Sylvester Stallone: The Expendables (Plačanci)
THE EXPENDABLES is a hard-hitting action/thriller about a group of mercenaries hired to infiltrate a South American country and overthrow its ruthless dictator. Written, directed by and starring Sylvester Stallone, THE EXPENDABLES brings together a dynamic cast including Jason Statham, Jet Li, Dolph Lundgren, Randy Couture, Steve Austin, Terry Crews and Mickey Rourke. Predpremiero filma (yeah baby

) sem si ogledala v sklopu festivala Kino pod zvezdami na Ljubljanskem gradu.
Gre za dolgo pričakovani režiserski prvenec Slyja, ki je v sodelovanje uspel pripraviti nekatere največje zvezdnike akcijskih filmov, tako zdajšnje (Li, Statham, ...) kot tudi tiste starejšega kova (Lundgren, Švarci, Rourke, Willis, ...). Plačanci tako nadaljujejo serijo "old school" akcijsko-pretepaških filmov, kova Terminator, Rocky. Posebnih efektov je malo, v ospredju so možje in ne njihove igračke, ki sejejo metke (z izjemo enega lika), veliko je dobrih dialogov in komičnih vstavkov, scenarij se zdi dodelan, z izjemo drobnejših lukenj (govor Zayasa, aka generala Garze pred množico tujih vojakov

).
Všeč mi je, ker so v ospredju bolj ohranjeni igralci, tisti bolj betežni pa so tudi predstavljeni kot taki (Švarci, Rurk

), torej jih niso preforsirali in cela zgodba deluje precej bolj realna. Všeč mi je lik, ki so ga dodelili Lundgrenu.

V ospredju je seveda Sly, pa njegova desna roka Statham (ki meni sicer ni všeč, žal mi deluje precej lesen, but ok, he's British

), ki sta glavna izmed Plačancev.
Sly je torej zelo zelo dobro preštudiral zmogljivosti vseh igralcev in čeprav je film nekak do roba nafilan z zelo znanimi igralci, to ni samo po sebi namen, vsak zase zelo dobro odigrajo svoj del.

Meni je film 1A. Nekak celo ustvaril nov akcijski žanr - nek superstar action movie.

Ima sicer nekaj kiksov, kot je npr. omenjeni govor generala, pa predvsem me moti en malo rasističen podton - v filmu je med glavno četico sta samo dva ne-belca, izmed tega je črnec popolnoma useless, saj se v akcijo vključi le zaradi svoje superzmogljive igračke.
Pa pogrešam Van Damma. 
Za ljubitelje old school akcije je definitivno
a must see . 9,5/10