Jump to content

Photo

hujšaj z mano:)

• Please log in to reply
2418 replies to this topic

#2381 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 7012 posts

Posted 21 October 2025 - 06:07 PM

O, super!! Verjetno si spremenila prehrano?
  • 0

#2382 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25505 posts

Posted 03 March 2026 - 09:31 AM

Jaz sem pred 14 dnevi po dolgem času stopila na tehtnico in me skoraj kap - 70kg 

No saj sem že pisala, na mojo višino se zavedam, da je to daleč od kritične. Ampak ker je moje telo predvideno na zelo ozko (in tudi celo življenje sem bila med delno do pretežno suhimi) je to kar sprememba ; ko sem pred 10 leti spoznala D, sem jih imela 57; pa rodit sem šla z 67  :P . 

Predvsem mi gre pa na živce, da se je večina nabrala okoli trebuha in ker nimam prsi, zdaj izgledam noro noseča ... pa še morala bi vse cunje menjat in to mi pa tudi ni všeč. 

Skratka, prvič v življenju sem se odločila za hujšanje in spremembo prehrane (jaz sem res vedno vse jedla, nora sem na junk food, majoneze, sendviče,.... )

Zdaj si namesto sendviča praktično vsako jutro (7/10 zajtrkov) naredim brez kruha (grški jogurt/ skuta / mleko s chia semeni in Spar high protein porridge. Zraven dam pa še žličko marmelade / medu in malo granole). Bom v prihodnje poskusila še kaj zvečer spečt, da se ne naveličam tega prehitro.

Tudi čez dan malo pazim, da poskušam pojest malo manj mokastih zadev (testenine, kruh,... - nisem se odrekla, ampak poskušam malo bolj zmerno). Jem pa še vedno kar precej. Pa zvečer, če me zagrabi lakota, odrežem samo kos sira in si ne naredim celega obroka - tu moram še pogruntat kaj bi še lahko, da samo nekaj na hitro dam v kljun.

Sem se pa odpovedala sladkariji - tu sem morala pa naredit čisti rez, ker če dam malo v usta, se mi meša od misli, da hočem še in se pa res težko ustavim. Mi je lažje, da sploh nič.

Nisem pa uspela odstranit sokov za razrečit. Res težko pijem samo vodo in zdaj sem naredila kompromis, da dam v kozarec malo stisnjene limone in čez malo malinovca (mogoče 1/3 doze kot prej, pa že prej sem  pila precej razrečene) in mi je OK. 

Sem se odločila, da se bom tehtala enkat na teden in po prvem tednu mi je pokazalo 69,1, včeraj pa že 68,3  ^_^

Zelo zadovoljna in mi je dalo motivacijo za naprej, čeprav vem, da ne bo šlo s tako hitrostjo. Idejo imam spravit pod 65 - idealno bi mi bilo 62, če bi se dalo. 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#2383 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20281 posts

Posted 03 March 2026 - 09:38 AM

Super, Kami, podpiram. 

Če imaš instagram, ti svetujem, da slediš Jerneju Ogrinu oz. Zadnja dieta, ima dobre nasvete. 

Če še ne gledaš etiket na živilih (makrote), ti svetujem, da jih začneš. Pojej dovolj beljakovin, ker nasitijo in ne povzročajo peakov sladkorja v krvi. Pazi tudi na vlaknine. 

Predvsem si naredi tako, da boš zdržala dolgo - za vedno. :)  

• 0

#2384 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17687 posts

Posted 03 March 2026 - 10:16 AM

Bravo Kami, le tako naprej. 

Jaz se tudi trudim, pa mi ne ratuje tako uspešno. Največji problem so mi večerje, ko kar nekaj pojem in v službi ko skoz neke napolitanke/kekse nosijo in potem nimam tiste kontrole, da ne bi jedla. Več kot očitno še vedno pojem več kot pokurim, da se stvari nič oz zelo počasi premikajo dol. 

So se pa (odkar sem dala ven IUD) vsaj nehale premikat gor, prej pa skoraj vas mesec +1kg. Je pa meni kar izziv dovolj beljakovin pojest, moram res razmišljat in načrtno delat na tem, pa še tako ne rata vedno. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#2385 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 89443 posts

Posted 03 March 2026 - 10:22 AM

Fajn, Kami, srečno!

