Jump to content

Photo

Zakon o malem delu

• Please log in to reply
290 replies to this topic

#241 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 11 April 2011 - 12:14 PM

QUOTE(Kinky @ 11. 4. 2011 - 6:07) View Post

Me pa zanima, kaj je tako zelo napačnega pri zakonu, zanimajo me konkretni predlogi za sprememebo sistema, kaj bi se dalo zamenjati, spremeniti, da bi bilo boljše?

KONKRETNO, v čem je slab ta zakon. Tega nihče ne napiše.

QUOTE(Kinky @ 11. 4. 2011 - 11:31) View Post

Pozabljate, da ta zakon ni bil le za študente, ampak tudi za upokojence, brezposelne . . .

Ravno to, kar si napisala v drugem postu, je po mojem velika slabost tega zakona, ker bi morali obravnavati
vsako področje posebej, tako je pa v zakonu, ki obsega vsa področja, preveč lukenj.
Če bi oblikovali zakone za študente, delavce (+ delodajalce) in upokojence posebej, bi bili ti zakoni lahko 'idealni', kar ZMD ni.

Poleg tega se ne strinjam z omejitvijo števila ur, to je po mojem še največja slabost zakona.
OGROMNO je študentov, ki se preživljajo s študentskim delom, KAKO bi potem poleg esencialnih stvari plačevali še izredni študij, ki stane par tisoč eurov na leto??
Povečanje števila štipendistov je bullshit, ker so jih že lani zdesetkali.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#242 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 11 April 2011 - 12:38 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 11. 4. 2011 - 8:19) View Post

IPB Image

Zakon slika, (un)lol. Jo moram uporabit. ˇ-ˇ

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#243 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 11 April 2011 - 12:41 PM

Najlažje je biti ZA, če nimaš nobenega opravka s študentskim delom, to je res.

• 0

― V. Van Gogh

#244 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 11 April 2011 - 01:17 PM

Še lažje je pa biti proti, če ti je v interesu, da serjejo po tebi in te imajo kot študenta za NULO na delovnem mestu.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#245 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 11 April 2011 - 01:21 PM

Večina teh, ki ste za, argumentirate to s tem, da je pač zakon boljši od sedanjega. Ja, in? To ne pomeni, da ne morejo oblikovat res dobrega zakona,
kvečjemu bi stvar stagnirala, če bi bil ZMD sprejet, z vsemi njegovimi slabostmi vred.

• 0

― V. Van Gogh

#246 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6706 posts

Posted 11 April 2011 - 01:22 PM

QUOTE(Jinadaze @ 11. 4. 2011 - 13:41) View Post

Najlažje je biti ZA, če nimaš nobenega opravka s študentskim delom, to je res.

Mja js sicer imam non stop opravek s tem, ampak vseeno bi nekaj spremenila. Sej ta zakon ni bil ne vem kaj, lahko bi bil boljši, ampak ena sprememba, končno, bi pa lahko prišla na vrsto...
Mogoče je res še boljše, da ni bil izglasovan in se bodo zdej spomnili kaj sprejemljivejšega.
  • 0

#247 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 11 April 2011 - 01:32 PM

QUOTE(Christianne @ 11. 4. 2011 - 14:22) View Post

Mogoče je res še boljše, da ni bil izglasovan in se bodo zdej spomnili kaj sprejemljivejšega.

yes.gif

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#248 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 11 April 2011 - 01:32 PM

Ja, zdaj se bo pa stvar res hitro kam premaknila. Stvar je v tem, da si (predvsem) študentje sploh zakona
prebrali niso in da vejo, da ZDAJ nimajo nobenih pravic - cvilijo pa nonstop, da jim bodo s tem zakonom
odvzete. Ja kakšne pravice pa imajo zdaj?!

• 0

#249 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 11 April 2011 - 01:37 PM

Ko boste enkrat ostale brez plačila na ŠS po enem mesecu dela boste videle zakaj je bil ta zakon toliko večji plus. Ker unim kurcem nikakor ne moreš dokazati da si res delal. Na črno listo ga lah daš, uni kurci pa nanjo itak ne opozarjajo bodočih študentov delavcev.
Se opravičujem za grdo besedo, ampak je na mestu dry.gif
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#250 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 11 April 2011 - 01:38 PM

Se strinjam Frčica. Študentskemu servisu se v takem primeru milo rečeno jebe zate. Zgodi se ti lahko še to, da podjetja ne dajo na črno listo, ker ti plača par €, veliko manj kot pa bi ti moral. Edino kar ti v tem primeru preostane, je civilna tožba proti podjetju.

