Jump to content

SLOVENIJA - novice, članki, kolumne, blogi, mnenja

• Please log in to reply
4611 replies to this topic

#2701 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86017 posts

Posted 26 February 2015 - 06:06 PM

Dostikrat so ljudje nezadovoljni, pa ne naredijo koraka v drugo stran, ker si ne upajo. Potem pa govorijo "lahko je tebi, ki si se preselil v Švico, Nemčijo...". Ne vidijo pa koliko je za tem odrekanja.

Se mi zdi da je cel tekst napisan v smislu da se mora dosti odrekat, ampak ji pač tako življenje pretehta in se raje odreka kot pa da bi v SLO še naprej delala na osnovni šoli.

:yes:

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2702 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86017 posts

Posted 27 February 2015 - 07:46 PM

http://www.rtvslo.si...ih-zarah/359370 :o

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2703 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17637 posts

Posted 03 March 2015 - 01:47 PM

^Bolano. 

Zadnje dni po internetu krožijo odzivi na homofoben spis ene od poslank N.Si, objavljen na njihovi strani, ki so ga kasneje umaknili. 

Jaz ga nisem uspela prebrat - najbrž na srečo - da mi ne bi počil kak živc in da sem si prihranila kup nebuloz. 

Ravno berem o noveli zakona glede partnerskih zvez in zakona. Itak je bilo neizogibno, da bom kaj takega prebrala na FB, da mi bo zelodec par salt naredil, ker imam veliko znancev iz domacega kraja gor (cerkvena vas press), ampak tole je pa cist prevec. Koliko enega gnusa, gnoja in sovraznega govora premorejo ljudje, to je res jama brez dna. Prav nemocno se pocutim, ker itak vem, da ne bom z razumskimi argumenti nikamor prisla pri ljudeh, ki objavljajo in promovirajo take "dokumentarne" filme. Najvec, kar lahko naredim, je to, da jih blokiram, ampak to se ne pomeni, da ne bodo dalje delali skode in sirili nestrpnosti. Res me uzalostijo take stvari, sploh, ker je cerkev v tistih krajih alfa in omega in za mladino prakticno ni nobenih drugih aktivnosti, kot oratoriji, pevski zbori in podobno, kar vse samostan pokriva. Veliko smeha in iger, zraven pa se "scep" cloveske gnusobe, tako - cisto neopazno in mimogrede. Kot da bo res konec sveta, ce bi bili vsi skupaj malo bolj prijazni do svojih bliznjih ali daljnjih sosedov in jim ne polagali besed ali dejanj ali se cesa drugega v usta, spalnice in druge privatne domene, npr. partnerstvo. Ne morem verjet, da se v danasnjih casih se vedno s tem ubadamo. Sramota na kubik.

Res je sramotno na fertik, ljudje, ki bi morali biti ljubeči in 'duhovno odrasli', so najbolj sovražni do drugače mislečih in obnašajočih. 

Ne morem izraziti gneva nad takim primitivnim razmišljanjem. 

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#2704 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 03 March 2015 - 02:09 PM

Sem sla raje brat komentarje na druge strani, drugace danes ne bi dobro spala. Jih bom par delila:

Kar malo grozno je, kako nekatere organizacije in posamezniki zlorabljajo otroke v namen širjenja neke oblike fašizma, ki je posledica homofobije.

V tolažbo pa dopolnujem stavek g. Štuheca "Če so verniki požrli Zvon 1 in 2 bodo pa še civilno zakonsko zvezo, ki je skupnost dveh oseb in pika!

Končno tudi Slovenija sprejema zakon kjer bodo izenačene pravice. Po sprejemu tega zakona bom jaz še vedno babica svojima vnukinjama in še vedno v zakonski zvezi in moj otrok še vedno v nezakonski zvezi. Župnik v mojem rojstnem kraju bo pa še vedno oče otrok, ki jih nikoli ne bo mogel javno priznati. Pa razumi, če moreš.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2705 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 03 March 2015 - 08:02 PM

Naši mali sončki
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2706 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 04 March 2015 - 12:15 AM

Komentar: Luka Mesec

KONEC SVETA?

