Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#2681 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27633 posts

Posted 13 February 2017 - 10:10 PM

Zelo posrečen prvi poskus! S čim si oblikovala?
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#2682 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 13 February 2017 - 10:36 PM

Z dresirno vrecko in takim nastavkom:

decorating-petal-tip-125-by-wilton-389.j

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2683 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27633 posts

Posted 14 February 2017 - 09:58 AM

Kul! Saj jih imam doma pa dlje od črte z navadnim okroglim ne pridem. : )
Si že kje objavila recept za te muffine? Tako se mi lušta nečesa dobrega, sladkega, domačega, po možnosti brez jajc ipd., a ni navdiha. : )

• 0

#2684 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 14 February 2017 - 11:56 AM

Ne se, ker se nimam sestavin kolicinsko cisto prilagojenih za mini pekac (trenutno jih ven dobim cca. 20 z manjso kupolo, kar je fajn za te vrtnice, ker ze imas nekaj visinskega nastavka in je enostavno kremo okrog nabrizgat).

Od standardnih velikosti imam pa ta recept za korenckove mafine namen v kratkem ponovno narest, kolikor se spomnim, pride super (pa tud kak dan vnaprej ga lahko speces, se ne izsusijo prav hitro). Ali pa mogoce katerega od spodnjih?

Limonini mafini z makom

Cimetovi streusel mafini

Jogurtovo pecivo

Lesnikovo pecivo z jabolki

Bananini mafini s cokolado

250 g moke
1,5 čž sode bikarbone
0,5 čž soli
60 g sladkorja
80 ml olja
60 ml sojinega mleka/vode
3-4 zrele banane, zmeckane oz. spasirane (npr. s paličnim mešalnikom)
1 čž ekstrakta vanilije (ali 1/2 zavitka vanilijevega sladkorja)
150 g čokoladnega čipsa (ali na manjše kocke nasekljane jedilne čokolade)
(150 g nasekljanih orehov – po želji)

Posebej zmešamo »suhe« sestavine in posebej »mokre«, nato oboje zmešamo skupaj; nazadnje vmešamo še čokolado (in orehe). Pečemo 20-30 minut pri 180°C.

Kokosovi mafini z visnjami

2 skodelici moke
1 skodelica sladkorja (od tega po 1 zavitek vanilijevega in 1 limoninega sladkorja)
1 cz sode bikarbone
scep soli

1/2 skodelice grobe kokosove moke

1 skodelica kokosovega mleka
3/4 - 1 skodelica sojinega mleka (lahko tudi vode, jabolcnega soka ali druge tekocine) - do ustrezne gostote mase

visnje (zamrznjene ali iz kompota, 2-3 na mafin)

Posebej zmesamo mokri in suhi sklop sestavin, nato ju zdruzimo, porazdelimo v pekac za mafine in v maso potisnemo visnje. Pecemo pribl. 20 min pri 180C. 

Kolikor se vedno precej pecem zadnja leta, se mi zdi, da sem se precej polenila, ker ogromno od teh starih receptov ze leta nisem naredila :D Za vsak slucaj mogoce zacni z malo manjso kolicino sladkorja in potem dodajaj po okusu. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2685 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27633 posts

Posted 14 February 2017 - 01:41 PM

O, mislim, da bom našla kaj zase. Zadnji in predzadnji :eat: Hvala!

Iz kakšne kreme pa si naredila listke vrtnice?

"1/2 skodelice grobe kokosove moke" na koncu posta je odveč. :D
  • 0

#2686 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 14 February 2017 - 01:47 PM

Ah, lol, kokosova moka pase k zadnjim mafinom, bom takoj popravila :D 

Listki so pa iz stopljene cokolade in sojine smetane za kuhanje (razmerje 2:1) - zmesas, stopis, ohladis, stepes in okrasis. V naslednjo rundo bom verjetno dala se malo Alsan margarine zraven, da se bo krema hitreje strdila. 

