Ne, sori. Spregledala sem, da mora biti nesladkan, ker sem danes prvič sploh navadnega iz te linije videla.

Veganska in vegetarijanska prehrana
Posted 05 March 2015 - 09:14 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 05 March 2015 - 09:46 PM
Saj drugače je dober ta sladkan kao navaden, ampak ja, ne morem ga za delanje sirov, prelivov itd. uporabit.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 06 March 2015 - 10:54 PM
Aja, so ga imeli prav v prahu, ne v kosmicih? Jaz ga se nisem zasledila v vecjem pakiranju kot ga imam zdaj v nobeni trgovini.
Tega so imeli, 3x10 gramske vrečke (Agartine):
Nič ne piše, da je v prahu. Jaz to zmešam v mrzlo vodo in potem segrevam v kozici, če prav razumem? Potem pa to mešanico še vročo nalijem in zmešam
v maso (indijski oreški+jogurt+sol+voda) in dam vse skupaj segrevat? Kako pa pripraviš slanico, ker v receptu piše samo, da je treba dat v ledeno vodo.
edit: Ni uspelo.
Če grem od začetka, za volumensko enoto sem vzela 250ml. Oreščke sem najprej namakala nekaj ur in jih nato zmlela skupaj s 125ml vode v gladko maso. Dodala
sem še jogurt in sol. To sem dala v zaprto posodico v hladilnik za 1 dan. Notri sem vmešala 4 žlice tapioke, ampak niso bile zvrhane. V 125ml mrzle vode sem stresla 30 gramov agarja (je bil v prahu) zmešala in dala segrevat do vrenja. Še vroče sem vmešala v hladno maso in potem dala vse skupaj segrevat, zraven sem skos mešala.
Šlo je narobe že, ko so se mi začele delat grudice in sprijemalo se mi je na dno posode. Ne vem, koliko časa bi morala segrevat, ampak se mi sploh ni toliko zgostilo,
da bi oblikovala kroglice iz tega. Koliko vloge igra, da je voda ledena (in ne mrzla), a se tam notri še ful učvrstijo kroglice?
Okus mi je pa všeč drugače.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 07 March 2015 - 11:50 AM
Ne bi smela dat v hladilnik! Na pultu pusti, kot ce bi dala mleko kisat.
Pri enotah moras bit kar tocen, ker ne gre za jogurtove loncke ali kaj podobnega, ampak pac "ameriske volumske enote" (1 cup = 240 ml, 1 T = 15 ml, 1 t = 5 ml) - oni pac zelo redko kaj v gramih podajajo. Pri agarju je finta, da ze na sobni temperaturi zelira, tako da ce notri hladno maso vmesas, bos definitivno dobila grudice in bo vse skupaj kar nekaj (been there, done that - sem delala enkrat panna cotto in sem hotela mrzlo stepeno smetano notri vmesat, optimistka). Pa se agar izgleda kosmicat in ne kot prah, tudi ne vem, ce ti bo uspelo (rabi ful dlje, da se raztopi in aktivira, in kolicinsko ga rabis mislim da 3x toliko volumsko, kolikor bi sicer rabila agarja v prahu).
Jaz sem v kozici vse skupaj segrevalal priblizno 10 min (+/- minuta), sem kar s silikonsko lopatko mesala, da sem lepo pobrala maso z dna ob vsakem gibu.
Vodo pa nujno daj ledeno (jaz si naredim ledene kocke in jih spravim v vrecki v zamrzovalniku (ce mene vprasas, je en sam plato kock premalo - meni se je prvic voda potem toliko segrela, da sem jo sla sredi postopka odlivat in notri mrzlo iz pipe natocila), pa vodo dam ze prej v hladilnik z zlicko soli recimo, in potem vse skupaj zmesam, preden z zlico maso zajamem in jo not potopim. Ce imas dovolj ledu zraven in voda relativno hladna ostane, lahko posodo po kake pol ure v hladilnik postavis.
Posted 07 March 2015 - 01:54 PM
Sem si vse zapisala
upam, da bo uspelo
tapiokino moko sem pa odkrila za malo manj kot 3€ pol kile, tako da tisto zadnjič je bil rop.
