Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#221 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 24 November 2008 - 09:34 PM

Jaz pa brez zajtrka ne morem, ker bi mi pol tri ure do malice v šoli krulilo v želodcu.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#222 Chandra

Chandra

sunshine girl

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3400 posts

Posted 25 November 2008 - 12:40 AM

QUOTE(nika @ 24. 11. 2008 - 19:15) View Post

mam nekje en pildek z recepti in vsem, bom poiskala ;) drugač pa mal na pamet:

2 juhi: ena bučna, ena s stročnicami
zelenjavni polpeti z ovsenimi kosmiči
puriji (ocvrti kruhki)
solata iz črne leče
ena ful pikantna indijska zadeva - solata varjanta, z jogurtom (edino, kar mi nekak ni blo najboljš tongue.gif)
ful dobra pica z velik zelenjave in tofujem
polnjeni zeljni zvitki
grahova omaka
ocvrt home-made sejtan
pecivo (polžki z lešniki in rožiči)

sliši se slastno in tudi verjamem da je bilo, ampak žal ni nič zame sad.gif sicer pa ni nič strašnega tole kuhanje, kuhaš vegi zadeve, samo da pač izločiš še vse kar je živalskega izvora. Na netu se pa najde čuda wink.gif Je pa res da se dobi tudi pri nas že marsikatera "eksotična" zelenjava, začimba in sadje.

Limona hvala, saj tudi so okusne wink.gif biggrin.gif
  • 0
IPB Image

Namen življenja je življenje, prelivajoče se v vseh odtenkih... ( Elene Danel)

www.chandra.si

#223 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 25 November 2008 - 03:07 PM

ampak presnega pa res ni nič bilo :/ sem se ponudila, da bi kaj pomagala pri teh projektih, pa bom kakšno idejo vštulila not wink.gif.

saj potem, ko enkrat začnešmal več kuhat pa sam svojekombinacije skupaj sestavljaš, sploh ni problem, ampak prehod je tak ... ne veš ravno, kaj bi. ker je slovenska kuhinja precej vezana na mleko/jajca/meso itd.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#224 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 29 November 2008 - 06:16 PM

Danes sva bili z mami v Sanolaborju, pa sem odkrila te bombone. Obojni so fuul dobri, promed so pa božanski.

IPB Image
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#225 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85845 posts

Posted 29 November 2008 - 08:39 PM

To imajo tut v DM-u, pa bio fake haribo medvedke. smile.gif
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#226 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 29 November 2008 - 09:19 PM

O, to pa fajn. Kr v Žalcu ni Sanolaborja. Bom se drugič v DM am vzela. wink.gif
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#227 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 posts

Posted 07 December 2008 - 10:20 AM

Chandra včeraj sem naredila presno torto. Božanska je!!! thumbup.gif
  • 0

#228 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 07 December 2008 - 02:04 PM

Rabim pomoč! A pozna kakšna novoletno večerjo (torej da je tko bl fensi kao biggrin.gif ) za vegeterijance? Pa še bučk ne sme bit. Mau sm guglala sam ne vem...bi rada kej iz prve roke. biggrin.gif
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#229 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 07 December 2008 - 02:45 PM

Poglej če bo kaj v Vegedromu, al pa mogoče v Stadri.

Al pa pokliči nekaj izbranih restavracij pa vprašaj če bo na voljo vegi meni.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#230 Brokoli

Brokoli

Gaga's favorite monster

• Člani
  • PipPipPipPip
  • 4674 posts

Posted 07 December 2008 - 04:18 PM

Ampak jst bi kuhala. oops.gif
  • 0
I wanna just dance, but he took me home instead, uh oh!There was a monster in my bed.

#231 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 04 January 2009 - 12:46 PM

Chandra[b], vajin hladilnik je zame raj smile.gif . Mi kar srce poskoči, ko vidim take dobrote na kupu, pa še barvno super zgleda. Sicer bi namesto ananasov, mangov ter paprike, ker tega ne maram, sama raje poturla not veliko zelene solate (po možnosti endivje), pa še kakšno grenivko, kokos, pasijonko, liči, granatno jabolko...ampak vse ostalo not mi je pa krasno smile.gif .

Drugače pa sem malce prečekirala temo in morm rečt, da sem tudi sama spadala med otroke, ki niso bili neki veliki fani mesa. Vampov, jetrc in podobnih gravžarij še zdej videt ne morem. Je bilo pa fajn, ker smo v osnovni šoli imeli tudi opcijo vegi kosila, in v kolikor me spomin ne vara, je bilo vse skupaj dobro poskrbljeno in narejeno.
Na splošno rečeno: glede mesa sem zelo picajzlasta, ampak ga jem, vendar malo. Jem ribe in kalamare, od klavnega mesa pa le pršut in kakšen lep piščančji zrezk(ni šans da je kšna kost gor, potem se ne pipnem) oz. pišč. hrenovko. Aja, pa govejo juho, vendar mesa notri ne jem. Vendar kot sem že rekla, mesa ne konzumiram ravno pogosto.
Se mi zdi, da je v splošnem konzumiranje mesa preseglo že vse meje: salama za zajtrk, šnicl za kosilo, bogsigavedikaj za večerjo... Sem sicer mnenja, da nekaj mesa človek potrebuje, vendar v majhnih količinah in niti slučajno vsak dan 5x. Vendar to je pač moje mnenje, nikomur ne solim pameti in nikogar ne obsojam.
Imam pa zelo rada jogurte, skuto...mlečne stvari.