• 0

#2687 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27633 posts

Posted 14 February 2017 - 08:23 PM

Aha, ganache s sojino smetano, tudi jaz dostikrat uporabim takšno kremo.
  • 0

#2688 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 14 February 2017 - 08:55 PM

Porocam, da dodatek margarine ni dobra odlocitev, ker pride krema potem zelo cvrsta in jo je znatno tezje brizgat (sem vztrajala, dokler se mi coupler z nastavkom ni snel z vrecke, potem sem pa vse skupaj pustila :D).

• 0

#2689 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27633 posts

Posted 15 February 2017 - 03:23 PM

:D
  • 0

#2690 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 15 February 2017 - 03:30 PM

Kaj naredit z 0,5 - 1 deci aquafabe, ki mi je ostala? Majonezo imam že (cimer je komentiral, da je kot Hellmans, haha).

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#2691 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 15 February 2017 - 03:41 PM

Cokoladni mousse, doh :D Ameriske palacinke z af tud pohvalijo, ampak jih sama se nisem naredila, tako da ne morem potrdit. 

• 0

#2692 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 15 February 2017 - 03:55 PM

Uuuu, kako naredis majonezo?
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#2693 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 15 February 2017 - 04:13 PM

Obstaja kar nekaj načinov za vegansko majonezo, če pa misliš konkretno za majonezo z aquafabo (voda od čičerike), pa gre takole:

3-4 velike žlice aquafabe fino spenim z metlico (jaz imam nastavek za palični, does wonders), potem dodam 1-2 žlički gorčice, pol žličke sladkorja v prahu, pol žličke soli, 1 žličko limoninega soka, 1 žličko kisa. Te dodatne sestavine so ful odvisne od okusa in na začetku malo eksperimentiraš, da ujameš prave okuse. Potem to zmešaš, in v zadnjem koraku med hitrim stepanjem v čisto tankem curku/po kapljicah dodajaš olje (sončnično ali repično), približno 1,5 deci. Pomembno je, da se olje doliva počasi, da se ustvari čvrsta emulzija.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#2694 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 15 February 2017 - 04:20 PM

Ja, ja, z aquafabo sem mislila, vedno jo zavržem, hvala!

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#2695 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27633 posts

Posted 15 February 2017 - 04:41 PM

Cokoladni mousse, doh :D

!!

: )
  • 0

#2696 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 03 March 2017 - 12:24 AM

Ful lepe sladke kreacije ene Slovenke na FB page-u Glu Glu, žal pa ne dela po naročilu, nima svojega biznisa.

klik

• 0

Bill Bullard

#2697 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16790 posts

Posted 03 March 2017 - 09:24 AM

Kaj si pa mislite o pesco veganih?
To so tisti, ki jedo ribe in morske sadeze.
Meni se to zdijo dvojna merila?
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#2698 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 03 March 2017 - 10:24 AM

Veganstvo > dieta (vegan diet/lifestyle ni enako plant-based diet*), ampak ok, I'll bite ... ce predpostavimo, da je veganom (pa menda tudi dobrsnemu delu preostalega clovestva) bistvenega pomena zmanjsanje/preprecitev trpljenja zivali (tako cloveskih kot necloveskih), sta zavest (sentience) in obcutenje bolecine ena od glavnih kriterijev, po katerih lahko bitja predalckamo. Ribe so v vecini vsakodnevnih scenarijev gotovo "off limits", medtem ko se je o ostrigah en cas "ugibalo", na kaksen nacin dojemajo zunanje drazljaje (predvsem bolecino - ce sploh). Pa o meduzah tudi. Imam v spominu, da smo o tem in o previdnostnem principu enkrat tudi ze razpravljali v tej temi, mogoce malo pobrskaj, ce te zanima. 

