vprašanja (zanima me, ...)
Posted 28 August 2012 - 12:34 AM
There are some things I may not know
There are some places, dear Lord, I may not go.
But there's one thing of which I'm sure
My God is real for I can feel him in my soul.
I have found a way to live
in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram
Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram
Posted 28 August 2012 - 07:21 AM
Posted 28 August 2012 - 07:22 AM
Posted 28 August 2012 - 08:35 AM
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 28 August 2012 - 08:39 AM
Posted 28 August 2012 - 08:39 AM
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 28 August 2012 - 12:23 PM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 28 August 2012 - 08:01 PM
Ok, hvala vam!
There are some things I may not know
There are some places, dear Lord, I may not go.
But there's one thing of which I'm sure
My God is real for I can feel him in my soul.
I have found a way to live
in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram
Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram
Posted 29 August 2012 - 07:57 AM
Tjaša menda že en teden kašlja (včeraj zjutraj celo tako, da je bruhala) in se bojim, da ji dajeta napačen sirup (slezov)
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 29 August 2012 - 08:00 AM
Posted 29 August 2012 - 08:01 AM
Prospan ima poseben, kombiniran učinek: hkrati redči gosto sluz v dihalnih poteh in širi spodnje dihalne poti. S tem lajša krče dihal, olajšuje izkašljevanje in posledično umiri kašelj. Zaradi sočasnega širjenja spodnjih dihalnih poti, je primeren tudi v vseh primerih, ko ob kašlju zaznamo oteženo dihanje.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 29 August 2012 - 08:04 AM
Delovanje
Vodni izvleček iz korenine sleza (Altheae radix) vsebuje sluzi, te prekrijejo sluznico žrela in tako
zmanjsajo dražljaj, ki izziva kašljev refleks. Pomirijo suh, dražeč kašelj ter blažijo sluznično vnetje v žrelu, ustih, zgorjih dihalnih poteh in prebavilih.
Uporaba
Slezov sirup priporočamo za lajšanje suhega, drazečega kašlja, posebej pri otrocih.
Samozdravljenje kašlja skupaj z zvišano temperaturo zahteva zdravnikovo presojo.
Posted 29 August 2012 - 08:21 AM
Sinecod, Panatus pa uporabljamo takrat, ko imamo suh kašelj in dražeč kašelj (torej nič sluzi). Zavirata center za kašelj. Ta sirup se ne sme dati, če izkašljuješ nekaj sluzi, tudi kadilcem ne, ker s tem, ko zavreš kašelj, se pljuča ne čistijo in lahko pride zaradi zastoja sluzi v pljučih do vnetja.
Posted 29 August 2012 - 08:21 AM
Hvala punce!
Put A Kilt On It!
Posted 29 August 2012 - 09:51 AM
Posted 29 August 2012 - 01:21 PM
Nosečnice naj bi v primeru težav s kašljem lahko pile samo slezov sirup in Prospan.
Timijan oz. materina dušica se bolj v primeru izkašljevanja uporablja. Ima pa še milijon drugih indikacij.
Posted 29 August 2012 - 01:45 PM
Slezov je umiritev suhega in dražečega kašlja.
Prospan je za pomiritev močnejšega kašlja, ki ima tudi že sluz
Panatus je za umiritev pred spanjem (in se ga čez dan ne daje)
Torej če slezov ne zaleže v dnevu, dveh ... grem na Prospan?
se opravičujem, ampak meni je pri zdravilih res treba narisat stvari
Put A Kilt On It!
Posted 29 August 2012 - 02:34 PM
Dražeč kašelj: pomagajo že kakšni navadni bonboni, ker se z lizanjem več sline izloči. Npr. Isla in granobil pastile, ki vsebujejo islandski lišaj, ki obloži sluznico in te ne peče, ko kašljaš. Za otroke je to mogoče manj primerno, ker jim težko dopoveš, da morajo polizat in ne grist, takoj pogoltniti. V tem primeru je bolj primeren npr slezov sirup.
Suh kašelj: priporočljivo je piti veliko tekočine in delati inhalacije. Kašelj pomirimo s centralnimi antitusiki kot sta Panatus (sirup, tablete) in Sinecod (sirup, tbl). Za otroke stare od 3-6 let je predpisano odmerjanje 5 ml oz. 1 žlička 3 krat na dan.
Produktivni kašelj, je kašelj, ko lahko izkašljaš sluz. To se tudi sliši, ko zakašlaš. Tudi tukaj je priporočljivo spiti veliko tekočine, ker je potem sluz bolj redka in se lažje izkašljamo. Za pomiritev kašlja (ponavadi nas praska po grlu, če je precej razdraženo), za redčenje sluzi, torej lažje izkašljevanje pridejo v poštev slezov sirup, trpotec, prospan (bršljan), smrekovi vršički, jeglič itd. Ko se poje žličko, se ne sme takoj poplakniti s tekočino, oz. česa pojesti, ker se tista plast, ki je zaščitila grlo odlušči z mesta delovanja.
Za izkašljevanje je možno kupiti tudi Fluimukan (zrnca), ki vsebuje acetilcistein, ki redči sluz. Vendar je odmerjanje predpisano šele za otroke stare 6 let in več.
Kaj je zdaj najmočnejše težko rečem. Za izkašljevanje je Fluimukan definitivno močnejši, potem mu sledijo ostali zeliščni pripravki.
Panatus ponavadi jemljejo pred spanjem, ker nekateri v ležečem položaju začnejo veliko bolj kašljat. Jaz bi ji dala Panatus samo, če ima suh kašelj in ne kar tako ponoči, ker ji boš zavrla kašelj in bo zaradi ostanka sluzi v pljučih, kakšen bronhitis nastal.
Če ima Tjaša produktiven kašelj, ji mogoče zdaj daj kar Prospan namesto slezovega. Naj veliko pije (mogoče mlačen čaj, ker je zunaj vroče).
Načeloma pa je tako, da če ti ne uspe v 1 tednu s samozdravljenjem pomiriti kašlja, da je potrebno obiskati zdravnika.
Upam, da bo čimprej vse ok.
Posted 29 August 2012 - 03:59 PM
Trpotčev sirup ni npr za nosečnice
Nosečnice naj bi v primeru težav s kašljem lahko pile samo slezov sirup in Prospan.
Zakaj to?
Sicer pa hvala tudi od mene za podrobno razlago, pride prav!
Jaz si pri izkašljevanju sluzi (ki nastane kot posledica prehlada) vedno pomagam s trpotcem in timijanom. Timijan čez dan, trpotec pred spanjem. Pa obvezno se ponoči dvignem, če me napade kašelj, sicer se ne morem izkašljati in se lahko tudi pol ure davim.
Spijem tudi veliko timijanovega (materina dušica) čaja in včasih še Fluimukan (če se res zelo težko izkašljujem).
Nisem se pa borila z drugimi vrstami kašlja, vedno je problem samo izkašljati sluz, ki nastane kot posledica bolezni.
Posted 29 August 2012 - 04:45 PM
Za Prospan so me naučili, da nosečnice lahko uživajo, samo zdaj ko sem malo pogooglala, imajo tudi ti izdelki zgoraj navedeno opozorilo. Tako, da tudi tega ni priporočljivo jemati. Baje so pa naredili retroštudije, ki pravijo, da lahko. To so pa študije podatkov tistih žensk, ki niso vedele, da so noseče, so pa v tem začetnem obdobju uživale določeno zdravilo.
Za slez obstajajo študije, kjer so ugotovili, da jemanje zdravila iz sleza naj ne bi predstavljalo tveganja za nosečnico, plod.
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users