Jump to content

Photo

Kako šparate in kje živite?

• Please log in to reply
553 replies to this topic

#221 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 30 September 2019 - 11:37 AM

Jaz sem prebrala čez vikend knjigo Kako naj ravnam z denarjem in sem dobila par zelo dobrih nasvetov in malo drugačen vpogled. Kljub temu, da že toliko let skrbim sama zase, jo je bilo vredno prebrat.

Ko sem se lotila svojih financ in upoštevala nasvete, sem ugotovila, da dejansko vsak mesec tonem. Šokirana sem. Res, da sem zdaj dodala še obvezen šparovček za varčevanje (kar do sedaj nisem počela), ampak če predvidim vse letne stroške in jih razdelim na mesec, dobim ven:

Avto - 60 eur (registracija, servis, vinjeta, zavarovanje)

Darila - 30 eur

Dopusti - 70 eur (je upoštevano, da dobim regres, drugače bi bil znesek še višji)

Šport - 30 eur

varčevanje - 100 eur

Redni stroški stanovanje - 160 eur

bencin - 150 eur

žepnina + mobitel otroka - 15 eur

Moji trajniki (zavarovanje + mobitel) - 120 eur

Šola - 70 eur

tako mi za mesec ostane 300 za vse ostalo (hrana, oblačila, …)   :cry1: noro res!

Pa res bi bilo dobro, da bi enkrat že začela varčevat za otroka, saj je vozniški izpit ali kaj podobnega takoj za vogalom

Kar sem pa takoj upoštevala je pa:

Sešteješ vse mesečne stroške in si npr iz varčevalnega računa prvega v mesecu ta znesek nakažeš na TRR in s tem denarjem moraš priti čez mesec. Ko dobiš plačo (kadarkoli je že to), celotno nakažeš na varčevalni račun. In to delaš vsak mesec. Da imaš dejanski pregled nad 1 mesecem in ne 20 dni tam in 10 dni tu … te menda disciplinira. Upam!

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#222 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 30 September 2019 - 07:54 PM

^^
Se strinjam s tem nasvetom.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#223 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 30 September 2019 - 07:57 PM

Jaz tega zadnjega ne štekam ravno... Zakaj bi bil mesec ravno od prvega do prvega? Mi je bolj logično, da moram od ene do druge plače imeti dovolj, da pokrijem vse stroške, ki nastanejo. Pri nas je pač to od 15.do 15. naslednji mesec.
  • 0

#224 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 30 September 2019 - 08:01 PM

Jaz nasvet razumem v smislu, da si za določeno časovno obdobje omejiš vsoto denarja, ki jo lahko porabiš za določen namen.
Da ne porabiš npr. najprej vsega denarja na transakcijskem računu, potem greš pa praskat še na varčevalnega. : )
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#225 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 01 October 2019 - 09:20 PM

Jaz imam na trgovalnem računu pri Iliriki Krkine delnice in sploh nočem vedet, kakšno provizijo imajo, glede na to, koliko letnih stroškov imam s tem. 

Koliko pa so stroški trgovalnega računa približno?

M, ja, če s svojega računa na otrokov račun nakažeš denar, je vseeno, kje ga imaš. Moj je proti recumo zaradi denarja, ki ga otrok dobi od sorodnikov in bi se nakazal na varčevalni račun.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#226 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 06 January 2021 - 01:44 PM

Glede na napovedano inflacijo po moje ni glih smiselno imeti toliko gotovine...

Povej kaj vec?
Midva imava nekaj malega cez 100k pa sva mislila z dodatnim kreditom za nakup stanovanja se malo pocakat...
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#227 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19145 posts

Posted 06 January 2021 - 02:07 PM

Vau!
Ja saj verjetno ti je jasno, da cene nepremičnin rastejo, ne? Pa stanje v gospodarstvu ni glih rožnato, gospodarska rast bo slaba...

Ampak ta inflacija se kratkoročno ne pozna toliko, bolj se pozna, če dolgoročno varčuješ , recimo čez 30 let bo ta denar verjetno ful manj vreden...

• 0

#228 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 06 January 2021 - 02:18 PM

Jaz sem sicer upala, da bodo s to krizo cene zacele kaj padat.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#229 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 06 January 2021 - 02:19 PM

Tudi jaz.... midva se ravnokar pogajava za eno parcelo...

