Posted 27 October 2023 - 08:36 AM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 27 October 2023 - 09:13 AM
Jaz gledam iz drugega zornega kota, ker sem sama migrant, samo v drugi drzavi. In tako jaz kot moz spadava med visoko izobrazen kader, pa lahko recem, da ni tako enostavno vkljucit, kot si Fiona predstavljas. Jaz po cc 10h letih zivljenja tukaj se vedno ne znam švicarscine. Jbg, je ful tezek dialekt in mislim, da ga ne bom nikoli osvojila. Mi za vsakdanje zivljenje zadostuje Hoch Deutsch. Pa vem, da gre to marsikateremu klenemu Švicarju v nos in da mi je zaradi tega odplavala marsikatera sluzba dol po Reussu. Si predstavljam, da je kaksnemu manj kvalificiranemu delavcu se tezje.
Pa si morda pomislila na situacijo, ko ljudje dobijo pogodbe in delovna doboljenja za eno leto? Ce dobis za tako kratek cas in si preprican, da se bos vrnil v domovino po letu dni, ne vem koliko si motiviran za ucenje jezika. Pa zivljenje ubere svojo pot in ostanes dlje, jezika pa se vedno ne obvladas.
Pa tako iskreno, tezko se vkljucis v druzbo, ce je prebivalstvo ze apriori negativno nastrojeno. Saj se da, ampak je tezko. In marsikdo potem raje poisce druzbo svojih sorojakov. Tudi midva sva jo. Ker je lazje. Razumejo tvoj nacin misljenja, tvoje navade in jih pri drzavi v kateri zivijo trigirajo iste stvari kot tebe. Švicarji so pa ful zadrt narod, ki potrebuje cas da se odpre in te sprejme v svoj ozji krog. Slovenci smo baje podobni.
Mene zdaj recimo ful dvignejo male Švicarke, ki starejsemu tezijo, ker ima za z’nuni (malico) s seboj stvari, ki jim starsi perejo mozgane, da niso zdrave, npr. zelenjavno tortiljo ali doma pecen muffin. Ce bi mu dala s seboj tradicionalni slovenski zajtrk, bi ga verjetno kar poslale v Slovenijo.

Se do dolocene mere pilagodis zivljenju in spostujes pravila, ampak ne mors pa pricakovat, da bodo ljudje opustili svojo kulturo in nacin zivljenja. Tamara je na ta racun enkrat modrovala, pa sem se samo nasmehnila in si mislila svoje. Dokler nisi sam v tej situaciji, se ne zavedas da je ene stvari utopicno pricakovati.
Se zavedam, da so pripadniki dolocenih narodov, ki imajo povsem drugacno miselnost in nacin zivljenja in tem se je potem zagotovo tezje prilagoditi. In tudi vem, da so migranti, ki izkoriscajo sistem in povzrocajo tezave. To so povsod. Tudi tukaj v CH. Pa so to vcasih celo druga ali tretja generacija priseljencev. Za te bi potem morala drzava uvesti nek sistem, ki bi vzpodbudil njihovo vkljucevanje v druzbo ali pa jih poslat nazaj v njihove rodne drzave. Ce pa tu drzavi spodleti, je pa problem.
Posted 27 October 2023 - 09:21 AM
To kar si ti napisala, je za moje pojme mešanje hrušk in jabolk. Neprimerljivo s tem, kar se v Slo trenutno dogaja.
― V. Van Gogh
Posted 27 October 2023 - 09:24 AM
Seveda da nevključeni delajo pizdarije, se zatekajo v kriminal, tega noben ne zanika, ampak gre za posledice neučinkovitih sistemskih rešitev na ravni celotne družbe. Vključno z nestrpnostjo ki jo nekateri stresate, brez poglobljenega razumevanja vzrokov v ozadju.
Zakaj bi bilo pa to mešanje hrušk in jabolk? Ker je manj razlike med Slovencem in Švicarjem kot Slovencem in Maročanom npr?
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 27 October 2023 - 09:26 AM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 27 October 2023 - 09:26 AM
Golazen - kriminalci, posiljevalci ...
FFS, resno. Matilda, me zanima, kako bi govorila, če bi bila osebno udeležena v kakšni kritični situaciji.
― V. Van Gogh
Posted 27 October 2023 - 09:34 AM
Po vsem kar si napisala se ti precej trudis in logicno da isces izseljence iz Slo tudi tam saj to ni nic cudnega. Mislim da bi vsi poiskali pripadnike osnovnega naroda in med sabo delili izkusnje in tezave...
Sicer pa a nima Svica tri uradne jezike? Nemscina je med njimi.
Slucajno je od M teta ze 40 let v Svici in pove marsikaj ko 5x na leto pride na obisk.
Posted 27 October 2023 - 09:36 AM
Posted 27 October 2023 - 09:39 AM
Ja.Gledat na te ljudi kot golazen in hkrati pričakovat od njih, da se bodo uspešno vključili v družbo, ne vem kako si predstavljate.
Zakaj bi bilo pa to mešanje hrušk in jabolk? Ker je manj razlike med Slovencem in Švicarjem kot Slovencem in Maročanom npr?