*rastlinska prehrana oz. prehrana, ki temelji na rastlinah, pri cemer se lahko uporabljajo razlicne definicije za grupiranje ljudi glede na njihova prepricanja, prakse, lastne ideje o pripadnosti ipd. - ce gledas znanstvene raziskave, moras recimo dobro prebrat definicije in ustroj studije, da vidis, koga so dejansko zajeli z vzorcem. Velikokrat se definicija uporablja ohlapno, torej kot prehrana, ki temelji na rastlinski in ni nujno 100% rastlinska, torej se dopusca dolocena deviacija (bonus komplikacija - tehnicno gledano gobe tudi niso rastline). Te stvari pac niso najbolj elegantno zacrtane, ker smo ljudje kompleksni, kaoticni in nedosledni ;) To, cemur ti pravis "pesco-veganstvo" bi jaz glede na prakso prej oznacila za fleksanizem, ceprav je z vidika teorije pravic zivali to precej cudna ideja (think: delni/fleksibilni vegan, delni/fleksibilni feminist/antifa ipd.), predvsem zaradi tega, ker pri ribah ponavadi ne gre za neko brezizhodno situacijo, v kateri nimas druge prehranske izbire, niti jih ponavadi ne pojes, ko jih na plazi poginule najdes naplavljene). Motivacija in okoliscine dejanja pac stejejo in temi dodajajo kompleksnost. Doloceni termini se pa se naprej bolj ali manj nerodno uporabljajo za (relativno nenatancen) opis razlicnih prehranskih praks (recimo: eksplicitno izkljucevanje/vkljucevanje dolocenih zivil ali prehranskih skupin zaradi zdravstvenih/eticnih razlogov ali drugih okoliscin (tudi recimo ekonomskih), razlicna zastopanost delezev dolocenih zivil/prehranskih skupin/makrohranil, okoliscinah in nacelnost/fleksibilnost udelezenih ipd.). Danes je pa vse skupaj itak en velik mismas, ker se stvari dodajajo, mesajo in hibridizirajo in torej komplicirajo dalje, ker vsak hoce nalepko po svoji meri (raw food diet (ki je lahko veganska, vegetarijanska ali nic od tega), vegan paleo, GF vegan, flexetarian, flexanist, freegan, reducetarian, vegan before 6, raw till 4, bio vegan (ki btw. v slovenskem prostoru ne pomeni, da gre za rastlinsko hrano ekoloskega izvora, ampak da se izogibas belemu sladkorju in razhudnikom (?)) ipd. Da o "pregrehah" in izjemah niti ne zacnemo :)

Kaksne kriterije si pa ti imela v mislih, ko si omenila dvojna merila?

• 0

#2699 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 03 March 2017 - 11:29 AM

Izraz pesco-vegan (to sicer prvič slišim, vem pa za pesco-vegetarijance) izključno opisuje prehrano, ki jo nekdo jé, ampak gre pravzaprav za nič drugega kot

široko zlorabo izraza vegan in veganstvo, ki načeloma vedno izhajata iz etičnih in ekoloških temeljev.

Torej nekdo, ki je kao pesco-vegan, se ne more sklicevati na etiko do živali, čeprav polovico izraza to nakazuje. Načeloma vegan si ali pa nisi, ne moreš

biti "napol" vegan, čeprav ne moremo govorit o neki popolnosti in absolutnosti pri zmanjševanju trpljenja za živali in kolateralno škodo.

• 0

Bill Bullard

#2700 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16790 posts

Posted 03 March 2017 - 12:41 PM

Dvojna merila sem imela v mislih s tem, kar je napisala Matilda.
Vegan zame si ali pa nisi. Vse ostalo je izraba izraza da se lepse slisi, zame. Zame veganstvo (pa o njem ne vem veliko) ni samo prehranjevanje ampak nacin zivljenja na vseh podrocjih. Ali to pocnes 100% in si vegan ali pa pac ne in nisi. Ne vem zakaj bi moral imeti nekaksno nalepko kaj "si".
Prvic sem slisala za to danes, ko je neko pesko vegani stran ustanovila moja znanka, ki mi gre s svojimi objavami na FB na ta racun ze posteno na zivce. To sem pac resila tako, da je ne spremljam vec, da naj "lajkam" njeno stran mi je pa FB vseeno ponudil.
Potem sem sla poguglat kaj je pesco vegan in tu napisala komentar...
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users