Jump to content

Photo

Mačke

• Please log in to reply
712 replies to this topic

#221 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15173 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 01 October 2010 - 04:48 PM

Kar se tiče veterinarske nege: dobit mora ampulo za razglistit če je še ni, vsi mali mucki morajo to dobit, za cepljenje pa nimam pojma. Ne cepijo jih samo proti steklini, dobijo tudi proti mačjemu aidsu pa kugi, če je to prenosljivo ali celo genetsko je po moji logiki bolje, da se jo cepi. Mogoče boste šli kdaj na potovanje - jo boš vzela s sabo, ko se boš preselila, jaz bi jo dala cepiti.

Sterilizacija naj bi bila priporočljiva po prvem leglu. Če vaša ne bo imela malih naj bi bil optimalen čas nekje pri 6ih mesecih-1ga leta, pri 3h mesecih je pa to še definitivno premajhno bitje.

Praskalnik je pri nas a must, pa je mače napol zunaj napol noter. Imamo tak steber, okrog njega se ful rada špila.
IPB Image

Kakci. laugh.gif Meni pade edino na pamet, da kupiš en mali koš za mačje kakce, ga imaš na balkonu pa ne nosiš lih vsak dan 3 kakce v pvc vrečki, ampak recimo 1x, 2x na teden, sej itak ne smrdi, tud nehigienično ni, če ga hraniš na balkonu, kjer je pa itak hladno. Alternativa - kupiš vrečke za pasje - se jih da dobit tako v rolah po 50 ali več, i think, pa so zihr cenej.

Krempljev ji ne strižemo, niti veterinar nikoli ne reče, da bi mogli. Smo jih pa prejšnji mački - perzijki, ki je pa bila čisto hišna muca.

Hrano in mleko je pri njeni starosti po moje fajn nudit ves čas, vsaj še en mesec; mladi muci do 4ga tedna sesajo tudi do 10krat na dan baje - piše na mačji hrani za mačje frocovje biggrin.gif , jaz sem našim dala food pa so jo po obrokih jedle, nikoli vse naenkrat.

Če je bilo kaj v pomoč. (:
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#222 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 01 October 2010 - 05:03 PM

.
  • 0

#223 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 01 October 2010 - 09:35 PM

.
  • 0

#224 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 04 October 2010 - 10:05 AM

Biba lula in kaka v Lidlov pesek. Škatlo ima locirano na balkonu, le ko je zima in je prehladno jo prestavimo v dnevno sobo. S prestavljanjem lokacije ni nikoli imela problemov. Pesek ji čistimo 2x na dan (zjutraj in zvečer) oz. po potrebi. Imamo pa tud mi en tak mali koš za kakce na balkonu in ga praznimo po potrebi. Včasih prej, včasih kasneje. Odvisno od letnega časa in kako hitro ga napolni. Pesek dosipavamo po potrebi. Saj vidiš, ko ga že počasi zmanjkuje. Celoten pesek menjamo nekje na dve porabljeni vreči oz. vrečo in pol. Težko rečem točno, ampak saj vidiš, ko pesek postaja tač čudn - drugačen kot ko je nov. Ko prične dobivat vonj je pa res skrajna skrajna sila, da ga menjaš.

Pri Bibi je bilo dovolj, da smo jo parkrat rahlo s časopisom po tazadnji, ko je praskala sedežno. Praskalnika sicer nima, lahko pa si praska kremplje na preprogi, nastavljenih pa ima tud nekaj košar, kjer tud lahko praska. Je pa našo mače prebrisano in natanko ve, da ne sme praskat sedežne, zato ko želi nagajat oz. pritegnit tvojo pozornost praska. Biba je hišna muca, kar pomeni da je razen kratkih sprehodov okrog hiše v naši družbi ne hodi ven. Krempljev ji ne strižemo, niti ji nikoli nismo. Ni bilo potrebe.

Hranjenje ja... Biba ima svoj ritem hranjenja, ampak ni ravno za zgled, zato ti ne bom dala nobenega nasveta. Opozarjam te le, da bodi stroga in je ne razvajaj, pa čeprav te še tako lepo gleda s tistimi velikimi očkami.

Glede sterilizacije. Meni se zdi bullshit, tisto, da mora muca nujno imet mladiče preden jo daš sterilizirat. Že iz tega razloga, ker je mačjih mladičev preprosto preveč in jim je težko najti dober dom. Pri Bibi smo počakali, da se je enkrat zgonila, potem smo jo peljali sterilizirat. Recimo moji sorodniki pa so dali svojo muco sterilizirat še pred prvo gonitvijo (zunanja muca in bi se zagotovo sparila, če bi jo pustili), takoj ko je dal vetrinar zeleno luč in je z njo tud vse ok. Se je normalno razvila in je zdaj prav čudovita mačketina. Tako da ja... jaz bi ti svetovala tako: če jo imate nonstop noter in ni neke nevarnosti, da bi vam pobegnila je mogoče fino počakat na prvo gonitev, če ne pa mogoče bolje da jo sterilizirate prej. Kdaj točno se posvetujte z veterinarjem.