Pridem v službo, odprem email. 486 neprebranih sporočil. Gledam naslove. "Homoseksualci so psihični bolniki", "Ne uničite družine", "Za otroke gre!", "Družina z mamo in očetom bo čez 50 let fosil" itn. Prižgem radio in poslušam: "uvaja se sistemska diskriminacija", "kristjane bodo odpuščali iz šolstva in javnega sektorja", "spremenili bodo šolske kurikulume", "otroke bodo spodbujali k homoseksualnosti", "ustanovljene bodo etične komisije, ki bodo preganjale in zapirale drugače misleče". Odprem FB. Ista pesem. V obraz mi skoči sporočilo: "Stara Grčija in rimsko cesarstvo sta propadla zaradi istospolnih izvenzakonskih zvez. Naj nas vodi Sveti Duh, ki je vir ljubezni med možem in ženo!"
Kaj se dogaja, za kaj gre? Smo se nenadoma zbudili v nek orwellovski totalitarizem, o kakršnem smo brali v knjigi 1984? Je oblast v državi prevzel kak obsceni kult? Se bliža propad civilizacije? Je na drugo stran Zemlje trčil meteor? Se je zgodil Kristusov drugi prihod?

Lahko si oddahnete. Nič od tega. Vsa ta panika in apokaliptične napovedi so le posledica tega, da se nekateri ne morejo sprijazniti s tem, da bo na predlog ZL od danes naprej v 3. členu Zakona o zakonski zvezi in družinski skupnosti (ZZZDR) namesto “Zakonska zveza je skupnost moža in žene” pisalo “Zakonska zveza je skupnost dveh oseb”.

Konec sveta? Prej začetek dejansko enakopravne in tolerantne družbe.

Ljubljana, 03.03.2015

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#2707 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 04 March 2015 - 12:19 AM

Odličen zapis, sploh tole: Nikjer sicer ne piše, da homoseksualni partnerji ne morejo biti katastrofalni starši – je pa narava odlično uredila, da svojih starševskih zablod vsaj ne morejo reproducirati. Pri heteroseksualnih parih, kot priča zgodovina naše civilizacije, ki je v veliki meri tudi zgodovina zlorabe otrok, ji nadzor reprodukcije žal ni uspel.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#2708 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23309 posts

Posted 04 March 2015 - 08:30 AM

Sem poslušala tole na radiu, dobro je povedal.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#2709 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11886 posts

Posted 04 March 2015 - 08:34 AM

Mal literature na to in podobne teme:

-Hendikep kot kulturna travma (Zaviršek)

-Stigma (Goffman)

-Notranje in meddržavne posvojitve: od osebnih izkušenj do dobre prakse (Zaviršek)

-Od krvi do skrbi: socialno starševstvo v globalnem svetu (Zaviršek)

-Mavrične družine grejo v šolo (Zaviršek)

Zavirškova je moja profesorica in se s tem ukvarja, knjige se prebere hitro. Meni ni jasno od kje izvira ta strah in ogroženost pred drugačnimi, očitno je to v genih in se tako kot vojne ne bo nestrpnost nikol končala.

• 3

#2710 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24586 posts

Posted 04 March 2015 - 08:37 AM

res je odličen zapis ... polepšal mi je jutro!

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#2711 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 04 March 2015 - 08:42 AM

Mal literature na to in podobne teme:

-Hendikep kot kulturna travma (Zaviršek)

-Stigma (Goffman)

-Notranje in meddržavne posvojitve: od osebnih izkušenj do dobre prakse (Zaviršek)

-Od krvi do skrbi: socialno starševstvo v globalnem svetu (Zaviršek)

-Mavrične družine grejo v šolo (Zaviršek)

Zavirškova je moja profesorica in se s tem ukvarja, knjige se prebere hitro. Meni ni jasno od kje izvira ta strah in ogroženost pred drugačnimi, očitno je to v genih in se tako kot vojne ne bo nestrpnost nikol končala.

Ooo Frida, lepo te je spet brat :)

• 0

#2712 monni

monni

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4072 posts
  • Interests:...zanimive stvari....

Posted 04 March 2015 - 10:08 AM

Se strinjam, odličen zapis.

