Jump to content

Photo

Razna vprašanja glede prehranjevanja!

• Please log in to reply
5052 replies to this topic

#2441 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25894 posts

Posted 21 June 2012 - 02:44 PM

^^Ja! To sem tudi jaz brala.

Pa eno vprašanje je bilo glede zelenjave in gnojenja z gnojili živalskega izvora in so bralko napotili po nadaljnje informacije k zvezi biodinamikov O.o
Sem se prijazno malo pobarala na njihov e-mail, pa sem dobila odgovor v stilu 'odgovorirmo kar se da točno glede na vsebino in namen vprašanja'. Errr ... not really, not this time. Meni se to zdi zavajajoče, njim se pa očitno po vsem napisanem še vedno ne zdi, da so kaj kiksnili ... Če so že morali karkoli omenjati, obstaja Društvo za razvoj miroljubnega kmetijstva, pa še kak Biodar bi bil boljša alternativa biodinamični Ajde, kar se te teme tiče. So mi šli kar lasje pokonci, ko sem brala o raznoraznih biodinamičnih preparatih (pripravek iz roga, preparat iz hrastovega lubja v lobanji živali,rmanov preparat v mehurju evropskega jelena, kamilični preparat v srednjem črevesu goveda itd.). Pri tem se ti potem zdi kravji drek še najmanjša težava :S.

FUL mi gre na živce to, da tudi, če se trudiš biti osveščen in narediš 'domačo nalogo' na nekem področju, da te še vedno uspejo žejne čez vodo peljat. Bodisi s tem, da informacije, ki jih iščeš, niso dosegljive, bodisi s kakšnimi pametnimi dodatki/interpretacijami zakonov.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2442 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24537 posts

Posted 22 June 2012 - 08:34 AM

če pripravim ajdove polpete (skuham ajdo, popražim čebulo) in pustim v haldilniku kakšen dan ali dva (in ne vmešam začimb in jajc) ali bi se to pokvarilo?
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#2443 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 22 June 2012 - 09:45 AM

Pomojem ne.
  • 0
Viens, reste ici!

• Guests

Posted 22 June 2012 - 02:13 PM

V dveh dneh ne (preverjeno), za tretjega pa ne vem. :-) Beljakovine so hitreje pokvarljive, teh je pa v ajdi precej. Samo po mojem bi šel tudi še tretji dan čez.
  • 0

#2445 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 02 July 2012 - 11:47 AM

Zadnjič sem spraševala za dimljenega lososa, Leclercov je noro dober! Zato, ker ni tok dimljen, meni je ravno prav. Pa na tanko je narezan. :wub:
  • 0

#2446 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27652 posts

Posted 05 July 2012 - 01:02 PM

Obstaja obicajen sadni jogurt iz kravjega mleka (3,5 % mascobe) brez dodanega sladkorja, sladil in ostalega crapa (zgoscevalci, umetne arome ipd.)?
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#2447 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 05 July 2012 - 01:05 PM

sMUthie od Ljubljanskih mlekarn, samo jogurt + sadje. Baje :D
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2448 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 05 July 2012 - 01:14 PM

jaz kupujem (ok, moram spet gor) kar lokalni jogurt iz lokalne kmetije, ki oskrbuje tudi naš vrtec. natur jogurt z dodanim sadjem, vse pod bio značko.
  • 0

#2449 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 05 July 2012 - 05:12 PM

Okej, sej vem, da je neumno vprašanje, ampak kako naj zaužijem več beljakovin? Zadnje čase mi je malo slabo po navadnih jogurtih (sadni so ok, kar se slabosti tiče, ampak so manj zdravi), 'surove' skute ne maram (jo pa obožujem v pitah in pecivih, ko je sladka in pečena), piščanca sem se zasitila, praškov pa ne bi. :D
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#2450 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 05 July 2012 - 05:18 PM

Od zelenjave stročnice: grah, fižol, soja, etc. Potem orehi, lešniki in mandlji (ampak tej imajo tudi precej maščob), riba - itak, največ tuna, polenovka (bakala), losos.
Pol pa pač klasika - rdeče meso, jajca, sir, skute. Če ne maraš skute poskusi cottage cheese, ali pa v skuto umešaj malo kakava, cimeta, koščke sadja - je takoj boljša.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2451 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 05 July 2012 - 05:24 PM

Na oreščke imam očitno alergijo, ker me tudi če jih pojem v majhnih količinah, boli glava (zadnjič sem pojedla 5 brazilskih in par indijskih oreščkov, ker sem mislila, da mi od tako majhne količine itak ne more biti nič) in me je glava bolela cel dan. :s Skute pa nikakor ne morem, sem probala vse variante s sadjem, da je ne morem, prav smrdi mi, ko nesem žlico h ustom (tiste kupljene sadne, ki so kot mali deserti, pa so okej, ni panike, tistega bi lahko pojedla na tone), s kakavom pa me niti ne mika. :D Okeeej, se bomo trpali z jajci in ribami.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#2452 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26100 posts

