Jump to content

Photo

Hiše & stanovanja

• Please log in to reply
1253 replies to this topic

#261 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 01 June 2011 - 06:44 PM

Le kje bi nam to dovolili zgraditi v naši Sloveniji razen na črno...

Poznam eno hišo pri Trebnjem, ki izgleda podobno (kot dva bela tunela, vmes pa zastekljeni steni) in se sosedje ful pritožujejo, da ne paše v okolje...
  • 0
Vse, kar si že bil,
in vse, kar boš - nisi. Le
to, kar si - si ti.

(V. Bajac - Knjiga o bambusu)

#262 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 20 June 2011 - 01:06 PM

Tega ne bom razumela... da si ne morš zgradit hiše po svojem okusu (ki je po možnosti ekološko varčnejša kot hiše z mavričnimi kričečimi fasadami), ker "ne paše v okolje". ohmy.gif down.gif

Zanimiva:
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
  • 0

#263 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 27 June 2011 - 04:54 PM

Veš kaj je problem Kalypso? Ker ima večino Slovencev tak okus, da ima mavrično pisane kičaste hiše, žal...
Jaz sem pa še vedno pristaš kolektivne zavesti: saj imaš lahko hišo po svojem okusu v okviru tega, kar je za določeno pokrajino predpisano ... Ni nujno da svojo voljo izražaš s fasado ali obliko hiše... Kam bi pa prišli če bi vsak imel ekstravagantno hišo po svojem okusu, ki bi se teple med seboj in bi zgledalo, kot da si prišel v Disneyland, sploh pri našem slovenskem čutu za estetiko! In zaradi mene si naj notranjost prebarvajo strupeno krvavo zeleno, če jim tako paše... Ljudje pač preprosto ne dojamejo, da hiše in oblike in barve le-teh vplivajo na izgled pokrajin in da uveljavljanje individualne volje pusti samo barbarski izgled pokrajine...

Pa ne razumet narobe, so mi zelo všeč moderni pristopi oblikovanja, veliko bolj kot tradicionalna, samo mislim da je enotna podoba krajine izraz kulture in okoljske zavesti ljudi...

Zelo so mi všeč hiše, ki so bile z nedavno zaključenim natečajem izbrane za obliko sodobne pasivne hiše s temelji v tradicionalni hiši v širšem območju Posočja:
Tip Škofjeloško Crkljanska hiša
IPB Image
IPB Image
IPB Image

Tip Kobariško Tolminska hiša:
IPB Image
IPB Image

Tip Bovška hiša:
IPB Image
IPB Image
IPB Image

• 0
Vse, kar si že bil,
to, kar si - si ti.

#264 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 27 June 2011 - 05:30 PM

Men so pa k eni kozolci.
  • 0

#265 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 28 June 2011 - 09:56 AM

Hannah, saj se po eni strani strinjam s tabo. Glede na večinski okus Slovencev bi povprečna slovenska vas res izgledala kot da bi prišel v zabaviščni park. No, če gledamo samo barve fasad marsikatera vas že danes zgleda tako. laugh.gif

• 0

#266 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 28 June 2011 - 03:47 PM

Indeed laugh.gif
  • 0
Vse, kar si že bil,
to, kar si - si ti.

#267 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 07 July 2011 - 08:54 PM

Oglesby,Greene Designed Home, Charles Smith
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image

IPB Image
IPB Image
in še posestvo od zunaj:
IPB Image
IPB Image
IPB Image

Meni je čudovito! thumbup.gif

Home - Rick Joy
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image

• 0
Vse, kar si že bil,
to, kar si - si ti.

#268 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 28 July 2011 - 01:13 PM

Blesso Loft Design by Joel Sanders Architect wub.gif
IPB Image
  • 0
Vse, kar si že bil,
to, kar si - si ti.

#269 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 28 July 2011 - 01:25 PM

[quote name='Kalypso' date='20. 6. 2011 - 14:06' post='881830']
Tega ne bom razumela... da si ne morš zgradit hiše po svojem okusu (ki je po možnosti ekološko varčnejša kot hiše z mavričnimi kričečimi fasadami), ker "ne paše v okolje". ohmy.gif down.gif

Te štekam kaj misliš in jaz se s temi direktivami po eni strani strinjam. Te hiše iz kulturne krajine zelo bijejo ven, ampak mi pa po drugi strani tudi tiste tipične povojne niso všeč ali te kričeče fasade, ki jih omenjaš.
Bolj me pri modernih gradnjah moti nekritično sprejemanje prenšanje oblik, ki k nam ne sodijo zaradi različnega podnebja. Pa naj bodo to materiali ali sama konstrukcija. sem že od dosti ljudi slišala kakšne težave imajo s kakšnim tipom lesa ali zamakanja zaradi ravne strehe.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#270 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18460 posts