Jaz bom samo rekla, da mi gre na K, ko se vedno naprej meče te študente, ki se preživljajo s študentskim delom, ker se mi zdi, da imamo Slovenci zaenkrat še vedno posamezniku zelo prijazen sistem. Šolnin nimamo, prehrana je subvencionirana, študentski domovi so smešno poceni (čeprav jih je za trenutno študentsko populacijo premalo). Danes lahko študira res vsak. Ker je pač toliko ugodnosti se vse več ljudi odloča za študij. Zadnjič sem nekje zasledila, da imamo v Sloveniji najmanjšo brezposelnost prav v starostni kategoriji 18-24 (ali 26 - nekje tukaj, sem pozabila). Zakaj le? Ker jih večina študira in hkrati pridno dela prek napotnic. Fakulteti se pa gre samo za to, da bo imela čim več vpisanih, po možnosti izrednih študentov, ki ji bodo prnesli lep kupček denarja. Tako se potem zgodi, da kak EPF razpiše 1000 izrednih mest, kljub temu, da je na trgu dela že tako veliko preveč kadra s tovrstno izobrazbo. Brezveze. Malo sem zašla od tega kar sem želela povedati. Ja, mislim, da bi bilo bolje ko bi se študenti namesto za študentsko delo borili za dvig kvalitete študija. Ker roko na srce, študij močno izgublja na kvaliteti.

Se pa strinjam, da katastrofa kako so bili ljudje nepoučeni glede zakona. Jaz sem bila šokirana, ko je bila moja babi sveto prepričana, da ukinjajo delavcem malice in potne stroške. Ne vem sicer, kje je pobrala to, vendar sem jo komaj prepričala, da moji mami, ki je redno zaposlena tega ne bodo ukinili in da zakon velja samo za študentsko delo, ki pa že tako ali tako ni imelo nobene plačane malice in potnih stroškov.

Morda katera ve, ali je bil ta referendum samo posvetovalni ali pa je vlada zavezana upoštevat njegove rezultate?
  • 0

#251 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 11 April 2011 - 01:38 PM

pa tisto bluzenje, da ne bo porodniških - a brezposelne so jih pa do sedaj imele? Isto za bolniške....
Plus je seveda ta, da se delo šteje v delovno dobo. Tako bi jaz imela sedaj 4 leta delovne dobe, imam pa piškavo eno.
  • 0

#252 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 11 April 2011 - 01:41 PM

Kalypso, mislim da je bil zakonodajni. Če je pa dolžna pa ne vem...poglej kaj je bilo z referendumom o trgovinah.....
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#253 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 11 April 2011 - 01:44 PM

Vem kar se je zgodilo s trgovinskim ja. Ampak tisti mislim, da je bil samo posvetovalni.

• 0

#254 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 11 April 2011 - 01:45 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 11. 4. 2011 - 14:38) View Post
delo šteje v delovno dobo.

Meni se to zdi nasploh ena izmed največjih prednosti.
Ampak ok, študentje so rajši v totalno kurčevem položaju, brez kakršnih koli pravic. Tudi prav.
Saj meni je vseeno, jaz ne delam preko študenta, ampak težko dojemam, kako so kao neki bodoči
intelektualci zabiti in kak sami sebi gnoj polivajo na glavo.

Kalypso , zakonodajni referendum je bil.

• 0

#255 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 11 April 2011 - 01:46 PM

Nebi imela toliko delovne dobe, ker bi se ta po novem zakonu preračunavala glede na opravljene ure. Torej če bi izkoristila vse ure, ki so predpisane na leto (okoli 750, nisem prepričana za točno cifro) bi ti priznali na leto 93 dni delovne dobe. Vsaj tako sem jaz razumela zakon. Bi pa vseeno bilo več kot imamo zdaj.
  • 0

#256 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 11 April 2011 - 01:50 PM

^ Ja, ni zdaj tako, da bi imel človek toliko delovne dobe, kolikor let dela prek ŠS.

• 0

― V. Van Gogh

#257 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 11 April 2011 - 01:55 PM

torej imaš ti raje NIČ kot pa vsaj nekaj?
  • 0

#258 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 11 April 2011 - 02:02 PM

Ne, a sem mogoče to rekla? huh.gif

• 0

― V. Van Gogh

#259 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 11 April 2011 - 02:40 PM

QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 11. 4. 2011 - 14:45) View Post

Kalypso , zakonodajni referendum je bil.
Hvala za info.
  • 0

#260 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 11 April 2011 - 03:01 PM

Itak se večini mladih sladko jebe za delovno dobo in mogočo pokojnino.

No jaz nisem med njimi in ne mislim države ožemat v nedogled.
Pa tudi na starost ne mislim živet od jogurta in hlebca kruha.

Tolažit se s tem, da pokojnin itak ne bo je debilno do konca.

• 0
"If it's meant to be, it will find a way."

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users