Jaz zdaj šele vidim, koliko premalo beljakovin sem pojedla v letih, ko nisem jedla mesa oz. nasploh v večini vegansko. Ampak to so bili še časi, ko se je govorilo, da jih z raznovrstno prehrano zagotovo dobiš dovolj, zdaj bi se pa človek moral na pol dat (meni se niti slučajno ne da računat). Vlaknine mi po drugi strani niso noben problem.

Imam pa jaz prehrano veliko bolj porihtano kot gibanje, zato pa moram pazit, kaj in kdaj jem. Večerne obroke sem že lani precej zmanjšala, pojem pa več zjutraj, prej zajtrki niso bili omembe vredni.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#2386 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18376 posts

Posted 03 March 2026 - 10:57 AM

Super, Kami! Meni je od poletja ratalo -10 tako, da pazim na beljakovine in vlaknine in da sem nehala sladkarije (iskreno v slovenskih trgovinah ni nicesar, kar bi se mi zdelo vredno kalorij). Pri meni ni dovolj samo zelenjava/sadje, moram se semena dodajati za vlaknine. Pa vsak obrok vsaj 20g beljakovin (to tako od oka ocenim). Grski jogurt me je resil najbolj pomojem. Jem 0 ali 2%. Za sladko dam banano pa kosmice, mleta semena, borovnice. Tega obroka se vsak dan najbolj veselim. Sem si pisala kaj pojem v tednu in pridem na 30 rastlin vsaj, kar je bil cilj. Ful je preprosto, ko se enkrat pogovoris s sabo. Ali si npr. naredis seznam zivil ali pa kar jedilnik. Nusa priporoca 3 zajtrke, 3 kosila, 3 vecerje, ce imas hud problem s tem kaj bi sploh jedel. To kao sortno prehranjevanje s kolobarjenjem riza, makaronov in krompirja v resnici ni raznoliko. In solata nasih starseh pri sicer skrobnem obroku tudi ni dovolj.
Uf, pa strocnice. To jem vsak dan. Najraje leco. Jo imam nakuhano in gre na vse.
Sicer pa za zacetek tale podcast: https://www.rtvslo.s...ta/49/175189891

Sambolec je tudi fajn za sledit pa Leon Bedrac.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#2387 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 89443 posts

Posted 03 March 2026 - 11:10 AM

Glede vlaknin se spomnim, da smo se enkrat zapele, ko je bila debata o belih vs PZ testeninah, rižu, kruhu ... Nanese ful razlike, če ne ješ belega, pa da je hkrati še ostalo uravnoteženo. Tudi v občutku sitosti, pa meni bele stvari sploh dobre niso. Midva še dodatno vlaknine jemljeva, bolj ali manj redno.

• 0

― V. Van Gogh

#2388 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17687 posts

Posted 03 March 2026 - 11:36 AM

Dajte malo pisat kaj jeste v teme, da dobimo še ostali ideje. 

A količine si kaj odmerjate na splošno? Jaz imam npr precej apetita, in bi lahko sploh kakih OH ful pojedla, tako da moram malo delat tudi na portion control.

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#2389 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18376 posts

Posted 03 March 2026 - 11:42 AM

To pa mene moti, ker moz ne mara pz testenin 🙄

Finta je v tem, da jih pac ne pojes toliko :) Vem pa kako je, ker sem ful sladkarij pojedla in potem imas crashe cez dan in bi skoz jedel samo OH. Na tem, kar jem zdaj, pa sta mi vcasih dovolj tudi samo 2 obroka (ce glih nekaj ne grem ven na sprehod).
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#2390 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 89443 posts

Posted 03 March 2026 - 11:47 AM

Meni je zanimivo, da si samo s prehrano prišla na toliko manj. Ampak si očitno imela ful manevrskega prostora. :D 

Meni sta 2 obroka premalo, imam raje več manjših. Če drugega ne, hodim vsak dan. Imam pa zdaj obdobje, ko nimam ravno ful apetita in potem ne jem, če/dokler nisem lačna.

• 0

― V. Van Gogh

#2391 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18376 posts

Posted 03 March 2026 - 01:02 PM

Pri meni je bil zihr velik problem se zdravstven in hudo pomanjkanje zeleza. Zdaj imam vec zivljenjske energije in volje za karkoli :)
  • 0

Tumblr

#2392 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20281 posts

Posted 03 March 2026 - 01:50 PM

Dajte malo pisat kaj jeste v teme, da dobimo še ostali ideje. 

A količine si kaj odmerjate na splošno? Jaz imam npr precej apetita, in bi lahko sploh kakih OH ful pojedla, tako da moram malo delat tudi na portion control.

