Jump to content

Photo

Debate, članki, hrana za možgane

• Please log in to reply
394 replies to this topic

#241 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 24 July 2012 - 08:07 AM

Včeraj sva z mojim imela precej burno razpravo glede volonterskega dela, ki so ga zdaj začele ponujati državne službe.

Tukaj sem našla članek na to temo: http://www.siol.net/..._do_mladih.aspx

Kakšno je vaše mnjenje?
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#242 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 24 July 2012 - 08:18 AM

Moje mnenje je, da je to odvratno izkoriščanje mladih.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#243 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 24 July 2012 - 09:02 AM

Nic novega. V tujini je to stalna praksa. Pa tudi v slovenskem solstvu jo ze poznajo. :yawn:
Jaz v tem ne vidim nic slabega. Saj na koncu koncev se vsi mladi pritozujemo, da je vcasih skoraj nemogoce dobit izkusnje na svojem podrucju, ki jih v oglasih za delo zahtevajo - tole je priloznost za pridobivanje teh izkusenj. Je pa res bedno, da je neplacano. S tem se samo umetno podaljsuje odvisnost od starsev.
  • 0

#244 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 24 July 2012 - 09:14 AM

tole je priloznost za pridobivanje teh izkusenj

To je super, ja, ampak neplačano???? OK, glede na to, da je pripravništvo, ne pričakujem polne plače, ampak brezplačno??

V Sloveniji v šolstvu pa tega ni več, najbrž misliš tisto pedagoško pripravništvo, kar je še en minus, ker če tega nimaš narejenega, ne moreš na strokovni izpit.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#245 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 24 July 2012 - 09:15 AM

mi smo npr. imeli enega študenta na obvezni praksi - plačan je imel prevoz + malico. Ostalo ne.
  • 0

#246 Limona

Limona

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 899 posts

Posted 24 July 2012 - 09:15 AM

Pa tudi v slovenskem solstvu jo ze poznajo. :yawn:

V šolstvu se to grdo izkorišča, poznam kar nekaj primerov, kjer so opravljali določene stvari (npr. cel teden zastonj v šolo v naravi, plavalni tečaji ipd), samo zato, ker so bili pač zastonj in enega delavca zato ni bilo treba plačati. In to potem sploh ni več pripravništvo, ampak neplačano nadomeščanje.
  • 0

• Guests

Posted 24 July 2012 - 09:18 AM

Se strinjam s Kinky. Izkoriščanje.
  • 0

#248 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 24 July 2012 - 09:18 AM

Limona, poznam tudi jaz take primere.

Še en komentar pod člankom:

A ni to zanimivo. Durs lahko najame zastonj delovno silo, ker pač nima denarja. Jaz pa moram po zakonu delavcem izplačati regres, četudi bi imel izgubo. Kje naj vzamem Durs in sindikate na zanima. Oni delajo v skladu z zakonodajo, jaz pa tam kjer pa še vojska ne more vzeti in ne morem dati, se pa kriminalec.
  • 0

#249 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 24 July 2012 - 09:23 AM

Jaz se strinjam s Kalypso. Je na prostovoljni bazi in verjetno lahko (v primeru, da v času dela dobiš možnost za redno zaposlitev, daš "odpoved). Če pa nimaš nobenega dela na vidiki, je pa priložnost pridobivanja izkušenj.

Jaz sem dostikrat razmišljala, da imajo nekateri faksu že med šolanjem lepo poskrbljeno, da delaš veliko tudi v praksi. Lep primer je Jina ... ona, ko odda diplomo ima bodočemu delodajalcu res veliko za pokazat (projekte, ocene, nagrade). Podobno so kolegice na pedagoški/teološki, ki so veliko prostovoljno delale na raznih taborih, delavnicah, kasneje organizirale take dogodke in nabirale izkušnje in polnile CV. Seveda to sploh ni bilo obvezno, odločil se je vsak zase.

In kot razumem, Jina veliko teh projektov dela v "prostem času"; za te moje kolegice vem, da so se odločile, da bodo manj delale preko študenta, niso hodile na dopuste poleti, da so sodelovale na poletnih taborih.

Ekonomska, FOV in podobni faksu pa študentom ne nudijo nič podobnega in ko končaš faks, si pač eden od mnogih z diplomo.
Imela sem študentko, ki je bila 3. letnik ekonomskega faksa (povprečje je imela čez 9), dve leti je delala v pekarni .... pojma ni imela kako se pripravi datirka, kako se fotokopira, da laptop potrebuje elektriko.

