Jump to content

Photo

Družinski zakonik

zakonik referendum

• Please log in to reply
327 replies to this topic

Poll: ZA ali PROTI? (49 member(s) have cast votes)

Na referendumu bom glasovala:

1. ZA (44 votes [89.80%])

Percentage of vote: 89.80%

2. PROTI (5 votes [10.20%])

Percentage of vote: 10.20%

Vote Guests cannot vote

#261 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 14 December 2015 - 09:40 AM

Poroke med sorojenci? Zakaj pa ne. Tudi incest je samo konvencija.

14.12.2015 / 06:10 v Fokuspokus
Pri incestu se vsi sklicujemo na nenaravnost, nenormalnost, nemoralnost, pri istospolnih porokah pa se ne smemo. Sitno.

Žiga Turk

Razmislek, zakaj se ne bi smeli poročiti tudi bratje in sestre, omogoča oceno, kateri argumenti o ZZZDR so brez teže. K temu sem pozval pred nekaj dnevi na svojem blogu:

“Mislim, da je v Zakonu (o zakonski zvezi) ostalo, da ti dve osebi ne smeta biti brat in sestra in da ne smeta biti brata ali sestri. Premislek o tem, ali je to še smiselno, nastavlja ogledalo tudi rešitvi kot celoti in naj ga bralec opravi sam.”

Kot običajno ostajam razočaran nad globino razmisleka, ki ga je sposobno občestvo na internetu.

Na vprašanje, zakaj se bratje in sestre ne bi smeli poročiti, sem na Twitterju dobil dve skupini odgovorov. Prvi so bili v smislu, češ, kaj širim paniko, novela ZZZDR v to ne posega, glede tega je vse okej, zakon je treba podpreti. Tisti dve osebi iz zakona ne smeta imeti istih staršev.

Incest in napredek in argumentacija

Drugi so bili kot @crnkovic, ki je napisal: “Jezus, Marija, no! Zato, ker bi to bil incest. Homoseksualnost pa ni. How hard can that be?”

Hudičev advokat bi rekel: “Pa kaj, če je incest?” Incest je zgolj družbena konvencija. Homoseksualni odnosi so bili v preteklosti podoben tabu oz. no-no, kot je incest še danes — zdaj pa po zaslugi napredka niso več. Morda je samo vprašanje časa, da se napredek dotakne tudi incesta.

Ne eni ne drugi niso razumeli poante vprašanja. Tisti, ki so jo, so ostali lepo tiho. Odgovor na vprašanje, zakaj se bratje in sestre ne smejo poročiti, bi namreč bil, da zato, ker to ne bi bilo naravno, normalno, moralno. Da se to ne dela, da je v nasprotju z družbenimi konvencijami, da je nekrščansko, da ruši inštitut družine…

Skratka, argumentacija bi bila natanko tista, ki je v zvezi z zakonskimi zvezami med istospolnimi baje brez teže. Kar je sitno. Argumenti bi morali imeti težo sami po sebi, neodvisno od vprašanja. Ne moremo se enkrat sklicevati na to, kaj je naravno, drugič pa je to prepovedano.

Edini nekonservativni argument

Edini argument, ki ne diši po konservativizmu, je tisti, da obstaja velika verjetnost, da se bodo v takih zvezah rodili prizadeti otroci in propagacija nekaterih genetskih okvar staršev.

Ta argument je za zveze dveh bratov ali dveh sester popolnoma nerelevanten, saj zagotovo ne bosta imela otrok. Kar pa tudi ni problem, ker je ljudi na zemlji tako ali tako preveč in ker je rodnost obsesija iz nekih drugih časov.

Sicer smo se pa zadnje čase naposlušali, da otroci za zakonsko zvezo niso bistveni. Da se ljudje ne poročajo zato, da bi imeli otroke. Da ne seksajo zato, da bi jih naredili. Torej se bratu in sestri ne more zgoditi problem. Tudi metode kontracepcije so zanesljive in delujejo.

Kako velika manjšina je dovolj velika manjšina?