Se trudim,da ne berem primitivnih komentarjev in člankov na to temo pa še vseeno sem jih prebrala par,ki so mi precej dvignili pritisk.  Prav gabi se mi,ko berem zapise tisih "dobrih in poštenih",ki hinavsko širijo nestrpnost, sploh recimo ko sem zašla na stran iskerni.net.

Eden od transparentov iz protesta: Država naj ne popravlja naravnih zakonov. Kakšnih naravnih zakon? Prav rada bi slišala eno res dobro utemeljite kaj tukaj ni naravnega,ker do zdaj je še nisem.

Zapis iz Dela Barbare Hočevar na to temo:

Ko si je Švedinja Dagmar Friman daljnjega leta 1905 na vlaku na poti v Stockholm drznila iz torbe povleči čtivo z na daleč vidnim naslovom Volilna pravica za ženske, so jo sopotniki prezirljivo premerili in takoj zapustili kupe, v katerem so skupaj sedeli. Njena prizadevanja, da bi ženske smele glasovati in s tem izbirati »predstavnike ljudstva«, so bila po mnenju njenih sodobnikov »v nasprotju z naravo in Božjim redom«. Bila je ena od mnogih, ki so se borile za pravice žensk, zgodilo se je le nekaj več kot stoletje nazaj in volilna pravica žensk je bila tedaj skoraj povsod po svetu nekaj nepredstavljivega.

• 0
Kakršna sem pač sem. Tako sem narejena, to sem pač jaz. Kadar mi gre na smeh, smejem se na ves glas.
Ljubim tistega, ki me ljubi. Mar je to moja stvar, če res ni zmerom isti ta, ki me vzame za par.
Kakršna sem pač sem. Taka sem, to sem pač jaz.

Jacques Prévert ,Sem kakršna sem

#2713 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 04 March 2015 - 10:15 AM

Jaz sem naletela zjutraj na par vintage posterjev o sufrazetkah. Vsekakor zanimivo. Letos se obeta film na to temo.

• 0

#2714 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17637 posts

Posted 04 March 2015 - 11:44 AM

Tole me je nasmejalo :D

10411206_1012779255418026_87029839041315

BOLJŠEVIKI JEDO OTROKE! ali nastavek k razpravi o družini

Družine so različne. Spremembe v Zakonu o zakonski zvezi, ki jih v Združeni levici predlagamo, niso nič več in nič manj kot le prepoznanje že obstoječe raznolikosti. Naš predlog je samo zakonska formalnost. Formalnost, ki pa prinaša enakost in enakopravnost, ki bi morala biti priznana že zdavnaj.

ČE STALIŠČE NE USTREZA DEJSTVOM, TOLIKO SLABŠE ZA DEJSTVA

Na družini ni ničesar naravnega. Družina je globoko družbeni pojav, zato je razgibanost družinske krajine nekaj popolnoma običajnega in neproblematičnega. In ko govorimo o družbenih pojavih, govorimo o družbenih odnosih, o strukturnih mestih, ki jih ti ustvarjajo. Sam spol ali zmožnost biološke reprodukcije s tem nima prav ničesar. To ni hipoteza, to ni politično stališče, to ni ideologija – to je dejstvo. Pa najsi nam je všeč ali ne.

Nasprotniki sprememb Zakona o zakonskih razmerjih, ki jih predlagamo v Združeni levici, imajo polna usta naravnosti družine. Ne, družina ni naravna. Nasprotniki preprosto jemljejo neko točno določeno obliko družine, ki se je pojavila na neki točno določeni točki družbenega razvoja in jo naturalizirajo, namerno zametujejo korenine njenega izvora in jo prodajajo kot nekaj, kar je tu od vekomaj. Samo zato, da zadostijo svojim predstavam, kaj naj bi po njihovo družina bila. Držijo se načela, da če je njihov svetovni nazor v nasprotju z dejstvi – toliko slabše za dejstva. Na nesrečno poimenovani tradicionalni družini, ki jo tako povzdigujejo kot večni temelj človeštva, v resnici ni prav nič tradicionalnega. V najboljšem primeru je stara borih 200 let.