Še dobro ja, da gre Hofer v korak s časom, mi je praktično najljubša živilska trgovina, poleg Spara. Žal so ukinili vegansko margarino,
to sicer ni nepogrešljiv izdelek zame, ker jo uporabljam res malo, pa vendar.
Anouk, koliko časa pa namakaš indijske oreške? Moj blender ni glih na nivoju Vitamixa in podobnih, čeprav je kar močan.
Pa še, kako bi naredila jogurtov solatni preliv, ker mi bo nekaj jogurta ostalo.
Tole sem pa cisto spregledala (si dopisala kasneje ali postajam corova? ). Jaz jih namakam par ur, odvisno, kdaj se spravim vse skupaj delat. Recimo ce das zjutraj namocit in potem enkrat okrog poldneva zacnes skupaj miksat je cist ok. Potem pa drug dan pokuhas in dokoncas. Jaz zacnem vedno blendat z manj dodane tekocine, se mi zdi, da bolje zmelje potem. Jaz imam sicer fajn blender, ampak pri manjsih kolicinah tudi ni blazno prakticen (prvi vrtljaji ti itak vse skupaj gor butnejo
), tako da vcasih kar palicnega uporabim in sem malo bolj vztrajna.
Jogurt pa jaz kar cez polijem (ponavadi itak tekocega kupujem), vcasih dam cez se limonin sok ali kaksen sadni balzamicni kis in zacimbe. Ne kompliciram Kak avokado, mango ali kaj podobnega bi tudi ziher slo fajn zraven.
Posted 07 March 2015 - 11:58 PM

Torej maso moram pustit 1 dan na sobni temperaturi? Kaj pa mesanica agarja - a potem moram maso ze prej segret da bo enaka temperatura in sele potem vlit agar notri, da ne bo grudic? In kako gosto ti potem pride, da lahko naredis kroglice? Si predstavljam, da mora bit ful cvrsto...kot bi dejansko sladoled zajemal. No meni je pa prislo kot stopljen sir, unlol.
Hvala!!
Bill Bullard
Posted 08 March 2015 - 12:14 AM
Ja, nekje en dan na sobni T pa bo. Agar najprej raztopis v hladni vodi (v kozici), jaz potem vse skupaj na majhnjem ognju zavres (obcasno premesas, drugace imas pokrito), ko se zacne pa gostit (nazadnje sem imela samo pol skodelice tekocine zraven in je prislo ven kot en zganec, haha, ne bom ponovila - zato navodilo, da daj 3/4 skodelice vode k agarju in 1/4 k jogurtovo-oresckasti mesanici, ce bos dala pac 1 T + 1t vec zgoscevalnih sredstev zraven). Mora bit opazno zgosceno, ne vem tocno, koliko casa sem kuhala (par minut verjetno, po obcutku). Miyoko ima tudi par filmckov posnetih na isto temo in lepo demonstrira, kako bi moralo izgledat (poglej na YT pod "Miyoko schinner agar", eden ali vec od prvih par zadetkov bo relevantnih). Ko se zgosti ("aktivira") in izgleda kot kaj pa vem - surov jajcni beljak ali se bolj gosto, potem vlijes notri tisto mesanico s sobne temperature. Najprej bo itak malo grudicasto zacelo izgledat, ampak cez cas pride fajn homogena masa ven. Nikakor pa ob koncu kuhanja masa ni cvrsta kot sladoled, dalec od tega. Jaz sem oboje skupaj kuhala 10 min, dokler ni izgledalo nekoliko "glossy", precej gosto in vlecljivo, potem sem odstavila in z zlico zajemala ven iz posode (z drugo zlico sem prvo na hitro od spodaj podrgnila, da tisti manjsi koscki mase, ki niso bili del kroglice, niso sli zraven v vodno kopel, ker od tistega itak nic nimas) in potem tisto kroglo z zlico vred potopila v vodo za par sekund, dokler ni krogla avtomatsko odstopila stran. In potem samo ponavljas vajo. Ce imas tisto zlico za oblikovanje sladolednih kepic je pa sploh elegantno vse skupaj, ampak jaz je se nisem v zadovoljivi kvaliteti in primerni ceni uspela najt (sploh, ker gre bolj za afnanje kot kaj drugega ). Ucvrsti se masa nekje po 30ih minutah (jaz sem pustila kar dlje pri miru, samo sem poskrbela, da je bila voda vseskozi cimhladnejsa).
