Jump to content

Photo

Recepti - MEŠANO

• Please log in to reply
1540 replies to this topic

#241 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 16 August 2008 - 11:56 PM

Jaz sem pa hotla, da boste rekle, da so lepi. cry.gif cry.gif
  • 0

#242 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 17 August 2008 - 12:03 AM

Sej ne pričakuješ od mene da zdaj lažem, no! huh.gif

Ne, ne, lepi so, eko. laugh.gif

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#243 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 21 August 2008 - 03:04 PM

Tortilla de patata

Po tem receptu: KLIKNEM IN ŽE KUHAM

Moja slikca:

IPB Image

Enjoy your meal! woot.gif

PS Jaz sem dodala papriko. wink.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#244 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11848 posts

Posted 21 August 2008 - 04:49 PM

Super, Kinky!
Zgleda ful okusno.
  • 0

#245 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 22 August 2008 - 07:50 PM

Fridi in FTSE sem obljubila poročilo o foccaci (me je navdušila Frida woot.gif), ki sem jo delala pred dvema tednoma (?).
Bom kar semle prepisla recept in dodala par opazk (v glavnem receptu pisano z Italic), ki bi jih v vsakem primeru poslala njima na ZS, kot dogovorjeno.

OSNOVNI RECEPT ZA KRUH
Jamie Oliver

1 kg oster moke za kruh (lahko 25% tudi kake druge, npr. koruzne, temne…) ● dobrih 6 dcl mlačne vode ● 30g svežega kvasa ali 3 vrečke suhega po 7g ● 2 žlici sladkorja ● 2 zravnani žlici soli ● dodatna moka za posipanje

1. faza: Naredimo jamico
Moko stresemo na čisto površino in v sredini naredimo jamico. Vanjo nalijemo pol vode, ki ji dodamo kvas, sladkor in sol in naraho premešamo z vilicami, da dobimo mlakico.

2. faza: Spravimo ga skupaj
Počasi, a brez strahu začnemo iz sredice jamice navznoter mesiti testo, tako da centripetalno vlečemo v mlakico čedalje več vode (pazimo, da ne podremo sten jamice, saj bi se tako voda razlila povsod). Nadaljujemo s primešavanjem moke v sredino, dokler ne dobimo težke in kašaste mešanice – nakar v jamico dolijemo še preostanek vode. Spet mešamo, dokler znova ne dobimo težke zmesi, potem pa se lahko testa lotimo bolj odločno in zmešamo več moke, tako da postane zmes manj lepljiva. Omokamo si roke in nazadnje zgnetemotesto skupaj še z vso preostalo moko (na tej točki si jaz POPOLNOMA spravim packarijo iz rok. Tak dolgo čistim, dokler se ne znebim vsega testa, si grem umit roke in jih dodobra osušim. Če tega ne naredim, moram dodajati preveč moke, da bi lahko nemoteno gnetla, ker se mi vse prijema na prste. Kruh je posledično strašno zbit in trd.). Nekatere moke rabijo več, nekatere manj vode za isto konsistenco, torej delamo malo po občutku.

3. faza: Mesimo!
Zdaj gre pa zares. Zavihamo rokave in maso kakih 10 min enostavno porivamo, zvijamo, gnetemo, tleskamo in rolamo naokrog, dokler ne dobimo gladkega prožnega testa.

4. faza: Prvo vzhajanje
Pomokamo vrhnji del testa. Damo ga v skledo, pokrijemo in ga pustimo kake pol ure vzhajati, dokler ne naraste do dvakratne velikosti – najbolje bo v toplem, vlažnem prostoru, kjer ni prepiha (jaz ga pokrijem z mokro kuhinjsko krpo, da mu zagotovim vlago). Vzhajanje bo izboljšalo okus in konsistenco našega testa, razen tega pa je vedno prav napeto, ko vidi, kako je dobri stari kvas stopil v akcijo.

5. faza: Drugo vzhajanje, dodelava in oblikovanje
Ko je testo prvič vzhajalo, najprej iz njega izbijemo zrak, tako da ga 30 sekund tolčemo in tlačimo. Zdaj ga lahko oblikujemo in začinimo, kakor zahteva recept – razvaljamo, nadevamo, karkoli že – in ga pustimo, da še enkrat vzhaja od ˝ ure do 1 ure, da hlebec spet naraste do dvojne velikosti. To je najbolj pomembna faza, kajti to drugo vzhajanje bo kruhu šele dalo tisti zrak, ki se nato zapeče z njim in ki mu daje tisto res lahko konsistenco, zaradi katere se nam pri svežem kruhu cedijo sline. Torej ne zamočite – ne preskakujte faz, naj kvas naredi svoje.

