Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#261 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 18 March 2009 - 04:20 PM

K mon kot da je meso res vsak dan in pri vsakem obroku na mizi. No, pri nas ni blo, pa če se gremo uravnoteženo prehrano naj niti ne bi blo.

In ja, sem dajala hrano na stran, kasneje pa sem se pač odjavila od malice, pa začela s sabo nosit od doma.

Sej ne pravim da pa prehrana brez mesa ni zadovoljvia, sploh ne, samo otrok mora bit seznanjen tudi z mesom. Če ga ne je, ga pač ne je. Kot sem rekla, otroci marsičesa ne jedo, ne bo zdaj na voljo 15 menijev za vsakega.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#262 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 18 March 2009 - 04:57 PM

QUOTE(crna @ 18. 3. 2009 - 15:55) View Post

Sploh pa če bi poslušal večino otrok bi najraje jedli itak zdrob, pa pice, pa hamburgerje (note the sarcasm please wink.gif) .

Ja sej, to je žalostno. Izhaja pa iz tega, ker sploh kej druga ne poznajo. Kr velikim staršem se dandanes sploh kuhat ne ljubi, pa raj kej zamrznjenega vržejo v pečico.

Sej jst se tut strinjam, da je kdaj trba otroke "posilit" s kako hrano. Sploh sadjem in zelenjavo. Najlažji je kr rečt, da noče. Vsekakor pa nobenega ne bi posiljevala z mesom, krompirjem itd...

Pozabila sem še povedat, da se to "posiljevanje" nanaša samo na moje bodoče otroke (če bojo kdaj). Nikoli in nikdar kot učiteljica ne bi nobenega otroka silila naj nekaj poje.
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#263 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18598 posts

Posted 18 March 2009 - 05:04 PM

Men je pa to neumno, sori, ampak recimo tut jst ne jem zelenjave (ja, vem da to ni dobr, pa vseen). In kaj zdej, jst sm tut bla dostkrat lačna ker pač v vsako rižoto tlačjo grah pa korenje pa nevem kaj pa namest navadnega pire krompirja je bila not blitva pa nevem kaj. So what, pač nism jedla, sej sm bla jst lačna. Pač je šla moja mami v šolo in je povedala da nej me ne siljo s tem ker ne bojo nč dosegl, ker tut doma niso nč dosegl, in me pač niso. Zakaj bi zdej oni mel posebne menije, bojo pač pustil uno meso in to je to. Pa nej se starši zmenjo da jih učiteljice ne siljo v to, pa je. K da so pa vegeterjanci edini, ki jim kdaj hrana v šoli/vrtcu ni všeč.
  • 0

After all this time?

Always.

#264 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27305 posts

Posted 18 March 2009 - 05:53 PM

QUOTE(crna @ 18. 3. 2009 - 16:20) View Post

Sej ne pravim da pa prehrana brez mesa ni zadovoljvia, sploh ne, samo otrok mora bit seznanjen tudi z mesom. Če ga ne je, ga pač ne je. Kot sem rekla, otroci marsičesa ne jedo, ne bo zdaj na voljo 15 menijev za vsakega.

Ne pa ni zadovoljiva,sploh pa ne pri otroku, ki je še v vrtcu. Sicer sem pa to že govorila pa ste me zabile z nekimi argumenti. Sem se pozanimala na večih mestih in povsod dobila odgovor da mali otrok more jesti tudi meso in imajo zdravsveni delavci grozne težave s starši, ki trdijo drugače. Pač otrok je bolan, pripeljejo ga k zdravniku in si potem ne pustilo dopovedat, da mu primanjkuje esencialnih aminokislin, ki jih v presenem futru pač ni. Ok, če pojejo vsaj kšn jajček al pa sir pol je situacija vsaj mal bolj rešljiva. Čeprav jaz pri svojem otroku, si ne bi dopustila, da bi mogu zarad mene kakšne dodatke dobivat. Sploh ker se mi zdijo tudi jajca in sir hrana, ki je pri 3letniku manj priljubljena. Pol k je večji, mu že podturš pa kšn pohan sir, pa žvrkljano jajce, ker mu tud tista mast ne škodi več tolko.
  • 0

#265 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 18 March 2009 - 06:33 PM

Dohterji tut zdej pravjo, da otroku do enega leta ne smeš nič vode dat za pit!
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#266 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 18 March 2009 - 06:34 PM

Zakaj ne?
Kaki so argumenti?
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#267 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 18 March 2009 - 06:35 PM

Ora: Ja omg kaj pa pišem naprej? Da to ne velja za otroke, oz. da se ne strinjam z vegi meniji vsak dan.

