QUOTE(Sally @ 21. 8. 2010 - 14:25)

The Painted veil (2006)

Eden izmed boljših dramatičnih romantičnih filmov, kar sem jih gledala v zadnjem času. To da je Edward Norton fenomenalen igralec niti ni potrebno razlagati. Kako zelo transparenten je, se vidi že samo, če to vlogo primerjaš s kakim American history X (or sth...).
Skratka, spremljamo zgodbo pravkar poročenega para. Ona je v zakon stopila zato, da ne bi bila več v breme družini, da ji ne bi bilo več treba prenašati težke matere, in zahtevnega očeta. On se je poročil z njo, ker je bil vanjo zaljubljen.
Da je zgodba še bolj zapletena, se žena zaplete v romanco s pravtako poročenim moškim...
V vsej tej zmešnjavi se Walter (mož) prijavi za odpravo v osrčje kitajske, kjer je izbruhnila kolera. Skozi stisko drugih, preko vrhov odtujenosti in sovraštva, se ponovno zbližata...
Res odlična zgodba, prov čuti se privlačnost med njima. Ženo igra Naomi Watts.
9/10.

Ocena od Sally me je spodbudila k temu, da sem pogledala ta film prej, kot sem ga nameravala. Že predhodno sem prebrala zgodbo (povzetek), in sem slutila, da bi mi znala biti zelo všeč (mi je všeč žanr, nasploh najraje gledam drame). Obstaja tudi knjižna predloga, knjigo bi bilo mogoče dobro prebrati, ter tudi še en film, ki je bil posnet pred tem; glej linke spodaj.
KLIK - ta verzija (2006)
KNJIGAVerzija 1934 z Greto GarboGlede zgodbe je napisano dovolj že zgodaj.
Glavna igralca (Norton in Watts) sta nadvse odlična, za Nortona je že znano, da je kot kameleon, in dobro izgleda v vsaki vlogi, ter vsako tudi več kot dobro odigra. Ampak v tem filmu ga zasenči Naomi Watts, vloga vredna Oskarja. Tudi Liev Schreiber, ki je meni zelo pri srcu, in v tem filmu igra Naomijinega ljubimca, je dober (sicer ima manjšo vlogo).
Film te na nek način kar posrka vase, na začetku je mogoče malo bolj počasen, ampak se kmalu prepustiš takšnemu tempu, in popelje te na nepozabno potovanje. Tudi fotografija je prelepa, slike kitajske pokrajine so neverjetne, in lepo sovpadajo s filmom in z njegovo vsebino.
Če iščete film, ki bi ga s preprosto in eno besedo opisala kot lep - potem je to film za vas. Zelo čustven portret ljubezni med moškim in žensko, in obdobij, ki se morajo zgoditi, da to oba spoznata.
8+++/10