Jump to content

Photo

MATURA

• Please log in to reply
4072 replies to this topic

#2481 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 27 May 2009 - 11:35 AM

Uf, dobro! Ja, sej tudi novejše pole niso ravno lahke, ampak v primerjavi z unimi... so veeeliko lažje smile.gif pa nisem bla prepričana ali je bla pač lažja matura nekaj let zapored, ali je to odvisno od učnih načrtov in let.. :=)
  • 0

#2482 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 27 May 2009 - 01:18 PM

Informatka je bla ful težka, še sošolc informatičar je tko reku. Pa iz Ledine so tut rekl, da je blo težko. Kr neki. O Gausova krivulja, naj bo 40% za dve! cry.gif
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#2483 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 27 May 2009 - 01:51 PM

Zdele sem se prov usedla in rešila eno maturo in sem pisala 75% (nisem štela besedilne vrste) pa še to sem si mogla pomagat pri parih nalogah z izpiski (pa tud ni bila neki ful težka 13. iz Čez prag besedila če koga zanima). sad.gif Mene je prov sram, da ne znam maternega jezika, mislim sej v slovnici nisem nikol blestela, samo si res nočem bruk narest. rolleyes.gif
  • 0

#2484 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 27 May 2009 - 02:04 PM

Evo, meni se isto dogaja - max 75%, s pomočjo zapiskov. Katero polo si pa reševala?
Ej to ni neznanje, to so zgolj katastrofalno zastavljene naloge (res, pri enih moram 5x navodilo prebrat da mi potegne).
Pa npr pri angleščini ko imaš razumevanje besedila, so dejansko FUL zanimivi članki, te kar potegnejo not, imaš zraven še splošno izobraževanje. Teksti pri slovenščini pa... no comment, res.
  • 0

#2485 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 27 May 2009 - 02:07 PM

Sej sem napisala, 13. iz Čez prag besedila. Tist Rokus. biggrin.gif
  • 0

#2486 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 27 May 2009 - 02:14 PM

Aja, lol, sploh nisem vidla, js nimam te knjige. :=)
  • 0

#2487 Goddess

Goddess

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2255 posts

Posted 27 May 2009 - 02:16 PM

Freya_ podpis. Mava isto mnenje in probleme biggrin.gif (tvoj prejšen post to).

Ekonomijo smo odpisal, thanks god. Da bom pa na angleščina na FF prišla sem pa že zdavnaj obupala. Omejitve bodo obupne (na 70 mest se nas je 144 vpisal). A jbg. Vsaj odlična sem bla biggrin.gif.
  • 0

#2488 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12164 posts

Posted 27 May 2009 - 02:18 PM

Goddes, ne obupaj tako hitro. Za prit na angleščino je v bistvu važno samo, da angleščino pišeš dobro in da si jo imela dobro zaključeno, ostalo ni tako važno, ker se itak bolj malo šteje. Tako da potrudi za angleščino, morda ti pa rata!
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#2489 Goddess

Goddess

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2255 posts

Posted 27 May 2009 - 02:34 PM

Sej se matram biggrin.gif . Sem se tok zagrebla za odličen uspeh, ko verjetno noben. Za angleščino me ne skrbi, pomoje bom dobro pisala, samo se bojim, da ne bom mela dost točk zaradi drugih predmetov (lani je si mogel met 84 točk, pa se jih je manj vpisalo). Šla sem na dijaškega računat, bi mogla kar dobro pisat ostale. (okej za gefo me ne skrbi, ker mi gre ful dobro. Sem se vpisala na anglo-gefo). Ma bom že. I'm a fighter sleep.gif
  • 0

#2490 urš

urš

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2731 posts

Posted 27 May 2009 - 05:15 PM

OMG INFA ohmy.gif

Ja uglaunm upam tam na ene 20% pri prvi poli, pol pa rabm samo še ene 5% pri drugi biggrin.gif Kar pa vem da mam tongue.gif

Uglaunm ni bla neki ful lahka in pri nas sta oba rekla (samo 3je smo z informatiko na celi šoli) da ni bla neki lahka smile.gif Upam na gausovo nizko biggrin.gif
  • 0
Od genija do norca nas loči samo en korak. V preteklosti sem pač preveč korakala.

#2491 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 27 May 2009 - 05:20 PM

Vrste končne intonacije? Katere so to? Jaz bi pač napisala, da poved narašča al pa pada, samo to verjetno ni to.
  • 0

#2492 urš

urš

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2731 posts

Posted 27 May 2009 - 05:22 PM

Aaaaaa pozabila sem skenirat učeri sad.gif

Se globoko opravičujem, bom to naredla sedaj smile.gif
  • 0
Od genija do norca nas loči samo en korak. V preteklosti sem pač preveč korakala.

#2493 fifa

fifa

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5418 posts
  • Interests:Finding out how the world works ... :)

Posted 27 May 2009 - 05:23 PM

Am... oops.gif A to obstaja?? blink.gif oops.gif biggrin.gif Ne resnično, sej mi je logično, bi napol ugibala pa napisala tko nekak kt si ti rekla, samo naloge s tem pa res še nisem nikol vidla. ohmy.gif
  • 0

A tree too big to embrace ... is born from a slender shoot. A nine-story tower ... rises from a pile of earth. A thousand-mile journey ... begins with a single step.

(taoistična modrost)

#2494 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 27 May 2009 - 05:24 PM

Ej kaj pa uno pravilo, kdaj je ki pa kdaj kateri? ohmy.gif
  • 0

#2495 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 27 May 2009 - 05:30 PM

Pa jaz sploh ne ločim teh zloženk, men je vse isto. Pa vem za uno SZI foro, samo še zmer ne štekam. Pa kdaj se piše z vezajem pa kdaj brez. Tema v glavnem.
  • 0

#2496 urš

urš

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2731 posts

Posted 27 May 2009 - 05:32 PM

Zakaj ve sprašujete za stvari, ki jih js prvič slišm? biggrin.gif

• 0

#2497 Goddess

Goddess

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2255 posts

Posted 27 May 2009 - 05:37 PM

^Word biggrin.gif
  • 0

#2498 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 27 May 2009 - 06:02 PM

QUOTE(Plain Jane @ 27. 5. 2009 - 18:20) View Post

Vrste končne intonacije? Katere so to? Jaz bi pač napisala, da poved narašča al pa pada, samo to verjetno ni to.

Naraščajoča, padajoča, vzklična. A ni to to?
  • 0

#2499 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 27 May 2009 - 06:16 PM

^^Je! Sem najdla v rešitvah. smile.gif

Kako se določi besedotvorna podstava? Al pa koren besede?
  • 0

#2500 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 27 May 2009 - 07:02 PM

Besedotvorna podstava- besedo postavimo v izhodiščno obliko, tej pa odvzamemo slovnične lastnosti.
Primer: plesalec---> ples-

Izhodiščna oblika besede je odvisna od njene besedne vrste:

a) pri glagolu večinoma izhajamo iz nedoločnika (npr. plesati), temu odvzamemo nedoločniško obrazilo -ti/-či (plesa-), in po navadi še glagolsko pripono (plesa- ---> ples- )

cool.gif pri samostalniku izhajamo iz oblike v rodilniku množine (primer zobe--> zob), temu odvzamemo končnico (zob---> zob-)

c) pri pridevniku izhajamo iz moške oblike v rodilniku ednine (npr. jasen---> jasnega) in tej odvzamemo končnico (jasnega---> jasn-).

Prepisano iz učbenika. wink.gif

Za korene pa ne vem točno, pa sej vidiš približno, kaj je koren besede, a ni tko?
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users