Jump to content

Photo

Kaj bomo pa danes jedli?

• Please log in to reply
27782 replies to this topic

#25421 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17636 posts

Posted 05 March 2013 - 11:19 PM

Telo beljakovine in maščobe potrebuje za preživetje. OHjev pa ne.

Resno, od kje ti pa to?

Immortelle, ja, pozabila sem dodati, da so problem enostavni OH iz (belega) sladkorja, moke, razni koruzni sirupi itd. itd.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#25422 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19187 posts

Posted 05 March 2013 - 11:34 PM

Ravno obratno je! Celice živijo zaradi glukoze oz. preprostih OH. Idealno ravnovesje naj bi bilo 80% OH (iz sadja, zelenjave), 10% maščobe in 10% beljakovin.

Sicer pa, preberi si sama: http://ebookbrowse.c...-pdf-d313096644

Si že slišala za glukoneogenezo? telo lahko petvori hrano brez oh v energijo... kot glavni vir pa porablja maščobo. 

• 0

#25423 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17636 posts

Posted 06 March 2013 - 12:04 AM

Ja, ampak telo vrši glukoneogenezo samo v času stradanja. Pri tem nastajajo ketonske spojine, ki jih v manjši meri telo potrebuje, v večji meri pa se zniža pH in lahko pride do ketoacidoze.

Pa še z wikipedije: Kljub možnosti izkoriščanja energije iz ketonskih teles pa možgani ne morejo delovati v popolni odsotnosti glukoze. Ketonska telesa lahko razgradijo in na ta način pridobijo energijo le mitohondriji; dolgi aksoni  so preveč oddaljeni od mitohondrijev, ki so v perikarionu (telesu) nevrona, in zato potrebujejo glukozo.

Ful sem OT :D

• 1

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#25424 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86017 posts

Posted 06 March 2013 - 12:20 AM

Kljub možnosti izkoriščanja energije iz ketonskih teles pa možgani ne morejo delovati v popolni odsotnosti glukoze. 

A zato bilderji veljajo za glupe.

:lol: ;)

• 1

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#25425 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 06 March 2013 - 07:45 AM

Ja, ampak telo vrši glukoneogenezo samo v času stradanja. Pri tem nastajajo ketonske spojine, ki jih v manjši meri telo potrebuje, v večji meri pa se zniža pH in lahko pride do ketoacidoze.

Pa še z wikipedije: Kljub možnosti izkoriščanja energije iz ketonskih teles pa možgani ne morejo delovati v popolni odsotnosti glukoze. Ketonska telesa lahko razgradijo in na ta način pridobijo energijo le mitohondriji; dolgi aksoni  so preveč oddaljeni od mitohondrijev, ki so v perikarionu (telesu) nevrona, in zato potrebujejo glukozo.

Ful sem OT :D

Da.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#25426 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19187 posts

Posted 06 March 2013 - 09:13 AM

Samo to še dodam, dokazano je in preverjetno - tudi z moje strani, da možgani na ketogeni dieti delujejo mnogo bolje, kot pri prehrani z OHji. Možgani potrebujejo zelo zelo malo glukoze, to lahko dobijo iz tistih OHjev, ki jih vsebuje zelenjava in pa skritih OHjev, ki so recimo v oreščkih... govorim iz lastnih izkušenj. V bistvu je telo zelo prilagodljivo.

kava s smetano

skuta, kakao, kokos, chia

solata, zrezek

maxxshake, maline, mandlji

whey, kokosov mousse

solata, feta, semena

• 0

#25427 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 06 March 2013 - 09:22 AM

Lahko mogoce delis z nami katerega od teh 'dokazov'? 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#25428 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19187 posts

Posted 06 March 2013 - 09:34 AM

http://www.maxximum-...p?f=291&t=32109

Tukaj je objavljenih veliko člankov in razsikav, če se te zanima. Točno v katerem članku sem kaj prebrala, se pa ne spomnim.

• 0

#25429 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25931 posts

Posted 06 March 2013 - 10:02 AM

Mnja, malo so enostranski ti clanki. Gotovo je sam mehanizen pomemben za prezivetje (konec koncev lahko kar lep cas prezivimo tudi na junk foodu), kar pa se ne pomeni, da gre za optimalen nacin prehranjevanja (ali vsaj da nima potencialno zelo resnih stranskih ucinkov, tudi v primerih, ko se npr. KD uporablja za zdravljenje epilepsije). Kar se pa tice mozganske aktivnosti je pa gomono clankov, ki kazejo na skodljivost tovrstnega prehranjevalnega rezima - zdajle nimam casa po databazah brskat, ampak tole sta recimo dva primera: Cognitive effects of ketogenic diet Ketogenic diet and cognitive function. Ne me narobe razumet - sem vesela, da se fajn pocutis, ampak previdnost vseeno ni odvec (sploh na dolgi rok).

• 0

#25430 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 06 March 2013 - 10:40 AM

Med preživetjem in zdravjem je razlika. Ljudje že kar nekaj desetletij živijo na slabi prehrani. So zdravi? Ne.