In se strinjam z Nincho da eni pa ne jedo zelenjave itd, kaj njim bojo pa po želji servirali "algine tabletke", pa minerale in vitamine v kapsulah. No way. Ker kolkor vem je ta prehrana deloma sponzorirana iz žepa davkoplačevalcev sem proti nekim posebnim menijem, a za zdravo prehranjevanje v teh ustanovah.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#268 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 18 March 2009 - 06:39 PM

QUOTE(rea @ 18. 3. 2009 - 18:34) View Post

Zakaj ne?
Kaki so argumenti?

Ne vem točno. Ampak sem bila včeraj na enmu obisku, pri naših prjatlih. Pa ma ta vnučka in je pravla, ko so bli skupaj na morju, bilo je ful ful vroče in mu mamica (od njenga sina punca) ni htela dat za pit. Baje zdej tako učijo v tej materinski šoli (pa ne bi je obiskovala če mi plačajo). In pol so jo komi prepričal naj da tamalmu pit. Baje se je kr tresu zraven, ko je vodo pol dobil. rolleyes.gif

Jst tričetrt stvari, ki jih danes uči medicina ne verjamem.
  • 0

#269 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 18 March 2009 - 06:42 PM

Ja jz res ne vidm po kakšni logiki nej ne bi smeli pit. ermm.gif
  • 0

#270 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 18 March 2009 - 06:43 PM

omg, kake fore, no me zanima ozadje, upam, da kje preberem o tem
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#271 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 18 March 2009 - 06:47 PM

Najprej bi blo treba poskrbet da je hrana zdrava in kvalitetna v vseh šolah in vrtcih.

Drugače pa, saj ni treba uvest nek vegetarijanski meni in pol naj se otroci odločajo katerega zberejo. Pač bi samo uvedli recimo vsaj dve različni juhi in tudi glavnih jedi bi bilo več in enako prilog in potem pač bi otrok vzel tisto, kar bi mu trenutno ustrezalo.

• 0

#272 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 18 March 2009 - 06:49 PM

To bi blo verjetno ful dražje, pa bi spet starši noreli.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#273 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27305 posts

Posted 18 March 2009 - 06:49 PM

Sorry crna no, če sm pa popolnoma drugače razumela kar si ti napisala. Ah bv.

To o vodi pa prvič slišm. Je res,da naj bi blo do 5 mesca dovolj samo dojenje,ampak vode odrekat ne moreš malemu, nisem še nikoli slišala, da bi kaj takega učili.
  • 0

#274 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 18 March 2009 - 09:08 PM

1. vegetarijanstvo ni opcija samo z etičnega vidika, ampak tudi z zdravstvenega (malo je staršev, ki ne bi hoteli najboljše za svojega otroka. in jaz iz svojih in tujih izkušenj opažam, da je taka prehrana ok in tega ne dojemam kot neko "vsiljevanje" otroku, ampak da mu nudiš tisto, kar se ti zdi optimalno za njegovo rast in razvoj. To dejstvo podpira (čedalje večje) število zdravih vegi otrok po svetu. S tem da ne pravim, da so zadeve jasne kot beli dan – sploh okrog B12, ampak tud to se da v prehrano vključit.

2. se strinjam, da otrok lahko izbira, kaj bo jedel - do neke mere. ker je danes hrana velikokrat že tako predelana (razne sladkarije, ojačevalci okusa, ogromno enih maščob, soli, sladkorja - dodatki, brez katerih - če si nanje navajen - se ti zdi druga hrana "pusta". Kaj naj zdaj otroku pustimo, da je samo pomfri pa sladoled, ker mu ostalo »ne paše«?

3. prehrana v šolah – vsaj v naši pa v par sosednjih – je pa že tako pod kritiko, in bi že s tega stališča morali narest kak korak naprej proti zdravi hrani. Saj zdaj so začeli z vključevanjem eko-hrane itd., ampak poslat osebje na kak seminar al pa koga novega iz stroke v kuhinjo dobit tud ne bi bil greh.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#275 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 18 March 2009 - 09:51 PM

Nika z vsem se strinjam.
  • 0

#276 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts

Posted 19 March 2009 - 04:51 PM

Jaz se strinjam zgolj z tretjo točko. In če ta tretja točka obvelja, potem druga avtomatično odpade (se strinjam da so raznorazne pice po šolah bruh od bruha kar se tiče zdrave prehrane), prvo pa itak spada pod prehrambeno piramido in naj bi otroci dobilvali lepo določen delež vsakega na voljo.
Zdej če bi denimo ponudba večih menijev ali pa mesnega in vegi stala enako kot samo en dnevni meni, je pa meni čisto ok, če se vpelje še vegi. Samo pomoje ne more bit to ceneje.
  • 0
Vuelvo al Sur,
vuelvo a vos,

