Ti, ki si jih naštela, niso iskalci zaposlitve.
Jaz sem bila ravno zadnja dva meseca prijavljena na Zavodu za zaposlovanje kot brezposelna oseba in s tem tudi iskalka zaposlitve, ker pač moraš biti iskalec, drugače te zavod ne prijavi. Se pa je možno dogovoriti, da v primeru, da ravno končuješ nek študij, pač teh nekaj mesecev še ne boš prošenj pošiljal, ampak si kljub tem obravnavan kot iskalec zaposlitve, zdaj, ko imam status študenta, pa to ne morem biti več.
Malo si preberite na straneh zavoda za zaposlovanje, da ne boste potem vsaka nekaj drugače pisale. Podgana ima prav in ti, ki jih je napisala, so lahko iskalci zaposlitve. Obstajata dve evidenci: evidenca brezposelnih oseb in evidenca iskalcev zaposlitve. Kot iskalci zaposlitve se lahko prijavijo tisti, ki so npr. zaposleni, pa grozi nevarnost, da bodo izgubili službo, osebe s statusom študenta,...
Podgana, pojdi se prijavit na CSD (prej je to potekalo prek občine, zdaj pa ima to čez CSD). V knjigarnah dobiš obrazec za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, zraven pa moraš nesti izpiske bančnih računov za zadnje 3 mesece. Če ne presegaš cenzusa, ti potem oni plačujejo obvezno zdr. zavarovanje. Za to ti ni treba bit nikjer drugje prijavljen. Jaz mam zdaj tako urejeno.
Če pa si prijavljen na zavodu za zaposlovanje in prejemaš tudi socialno pomoč, ti lahko, če hočeš, CSD plačuje tudi dopolnilno zdr. zavarovanje, to pa najbrž že veš.