Ful se bere kot blazno kompliciran postopek, ampak ce si pogledas na YT bos dobila obcutek, kako naj bi stvari izgledale in kdaj (se) ni cas za paniko .
Posted 08 March 2015 - 12:27 AM
Torej v ledeni vodi se sele zares ucvrsti, fajn vedet. No saj se nisem 100% drzala recepta, ampak jaz optimist sem pricakovala, da mi bo vseeno ratalo.

Bill Bullard
Posted 08 March 2015 - 12:43 AM
Jaz nisem bila sigurna, ce bom imela tezave z zlico, ampak je slo res presenetljivo lahko. V par sekundah se ucvrsti (po zaslugi agarja) in zelo lepo odstopi (lahko malo potreses zlico, ce jo pa pod soliden kot nastavis ali okrog obrnes, pa se to ni treba).
Posted 08 March 2015 - 11:18 AM
To, kar mi je pa nastalo, je sedaj okusen sirni namaz za na toast, všeč mi je, ker ima blag okus
Bill Bullard
Posted 08 March 2015 - 11:23 AM
Super
Posted 09 March 2015 - 05:28 PM
Njam! Kdaj nam bos kaj skuhala, Nincha?
Posted 10 March 2015 - 09:58 PM
Fuul dobro vse izgleda.
Jaz sem zadnjič delala bučkine špagete s paradižnikovo omako. Priporočam
Bučko narežeš na špagete, potem to skuhaš na pari, vmes pa pripraviš paradižnikovo omako (seveda lahko tudi katero drugo). Ful hitro narejeno in okusno.
Slike niso moje.
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.
Posted 10 March 2015 - 10:20 PM
Kje se dobi ta lupilec?
Pa še, je kakšna stran kjer so zbrani recepti enostavnih azijskih jedi (veganskih po možnosti)? Obožujem azijsko kuhinjo, sama pa še nikoli
nisem eksperimentirala. V Maximarketu imajo ful dobro ponudbo raznih omakc, začimb, rezancev...
Bill Bullard
Posted 10 March 2015 - 11:24 PM
Jaz imam mojega iz rutarja že kar nekaj časa...pomojem se ga dobi povsod kjer prodajajo take stvari...je pa moj podoben temu:
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.
Posted 19 March 2015 - 07:47 PM
Kupila sem Spar Veggie veginezo in mi je všeč okus, konsistenca pa ne, taka 'sluzasta' je.
Eno vprašanje zate Jinadaze. Opažam, da veliko kuhaš vegansko ( ) pa me zanima, če Piquet na ta račun manj poje mesa ali si ga sam zraven pripravi/mu pripraviš (če ti kuhaš)?
Spomnim se, da je enkrat napisal, da za meso ful zapravi denarja.
Moj je tudi vsejed, in odkar je z mano, poje več sadja in zelenjave in manj mesa, kar je zanj že velik napredek. Obema je pa čisto logično, da mesa zanj ne bom pripravljala.
Bill Bullard
Posted 19 March 2015 - 08:32 PM
Meni ravno to pri Sparovi ni všeč, Plamilova je čisto drugačna in mnogo boljša. Probaj!
Ja, definitvno. Zadnje čase ga tudi nasploh skorajda ne je, ker ima daljšo pavzo od fitnesa (kar je tudi glavni razlog, da ga sploh je, ni nek ljubitelj), ampak če kuham/kuhava oba, mesa ni zraven.
Včeraj sem po tem receptu delala spomladanske zavitke in so noro okusni! Sem jih naredila več, še za v skrinjo, ker se potem lahko samo spečejo v ponvi ali pa tudi v pečici, brez maščobe.
Bom sigurno še naredila.
Meso je drugače drago, ampak v primerjavi z npr. piščancem, ki ima največ beljakovin na 100 g, so rastlinske beljakovine še neprimerljivo bolj.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 20 March 2015 - 08:14 AM
Kdor pa si uspe še sam nekaj zelenjave in sadja pridelati, pride zgolj z rastlinsko prehrano daleč najceneje skozi.
Bill Bullard
Posted 20 March 2015 - 08:36 AM
Res je, jaz se zdaj praznim svojo skrinjo.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users