zelenjavo in tudi sadje, saj imamo doma veliko vsega.

Nazadnje pa sem imela tablete 3 alge od Nutrilaba.

Kje se najbolj splača kupovati spirulino in klorelo? Razmišljam o nakupu ene od teh dveh. Vidim, da jih imajo tudi v lekarnah, no vsaj na Lekarnarju jih imajo, od Naturye, pa še Soil association certifikat imajo. LEKARNAR So tudi malenkost cenejše, kot pri Super hrani in Planetu bio. A so v redu? Konopljina semena pa imajo itak v vseh bio trgovinah. Raje bi nabavila v kakšni trgovini, ne prek spleta, ker so kar visoke poštnine.

Jina, a konopljina semena ješ kar cela, ali jih zmelješ? Ker se mi zdi, da se znajo grozno zatikat med zobmi in se jih ne da niti pregriznit, ker so tako drobna.

Sadiko goji jagod pa nameravam letos posadit, kot sem že rekla. Se mi zdi ful predgaro, da bi jih kupovala - 13 € za 300 g. Sadika pa stane pomoje max. 7 €. Edino smotano je, da baje obrodi šele čez 3 leta. <_<

Špela, a samo 5, 6 jagod na dan? V spominu imam, da sem nekje zasledila, da se jih poje 100 g svežih na dan. Mogoče sem se pa zmotila...
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#267 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85874 posts

Posted 23 February 2012 - 06:47 PM

Jaz dam eno žličko goji jagod v smoothie, drugo pa direktno v usta. ˆ-ˆ So mi ful dobre.
Drugače pa naj bi jih pojedel človek 10-30 g/dan (30 je res konkretna količina).

Tudi konopljina semena zmiksam v smoothie (si me že vprašala ;P).
  • 0

― V. Van Gogh

#268 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85874 posts

Posted 23 February 2012 - 06:51 PM

V spominu imam, da sem nekje zasledila, da se jih poje 100 g svežih na dan. Mogoče sem se pa zmotila...

To pa ne bo držalo, pa svežih se sploh ne dobi. Tudi če jih sam posadiš, jih moraš posušit. Ne vem, zakaj.
  • 0

― V. Van Gogh

#269 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 23 February 2012 - 07:05 PM

Sinnaia, Princeska, kako jih vidve jesta?

Običajno pest, včasih me pa malo zanese. Res so mi okusne.

Konopljinih običajno semen nič ne zmeljem, jih kar tako pojem.
  • 0

#270 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 23 February 2012 - 07:10 PM

Kje kupujete (bio) konopljina semena in goji jagode (slednje sem zasledila v DMu, pa verjetno se najdejo boljše)?
Trenutno si ogledujem Planet Bio stran.

Kakšen okus imajo inkovske jagode? Izgledajo namreč kot rozine. :s
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#271 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85874 posts

Posted 23 February 2012 - 07:23 PM

klik

Drugače pa na Trubarjevi v LJ - Extravaganja in Zrno do zrna.
  • 0

― V. Van Gogh

#272 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29703 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 23 February 2012 - 07:26 PM

joj, js sm smotana. zamešala sem goji pa inkovske jagode. :lart:
jah, nič, bo treba še inkovske kupit.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#273 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 23 February 2012 - 08:05 PM

Inkovske jagode imajo tudi svoj specifičen okus, sicer pa bi jih opredelila kot sladko-kiselkaste.
  • 0

#274 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 23 February 2012 - 08:11 PM

Hvala za vse info!

Morda se tudi jaz poslužim kakšnih teh jedi, Alge in B kompleks mi niso odgovarjali, po moje
sem bolj za takšne stvari, kot so goji in inkovske jagode, konopljina semena, ogledujem si
tudi murve, itd. Vse bi. :woot:
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#275 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 23 February 2012 - 08:29 PM

Murve so ful dobre, fajn sladke:). Inkovske meni najprej niso bile nekaj baš, potem sem pa čisto nora psotala na njih. So res tako zelo specifičnega okusa, sem se verjetno morala najprej malo navadit, fantu so bile pa takoj super.
  • 0

#276 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 23 February 2012 - 08:53 PM

Jaz mam WL za 70€! :wacko:
  • 0

#277 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23277 posts

Posted 23 February 2012 - 10:29 PM

Jaz dam eno žličko goji jagod v smoothie, drugo pa direktno v usta. ˆ-ˆ So mi ful dobre.
Drugače pa naj bi jih pojedel človek 10-30 g/dan (30 je res konkretna količina).

Tudi konopljina semena zmiksam v smoothie (si me že vprašala ;P).

Aha, hvala. Za koliko časa pa imaš en paket jagod (300 g verjetno)?
Za semena vem, da sem te že vprašala, ampak si odgovorila samo, da jih daš v smoothie, ne pa ali jih prej zmelješ v prah ali ne. :)

Tisto, da lahko goji jagode uživaš le suhe, pa ne vem, če bo držalo. Na spletni strani ene vrtnarije, kjer imajo goji jagode piše, da se jih lahko uživa sveže, posušene, predelane. Sveže so zelo neobstojne, zato jih je treba hitro pojesti ali pa takoj predelati.

Jaz sem že večkrat nameravala kupit kakšne alge v prahu, pa potem nikoli nisem. Bom šla kar v lekarno pogledat, upam, da imajo te od Naturya. Preko interneta ne bi, ker s poštnino rata drago. Za konopljina semena pa bom pogledala v Biotopicu ali Bio si trgovini.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#278 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85874 posts

Posted 24 February 2012 - 01:30 AM

300 g jagod sem imela pomoje kar za kakšen slab mesec. Zdaj imam manjšo pakungo, 150 g, ker so mi od PlanetBIO zanič (okus po papirnati embalaži mi imajo).
Konopljina semena pa itak niso tako majhna, da bi jih samo vrgla v smoothie, prav zmiksam jih zraven.
Alge v prahu pa mene ne mikajo, se že tako trudim, da ne voham tablet, ker mi precej smrdijo. :D
  • 0

― V. Van Gogh

#279 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 24 February 2012 - 09:10 AM

Kakorkoli, jaz sedaj jem:
50 mg B komplex (to je približno 50× več na dan kot ima ena tableta B kompleksa od Nutri laba)

Katerega to imaš?
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#280 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 24 February 2012 - 10:41 AM