#277 morettina

morettina

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3056 posts

Posted 22 March 2009 - 11:12 AM

ah malo mesa na vsake tolko ni nobenga ubilo... jem zelo malo mesa, ker nimam potrebe, ampak potem mi pa včasih tok zadiši, da si z veseljem privoščim kako pleskavico ali biftek z zelenim poprom wink.gif
nisem pristašica nobene skrajnosti, tko da presna hrana se mi ne zdi naravna za človeka. meni bi se po mojem zmešal. nisem pa toliko podkovana o tem, ker se nisem nikoli poglobila, tako da ne bom pametovala haha

poznam pa par, ki je na presni prehrana že leta in sta oba čudna in mi ne zgledata ravno zdrava in fresh. en moj kolega si je tudi nekoč vpičil v glavo, da je presno edina, najbolj zdrava prehrana in pol se mu je po parih mesecih mal utrgal in je se je ponoči spravil na domači hladilnik.

obožujem italijansko, grško kuhinjo, na vsake toliko tudi srbsko in bosansko in razno eksotiko. tudi hare krišna mi je recimo všeč. ampak če pogledam, so te krišnovci skoraj vsi neprivlačni...bledi, suhi, mozoljasti pa uporabljajo pirino moko in vse oh in sploh neoporečno brez konzervansov, belega sladkorja... mogoče zato, ker se vedno čistijo al ne vem.

z etičnega pogleda pa sem zato, da bi nehal ubijat živali in jih gojiti samo za zakol down.gif bi zdržal tudi brez mesa.
  • 0

#278 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 22 March 2009 - 11:43 AM

QUOTE(morettina @ 22. 3. 2009 - 11:12) View Post

moj kolega si je tudi nekoč vpičil v glavo, da je presno edina, najbolj zdrava prehrana in pol se mu je po parih mesecih mal utrgal in je se je ponoči spravil na domači hladilnik.

laugh.gif
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#279 Mary Poppins

Mary Poppins

sramežljivec

• Člani
  • 21 posts

Posted 01 April 2009 - 04:30 PM

Ojla,

sem prebrala celo temo in se tudi parkrat nasmejala. Dileme okoli vsejedstva/vegetarijanstva/veganstva/presojedstva bodo, žal, vedno... Sama sem bila deset let vegetarijanka, zdaj sem veganka in stremim k bio pridelani hrani. Prvi teden veganstva se mi je resnično kolcalo po siru, potem pa je bilo okej... Mleka, jajca ipd. itak nikoli nisem kaj preveč jedla, tako da je bilo to enostavno. Še vedno jem pire krompir, palačinke, jogurte in ostalo hrano, za katero večina misli, da si brez živalskih izdelkov prikrajšan. Nope smile.gif

Še pred pol leta so se mi vegani zdeli 'freaki', potem pa me je na lepem presekalo, da se v bistvu ravno tako prehranjujem s precej podobnim sranjem kot je v mesu in da še vedno podpiram masovno živinorejo. Kaj čmo, imam bolj dolgo lajtngo oops.gif

Zakaj? Kot prvo zaradi moralno etičnih zadržkov, kot drugo zaradi zdravja. Vedno več raziskav vodilnih svetovnih dietetičnih organizacij nam ponuja rezultate, ki nedvoumno povezujejo nastanek tisoč in enega raka s konzumiranjem mesa. Da ne govorimo o vseh ostalih Ejih ipd. sranju, ki se nahaja v hrani. Ne, hvala.

In, nenazadnje, zaradi okolja. Ali pa zato, ker me skrbi svetovna lakota smile.gif

---

Še kar se tiče brezmesne prehrane v vrtcih in šolah... Mislim, da mi ni treba poudarjati, da sem za in ravno tako sem podpisala peticijo. Pa tudi mleko je za... No, za teličke pač.

QUOTE(srnica @ 8. 10. 2008 - 18:51) View Post

Meni se še vedno zdi, da hrana more met meseka biggrin.gif sicer pa prehrambena piramida jasno določa, koliko je priporočljivo česa zaužit.

Prehrambena piramida obstaja za vse vrste diet, tako za vsejedno, kot tudi za vegetarijasnko, vegansko, presnojedo... wink.gif

p.s. Kar pa se tiče 'Mrhe koščene' : končo je nekdo ponudil pametno knjigo. Všeč mi je, ker bejbi ponujata precej referenc in na zanimiv način pisanja poskušata približati in predstaviti veganstvo. Pa drugi del 'Mrha suha tud kuha' je ravno tako okej. Priporočam, če vam primanjkuje receptov smile.gif

• 0

#280 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27305 posts

Posted 01 April 2009 - 04:36 PM

A jogurt pa ni z mleka al kaj? Pa palačink brez jajc in mleka tud še nism jedla blink.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users