6. faza: Pečemo
Hlebec zelo narahlo položimo v pomokan pekač, tega pa v razgreto pečico. Ne zaloputnite vratc, sicer boste izgubili zrak, ki ga potrebujemo za peko. Pečemo toliko časa in na temperaturi, kot zahteva posamezen recept (190 st., kako uro. Po občutku, odvisno od hlebca). Če je pečeno, lahko preverimo tako, da potolčemo po dnu hlebca – če se sliši votlo, potem je, če ne, pa ga dajte še malo nazaj v pečico. Ko je hlebček pečen, ga položimo na mrežico in tam naj se najmanj 30 min ohlaja – jupiiiiiii! Če ga kaj ostane, ga mirne duše zamrznemo.

FOCCACIA – KRUH Z ROŽMARINOM, ČESNOM IN OLIVNIM OLJEM

Foccacia se po originalnem receptu razvalja po površni pladnja za nizkoprofilni kruh.
Za hlebčev način, nimam recepta. Delala sem po občutku oz. po Fridinih napotkih.

Za cca. 700g moke, sem na malo narezane 4 stroke česna, skupaj s tremi vejicami suhega rožmarina (svež je boljši!), pretlačila v možnarju, da sta obe začimbi spustili sokove. Za zaključek sem zraven dolila pol deci olivnega olja (Frida mi je za malo več moke rekla, da ga uporabi 1,5 dcl. Kam ga da, mi ni jasno!!! biggrin.gif) in mešanico pustila stati, da so se sokovi lepo prepojili. Mešanico sem pripravljala takoj po četrti fazi – med prvim vzhajanjem.

V fazi pet – pred drugim vzhajanjem – sem v hlebec naredila globoke vdolbine in noter nasula mešanico olja itd. Nastalo bo kar nekaj packarije, verjetno tudi odvečnega olja, a nič zato. Vse odvečno se naj spravi v skodelico in uporabi npr. pri peki krompirja ali namazano na popečen kruh, s paradižnikom in skuto, ali kar tako, brez vsega. Z malo vaje, bo tudi teh »nevšečnosti« vedno manj.
Hlebec se bo od vsega olja zelo sesedel in postal siromašnega, pocastega videza, a nič skrbet. Na koncu bo izpadel super. biggrin.gif
Če se vam zdi, da so delci rožmarina preveliki, jih lahko odstranite iz mešanice olja, preden jih vgnetete. Pomembno je, da so v njej, da v olje spustijo sok. Sama sem tiste res tavelike odstranila, ostale drobne pustila, da je kruh ostal pri svoji aromi.

Damo vzhajat, kakor v navodilih faze pet in sledimo šesti.

Če imate slabe zobe, ali kdo izmed bodočih mastiteljev, predlagam, da hlebec po odstranitvi iz pečice, zavijete v rahlo vlažno kuhinjsko krpo. Na ta način preprečite, da bi skorja postala hrustljava.

DOBER TEK! oops.gif

Posnetek druge polovice hlebca narejenega iz 700g moke. Prva je romala v roke sosedom biggrin.gif Spečena pred dvema urama. Hranim le še tini mini košček za D. Ostalo smo požrli oops.gif Ne vprašajte, kak me še zdaj bolijo roke od mesenja. Sem mislila, da bo šlo, a ni blo niti malo zabavno ermm.gif
IPB Image
  • 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#246 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11848 posts

Posted 22 August 2008 - 07:59 PM

Bravo stara. thumbup.gif
Tistega olja za focaccio pa jaz ne odlivam stran, ampak pustim vsega na testu, ker ga potem kruh vpije in je ful dobr.
tongue.gif
  • 0

#247 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 23 August 2008 - 10:23 AM

Kaj potem pustiš zgrbančeno zgornjo površino, da notri ostane in testo po končanem drugem vzhajanju preoblikuješ v hlebec, ali ga pustiš, da ostane čeških oblik?
Pride verjetno tudi bolj ploščat, ne?

• 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#248 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11848 posts

Posted 23 August 2008 - 11:05 AM

Po prvem vzhajanju dam testo v pekač, prilijem olje z zelišči in s prsti delam jamice po celi površini. Potem pustim še nekaj časa, da drugič vzhaja in dam pečt. Tega testa po drugem vzhajanju ne oblikujem v hlebec huh.gif
Focaccia je bolj ploščat kruhek ja in vso tisto olje se vpije notr, ga ne zamesiš več nazaj.

