Jump to content

Photo

Kako šparate in kje živite?

• Please log in to reply
553 replies to this topic

#241 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17282 posts

Posted 06 January 2021 - 08:41 PM

Jaz jih komot napisem. Sicer nic nimam in ne morem nic nasparati, zapravim pa tudi ne. Sva pa v boljsih casih tudi midva nasparala 5 mestne stevilke na leto.

Matilda, mislim, da se ni za bati, da bosta zakreditirana do penzije za eno vecje stanovanje/hiso. Se 10 let ne bosta rabila s takim tempom. Vcasih se mi zdi, da tako pesimisticno pises... So me kar presenetile te cifre danes :)
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#242 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 06 January 2021 - 09:11 PM

Ja, naj se to prestavi v ustrezno temo potem. Jaz si tudi v Toshl vpisujem izdatke. Pri meni je isto, zaradi tega ne postaneš kar naenkrat bolj varčen, ampak imam vsaj nek pregled, kam izgine ves denar. Ker drugače bi se meni sigurno zdelo, da ful manj zapravim.

Sem šla gledat, koliko je povprečna plača trenutno v Slo. Na SURS piše, da je malo čez 1.800 bruto. No, jaz imam manj. Sem v 35. plačnem razredu, ampak to šele od lani. Meni sami ni šans, da bi mi uspelo prihranit na leto 5-mestno cifro, to je malo čez 800 € na mesec. Prej sem imela nižjo plačo, pa porodniška je bila nižja. Zdaj bo pa velik strošek vrtec, pa dodaten avto. Ali pa bi morala res zelo zelo pazit in stiskat.

Tasika, jaz nimam nobene tehnike. Niti varčevalnega računa nimam. Sem enkrat gledala, kakšne so obresti na varčevalnem, pa ni neke bistvene razlike. Jaz nimam težav s tem, da bi nekontrolirano zapravljala denar, če mi leži na Trr in ni nikjer vezan. Recimo na kave že v službi ful nismo hodili, se že to pozna, ali pa npr če si malico od doma prineseš. Ampak vidva sta v najemu, ne? Se že to ful pozna. Midva recimo s tem nimava stroškov, pa jaz nisem še nikoli imela kredita, fant pa trenutno tudi ne več.

Matilda, tudi mene so te cifre presenetile, vidim, da sta res pridna glede tega. Pa srečo imata, da vama lahko starši toliko pomagajo. Meni moji ne bi mogli toliko. Koliko tast in tašča premoreta, pa ne vem.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#243 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 06 January 2021 - 09:12 PM

Punce,svaka cast!

Jaz ne morem niti 1000 eur privarcevat na leto, kaj sele kaj vec!
Res noro, kaksne stevilke. Meni so cisto nedosegljive.

Pridne ste!
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#244 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 06 January 2021 - 09:18 PM

Midva tudi skoraj nic ne nasparava, tudi nimava neke motivacije, cilja. Imava ogromno fiksnih stroskov, sploh v kurilni sezoni. Sem mislila, da se bo v 2020 ful poznalo, ker smo manj hodili okrog in sploh nismo bili na pravem dopustu pa sploh ni razlike. Dejansko je tudi otrok precejsen strosek, sploh ce hodi v vrtec, jbg.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#245 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 06 January 2021 - 09:40 PM

KAJ JE S FORUMOM

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#246 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts

Posted 06 January 2021 - 09:41 PM

Holy guacamole, kaksne cifre. Matilda, ti nimas vec pravice sodelovati v kritiziranju nepremicninskega trga, you're fine.  :lol1: Dobre ste, res, svaka cast. Toshl je aplikacija al kaj? Mene na NLB Kliku recimo ful moti, da nima razdelanega prikaza, kam denar odteka, aplikacija prejsnje banke je nudila tudi popredalckan mesecni prikaz, koliko denarja je slo kam (recimo restavracije in bari, trgovine, itd). Ko smo ze pri otrocih, kaksen strosek je dejansko otrok? Kami, imam v spominu, da si ob razhodu in urejanju skrbnistva napisala neko cifro, 250€/otroka?