Če je biološki spol nepomemben – in JE nepomemben – potem pri trenutnem stanju Zakona o zakonski zvezi ne moremo govoriti o razlikovanju, ampak o diskriminaciji. O kršenju pravic. In to v Združeni levici, končno, odpravljamo s tem, da družino opredeljujemo kot skupnost dveh oseb. Slovenska ustava je na srečo dovolj razsvetljenska, da nam v resnici ni treba storiti prav nič drugega kot zgolj slediti njeni črki in njenemu duhu.

MAVRIČNI LINCOLN

Kako zelo absurdna je predstava o naravni obliki družine poglejmo ustreznico naravne družine v časih Rimske republike. Takrat družini brezprizivno vlada pater familias. Njegovo družino sestavljajo tudi sužnji, v suženjstvo lahko prodaja svoje otroke, nad vsemi družinskimi člani pa vihti moč življenja in smrti. Ja, dobrih 2000 let nazaj je v neki družbi tako zgledala menda naravna družina.

In ker smo že ravno pri sužnjelastništvu. Tudi suženjstvo je globoko družbena institucija, ki se je zgodovinskim tekom razvila na način, da so vlogo sužnjev zapolnjevali temnopolti – najbolj razvpito na ameriškem jugu sredine 19. stoletja. In šele kasneje, šele na podlagi takega družbenega razvoja je vzklila ideologija, da so temnopolti po naravi manjvredni, da niso čisto pravi ljudje, da so neprimerni, da si ne zaslužijo enakosti. Vse z namenom, da se upraviči preživeto institucijo suženjstva. Enako se je, kot družbena institucija, razvila obstoječa definicija družine, enako je preživela samo sebe in enako sile reakcije vzklikajo, da so nekateri po naravi nevredni družine, da ne morejo postati starši, da so neprimerni in da si ne zaslužijo enakosti.

Argumenta sta tako po strukturi kot po manevru naturalizacije neke točke družbenega razvoja istovetna. Identična. Edina razlika je v konkretni družbeni skupini, ki je tarča zatiranja. In današnje histerično udrihanje po pravicah istospolnih v imenu naravne večvrednosti neke oblike družbenega fenomena družine je enako, identično upravičevanju manjvrednosti temnopoltih in večvrednosti rase belih naravnih gospodarjev.

Če za zaključek ponovim uvodno misel. Razgibanost družinske krajine je popolnoma normalna, saj na družini ni ničesar naravnega. Družina je globoko družbeni pojav in temu primerno so družine različne. Tudi pri nas. Spremembe v Zakonu o zakonski zvezi, ki jih v Združeni levici predlagamo, niso nič več in nič manj kot le pripoznanje že obstoječe raznolikosti. Naš predlog prepoznanja raznolikost je le zakonska formalnost, ki pa prinaša enakost in enakopravnost, katere čas je sicer napočil že zdavnaj.

- Miha Kordiš, poslanec ZL na FB

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#2715 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24586 posts

Posted 06 March 2015 - 08:37 AM

11037250_739667762814837_372592723833111

• 1

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#2716 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 06 March 2015 - 08:55 AM

Ravno tole sem prisla nalepit. Odlicno!

• 0

#2717 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18617 posts

Posted 06 March 2015 - 07:54 PM

Tole je krozilo po fb ze nekaj let nazaj, takrat ko je bil referendum o tem, mislim da 2011. Super napisano, ja.
  • 0

After all this time?

Always.

#2718 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15177 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 09 March 2015 - 12:51 PM

http://www.delo.si/s...nim-soncem.html

670x420_Delo_Foto-20150305095601-8093990

• 2

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#2719 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17637 posts

Posted 09 March 2015 - 01:06 PM

^Ful lepo napisano. 

Hvala, Aleš Primc

• 0

Bill Bullard

#2720 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 11 March 2015 - 08:58 AM

ZA SPREMEMBO ZAKONA O ZAKONSKI ZVEZI IN DRUŽINSKIH RAZMERJIH Koalicija "Za otroke gre" je v enem tednu zbrala kar 80.518 podpisov državljank in državljanov, ki nasprotujejo noveli zakona o zakonski zvezi. S to peticijo pokažimo, da nas je takšnih, ki mislimo, da moramo imeti vsi ENAKE pravice, VEČ KOT 80.000!

------------

Drugace pa veto vceraj ni bil izglasovan, ali bo ustavno sodisce dovolilo referendum, pa se ni znano. 

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users