Uuu, kje se je ze pisalo o tem, imam v spominu zapis na to temo. Mislim na to zensko.

Posted 06 January 2021 - 11:30 PM
Posted 06 January 2021 - 11:31 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 06 January 2021 - 11:37 PM
Posted 07 January 2021 - 12:03 AM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 07 January 2021 - 07:39 AM
Jaz dajem cca 230€ na mesec za dve naložbeni varčevanji. Plačujem vse položnice (vrtec si deliva), njegovi stroški so bencin/plin, internet in večinoma nakupi v trgovini (sproti piševa seznam za nakup in se ga drživa). Naročnine za TV nimava (samo internet) in s tem prihraniva cca 600€ letno. Prav tako nama gre na roko, da dajeva samo cca 200€ za plin (gretje stanovanja + vode) na leto.
Sem šla gledat za december - moj del stroškov je bil cca 600€. Plus vsi nakupi (dedek Mraz itd)... Na mesec imam potem dodatnih stroškov verjetno nekje okoli 200-300€ (tudi jaz grem kdaj v trgovino, kupujem cunje za punci, zase...). Na mesec privarčujem nekje 800-900€, ki jih nekaj dni pred plačo nakažem na varčevalni račun (pustim si cca 50€, če bi šla mogoče v trgovino, tankat...). Denar na varčevalnem računu je namenjen za parcelo+gradnjo hiše. Z varčevalnega računa pretakam na TRR samo v nujnih primerih, ali večjih nakupih (novembra sva recimo kupila kamionet in sem valda vzela z varčevalnega)...
Posted 07 January 2021 - 07:39 AM
Plus s tem varčevanjem sem želela videti kako bi shajali ob kreditu in zdaj vidim, da več kot 500 eur na mesec ne želim imeti, zato bo temu primerno potrebno upoštevat dolžino odplačevanha in samo višino kredita.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 07 January 2021 - 08:22 AM
Unlol, jaz imam plače toliko, kot nekatere mesečno privarčujete.
Ti Bankanet varčevalniki so meni tudi zelo praktični. Kot neke vrste virtualni podračun je, lahko jih ustvariš kolikor hočeš, za različne namene. Je super ker ni nobene vezave, nakazuješ in prenakažeš nazaj na TRR poljubno vsoto, prenos je izvršen skoraj takoj in fajn je, ker na kartici tega ne vidiš, oz ne moreš dvignit, brez da si predhodno nakažeš nazaj. Jaz imam tudi tri narejene in potem različno nakazujem, po navadi kar konec meseca ostane od plače, regres ipd.
Mi pa ta ideja o tem da imaš vedno 1.000€ na računu ni najbolj simpatična, se mi zdi da te hitro zavede in potegne in prehitro kaj zapraviš. Meni je to še dodaten plus teh varčevalnikov.
Jaz sem delala prej veliko napako, ko sem imela ves denar kar skoz na TRR in potem nimaš takšnega pregleda koliko dejansko na mesec porabiš, niti iskreno povedano nisem bila toliko pozorna. In sem najbrž večkrat porabila več kot je bil mesečni dohodek, in bi z današnjo pametjo lahko imela dosti več našparano. Moram prebrat to knjige ov Vezoviškove.
Posted 07 January 2021 - 08:22 AM
Tole moram dat možu za prebrat, da se malo zamisli.
Imava še vedno ločena računa in vsak razpolaga s svojim denarjem.
Enako
On pravi, da ne more nič prišparat, ker ima premalo plačo blabla, sva zadnjič računala in bi lahko komot okoli 700€ na mesec prihranila skupaj. No jaz imam malo nad minimalcem in mi ostane 300€ na mesec nekje. Ne varčujem zdaj namensko, zapravljam pa tudi ne. Denarja nimam vezanega. Jaz sem že v študentskih letih veliko prihranila, samo sem potem porabila za potovanja, zobni aparat, avto, stanovanje... tako da imam zdaj samo kakih 6000. Ko sem še imela pri Abanki račun, sem imela narejen avtomatski prenos drobiža na varčevalni račun - vedno mi je cente prenašalo na varčevalnega, tako da je bil na TRR vedno znesek, zaokrožen na cel €. NE vem, če ima NKMB tudi to možnost, če ima bi si dala kar na 10 zaokrožit.
Marmelada, ti namensko za kaj varčuješ? Če ne, si kaj razmišljala kdaj, da bi kako drugače naložila denar (zlato, bitcoini)?
Midva se pogovarjava, da bi za denar, ki ga varčujeva za otroka, kupila zlato.