Sicer pa bi glede na svoje preferiranje hrane komot živela na presni hrani. Obožujem solato, paradižnik, korenje in od sadja svašta. Nektarine, mandarine, limone, pomaranče, grenivke, lubenica, belo grozdje, jagode, češnje, pasijonka, granatna jabolka, liči, kokos in še ni še. To je zame življenje smile.gif .
Sploh pa ugotavljam, da mi zadnje čase taka hrana paše še bolj kot običajno (čeprav sem bila že prej veliki jedec sadja in zelenjave). Se mi zdi, da se od vsega ostalega počutim kot sod, težka, napihnjena, in da mi dejansko sadje in zelenjava daleč najbolj odgovarjata.

Sem se pa tudi precej organizirala glede na to, kar jem v šoli; vsako jutro si vzamem ene 3 minutke, da si s seboj v šolo odnesem sadje, po možnosti vsaj 2 vrsti, pa kakšen korenček... Potem pa vsi frlijo okol mene in firbcajo, kaj za vraga od sadja mam spet s sabo (dostikrat prinesem kakšno bolj nepoznano stvar in je potem iz tega cela atrakcija), al se mi pa smejijo ko glodam korenček. (da ne omenjam da se dostikrat tut potem štuli kdo zraven laugh.gif ). Men taka hrana pač odgovarja. Je osvežilno, super okusa, odžeja,...Sploh zjutraj, ko zelo težko jem kakšne bolj težke stvari.
  • 0

#232 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 17 March 2009 - 01:03 PM

peticija za uvedbo brezmesnega jedilnika (kot dodatna opcija) v vrtce in šole
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#233 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 17 March 2009 - 02:44 PM

Tega pa jaz ne podpisujem.
Otroci se bodo sami odločili kaj bodo jedli, ko bodo odrasli in bodo vedeli več o hrani. Dokler so pa otroci, takrat pa naj jedo vse.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#234 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 17 March 2009 - 02:56 PM

Že tako se mi zdi nesmiselno, da bo moj brat vpisal malega v veganski vrtec.... Ni šans - otrok se bo SAM odločil, če bo vegetarijanec/vegan ali pa bo pač omnivor smile.gif
  • 0

• Guests

Posted 17 March 2009 - 03:09 PM

Joj, pa saj gre samo za dodatno opcijo. Sama sem pa že enkrat pisala o tem, kako so me v vrtcu silili z mesom in dokler ga nisem pojdla, nisem smela od mize. Naredili so to, da nisem pojedla nič, meso pa so mi uprli do te mere, da ga še danes ne prenesem.
Če bi imela takrat opcijo - obrok brez mesa - bi vsaj kaj pojedla, tako pa nisem nič.

Če otrok ne je mesa v vrtcu, to še ne pomeni, da ga ne je doma, a ne? Spomnim se, da so nam dajali res najslabše možno meso, žilavo, mastno ... fuj. Če otrok potem doma poje meso, ki ga starši pripravijo - v čem je problem?

Sicer pa - tudi jaz sem zato, da se otrok SAM odloči, kaj bo jedel. Če ga starši silijo jesti samo vegetarijasko in niti nima na izbiro mesa, se mi ne zdi v redu. In če se naj otrok sam odloči, zakaj se ne sme odločiti, da v vrtcu ne bo jedel (nagravžnega - pardon!) mesa? Zgolj v razmislek. ;-)
  • 0

#236 URŠKA

URŠKA

Wind-addict kitesurfer

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 7203 posts

Posted 17 March 2009 - 03:18 PM

Hehe, se strinjam z Nilo. Kadar je bila štefani pečenka, sem tudi sama ostala lačna =)
  • 0
"Celotno moč pridobiš šele takrat, ko se zaveš, da si prav to moč uporabljal že ves čas za to, da si sam sebe spodnašal." Deepak Chopra

#237 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 17 March 2009 - 06:39 PM

Pa saj piše da je dodatna opcija ne pa edina možna izbira! cry.gif
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#238 Blondi

Blondi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2929 posts
  • Interests:dajanje neumesnih pripomb,onaniranje, poizkušanje različnih znamk pira

Posted 17 March 2009 - 07:34 PM

Jaz sem že podpisala pred 3 tedni to peticijo, mam pa iste izkušnje kot Nila. Čeprav so zaj baje že drugi vzgojni ukrepi in otrok več ne silijo z nobeno hrano. Se mi pa zdi kul, da se vsaj nekdo zavzema za brezmesni meni, poleg mesnega seveda.
  • 0
Once you go Mac, you never go back
IPB Image

#239 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 17 March 2009 - 07:41 PM

Pa saj a nima zdej že vsak vrtec/šola te opcije? huh.gif
  • 0

#240 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 17 March 2009 - 07:56 PM

Ne.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users