Tako da moje mnenje je (dokler ne naredijo to kot obvezno ali kaj podobnega), če je pač na prostovoljni bazi, da je ponujena priložnost za tiste, ki se tako odločijo. Konec koncev pa ni treba nikomur it, če smatra, da tega ne potrebuje.
Edino, kar pa bi zakonsko uredila, da imaš za tako delo plačan prevoz in malico oz. nekaj v tej višini.
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#250 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 24 July 2012 - 09:32 AM

Kami je lepo povzela moje mnenje. Lepse ne bi mogla ubesedit mojega misljenja.

Dokler ni obvezno, tako kot je v slovenskem solstvu, je ena odlicna priloznost za pridobivanje izkusenj. Seveda pod pogojem, da dejansko delas stvari za katere si tam in nisi samo tisti, ki kuha kavice in kopira papirje.

Jaz trenutno opravljam taksno pripravnistvo. Sicer v tujini, za potne stroske in malico, kaj sele za stanovanje ne dobim niti centa. In mi ni problema delat brez placila, ker je zaenkrat res dobra izkusnja. Sem se ogromno naucila in vem, da bo odlicna referenca pri iskanju naslednje sluzbe. Pa tudi v prihodnosti sem pripravljena opravljat se kaksno podobno volontersko pripravnistvo, ce bo potrebno. Raje to kot pa da sedim doma in se smilim sama sebi.
Sicer bi tudi meni bilo bolje, da bi bila ta volonterska pripravnistva placana oz. da bi povrnila vsaj del stroskov, ampak jbg. Racunam na to, da se mi bo v prihodnosti povrnilo s sluzbo, ki jo bom z veseljem opravljala in v kateri bom bila nagrajena z dobro placo.
  • 0

#251 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 24 July 2012 - 09:37 AM

Jaz bi tudi z veseljem opravljala volontersko pripravništvo v prevajalski agenciji. Že samo da bi lahko bila tam in spremljala potek. Ampak nam šola tega ne organizira, vsi pa iščejo prevajalce z leti izkušenj..
  • 0
Viens, reste ici!

#252 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 24 July 2012 - 09:39 AM

Pri nas je to dokaj običajna praksa.
Med počitnicami gre pogosto za študente, ki opravljajo obvezno prakso, imamo pa tudi takšne, ki to opravljajo pol leta ali eno leto.
V tem času se seznanijo z naravo dela, po pol leta pa opravljajo strokovni izpit(mislim, da za njih velja skrajšano pripravništvo, ki sicer traja 1 leto). Dobijo za potne stroške in malico. Dobro je, da dejansko opravljajo delo, ne kuhajo le kave(no, tudi, ampak to jo tudi jaz :D). Ena od teh punc je lani tako dobila delo, ker se je zelo izkazala. Sicer le nadomeščanje, pa vseeno.
probelmatično je to, da nimajo lastnega zaslužka vmes, saj se s pogodbo tudi obvežejo koliko ur na teden bodo tukaj. O tem od česa živijo jih nisem spraševala, je preveč osebno.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#253 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 24 July 2012 - 09:39 AM

Odvisno od faksa. Če študiraš oblikovanje, kot Jina, imaš tekom študija veliko projektnih nalog, in mislim, da ko imaš na koncu portfolio za pokazat - je to
skupek vseh stvari, ki si jih na faksu delal. In če delaš kaj za naročnika, se razume. Seveda delajo v prostem času, ampak je pač tak študij, da nekaj
izdelujejo!

Drugače pa noben faks nič ne nudi, vse je odvisno od tebe, vse si moraš sam poiskat. Nekateri dobijo študentsko delo v svoji stroki, ampak redki, pa še
ti po vezah. V bistvu se moraš znajti in biti pripravljen na raznovrstna dela.

Problem vidim v tem, da se bo iskalo samo volonterje, in ko boš eno leto tam, čau, adijo, hvala, in iščemo novega. Ti boš res pridobil izkušnje, ki so dragocene,
ampak delodajalec te bo pa eno leto molzel. Namesto da bi ti podaljšal pogodbo, te mogoče zaposlil, bodo iskali novega.