• 0

#230 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19145 posts

Posted 06 January 2021 - 02:23 PM

Ja, če bo povraševanje nižje oz. ponudba večja.

• 0

#231 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 06 January 2021 - 02:24 PM

Mi tudi malo racunamo,da bo vse to ceneje.
  • 0

#232 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32298 posts

Posted 06 January 2021 - 02:29 PM

Kolegica se je bala, da ne bo mogla prodat stanovanja na Vrhniki, na koncu bi ga pa lahko dala še na licitacijo, ker je bilo toliko zanimanja.
  • 0

#233 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 06 January 2021 - 03:13 PM

Ja, če bo povraševanje nižje oz. ponudba večja.

Ponudba se itak ne more čez "noč" toliko povečat, ampak sem razmišljala da bo povpraševanje manjše...A ni tako, da se kredit precej težko dobi od zadnjega zaostrovanja pogojev?
  • 0

Bill Bullard

#234 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 06 January 2021 - 03:23 PM

Reakcija na trgu se bo videla sele cez cas.

Tudi 2008 je bilo tako.

Cene bodo pa spustili samo tisti, ki res rabijo denar. Ostali raje pocakajo.

Se spomnim, da je sosed 3 leta prodajal stanovanje, ker ni hotel verjet, da so sle cene dol. En njegov znanec je prodal za 150.000 in bo on tudi .... Ali pa ne bo prodal 🤪
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#235 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 06 January 2021 - 06:10 PM

Uau, vsaka cast, Matilda. Sploh glede na to, da se najemnino placujeta.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#236 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 06 January 2021 - 06:50 PM

Pač najinega je nekaj manj kot 50k, ostalo je njegova mama našparala.

• 0

Bill Bullard

#237 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23287 posts

Posted 06 January 2021 - 07:06 PM

U waw Matilda, vse pohvale. Ni moja stvar, ne rabiš odgovorit. Me pa res zanima, kako vama je uspelo, samo s tvojim študentskim delom in njegovim delom?
Jaz imam 5 let službo in mi je uspelo prišparat do zdaj okrog 20.000. Nekaj sem pa že prej dala zraven za fantov avto, pa sedežno sem jaz plačala, pri urejanju kuhinje je nekaj šlo. Če bi še to štela zraven, lahko rečem, da sem prišla nekje do 30k prihrankov. Fant pa nikoli ni imel toliko prihrankov kot jaz, ampak je imel vedno tudi več stroškov od mene. 6 mestna številka se mi zdi prav znanstvena fantastika.:lol:

Edit: vidim, da si že odgovorila.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#238 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 06 January 2021 - 07:37 PM

Haha, omg no, jaz se zdaj sprasujem al mate vse toliko lepse plače ali pa jaz res ne znam z denarjem. 🙈 Meni ni sans da toliko ostane vsak mesec od place, pa rea ne vem kam bi slo.
Tako da vsaka vam cast, da ste tako pridne. Lahko katera kake svoje taktike/nasvete napiše v ustrezno temo. ;)
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#239 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15731 posts

Posted 06 January 2021 - 07:44 PM

Jao, jaz tudi nisem za šparanje, vse zapravim. Mi mami včasih teži. =)

• 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#240 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17601 posts

Posted 06 January 2021 - 07:58 PM

Sicer bi bilo dobro to prestavit drugam, ce imamo kaksno temo o varcevanju.

Jaz si cisto vse pisem v Toshl, ker sem na zacetku studija operirala recimo s 200-300 mesecno (studentski dom so mi placali domaci), pa sem se vedno sprasevala, kam tako hitro ves denar izgine. Zaradi Toshla sicer ne postanes bolj sparoven avtomatsko, imas pa neko kontrolo nad svojimi izdatki.
Midva sva na cca 500/osebo na mesec glede izdatkov. Avto pride zelo poceni, ker ga "najema" od firme in vsi ti vecji stroski in bencin krijejo oni, mu pa za to odbijejo 150 eur od place. Zdaj lahko z dvema rahlo nadpovprecnima placama prisparava do 20k na leto.

Imava pa recimo internet samo na mobilnih podatkih, on ima sluzben telefon, nimava Netflixa, TVja, za hrano tudi ne gre tako veliko kot pri nekaterih.
Pa seveda, če si ne bi stanovanja delila z drugimi, ampak bi bila sama, bi takoj šlo najmanj 200 eur več.
  • 0

Bill Bullard

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users