Razna vprašanja glede prehranjevanja!
Posted 21 June 2012 - 02:44 PM
Pa eno vprašanje je bilo glede zelenjave in gnojenja z gnojili živalskega izvora in so bralko napotili po nadaljnje informacije k zvezi biodinamikov O.o
Sem se prijazno malo pobarala na njihov e-mail, pa sem dobila odgovor v stilu 'odgovorirmo kar se da točno glede na vsebino in namen vprašanja'. Errr ... not really, not this time. Meni se to zdi zavajajoče, njim se pa očitno po vsem napisanem še vedno ne zdi, da so kaj kiksnili ... Če so že morali karkoli omenjati, obstaja Društvo za razvoj miroljubnega kmetijstva, pa še kak Biodar bi bil boljša alternativa biodinamični Ajde, kar se te teme tiče. So mi šli kar lasje pokonci, ko sem brala o raznoraznih biodinamičnih preparatih (pripravek iz roga, preparat iz hrastovega lubja v lobanji živali,rmanov preparat v mehurju evropskega jelena, kamilični preparat v srednjem črevesu goveda itd.). Pri tem se ti potem zdi kravji drek še najmanjša težava :S.
FUL mi gre na živce to, da tudi, če se trudiš biti osveščen in narediš 'domačo nalogo' na nekem področju, da te še vedno uspejo žejne čez vodo peljat. Bodisi s tem, da informacije, ki jih iščeš, niso dosegljive, bodisi s kakšnimi pametnimi dodatki/interpretacijami zakonov.
Posted 22 June 2012 - 08:34 AM
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 22 June 2012 - 09:45 AM
Posted 22 June 2012 - 02:13 PM
Posted 02 July 2012 - 11:47 AM

Posted 05 July 2012 - 01:02 PM
Posted 05 July 2012 - 01:05 PM

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 05 July 2012 - 01:14 PM
Posted 05 July 2012 - 05:12 PM

Pablo Picasso
Posted 05 July 2012 - 05:18 PM
Pol pa pač klasika - rdeče meso, jajca, sir, skute. Če ne maraš skute poskusi cottage cheese, ali pa v skuto umešaj malo kakava, cimeta, koščke sadja - je takoj boljša.
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 05 July 2012 - 05:24 PM

Pablo Picasso
Posted 05 July 2012 - 06:37 PM
Posted 05 July 2012 - 06:42 PM
Če ne maraš skute poskusi cottage cheese
Meni je tudi ful boljši od skute, oz. skuto jem samo v kakšnih pecivih.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 08 July 2012 - 05:59 PM
Posted 10 July 2012 - 10:28 AM
sMUthie od Ljubljanskih mlekarn, samo jogurt + sadje. Baje
Hvala!
Posted 10 July 2012 - 10:29 AM
Baje se v Tušu na vegi oddelku dobi neko mešanico za falafel (dodaš samo vodo), a je katera že probala? In, če ima to tudi Mercator, v Tuš res ne hodim.
V DMu imajo in je ful dobra.

Posted 10 July 2012 - 10:35 AM
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 10 July 2012 - 10:38 AM
Posted 10 July 2012 - 10:39 AM
Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.
Posted 10 July 2012 - 11:57 AM

Sestavine za 4 osebe
200 g suhe čičerke
1–2 mladi čebulici (za vse ki ne jeste čebule v isti količini zelje s asafoetido)
šopek peteršilja
2–3 vejice koriandra (po želji) ali koriander v prahu
1 žlička mlete kumine
1 žlička mletega koriandra
1 žlička kajenskega popra
1 žlička pecilnega praška ali sode bikarbone
sol in sveže zmlet črn poper
olje za cvrenje
Za tahinijevo polivko:
4 žlice tahinija (sezamove paste)
1,5 dl sojinega jogurta
sok ½ limone
kajenski poper
0,5 dl vode
Za jogurtovo polivko:
2 dl sojinega jogurta
1 žlica čilijeve paste (harise), ki jo lahko nadomestimo s čilijem v prahu po okusu
Ko postrežemo:
2 lepinji
1 solatna kumara
1 velik paradižnik
2lista solate (lahko tudi čebulo)
sol
Čičerko stresemo v skledo, prelijemo z vodo, da sega dva prsta nad čičerko, in pustimo, da se čez noč namaka. Namakati se mora kakšnih 12 ur.
Naslednji dan čičerko odcedimo in jo stresemo v sekljalnik (brez kuhanja!), dodamo grobo nasekljano čebulico (ali zelje s asafoetido) z zelenim delom vred, grobo nasekljan peteršilj (in koriander, če nam je všeč), vse suhe začimbe po spisku v receptu, pecilni prašek ali sodo, sol in poper. Vklopimo in zmiksamo. Po potrebi dodamo žlico ali dve vode, da se zmes lažje zmiksa, nikakor pa ne pretiravamo. Zmes mora biti grobo zrnata, vendar enotna, z izrazito vidnim zelenilom svežega peteršilja.
Z mokrimi rokami oblikujemo za oreh velike, čvrste kroglice.
V kozici razgrejemo za kakšna dva prsta olja – mora ga biti toliko, da bodo kroglice plavale. Čim je olje dovolj vroče (preverimo tako, da odščipnemo kanček mase in poskusimo: če splava na površino in zacvrči, je temperatura prava), vanj previdno, s pomočjo penovke, polagamo kroglice, ki naj se zlatorumeno ocvrejo – približno 4 minute na eni strani, nato jih obrnemo in pečemo še 4 minute na drugi strani. Ocvrte polagamo na gospodinjski papir, ki bo popivnal odvečno olje.
Medtem se lotimo obeh polivk: za tahinijevo razžvrkljamo vse sestavine, da dobimo gosto omako, in po potrebi okuse še uravnotežimo s ščepcem soli. Enako postopamo pri jogurtovi polivki – vse sestavine stepemo v gosto omako in po potrebi dosolimo.
Lepinje prepolovimo.
Kumaro narežemo na tanke rezine, sveže liste solate razpolovimo, paradižnik pa prav tako narežemo na rezine. Vsak krušni žep nadevamo s par rezinami kumare, solatnimi listi in rezinami paradižnika. Blago solimo.
V vsak žep naložimo še po 4 falafle in bogato prelijemo s polivko – z eno ali z obema. Zavijemo v prtič in postrežemo.
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users