Jump to content

Photo

Cepiva

• Please log in to reply
404 replies to this topic

#221 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 09 January 2016 - 08:00 PM

Neytiri, preveč me vprašaš :/ ampak bi rekla, da če je to cepljenje predpisano, ne moreš odklonit (razen, če bi obstajale resne kontraindikacije, npr. alergija na cepivo ali kaj takega).

Saj ne bo nič hudega, to imaš sam v glavi. Jaz sem se pa konec 2015 cepila proti gripi, nič me ni roka potem bolela ali karkoli.

Ja, odprava obveznega cepljenja bi lahko imela nepredvidene posledice, sploh ker bi mnogo ljudi zagrabilo, se malo razlikujemo Slovenci od Skandinavcev...

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#222 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27303 posts

Posted 09 January 2016 - 08:50 PM

Zdravstvena fakulteta ima recimo hepatitis B, pri nas je bilo tako, da ti niso indeksa testirali, če nisi imel štempljev vseh treh cepljenj noter (razen seveda ob že omenjenih kontraidikacijah), biotehniška ima tudi meningitis, pa več je tega no, se ne spomnim več.

• 0

#223 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 09 January 2016 - 08:54 PM

Meningitis na biotehniški smo imeli po izbiri. Ne vem pa, če je obveznost odvisna od smeri (npr. gozdarstvo).
  • 0

#224 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 09 January 2016 - 09:07 PM

Na fakulteti za kmetijstvo je tudi cepljenje proti meningitisu v standardnem naboru, ampak ce nisi zelel bit cepljen, niso nic komplicirali - si podpisal en obrazec, da cepljenje zavracas, in to je bilo to. Niso nic komplicirali z indeksi in cem podobnim. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#225 Padme

Padme

The Creator of my World

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 5521 posts

Posted 10 January 2016 - 11:52 AM

Zdi se mi omembe vredno še to, da sem v zadnji treh mesecih nevede večkrat prišla v stik s TBC- jem, za katere se je kar 2x naknadno ugotavljalo ali je bil ali ni bil aktiven. Zaradi vseh travm skozi katere sem šla, si niti pod razno ne morem predstavljat kaj bi doživljala, če bi imela doma otroka, ker že tako do izpeljave končne diagnostike nisem upala nikamor, niti do trgovine, pa niso vsi enako previdni kot jaz, sodelavke so mirno hodile vse povsod. Pa saj, zakaj pa ne, saj nihče od nas ni bil v karanteni, ker to pač ne gre tako, pa vem za kar nekaj primerov otrok, ki so dovolj blizu in niso cepljeni in sem jih že samo jaz, če bi slučajno bila okužena, dovolj ogrožala.

Pa saj proti tuberkulozi ne cepijo vec.
  • 0

The only thing standing between you and your goal

is the bullshit story you keep telling yourself

as to why you can't achieve it.

Jordan Belfort

#226 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27303 posts

Posted 10 January 2016 - 12:59 PM

Ja vem, torej...

• 0

#227 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 10 January 2016 - 08:33 PM

Pri nas je imela sošolka na faksu potrjeno diagnozo TBC...in nam je to samo enkrat btw omenila. Smo jo mislili skalpirati...

• 0

#228 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27303 posts

Posted 10 January 2016 - 08:36 PM

Saj ni nujno, da je aktivna oblika. Ne vem, ne poznam dovolj, da bi zaključke delala. Cepijo pa otroke mater priseljenk iz držav južno.

• 0

#229 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 10 January 2016 - 09:04 PM

Pri nas je imela sošolka na faksu potrjeno diagnozo TBC...in nam je to samo enkrat btw omenila. Smo jo mislili skalpirati...

Diagnozo ali okuzbo pac? Ker okuzenih s TB virusom je tretjina prebivalstva, od tega jih pa 10% zboli mejbi.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#230 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 10 January 2016 - 09:36 PM

Diagnozo. Morala je jemati antibiotike, ker TBC povzročajo bakterije (Mycobacterium tuberculosis).

Drugače pa mi ni jasno, zakaj cepljenje proti bakterijam...

Edit:

našla razlago, ki je bila enaka mojemu razmišljanju:

The BCG vaccine is made from a weakened form of a bacterium closely related to human TB. Because the bacterium is weak, the vaccine does not cause any disease but it still triggers the immune system to protect against the disease, giving good immunity to people who receive it.

The vaccine is 70-80% effective against the most severe forms of TB, such as TB meningitis in children. It is less effective in preventing respiratory disease, which is the more common form of TB in adults.

• 0

#231 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 14 January 2016 - 05:42 PM

Da poročam. Sploh me niso cepili, niti nič niso omenjali tega :D.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#232 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 11 February 2016 - 12:45 PM

V imenu projekta na faksu vas prosim, da si vzamete nekaj minutk in rešite tole anketo, lahko tudi delite :) hvala!

https://docs.google....iewform?c=0&w=1

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#233 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 11 February 2016 - 03:17 PM

^ hm, tale anketa bi lahko bila veliko boljše zastavljena. Veliko vprašanj je takšnih, ko se moraš odločiti glede na "splošno veljavno" mnenje, sicer izpade, kot da o cepivih nisi dovolj podučen. Ni pa nekega vmesnega odgovora, oz. prostora, da svoj odgovor dopišeš sam. Zato je jaz ne bom izpolnila, ker se mi ne zdi, da bi anketa dopuščala še kakšno drugo mnenje in da bodo rezultati odražali le to, koliko je nekdo "podučen" (oz. se strinja s priznanim stališčem o cepivih in cepljenju), ali pa "nepodučen" (da pač ne ve dovolj o tem). Kaj pa kakšna vmesna možnost? Je pa ni.

Zelo pristransko narejena anketa, po mojem mnenju. 

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#234 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 11 February 2016 - 03:23 PM

The form "Anketa o cepljenju" is no longer accepting responses.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#235 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17265 posts

Posted 11 February 2016 - 04:06 PM

Zelo pristransko narejena anketa, po mojem mnenju. 

Jaz sem tudi kmalu odnehala. Zdrav življenski slog bolj preprečuje bolezni kot cepljenje? Čudno vprašanje. Črnih koz najbrž ne :D Kakorkoli odgovoriš, izpadeš trapasto. Ne vem kaj bodo s temi ''rezultati''.

• 1

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#236 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 11 February 2016 - 06:58 PM

Ja, jaz sem tudi prve 3 strani pol pa konec, ker ti sama anketa vsiljuje odgovore, nekje sploh nisem imela možnosti izbrati resničnega odgovora. Ful ful slabo zastavljena. Ali pa tisto, kdo bi se moral cepit? :D Hmm

• 1

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#237 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6704 posts

Posted 11 February 2016 - 07:10 PM

Tudi meni se je zdela nestrokovno sestavljena.

• 1

#238 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 11 February 2016 - 09:02 PM

Jaz samo delim, nisem imela nič pri sestavljanju ankete. In se pridružujem mnenju, da je anketa slabo zastavljena... Zdaj je, kar je, bom pa opozorila.
  • 0

Bill Bullard

#239 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 18 February 2016 - 02:28 PM

Projekt je anketo popravil, je mnogo mnogo boljša, pa tudi krajša, tako da bi vas še enkrat prosila, da si vzamete 2 minutki :)

KLIK

• 0

Bill Bullard

#240 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 19 February 2016 - 03:14 PM

The Amish Don’t Get Autism, But they Also Don’t Vaccinate

Zanimivo... Če je to res? 

• 0

ॐ Be a voice, not an echo.