Storyev od Tamare pa nisem gledala, ker je ne morm resno jemat. Glede situacije v Sloveniji pa tud ne vem, ker pac ne zivim vec tam. V Mariboru sem v soteski, kjer zivijo moji starsi opazila porast tujcev, ampak so moji komentirali, da so vsi spostljivi in nemoteci.
Edit: nimam vec casa odgovarjat.
V bistvu pa ja. Si ne zatiskam oci, da sem kaj boljsa kot kateri drug narod, ker pac smo vsi tukaj z istim razlogom. Jaz imam pac to sreco, da sta slovenska in Švicarska kultura precej podobni in zato ne izstopam, tako kot npr. kdo iz Afrike ali bliznjega vzhoda. Pa se izobrazena sem, tako da te ze v startu drugace gledajo.
Pa ne zdaj mislit, da podpiram nasilje in neintegracijo. Moje bistvo je, da se ni tako enostavno vkljucit v druzbo, ki je drugacna in za tako nastrojena proti priseljevanju.
In ja, Švica ima tud svoje probleme s priseljenci, tako da kljub ostrim pogojem za pridobivanje delovnih in bivalnih dovoljenj tudi oni niso nasi recepta.
Posted 27 October 2023 - 09:44 AM
There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.
Posted 27 October 2023 - 09:44 AM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 27 October 2023 - 09:48 AM
Storyev od Tamare pa nisem gledala, ker je ne morm resno jemat. Glede situacije v Sloveniji pa tud ne vem, ker pac ne zivim vec tam. V Mariboru sem v soteski, kjer zivijo moji starsi opazila porast tujcev, ampak so moji komentirali, da so vsi spostljivi in nemoteci.
Je ne rabiš resno jemat, ker deli zgodbe drugih.
Hevea je dobro napisala, se strinjam.
― V. Van Gogh
Posted 27 October 2023 - 09:54 AM
A se vam ne zdi, da je odnos do zenske kot manj vredne del marsikatere od teh kultur? Se pri nas, kaj sele tam. Nekdo ti mora to privzgojiti, da si ze po kratkem casu tu pripravljen javno to pokazat. Ajde, si lacen, ukrades. Ne bi bil pa moj prvi odziv na zatiranost, da nekoga posilim 🤷 Kaj pa ves, mogoce pa...
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 27 October 2023 - 10:00 AM
Ja seveda je. Imajo oprane možgane, tako jih vzgajajo od rojstva.
Posted 27 October 2023 - 10:03 AM
Se Strinjam s Heveo.
Recimo, da razumem da je kraja lahko posledica tega, ker jih je sistem pustil na cedilu, kar pa je ne opravičuje. Ampak kak pa je lahko posilstvo rezultat tega, ker je sistem nekoga pustil na cedilu? Mogoče je vseeno razlog v drugačni kulturi, če se kaže večja incdenca posilstev.
Pri nas, kot je napisala že Bellini, so Albanci velik problem. Veliki delež jih sicer dela, ker se je po mestu precej razpaslo njihovih firm. Ampak kolikor pridejo informacije iz Ljudske univerze, ki precej dela na njihovi integraciji, pa pogosto ni interesa. Pa zakaj bi ga sploh imeli, če pa jim prinesemo na pladnju. V vrtcih so preko javnih del in ne vem kakih programov albanske tolmačke, isto patronažne imajo pri obiskih na domu tolmačke, v ZD občasno dvojezični napisi. Zakaj bi se oni potem prilagajali, če mi ne postavimo meja in jasnih zahtev ampak pri vsem klonemo. Da ne omenjamo težav in groženj, ki jih na dnevni bazi doživljajo zaposleni na Upravni enoti, ki delajo na področju izdaje delovnih dovoljenj. Da drugih težav v šolah in vrtcih sploh ne omejamo.
Pri mojih izkušnjah v tujini, če sem hotela kaj urediti, šla k zdravniku, sem pač morala v njihovem jeziku stvari reševat. Tudi obratno, v muslimanskih državah, se noben ne bo kaj prida ukvarjal s tvojimi pravicami in željami kot ženska. Ženske so zakrite in se moraš temu prilagodit.
Pozablja se dostikrat, da oni vidijo oz iščejo samo pravice, na dolžnosti pa se kar pozabi. Pač lepo je zagovarjati pravice in ne vem kaj vse, ko se stvari gleda od daleč. ko pa stvari vidiš pobližje oz delaš z njimi, pa je precej težje sočustvovat/sprejemat/vstavi poljubno besedo s takimi posamezniki. Vsem, ki pa so tega zmožni pa se klanjam in jih občudujem. Meni ne uspeva vedno.
[Napoleon]
Posted 27 October 2023 - 10:13 AM
To je to.
Posted 27 October 2023 - 10:14 AM
Tudi jaz. In o točno takih situacijah je tudi bilo govora tudi na IG. Res, kot da nekaj na pamet govorimo.
― V. Van Gogh
Posted 27 October 2023 - 10:15 AM
Bill Bullard
Posted 27 October 2023 - 10:20 AM
Posted 27 October 2023 - 10:21 AM
In tudi če bi bil zgolj to, naj bi mi take kar tolerirali al kako?
― V. Van Gogh
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users