IPB Image

Tkole približno to zgleda, samo jaz ne dam rožmarina simetrično...
  • 0

#249 tyasa

tyasa

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1851 posts

Posted 27 August 2008 - 03:06 PM

Palačinke s puranom

Sestavine za testo
Pšenična bela moka - 200g
Kravje mleko - polnomastno - 4dl
Jajce - kokošje - 2 kosa
Sol
Olje - sončnično

Sestavine za nadev
Puranji zrezki - 300g
Margarina
Sol
Poper
Muškati orešek
Paprika - 1 kos
Kisle kumare - 2 kosa
Kisla smetana - 100g
Pšenična bela moka
Jajce - kokošje - 2 kosa
Drobtine
Olje - sončnično

Priprava testa

Moko, mleko, jajci in sol zmešamo v gladko testo.
V pokriti posodi ga pustimo nekaj časa počivati.
V ponvi razgrejemo malo olja in spečemo 8 tankih palačink.

Priprava nadeva

Puranje meso operemo, osušimo in narežemo na majhne kocke.
V ponvi segrejemo margarino in na njej popečemo meso. Začinimo ga s soljo in poprom.
Po približno 10 min, dodamo še muškatni orešek, narezane kisle kumare, ter na kocke narezano papriko. Pražimo še 5 min.
Na koncu dodamo še kislo smetano in dobro premešamo.
Nadev namažemo na palačinke in jih zložimo na trikotnik. Po robovih jih razpremo z zobotrebci.
Palačinke paniramo v moki, stepenih jajcih in v drobtinah, nato pa jih ocvremo na vročem olju.

IPB Image

To sem naredila danes za kosilo in je bilo vsem zelo všeč. Dela je pa kar nekaj.
  • 0
We must let go to live on.

#250 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts

Posted 27 August 2008 - 03:10 PM

Mnjam! To pa zagotovo poskusim, ko bomo imeli kaj puranjih zrezkov.
  • 0
Pablo Picasso

#251 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 07 September 2008 - 11:32 AM

MUSAKA Z JAJČEVCI (MALENCANI)

SESTAVINE:

3 VELIKI KROMPIRJI
2 MALENCANA
TRDI SIR (10-15 dag)
PEST NAREZANIH GOB
1/2 PAPRIKE
STROK ČESNA IN MALO PETERŠILJA

POSTOPEK:

Pekač premažemo z maslom, lahko ga tudi malo povegetamo.
Krompir narežemo na 2-3 mm debele ploščice in ga naložimo v pekač, tako da pokrijemo dno pekača.
Nato narežemo malencane, prav tako na 2-3 mm debele ploščice in jih položimo na krompir. Vmes lahko dodamo še nariban sir, gobe, papriko, peteršilj, nasekljan česen. Potem pa spet malo malencanov in na koncu spet krompir.

SESTAVINE BEŠAMELJ:

5 dag MASLA
ŽLICA MOKE
1 dl MLEKA
1 JAJCE

POSTOPEK:

Najprej stopimo maslo, kateremu dodamo žlico moke in malo mleka (ne vsega), ter jajce. Vse skupaj počasi mešamo. Proti koncu, ko je bešamelj že skoraj pripravljen dodamo še mleko, ki nam je ostalo.

Bešamelj dodamo na musako zadnjih 10 min.
Musako pečemo na: 180°C, 30-45 min

Dober tek!
  • 0

#252 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts

Posted 07 September 2008 - 02:06 PM

Jaz imam ful rada musako, ampak to z malancani vedno zaj*.
Sploh ne vem zakaj, delam vse po receptu, sem odlična kuharica ( cool.gif ), ampak malancanov nikoli ne pripravim dobro.
  • 0
Pablo Picasso

#253 Morska

Morska

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 260 posts

Posted 07 September 2008 - 02:35 PM

ful ste mojstrice res! včasih se kr čudim.

da pa ne bom OT... en receptek iz gurmana.eu, ki je vedno čudovito uspel tudi meni cool.gif. super za poleti, če imaste sestavine iz vrta pa še toliko bolj božansko:

grški briami (bučke, krompir in lahko tudi malancani v pečici) http://www.gurman.eu...S=6&Article=632
jaz ga pustim v pečici tudi za kasneje in se vsi okusi še bolj povežejo. je pa velikrat treba pomešat, da se zelenjavca enakomerno zapeče in pokuhava v omakci. res je njam!!
  • 0

#254 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 08 September 2008 - 02:20 PM