Če pa slučajno pride do nesreče, ali mar ni družba dolžna poskrbeti tudi za prizadete in bolne? Ali par nima pravice do lastnega otroka, četudi je prizadet? Koliko neplodnih parov je, ki si želi otroka, pa čeprav bi bil bolan!

S kakšno pravico jim družba in politika to odreka? Ker so organizirali premalo parad ponosa? Ker so manjšina, ampak ne dovolj velika? Kako velika manjšina je dovolj velika manjšina?

Je res dovoljeno vse, kar večina izglasuje? Je res prepovedano vse, kar podpira samo manjšina? Ali pa nas omejuje še kaj drugega?

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#262 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 14 December 2015 - 10:11 AM

Sicer razumem njegovo logiko, ampak po tem, kar sem uspela prebrat po fb in raznih forumih (pa tega ni bilo malo, ker smo na faksu kak mesec nazaj analizirali na stotine clankov na to temo z Irske), bo vecina iz tega sestavka naredila cisto napacne zakljucke tipa slippery slope fallacy in ta argument uporabila za manipulacijo ljudi v glasovanje proti (sklicevanja na "Ce dovolimo to, what's next? Pedofilija, zoofilija, mnogozenstvo, incest?" - gotovo zveni znano). 

Ne razumem pa njegovega uvodnega odstavka, kjer moli taco v cisto drugo smer kot v preostanku clanka. Razen, ce se je (zelo) nerodno izrazil. Ali pa ce je cel preostali del teksta ena velik slippery slope ...

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#263 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 14 December 2015 - 01:45 PM

"ZA začetek tedna me je to pričakalo pred vhodnimi vrati - zdaj sem še bolj kot kdaj prej prepričana v to, kaj mi je storiti v nedeljo. Dovolj je bilo nestrpnosti in sovraštva!  #ČasJeZa"

12345669_10205636320602474_8476093900521

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#264 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 14 December 2015 - 01:50 PM

A sploh lahko kaj drugega pricakujes od cloveka, ki ne zna enega samega stavka napisati slovnicno pravilno.

Jaz sem cedalje bolj nastrojena in nestrpna do ljudi, ki so proti.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#265 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 14 December 2015 - 01:55 PM

Jaz komaj cakam nedeljo/ponedeljek in upam, da bo potem koncno nekaj casa mir. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#266 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 14 December 2015 - 02:01 PM

Jaz tudi komaj čakam nedeljo zvečer, da pridejo rezultati in da je rezultat ZA! 

Se mi pa sicer ta referendum gabi, ker mi je ta zakonik nekaj samoumevnega, o čemer mi nimamo pravice odločat. 

• 1
Viens, reste ici!

#267 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 14 December 2015 - 02:15 PM

Jaz sem cedalje bolj nastrojena in nestrpna do ljudi, ki so proti.

Enako. 

Prav živčna postanem ko berem takšne budlščine. 

• 0

#268 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 14 December 2015 - 02:32 PM

Zdaj gonijo kot razlog proti še domnevno teorijo spolov, ki bo zavladala Evropi. :lol: For fucks sake, koliko nerazumnih ljudi je naokrog.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#269 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 14 December 2015 - 02:59 PM

Jao no, pa tisto, da fantke v vrtcu oblačijo v krila. :wallbash: Saj ne, da so isto stari otroci v preteklosti (tam cc. do druge svetovne vojne) nosili bele srajčne obleke. Fantje so pogosto dobili svoje prve hlače šele ob vstopu v šolo. Toliko o tem, da oblačenje dečkov spreobrne fantke v geje...

Franklin-Roosevelt-1884.jpg

Franklin Delano Roosevelt je bil kot otrok tudi oblečen v krilo, pa je na odrasel v moža, ki je zaplodil šest otrok.