Na koncu bo tako, da bomo tako veseli, da sploh imamo možnost dela, da bomo še mi delodajalcu plačevali.
  • 0

• Guests

Posted 24 July 2012 - 09:48 AM

Bravo! Za zadnji stavek. Ker jaz že nekaj let ponavljam, da bomo enkrat prišli tako daleč.

Jaz nimam nič proti, da nekdo dela voluntersko, če se lahko zraven preživlja. V takem primeru, dvomim, da ti pripada socialna pomoč.
Drugače je pa Kinky povzela moje razmišljanje (se bojim, da bo to postala taka praksa, da sploh ne bo več možno pridobit izkušenj in biti pri tem plačan)
  • 0

#255 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 24 July 2012 - 09:59 AM

Istega se bojim tudi jaz.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#256 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 24 July 2012 - 10:00 AM

:)

Če jaz hočem imeti prepleskano ograjo in se mi tega ne da sami početi, pokličem sosedovega 10 letnega Janezka, ki ima ravno počitnice ...

in to naredi zame, seveda prostovoljno, saj lahko samo na ta način pridobi izkušnje. Naslednje leto seveda Janezek zame zastonj noče več

delati, zato 'najamem' Poldija, in jovo na novo.

Zakaj se ne bi študentsko delo smatralo kot pridobivanje izkušenj? Jaz tukaj vidim problem, in mislim, da bi to področje morali izboljšati, nuditi mladim

več možnosti, da delajo v svoji stroki! In da so za svoje delo primerno plačani. Če delaš preko študenta ti itak delodajalec ne plačuje prispevkov, ne regresa,

ampak nekaj pa dobiš ... in še vedno delodajalcu full doprineseš, sam pa dobiš ven samo majhen majcen kos pogače. Ampak očitno smo že tako daleč,

da smo tudi to sklonjenih glav pripravljeni sprejeti. Kako naj tisti čas ko delaš kot pripravnik živiš? To me najbolj zanima, plus vprašanja, ki sem jih izpostavila

že zgoraj.
  • 0

#257 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 24 July 2012 - 10:12 AM

Fant ima obvezno dve letno (neplačano) pripravništvo. Kako preživi? Živi pri starših, precej zasluži z raznoraznimi inštrukcijami in podobnim. Kako bi preživel če bi hotel že it na svoje? Ne vem.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#258 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 24 July 2012 - 10:27 AM

Ja, sistem je podoben povsod. Če ne bi inštruiral (delo na črno <---- malo heca, haha :)) bi bil še nadaljni 2 leti popolnoma odvisen od staršev. Pa še potem ni nujno,
da bo takoj dobil službo. Pišem nasploh, ne samo zanj. ;)

Žal pa nekateri nimajo možnosti inštruiranja, ne znanja za to.
  • 0

#259 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 24 July 2012 - 12:01 PM

Morda sem spregledala... a razpis DURSA je za 1 leto, polni delovni cas?

Jaz se sicer strinjam, da je res velik minus, da ta pripravnistva niso placana. Kot sem ze rekla, podaljsujejo odvisnost od starsev. Se tudi strinjam, da bi bilo potrebno urediti zakonodajo - vkljucno s studentskim delom, da bo preprecila morebitna izkoriscanja. Upam, da se vse to ne bo izrodilo do te mere, da bo na koncu vec pripravnikov kot zaposlenih...

Tako na splosno gledano pa v neplacanih pripravnistvih ne vidim nic slabega, ceprav nisem prepricana ali je Slovenija pripravljena na njih. Pedvsem me skrbi nasa mentaliteta in odnos da tega kar je zastonj. Pa tudi ta fenomen, da ko dobis sluzbo, da v njej ostanes do pokoja...
  • 0

#260 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85937 posts

Posted 24 July 2012 - 08:40 PM

Jaz se strinjam s Kinky, se mi zdi to izkoriščanje. Sploh ker (skoraj) noben delodajalec ne gleda na prakso kot nekaj, od česar ima študent/praktikant nekaj, ampak da ima od tega korist on.
Sem pa slišala že za kar nekaj takih, kjer plačujejo le stroške prevoza in malice, ali pa še to ne.

Drugače pa praksa ni nikoli plačana več, kot povprečno študentsko delo, iz izkušenj. Še s kelnarjenjem se da 3x več zaslužit. ;)

In kot razumem, Jina veliko teh projektov dela v "prostem času"

Kako to misliš, v prostem času? -)
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users