Biba ni cepljena. Na srečo ni imela nobene bolezni in je popolnoma zdrava, vendar mislim, da je pametno cepit, tud če je hišna muca in je nonstop noter. Navsezadnje že iz tega razloga kot ga je navedla že Olivija.
  • 0

#225 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 04 October 2010 - 10:39 AM

glede sterilizacije: veterinarji sedaj priporočajo sterilizacijo pred prvo gonitvijo, ker se s tem za ful velik procent (če imam prav v spominu -80%) zmanjša možnost raka na dojkah....tako da kar sterilizirat pred prvo gonitvijo!
  • 0

#226 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 04 October 2010 - 12:29 PM

.
  • 0

#227 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 05 October 2010 - 06:24 PM

ŠE SLIIIIIIIIIIIIK.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#228 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15173 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 06 October 2010 - 02:00 PM

IPB Image
  • 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#229 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 07 October 2010 - 07:45 AM

laugh.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#230 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 18 November 2010 - 03:28 PM

Kako daleč od doma se potepajo sterilizirane mačke ali kastrirani mački? Prebrala sem, da imajo (nekastrirani) mačkoni potep dolg do 2km stran od doma. A se sterilizirani/kastrirani držijo bolj doma? Kaka pa je razlika med samčki in samičkami? Polde ni bil kastriran in se je pač na enem pravem daljšem potepu zgodilo najhujše sad.gif Vem, da se bova s fantom nekoč ponovno odločila za mačka, ampak naju skrbi, da ga bo spet avto povozil... Opcija, da nima izhoda iz bajte sicer je, ne vem pa kako bo izvedljivo, ker njegovi puščajo vrata pogosto odprta, da se lahko pes mirno sprehaja vn in not (okoli bajte je ograja, ampak mačka to ni oviralo). Obstaja kašna druga varjanta kako prepričat mačka, da ne gre do ceste? Polde se je strašno bal avtov, nikoli ni hotel blizu ceste in smo mislili, da si ne bo nikoli upal prečkat ceste.
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#231 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 18 November 2010 - 03:36 PM

Kastracija oz. sterilizacija definitivno pomaga, da se ne potepe predaleč oz. za predolgo. Ker mački se načeloma potepajo lih zaradi iskanja mačk (in pretepov), tisti "prikrojeni" biggrin.gif pa se zadržujejo bližje doma.
Ampak od ceste ga pa nič ne more odvrnit. To, da mačka prikrojiš še ne pomeni, da ne bo silil daleč oz. čez cesto.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#232 Asha

Asha

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1658 posts

Posted 18 November 2010 - 04:32 PM

Pri nas je maček kastriran pa se nič kaj drugače ne obnaša, je pa res da že prej ni na cesto hodil.
  • 0
Contented rest, beloved heart's desire,
you are not found in the sins of hell,
but only in heavenly concord;
you alone fortify the feeble heart.
Contented rest, beloved heart's desire,
therefore none but the gifts of virtue
shall have their abode in my heart.
(Simon Jones)

#233 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 19 November 2010 - 04:16 PM

Meni se zdi, da so muce vseeno bolj navezane na dom kot pa mačkoni. Ampak to je spet zelo odvisno od karakterja. Če je muc že po naravi raziskovalec, ga tudi kastracija/sterilizacija ne bo odvrnila od potepanja. Je pa res, da če je kastriran/steriliziran, tisti čas ko se muce ženijo ne bo po sledi vonjav nasprotnega spola zalutal daleč od doma.

Sicer pa je po moje najboljša preventiva pred nevarnostjo da muca/muco kaj povozi to, da ga/je ne spuščaš ven. Drugače ne vem kako bi mu/ji lahko preprečila potepanja.
  • 0

#234 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 19 November 2010 - 04:18 PM

Jaz sem imela svojčas dva mačka, samca in samico. Samec ni bil kastriran in so bila obdobja (pač obdobja parjenja) ko se je nonstop potepal, njegov rekord je bil enkrat 14dni zdoma..
Ona pa je bila sterilizirana in ni šla dlje kot do sosednjega travnika npr smile.gif

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#235 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 16 March 2011 - 10:42 PM

Moja zverina pa noče pit iz svoje posodice (pa ji skos menjam vodo, nima nikol postane), ampak pije izključno iz pipe! rolleyes.gif Mi pride "težit" in se postavi pred vrata kopalnice, skoči na umivalnik (čeprov je zdej tud bide odkrila) in ji morem odpret in pol stat zraven da se napije. laugh.gif In seveda še brisat tačke, drugač so stopinje.
In me skrbi da premalo pije, mene kdaj po cele dneve ni doma, če pa je kdo doma si pa itak misli, da če bo žejna da bo pila iz posodice. Dobro, mami ji kar odpre tisto pipo. Pa če noče! Tiste vode še povoha ne. Pa sem razmišljala o tisti fontani, pa nočem samo denarja stran metat. huh.gif

• 0

#236 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 16 March 2011 - 10:52 PM

Jaz bi kakšne nove slike. Je takoo simpatična.
  • 0

#237 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 16 March 2011 - 10:54 PM

Mam vse na FB! Add me? woot.gif
  • 0

#238 Sinnaia

Sinnaia