• 0
Pablo Picasso

#247 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 06 January 2021 - 09:42 PM

Coco, prestavila sem objave v ustrezno temo, vse je OK. :D
  • 0

― V. Van Gogh

#248 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts

Posted 06 January 2021 - 09:45 PM

Hahahaha, kakšen mindfuck, sem mislila, da je kakšen bug. :lol1:

• 0
Pablo Picasso

#249 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 06 January 2021 - 09:59 PM

Jaz sem si od januarja lani ustvarila tri varčevalnike brez vezave, ki jih nudi bankanet. Gre zgolj za ustvarjanje ciljev in tudi za neko varnost, ker ti v primeru kraje kartice tega denarja ne morejo vzet, ker pac ni na trr kot takem. No imam varčevalnik za počitnice, kjer nakazujem cca 100eur mesečno (zdaj sicer manj, ker lani nismo šli in sem ta znesek prenesla na letos), potem varčevalnik za avto, kamor mesečno nakažem najmanj 250 eur, ker imam plan čez 2 leti menjat avto ter varčevalnik za stanovanje, kamor najazujem 500 eur mesečno. Vse ostalo od plače porabim za stroške s tem, da mi mora konec meseca ostati 1000 eur na računu. To je ta varnostni znesek za nepredvidljive stroške (npr, ko se nam je pokvaril pralni stroj. Če mi kaj ostane eur nad 1000 položim poljubno na enega od varčevalnikov ali pokrivam "minus" do 1000 eur.

Partner s svojo plačo pokriva svoje osebne stroške in za svoj avto, vse ostalo da na stran za stanovanje.

Tako nekako mi je vse pregledno in točno vem koliko zapravit skozi mesec. Škoda, da tega nisem začela že prej, bi imela več našparano, je pa res, da so za nama že velike investicije (avto, garaža z delavnico, izdelava trenutnega sranovanja). Edini strošek, ki ga nikoli nisva imela, je najemnina.
  • 0

#250 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17602 posts

Posted 06 January 2021 - 10:00 PM

Matilda, tudi mene so te cifre presenetile, vidim, da sta res pridna glede tega. Pa srečo imata, da vama lahko starši toliko pomagajo. Meni moji ne bi mogli toliko. Koliko tast in tašča premoreta, pa ne vem.

Njegova mama že cel lajf špara tole ja, v tistem znesku so še večletne javne štipendije ki so mu pripadle v srednji šoli, on ni tega denarja nikoli videl.

Je pa ona tudi bolano šparovna, zase pa si nikoli nič ne privošči pa tudi nobenih prijateljic nima, da bi kam hodila na kave ali izlete. Če bi blo od njegovga fotra odvisno, bi vse zase zapravil ali za kmetijsko mehanizacijo.

Pri nas je pa mati ekstremno šparovna, ne vem pa če bi mi lahko kaj denarja posodila, niti nikoli nisem spraševala koliko imata kaj v rezervi, se mi zdi zamalo glede na vse v preteklosti, njo mi je blo vedno težko vprašat za denar, ker mi je metala naprej vsako malenkost in se mi je ful zamerilo.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#251 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 06 January 2021 - 10:12 PM

Bellini, na mesec prihraniš vsaj 850 €, s tem da so življenjski stroški večinoma tvoji?  :shock: 

• 0

― V. Van Gogh

#252 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 06 January 2021 - 10:15 PM

Jaz sem bila tudi presenečena, pa še tistega s 1000€ na racunu ne razumem čisto... Najbrz nima povprečne plače :)
  • 0

#253 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 06 January 2021 - 10:20 PM

:lol1: Kami, imam v spominu, da si ob razhodu in urejanju skrbnistva napisala neko cifro, 250€/otroka?

Ja, midva sva tako naracunala. Ampak to je kao vse redno (sola, taborniki, oblacila/obutev, krozki, rojstni dnevi, ustvarjanje, solske potrebscine ...).
Izredne : kolesa, skoroji, drsalke, smuci .. niso vseti, ker so izredni.