ZREZKI IZ BUČK

Potrebujemo:
  • 1 večjo bučko
  • 30dag sira (Edamec)
  • 1 jajce
  • moka, drobtine

Postopek:

V kozici prepražimo srednje veliko čebulo, 3. stroke česna in nekaj vejic na drobno sesekljanega peteršilja. Ko se ohladi dodamo v skledo, v kateri imamo nariban sir. Nato naribamo še bučko, dodamo sol, poper, malo muškatnega oreščka, drobtine in jajce.
Po potrebi dodajamo moko in oblikujemo (z omačno žlico) zrezke.
Te nato spečemo v ne preveč vročem olju. Pečemo jh iz obeh strani, približno 2-3 min, da zarumenijo.

Postrežemo s tatarsko omako ali k solati.

Opomba: Če so v bučki semena, jih je potrebno izdolbiti ven!

ZRNATI FIŽOL V OMAKI

V kozici prepražimo srednje veliko čebulo, tri stroke česna, nato dodamo zmrznjeni ali svež fižol v zrnjih (stročji fižol) in dušimo.
Dodamo: sol, poper, majeron, paradižnikovo mezgo, vegeto, timijan, šetraj, ter svež peteršilj (nekaj vejic, na drobno nasekljamo). Dodamo tudi lovorov list.
Vse skupaj dušimo do mehkega in nato zgostimo s podmetom moke.

Prilogo serviramo k praženemu krompirju in govejemu mesu.

(Zame zadnje ne velja!)
  • 0

#255 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 08 September 2008 - 02:34 PM

luci,
hvala!
Bom poskusila tole z melancanami enkrat.
Bučkine polpete/zrezke delam približno enako, tudi fižolovo omako.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#256 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 08 September 2008 - 04:56 PM

TOSKANSKI FIŽOL

3 pločevinke belega fižola
1 kilogram sveže blitve
1 velik paradižnik

+ olivno olje, česen, sol, poper

Na olivnem olju prepražimo strt česen, da porumeni. Dozirajte ga po okusu, jaz ga dam eno celo glavico. Svežo blitvo operemo in narežemo na lističe. Dodamo jo prepraženemu česnu in jo na nizki temperaturi pokrito dušimo kakšnih 10 minut, da se omehča in 'pade skupaj'. Vmes večkrat premešamo. Med tem časom olupimo velik paradižnik, odstranimo semenje in ga narežemo na manjše kocke. Ko je blitva dovolj omehčana, ji dodamo paradižnik in fižol. Predhodno fižol odcedimo, del vode pa prihranimo za kasneje. Pojačamo temperaturo in pokrito dušimo še 10 minut, vmes pa po potrebi dodajamo fižolovko, da nastane kremasta, sočna jed. Na koncu jedi dodamo še sol in poper.

Jaz sem tole danes spet skuhala in je res ful okusno. Na koncu pride ven beli fižol z blitvo v taki kremasti omakci (ne dodajamo navadne vode, ampak tisto od fižola), pa ni potrebno dodajat nekih posebnih začimb, ker ima jed že sama zase zelo bogat okus in sta sol in poper vrh glave dovolj. Paradižnika se ne čuti, je bolj za 'okras' in zato, ker spusti tako dobro vodico, da ni vse skupaj presuho. Jaz kupim Mercatorjev beli fižol v pločevinki, je izredno dober - pločevinka je 400gramov, notr je pa 250gramov fižola + voda. Zgoraj napisana količina zadošča za 4 ljudi, mi to jemo kot glavno jed z zeleno solato in morda kakšnim popečenim kruhkom. Če pa boste imeli to samo kot prilogo zraven kakšnega nasitnega mesa, potem pač zmanjšajte količino. Kilogram blitve se najprej sliši ogromno, ampak jo med dušenjem ful skup potegne in je je pol ene 4x manj ter v jedi količinsko prevlada fižol.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#257 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11848 posts

Posted 08 September 2008 - 08:26 PM

Mmmmmm. Obožujem fižol, mam to srečo, da ga imam na vrtu, ful dobr, sam obirat se mi ga ne da.
Zato si prdela, a? laugh.gif
  • 0

#258 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 08 September 2008 - 08:30 PM

Mhm, že 3 dni jem fižol in včeri je blo res hudo. oops.gif
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#259 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 08 September 2008 - 09:40 PM

laugh.gif
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#260 vrana

vrana

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2547 posts

Posted 09 September 2008 - 10:26 AM

luci, za koliko ljudi oz. koliko zrezkov je tvoj recept zrezki iz bučk? oops.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users