Posted 05 July 2012 - 06:37 PM

kaj pa zrnati sir? Ni kot skuta....meni je boljši.
  • 0

#2453 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85923 posts

Posted 05 July 2012 - 06:42 PM

Če ne maraš skute poskusi cottage cheese

Meni je tudi ful boljši od skute, oz. skuto jem samo v kakšnih pecivih.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2454 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 08 July 2012 - 05:59 PM

Baje se v Tušu na vegi oddelku dobi neko mešanico za falafel (dodaš samo vodo), a je katera že probala? In, če ima to tudi Mercator, v Tuš res ne hodim.
  • 0

#2455 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27652 posts

Posted 10 July 2012 - 10:28 AM

sMUthie od Ljubljanskih mlekarn, samo jogurt + sadje. Baje :D

Hvala!
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#2456 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 10 July 2012 - 10:29 AM

Baje se v Tušu na vegi oddelku dobi neko mešanico za falafel (dodaš samo vodo), a je katera že probala? In, če ima to tudi Mercator, v Tuš res ne hodim.

V DMu imajo in je ful dobra. :)
  • 0
Viens, reste ici!

#2457 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 10 July 2012 - 10:35 AM

^^ Wow, a res? A maš kako sliko, kako približno izgleda? Jaz še nisem falafela jedla (btw, vedno sem mislila da je to nekaj mesnega, hm), pa bi ful probala.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2458 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 10 July 2012 - 10:38 AM

Ne najdem zdaj slike. Kartonasta škatla je in piše gor Falafel. Saj ne moreš zgrešit, samo malo bolj moraš pogledat, ker hitro spregledaš.
  • 0
Viens, reste ici!

#2459 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 10 July 2012 - 10:39 AM

Okej bom, hvala.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2460 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 10 July 2012 - 11:57 AM

Sarah, drugače ga pa sama narediš, je sicer dolg postopek, ampak OK. :)

Sestavine za 4 osebe

200 g suhe čičerke

1–2 mladi čebulici (za vse ki ne jeste čebule v isti količini zelje s asafoetido)

šopek peteršilja

2–3 vejice koriandra (po želji) ali koriander v prahu

1 žlička mlete kumine

1 žlička mletega koriandra

1 žlička kajenskega popra

1 žlička pecilnega praška ali sode bikarbone

sol in sveže zmlet črn poper

olje za cvrenje

Za tahinijevo polivko:

4 žlice tahinija (sezamove paste)

1,5 dl sojinega jogurta

sok ½ limone

kajenski poper

0,5 dl vode

Za jogurtovo polivko:

2 dl sojinega jogurta

1 žlica čilijeve paste (harise), ki jo lahko nadomestimo s čilijem v prahu po okusu

Ko postrežemo:

2 lepinji

1 solatna kumara

1 velik paradižnik

2lista solate (lahko tudi čebulo)

sol

Čičerko stresemo v skledo, prelijemo z vodo, da sega dva prsta nad čičerko, in pustimo, da se čez noč namaka. Namakati se mora kakšnih 12 ur.

Naslednji dan čičerko odcedimo in jo stresemo v sekljalnik (brez kuhanja!), dodamo grobo nasekljano čebulico (ali zelje s asafoetido) z zelenim delom vred, grobo nasekljan peteršilj (in koriander, če nam je všeč), vse suhe začimbe po spisku v receptu, pecilni prašek ali sodo, sol in poper. Vklopimo in zmiksamo. Po potrebi dodamo žlico ali dve vode, da se zmes lažje zmiksa, nikakor pa ne pretiravamo. Zmes mora biti grobo zrnata, vendar enotna, z izrazito vidnim zelenilom svežega peteršilja.

Z mokrimi rokami oblikujemo za oreh velike, čvrste kroglice.

V kozici razgrejemo za kakšna dva prsta olja – mora ga biti toliko, da bodo kroglice plavale. Čim je olje dovolj vroče (preverimo tako, da odščipnemo kanček mase in poskusimo: če splava na površino in zacvrči, je temperatura prava), vanj previdno, s pomočjo penovke, polagamo kroglice, ki naj se zlatorumeno ocvrejo – približno 4 minute na eni strani, nato jih obrnemo in pečemo še 4 minute na drugi strani. Ocvrte polagamo na gospodinjski papir, ki bo popivnal odvečno olje.

Medtem se lotimo obeh polivk: za tahinijevo razžvrkljamo vse sestavine, da dobimo gosto omako, in po potrebi okuse še uravnotežimo s ščepcem soli. Enako postopamo pri jogurtovi polivki – vse sestavine stepemo v gosto omako in po potrebi dosolimo.

Lepinje prepolovimo.

Kumaro narežemo na tanke rezine, sveže liste solate razpolovimo, paradižnik pa prav tako narežemo na rezine. Vsak krušni žep nadevamo s par rezinami kumare, solatnimi listi in rezinami paradižnika. Blago solimo.

V vsak žep naložimo še po 4 falafle in bogato prelijemo s polivko – z eno ali z obema. Zavijemo v prtič in postrežemo.

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users