Jaz sem bila po nasvetu osebnega trenerja na dieti, ki je vsebovala velike količine beljakovin in nekaj maščob, pa zelo malo OH iz sadja in zelenjave. V bistvu mi je prepovedal, da bi jedla karkoli več od enega majhnega jabolka na dan ali manjše solate. Telo se mi je dobesedno uprlo in postalo tako zakisano, da sem imela po nekaj mesecih precejšnje zdravstvene težave. Zanimivo je, da ti osebni trenerji in svetovalci za fitness prehrano nimajo pojma o delovanju človeškega telesa. Vedo le, kako lahko telo sforsirajo do te mere, da začne na silo in nenaraven način kuriti maščobo in proizvajati mišice, ki so po možnosti dodatno umetno napihnjene zaradi raznih kreatinov in odvečne vode, ki se nabira med tkivom (moj fant je bil dober primer tega). Vem pa tudi (poznam osebno), da velika večina teh "strokovnjakov za prehrano" ni preveč zdravih in imajo vrsto zdravstvenih težav. Mogoče res izgledajo "fit", ampak to ni noben pokazatelj zdravja. Potem imajo pa pri 25 letih razne mini infarkte in podobno...

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#25431 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19187 posts

Posted 06 March 2013 - 11:27 AM

Vsak dela po svoje. Če se tebi zdi zdravo pojesti 6 banan za kosilo, ok. :) Jaz sem samo povedala svoje mnjenje in svoje izkušnje, ne vsiljujem nikomur ničesar. Itak pa je vsako telo drugačno. Previdnost pa seveda nikoli ni odveč. To je moj zadnji post o tem, ker že vidim, kam to pelje. 

• 0

#25432 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 March 2013 - 11:35 AM

Jaz sem bila po nasvetu osebnega trenerja na dieti, ki je vsebovala velike količine beljakovin in nekaj maščob, pa zelo malo OH iz sadja in zelenjave. V bistvu mi je prepovedal, da bi jedla karkoli več od enega majhnega jabolka na dan ali manjše solate.

Ja potem si pa imela glupega "osebnega trenerja", ne upam si pomisliti pri komu si to bila, o bože.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#25433 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 06 March 2013 - 12:03 PM

pz štručka, Rama, med, kava

dušen ohrovt, dva sojina zrezka

zeleni čaj, dve kocki črne čokolade

banana, dve jabolki

par datljev, mandlji

solata iz dveh malih rdečih pes

šipkov čaj

Danes imam čist vse porušeno.

• 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#25434 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 06 March 2013 - 12:29 PM

Ja potem si pa imela glupega "osebnega trenerja", ne upam si pomisliti pri komu si to bila, o bože.

Hja, ne vem... ima cel kup pokalov in priznanj iz bodybuilding tekmovanj. In je na sploh precej priznan. Je pa tudi precej bolan in je imel že več operacij - ožilje, srce... Sicer se mi pa dozdeva (po tem, kar zdaj berem), da so po večini vsi osebni trenerji precej "glupi" glede zdravega načina prehranjevanja.  

• 0

#25435 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 March 2013 - 12:32 PM

Odvisno kak cilj želiš dosežt, kakopak, ampak še nisem slišala, da bi ti prepovedal pojest več kot eno mini solato na dan, no shit. Meni je moj rekel da naj jem dosti zelejnave, čimveč, je pa eden od N°1 pri nas in tudi na mednarodnem področju. No ne vem.. ne bom nič rekla, ampak blazno čudno mi je.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#25436 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 06 March 2013 - 12:42 PM

Odvisno kak cilj želiš dosežt, kakopak, ampak še nisem slišala, da bi ti prepovedal pojest več kot eno mini solato na dan, no shit. Meni je moj rekel da naj jem dosti zelejnave, čimveč, je pa eden od N°1 pri nas in tudi na mednarodnem področju. No ne vem.. ne bom nič rekla, ampak blazno čudno mi je.

Pri meni je bil cilj izgubiti maščobo. Mislim, da me je on dal na takšno dieto, kot jo imajo tekmovalci za hitro definicijo. Ne vem... bil je učinek, hitro sem izgubila težo, ampak počutila sem se pa izjemno slabo + po koncu sem vse kg dobila nazaj. Ta tip je drugače znan po blaznih in hitrih transformacijah svojih "varovancev" in verjamem, da ne izbira sredstev, da doseže to, kar hoče, pa čeprav na ta račun trpi zdravje. :|

• 0

#25437 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 March 2013 - 12:45 PM

Ni Duško, ne!? :D

jabolko, ovseni kosmiči pokuhani v mleku, par rozin

file vitkega soma na žaru, popečene bučke, korenje v solati

pirin toast s semeni z mocarelo in solato, pomaranča

por z jajcem, cottage cheese

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#25438 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 06 March 2013 - 12:53 PM

Ne. Je pa blizu. :P

• 0

#25439 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 March 2013 - 12:55 PM

Haha ja no, ne bom več pametovala, ampak okej, to, da odsvetujejo enormne količine sadja, razumem, sploh če hočeš shujšat (ogromno ljudi se na dieti nažira s sadjem in potem dosežejo obraten učinek), ampak to, da ti prepove zelenjavo, mi je pa nova :)

Ok konec, OT smo.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#25440 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 06 March 2013 - 01:19 PM

kava z lešnikovim mlekom

smoothie banana + kurkuma + mleko

pest posušenih jabolk, pest posušenih marelic

metin čaj X 2

juha iz hokaido buče

tenstano zelje, čevapčiči

vmes čaj, banane, brusnice, lešniki 

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users