Hiše & stanovanja
Posted 01 June 2011 - 06:44 PM
Poznam eno hišo pri Trebnjem, ki izgleda podobno (kot dva bela tunela, vmes pa zastekljeni steni) in se sosedje ful pritožujejo, da ne paše v okolje...
in vse, kar boš - nisi. Le
to, kar si - si ti.
(V. Bajac - Knjiga o bambusu)
Posted 20 June 2011 - 01:06 PM

Zanimiva:

Posted 27 June 2011 - 04:54 PM
Jaz sem pa še vedno pristaš kolektivne zavesti: saj imaš lahko hišo po svojem okusu v okviru tega, kar je za določeno pokrajino predpisano ... Ni nujno da svojo voljo izražaš s fasado ali obliko hiše... Kam bi pa prišli če bi vsak imel ekstravagantno hišo po svojem okusu, ki bi se teple med seboj in bi zgledalo, kot da si prišel v Disneyland, sploh pri našem slovenskem čutu za estetiko! In zaradi mene si naj notranjost prebarvajo strupeno krvavo zeleno, če jim tako paše... Ljudje pač preprosto ne dojamejo, da hiše in oblike in barve le-teh vplivajo na izgled pokrajin in da uveljavljanje individualne volje pusti samo barbarski izgled pokrajine...
Pa ne razumet narobe, so mi zelo všeč moderni pristopi oblikovanja, veliko bolj kot tradicionalna, samo mislim da je enotna podoba krajine izraz kulture in okoljske zavesti ljudi...
Zelo so mi všeč hiše, ki so bile z nedavno zaključenim natečajem izbrane za obliko sodobne pasivne hiše s temelji v tradicionalni hiši v širšem območju Posočja:
Tip Škofjeloško Crkljanska hiša
031.jpg)

Tip Kobariško Tolminska hiša:

Tip Bovška hiša:

to, kar si - si ti.
Posted 27 June 2011 - 05:30 PM
Posted 28 June 2011 - 09:56 AM

Posted 28 June 2011 - 03:47 PM

to, kar si - si ti.
Posted 07 July 2011 - 08:54 PM

in še posestvo od zunaj:

Meni je čudovito!

Home - Rick Joy

to, kar si - si ti.
Posted 28 July 2011 - 01:13 PM

to, kar si - si ti.
Posted 28 July 2011 - 01:25 PM
Tega ne bom razumela... da si ne morš zgradit hiše po svojem okusu (ki je po možnosti ekološko varčnejša kot hiše z mavričnimi kričečimi fasadami), ker "ne paše v okolje".

Te štekam kaj misliš in jaz se s temi direktivami po eni strani strinjam. Te hiše iz kulturne krajine zelo bijejo ven, ampak mi pa po drugi strani tudi tiste tipične povojne niso všeč ali te kričeče fasade, ki jih omenjaš.
Bolj me pri modernih gradnjah moti nekritično sprejemanje prenšanje oblik, ki k nam ne sodijo zaradi različnega podnebja. Pa naj bodo to materiali ali sama konstrukcija. sem že od dosti ljudi slišala kakšne težave imajo s kakšnim tipom lesa ali zamakanja zaradi ravne strehe.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 28 July 2011 - 01:50 PM

ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 28 July 2011 - 01:54 PM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 28 July 2011 - 02:05 PM
ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 28 July 2011 - 02:08 PM
Posted 28 July 2011 - 02:16 PM

ESTOY FLOR DE ATORRANTE
UN CONTURSI MALEANTE
Posted 28 July 2011 - 06:31 PM

Posted 04 August 2011 - 06:18 PM
After all this time?
Always.
Posted 04 August 2011 - 06:43 PM
Posted 02 November 2011 - 05:48 PM
Tudi jaz nisem fan ravnih streh. Streha ni neumna stvar in še manj neestetska, samo uporabljati in načrtovati jo moraš znati...
to, kar si - si ti.
Posted 02 November 2011 - 09:24 PM
Evo na zgornjem linku je malo opisana problematika ravnih streh. Ravna streha ni nemogoč projekt, vendar pa se v Sloveniji srečaš s precej komplikacijami, predvsem je tu vprašanje poznavanje in usposobljenost izvajalcev, saj so ravne strehe v Sloveniji nekoliko novejši trend. Jaz zagovarjam betonsko kritino, od vseh se mi zdi nekako najstabilnejša - predvsem v spremenljivih vremenskih pogojih (sneg, toča, sonce, veter...)
Glede samih hiš in mojega okusa, mi pa niso preveč všeč te moderne hiše pravokotnih oblik, po možnosti še vse v steklu, ravna streha.. No go, preveč moderno, da bi se počutila domače v takšni hiši

Posted 14 November 2011 - 05:55 PM

Just perfect!
Believe in nothing, no matter where you read it, or who said it, no matter if I have said it, unless it agrees with your own reason and your own common sense.
- Buddha
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users