Posted 07 January 2021 - 08:31 AM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 07 January 2021 - 08:33 AM
Barbarina NKBM tega nima. Pri tem varčevalniku mi je predvsem všeč, ker ti lepo pokaže koliko moraš prihranit na mesec/teden/dan, da prideš do zadanega cilja. Saj pravim, jaz sem se lani resno lotila spremljanja denarja, nekaj pa je pripomogla tudi korona. Zdaj hodim v trgovino zgolj enkrat tedensko s seznamom in se nekje držim, da zapravim do 80 eur za nakup, kruh pa pečem sama čez teden in tudi malico si zdaj vsak dan pripravim za službo. Prej sem hodila po malico v trgovino skoraj vsak dan in zraven nabljavljala še "malenkosti" plus en velik nakup na teden in se je izkazalo, da sem ogromno denarja porabila za hrano, ki smo jo na koncu zmetali stran. Zdaj, če kaj med tednom slučajno zmanjka, smo pač bolj iznajdljivi pri pripravi in porabi druge hrane, ki je na voljo in tako bistveno manj mečemo stran.
Posted 07 January 2021 - 08:34 AM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 07 January 2021 - 08:42 AM
Midva dava vsak 200 za hrano in sprotne nakupe, povprečno vsak 200 še za položnice, mož ima potem še kredit okoli 230€ in avto.
Posted 07 January 2021 - 08:46 AM
Posted 07 January 2021 - 08:53 AM
Ko tole berem, me je sram, da res ne znam z denarjem. Meni se zdi, da sem non stop brez denarja, v minusu in z dolgovi na kartici, pa nimam nič za pokazat. Ok, kredita od marca nimam več, imam pa leasing za avto. Pa od marca do novembra sem bila brez službe...
V glavnem je sedaj s to korono in zaprtjem idealna priložnost, da splavam na zeleno vejo.
Posted 07 January 2021 - 08:53 AM
Jaz sem tudi bila precej bolj organizirana glede trgovine spomladi, v času ''1. vala'', zdaj malo manj. Največja težava mi je, ker imava malo skrinjo in težko spravim dovolj mesa in zelenjave noter. Poleg tega je fant razvajen in bi imel vsaki dan sveži kruh. Lahko bi se jaz bolj disciplinirala in dala svežega v skrinjo in potem sproti ven jemala.
Če se kateri da, naj v ustrezno temo napiše npr. seznam tedenskega nakupa hrane. Sem vedno radovedna kaj drugi kupujejo/jejo.
Posted 07 January 2021 - 08:55 AM
Pozabila sem dodati, da nas z zelenjavo, sadjem in tudi mesom (ter pripravljenimi dobrotami) dobro zalagajo najini starši. Tako da ne rabiva kupovati krompirja, korenja, čebule, česna, jabolk, sliv, grozdja, določenega mesa... Tudi tu se ogromno pozna.
Posted 07 January 2021 - 09:00 AM
Oh ja, seveda. Mi smo čez vikend ponavadi na kosilu pri tašči ali mojih vsaj 1x. Imamo svoj vrt oz. 2, ker dobimo še od mojih veliko.
Posted 07 January 2021 - 09:01 AM
Pozabila sem dodati, da nas z zelenjavo, sadjem in tudi mesom (ter pripravljenimi dobrotami) dobro zalagajo najini starši. Tako da ne rabiva kupovati krompirja, korenja, čebule, česna, jabolk, sliv, grozdja, določenega mesa... Tudi tu se ogromno pozna.
Ja to velja tudi za nas, kar se tiče krompirja, čebule, jabolk in govedine. Čez poletje pa itak vsa zelenjava, sadje/jagodičevje, ki jih pridelamo na lastnem vrtu.
Posted 07 January 2021 - 09:04 AM
Mene lastni vrt še čaka.
Pozabila sem še, da tako tašča kot moja mami precej vlagata, tako da trenutno ne rabimo kupovati nobenih marmelad, rdeče pese, kislega zelja, kumaric, srbske solate, vložene paprike... Tašča ima tudi kokoši, tako da dobimo kdaj tudi kakšna jajca, ima tudi kravo, tako da dobimo skuto in mleko, večkrat nam naredi tudi štruklje, občasno ima prašiča in par kil od tega vzamemo (čeprav ne veliko, ker nismo ljubitelji)... Iz skrinje in kleti mojih staršev lahko vzamem karkoli, kadarkoli.
Posted 07 January 2021 - 09:16 AM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
0 members, 0 guests, 0 anonymous users