• 0

#270 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 14 December 2015 - 03:22 PM

Meni je tudi to cisto zgreseno. Pa se to, da je puncam zdaj "dovoljeno" nosit kaj drugega kot krilo, fantom pa ne (ker je asociacija z "zenskostjo" ocitno nekaj res slabega, "moskost" pa danes lahko ogrozi ze kos oblacila, malo daljsi lasje ali igraca "napacne barve" trenutnega casa). Ne pozabimo, da so vcasih tudi roza/modra oblacila nosili ravno kontra in da so bile visoke pete domena moskih. In kljub temu nekateri na vse pretege zatrjujejo, da gre za "zakone narave" ali "bozje zakone". Res nam ne seze prav dalec spomin. 

• 0

#271 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 14 December 2015 - 03:44 PM

Izjava za javnost ob referendumu za izenačitev pravice do sklenitve zakonske zveze
  • 1

ॐ Be a voice, not an echo. 

#272 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 14 December 2015 - 07:54 PM

Od mene dobijo en velika DA :)

• 0

#273 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 15 December 2015 - 08:36 AM

iz FB:

Vsak boj za enakopravnost v zgodovini se je praviloma zaletel v zid trapastih in neutemeljenih argumentov, zakaj neka sprememba ni potrebna/ni naravna/je škodljiva. Na spodnji sliki je pamflet iz leta 1910-something z nekaj (danes vsaj čudnimi, če ne smešnimi) razlogi proti ženski volilni pravici. Ne dvomim, da so jih znali naklobasati še cel kup. Škoda (ali sreča?) je, da jih tedaj niso mogli zmontirati v tak kolaž, kot je tale viralni na FB in zaradi katerega nam je vsem precej nerodno, da si z avtorji izjav delimo isti grb na pasošu...

12376013_10153297213214157_2100085414859

• 2

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#274 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 15 December 2015 - 09:00 AM

ESL_025.reSize.jpg

Against-Womens-Suffrage.jpg?7bc503

11%20mss%2045%20box%20451%20file%202%20b

53f0cd5dfeb911dfa2bad8a86fa346e8.jpg

mummy.jpeg

• 0

#275 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 15 December 2015 - 09:04 AM

Also applicable:

Suffrage+Poster.jpg

replace_Anti-Miscegenation.jpg

• 0

#276 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 15 December 2015 - 10:33 AM

Prav "dejavu" se zdaj dogaja. Srhljivo.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#277 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16807 posts

Posted 15 December 2015 - 01:48 PM

Tudi jaz grem volit. Poskušam prepričati fanta, da bi šel, čeprav je za, pravi da ne gre.

Danes moram povprašati še kako je pri naših doma, vem da so vsi za, ampak referendumov in volitev se nihče ne udeležuje.

Želim si spremembo, če ne drugače pa za svojega otroka! Hočem da ima enake pravice, če se kdaj izkaže da bo istospolno usmerjen in želim mu srečo. Želim jo tudi vsem, ki sedaj do nje niso opravičeni.

Na bruhanje mi gre ob vseh proti argumentih.

In ko poslušam določene člane fantove družine, kaj vse jim ploza cerkev in kakšni so razlogi, da bodo šli volit proti, mi je kar slabo. In se čudim, kako je sploh možno, da sta iz takšne družine oba sinova ZA! In še sreča da sta. samo še na volišče ga moram spravit.

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#278 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 15 December 2015 - 05:41 PM

Jaz bom tudi šla glasovati za. Ampak se bojim, da nas bo premalo. Se mi zdi, da je še vedno ogromno ljudi proti, pa celo taki, ki sicer niso proti istospolnim, ker imajo nore ideje, kaj vse se bo zgodilo z otroci in da se bodo celotni učni programi v šolah spremenili. Baje so celo nekateri geji proti?

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#279 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 15 December 2015 - 06:09 PM

Jaz ne poznam nobenega geja, ki bi bil proti, vsi so za.

• 0

#280 ananas

ananas

pharma tropicana

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 8041 posts

Posted 15 December 2015 - 06:43 PM

Jaz grem jutri predčasno volit, ker v nedeljo dežuram.

Kar zavre mi kri, ko berem argumente proti. 

Upam, da zmaga razum.

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users