Posted 28 July 2011 - 01:50 PM

Kulturna krajina. hmm.gif Ravna streha v Sloveniji ne sme biti problem. Problem so le izvajalci, ki je ne znajo narest, ali pa jo naredijo šlampasto, da zamaka.
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#271 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 28 July 2011 - 01:54 PM

Sem govorila z nekaj ljudmi, ki se spoznajo na posel, in pravijo da zadeva je problem. Tudi pri nekaterih naših zvenečih arhitekturnih imenih.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#272 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18460 posts

Posted 28 July 2011 - 02:05 PM

Spozanti se na posel ne pomeni znati zidati. Ravna streha ni problem že od funkcionalizma 30' let 20. stoletja dalje. Res pa je, da si arhitekt lahko zamisli stavbo, ki jo ni mogoče sezidati. Ponavadi zato, ker slabo obvlada statiko, lahko pa preslabo pozna gradbene materiale in zato uporablja neustrezne materiale na neustrezno oblikovanih stavbah.
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#273 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 28 July 2011 - 02:08 PM

Errol, da ravna streha ni konstrukcijsko problem vem. Govorim pa ti o tem kar potem pri "navadnih" hišah rata.
  • 0

#274 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18460 posts

Posted 28 July 2011 - 02:16 PM

Ne vem, kaj so "navadne" hiše. Ravna streha ni niti konstrukcijski niti izvedbeni problem. Problem so šalabajzerji. Če izenačiš "navadne" hiše in šalabajzerje, govoriva o isti stvari. cool.gif
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#275 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 28 July 2011 - 06:31 PM

prav smile.gif
  • 0

#276 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 04 August 2011 - 06:18 PM

Fantovemu stricu na hiši niso pustili ravne strehe, enostavno ni dobil gradbenega dovoljenja, dokler ni tega popravil v načrtih. In ziher niso bili šalabajzerji na delu, hiša se KAO ne bi skladala z okolico al kaj že.
  • 0

After all this time?

Always.

#277 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 04 August 2011 - 06:43 PM

Ja lahko ti uradniki precej zagrenijo gradnjo, ko potem vidiš kakšne vse zahteve imajo. Pa ne samo pri strehi, tudi kako bo hiša obrnjena in so eni morali vhodna vrata prestavljat.
  • 0

#278 Hannah

Hannah

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2559 posts

Posted 02 November 2011 - 05:48 PM

Ja, zato obstaja en kup predpisov, ki naj bi se spoštovali pri projektiranju... No, danes se da vse, velikokrat dejansko stoji hiša z ravno streho (za katero mimogrede nikjer v Sloveniji ne dobiš gradbenega dovoljenja), čeprav je v načrtu narisana s streho (dvokapno, bilokašno). Potem pa preprosto hišo označijo kot "nedokončano", v primeru, če pride kdo težit. Jap, res se vse da v deželi tej...

Tudi jaz nisem fan ravnih streh. Streha ni neumna stvar in še manj neestetska, samo uporabljati in načrtovati jo moraš znati...
  • 0
Vse, kar si že bil,
to, kar si - si ti.

• Guests

Posted 02 November 2011 - 09:24 PM

PROBLEMATIKA RAVNIH STREH (klik)

Evo na zgornjem linku je malo opisana problematika ravnih streh. Ravna streha ni nemogoč projekt, vendar pa se v Sloveniji srečaš s precej komplikacijami, predvsem je tu vprašanje poznavanje in usposobljenost izvajalcev, saj so ravne strehe v Sloveniji nekoliko novejši trend. Jaz zagovarjam betonsko kritino, od vseh se mi zdi nekako najstabilnejša - predvsem v spremenljivih vremenskih pogojih (sneg, toča, sonce, veter...)

Glede samih hiš in mojega okusa, mi pa niso preveč všeč te moderne hiše pravokotnih oblik, po možnosti še vse v steklu, ravna streha.. No go, preveč moderno, da bi se počutila domače v takšni hiši smile.gif Meni so všeč malo bolj klasične, a razgibane.
  • 0

#280 TASH

TASH

engaged to Brokoli

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4548 posts

Posted 14 November 2011 - 05:55 PM

wub.gif wub.gif wub.gif
Just perfect!
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
IPB Image
  • 0

Believe in nothing, no matter where you read it, or who said it, no matter if I have said it, unless it agrees with your own reason and your own common sense.
- Buddha

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users