Ravno zato več beljakovin in vlaknin, da te nasiti. :) Določi neko beljakovinsko osnovo, k temu dodajaj zelenjavo in OH. 

• 0

#2393 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 28558 posts

Posted 03 March 2026 - 03:45 PM

Ja jaz pravim, da v kolicini vlaknin naredi pz zelo malo razlike, ce nimaš sicer dobro sestavljenih obrokov.
  • 0

#2394 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 89443 posts

Posted 03 March 2026 - 04:09 PM

Ja, če jih nimaš, potem ti tudi PZ izdelki ne pomagajo kaj dosti. Komot pa nanesejo tudi 1/3 priporočenega dnevnega vnosa. Pa pri belih živilih je tudi drugje problem, ni samo vlaknin premalo oz. nič.

• 0

― V. Van Gogh

#2395 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 28558 posts

Posted 03 March 2026 - 08:18 PM

Ja ampak če imas pa sicersnjega vnosa s hrano blizu priporočenih vrednosti ti pa tistih par pz izdelkov ne nagne toliko tehtnice v prid vlakninam, da bi se rabil nekaj "silit" za ceno okusa 😉. Potem je bolj smiselno drugje pogledat, ker običajno je manevrski prostor drugje. Saj ne vem če sm pisala kdaj o tem, ampak med 34 anketiranci,ki so izpolnjevali po 3 celodnevne vnose hranil, sta dve ali tri vnesli dovolj vlaknin! Pa nobena od teh ne je polnozrnatih zamenjav osnovnim škrobnim živilom.
  • 0

#2396 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 29517 posts

Posted 03 March 2026 - 08:35 PM

Kami, srečno pri vzpostavljanju novih prehranjevalnih navad! 💪🏻

Hitro zabredeš v same OH, jaz že dolgo spremljam svoje obnašanje. : )) Večino dni mi kar uspeva, se pa tudi zgodi, da zbašem pol vrečke čipsa in 😗🤣 Dejansko je ključ sitosti v beljakovinah, sicer kar naprej iščem prigrizke, sladkarije.

Oče je ravno zadnjič rekel, da ne opazi razlike v dvigu sladkorja v krvi, če poje PZ ali bele testenine. Je pa očitna pri rižu (bel v primerjavi z neluščenim).
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#2397 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 89443 posts

Posted 03 March 2026 - 09:13 PM

Jaz bi tudi po okusu vedno izbrala PZ. Pa ne ker sem navajena od pamtiveka, ampak ker mi je dejansko boljse. Se mi zdi, da tudi na dni, ko ne uspem jest toliko sadja in zelenjave, drzi neko zdravo konstanto in veliko bolj me nasiti.
  • 0

― V. Van Gogh

#2398 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 29517 posts

Posted 03 March 2026 - 09:22 PM

Ja, tudi jaz PZ, pa Žitove sojine špagete sem oboževala. Mislim, da jih ni več v ponudbi.

Imam pa rada tudi bele testenine, včasih zmešam pol/pol.
Na splošno sem oboževalka pašte. :D
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#2399 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20078 posts

Posted 03 March 2026 - 10:10 PM

Hehe, Kami, tudi jaz sem na okroglih 70kg pri mojih 160cm. Sicer že skoraj dve leti treniram 2x na teden z eno individualno, veliko z utežmi, tako da imam veliiko več mišic kot včasih, ampak imam še vedno veliko maščobe čez. In sem se tudi v petek zvečer odločila za spremembo prehrane in mi gre zaenkrat fino.

Jedilnik je nekaj na to vižo:
Grški jogurt, ovseni, lanena semena, borovnice, cimet
Banana
Protein in priloga (tu delam podobno kot prej, samo pazim, da je proteina več in dam na primer namesto riža še proseno kašo ali kaj takega, da je malo bolj raznoliko)
Kos beljakovinskega kruha, jajca na oko
Proteinski prašek z vodo ena merica

Danes sem namesto jajc in kruha solato z avokadom, jajcem, mocarelo. Kdaj sem jedla skuto. Vglavnem, to bo bolj to. Pa sladkarij ne jem.

Meni bi bilo idealno, da nekoč izgubim 5 kg, amoak če sem realna, bi bila prezadovoljna s tremi. Bi se najbrž že to precej poznalo.
Nocem pa mišic izgubiti.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#2400 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20078 posts

Posted 03 March 2026 - 10:14 PM

Nisem si drugače prej mislila, da je tako težko priti do dovolj beljakovin.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users