Pa mi se vedno dobimo veliko za oblect od drugih.

Pa z nobenim sportom, dragim hobijem se ne ukvarjata, nic ne trenirata ... Ce se gre otrok kaj takega, gredo stroski lahko hitro v nebo.
  • 0

Put A Kilt On It!

#254 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27657 posts

Posted 06 January 2021 - 10:21 PM

Punce,svaka cast!

Jaz ne morem niti 1000 eur privarcevat na leto, kaj sele kaj vec!
Res noro, kaksne stevilke. Meni so cisto nedosegljive.

Pridne ste!

Enako. Imam sicer nekaj na strani za nujne primere, kaj več pa ne.

Bellini ima pa očitno zelo lepo plačo. : )
_M_, 1.000 EUR njej predstavlja ničlo. : )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#255 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 06 January 2021 - 10:27 PM

Saj če ne bi zadnjič imele debate o plačah MS, ko je napisala, da ima pod 1400, sploh omenila ne bi. :D Se opravičujem za firbec. Tole moram dat možu za prebrat, da se malo zamisli. :D Imava še vedno ločena računa in vsak razpolaga s svojim denarjem.

• 0

― V. Van Gogh

#256 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 06 January 2021 - 10:28 PM

Aja saj res, hehe :)
  • 0

#257 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 06 January 2021 - 10:32 PM

Odkar sem sama za vse, imam finance "v nulo" preracunane in kolikor obracam, je moja placa premajhna

Evo mojo preglednico na mesec, ki se potem cez leto razporedi:
- stroski stanovanja 100 eur + 60
- barka 65 + 35 (prevozi do morja)
- avto 65 eur (registracija, zavarovanje, vzdrzevanje)
- bencin 100 eur
- dopusti 70 eur
- moja rekreacija 25 eur
- otroka: 70 solska poloznica + 25 taborniki + 50 razno + 25 plesne + 55 pomoc za U + 15 zepnina + 5 mobi
- darila 40 eur
- macek 35
- trajniki 100 (zavarovanja, mobi)
- hrana, kozmetika, cistila ... 250 eur

Nekje sem imela plan, da dam vsak mesec 100 eur na stran, pa mi ne znese. Vsak mesec kaj pade not.

• 0

Put A Kilt On It!

#258 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 06 January 2021 - 11:18 PM

Nismo se razumele. Dokler nisem imela 1000 eur na racunu plus placo na zacetku meseca, nisem začela z varčevanjem. Tak je bil nasvet v knjigi ene Slovenke, ki jo je ena omenla na forumu. No ona je predlagala tri plače, sam meni je bilo to preveč. Sem daleč od bajne plače, saj sem omenjala, da sem 40. plačni razred, kar skupaj s potnimi, malico in otroškim nanese cca 1500. Izračunala sem, da nam je zdaj v korona času (ko ne jemo vzunaj, ni šole) 700 eurov na mesec dovolj za fiksne stroške in prehrano. Zdaj nam je res prioriteta varčevati. Plus s tem varčevanjem sem želela videti kako bi shajali ob kreditu in zdaj vidim, da več kot 500 eur na mesec ne želim imeti, zato bo temu primerno potrebno upoštevat dolžino odplačevanha in samo višino kredita.
  • 0

#259 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4149 posts

Posted 06 January 2021 - 11:21 PM

Saj če ne bi zadnjič imele debate o plačah MS, ko je napisala, da ima pod 1400, sploh omenila ne bi. :D Se opravičujem za firbec. Tole moram dat možu za prebrat, da se malo zamisli. :D Imava še vedno ločena računa in vsak razpolaga s svojim denarjem.

Tisto se je nanašalo na začetno plačo MS, jaz to mojo dobim po 10 letih delovne dobe skupaj s potnimi in malico. Zato me je zmotilo, nič drugega.
  • 0

#260 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 06 January 2021 - 11:30 PM

Nisem nic slabega mislila, res, zgolj firbec. :)
  • 0

― V. Van Gogh

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users