Jump to content

Photo

Recepti - SLADICE

• Please log in to reply
3550 replies to this topic

#2281 Izgubljena

Izgubljena

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2544 posts

Posted 07 April 2012 - 08:05 PM

Njami njami šarkelj

65 dag moke
1 žlička soli
naribana limonina lupina
2 žlici ruma
12 dag margarine
3 rumenjaki
10 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
3 dag kvasa
4–5 dl mleka
20 dag bele čokolade
15 dag suhih marelic

Margarino penasto umešamo, posamezno dodajamo rume-njake, sladkor in vanilijev sladkor
ter zalijemo s 3 dl vročega mleka. Posebej v skodelici raztopimo kvas z malo
sladkorja in mleka. Odmerimo moko v skledo, solimo,dodamo naribano limonino lupino in
prilijemo rum. Prilijemo jajčno mlečno mešanico in mešamo z roko. Dodamo vzhajan kvas ter
prilivamo še toplo mleko. Umesimo zelo mehko testo. Gnetemo ali stepamo ga 12 minut,
da postane mehurčasto. Testo naj vzhaja v pokriti skledi enouro in pol. Vzhajano testo
razvaljamo na pomokanem prtu. Potresemo s koščki čokolade in marelicami, ki smo jih prej
oprali in namočili v rumu. Zavijemo in damo v namazan model (srnin hrbet, pekač).
Spet naj vzhaja eno uro. Namažemoga z razžvrkljanim beljakom ter postavimo za 50 minut v
pečico, ogreto na 190 °C. Ko dobi lepo barvo, temperaturo zmanjšamo.
Šarkelj vzamemo iz pečice. Po petih minutah ga obrnemo iz modela. Režemo ohlajenega.

Posted Image Posted Image Posted Image
  • 0
Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.

• Guests

Posted 07 April 2012 - 09:57 PM

Njama, marelice :eat:

Uspelo mi je!!! Potička je superska! No vizualno ji manjka nekaj lepotnih popravkov, kar se pa okusa tiče je pa d best! Ravno prav sladka, fuuuuul sočna, skoraj malo preveč in skorjica ne odstopa (kar se rado zgodi pri poticah). Res superca, sem kar ponosna na svojo prvo potičko :P Evo fotke:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Skorjica bi lahko bila malo debelejša. Pa lahko bi izbrala lepše kose za photoshooting, ampak ok :P
  • 0

#2283 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27431 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 07 April 2012 - 10:02 PM

Ta potica je NAJBOLJŠA stvar na svetu, mama od kolegice naredi BOŽANSKO, jaz sem enkrat pojedla polno skledo in mislila, da bom umrla, ampak se nisem in nisem mogla ustaviti, noro dobra je. Pošlji mi en kos. Ali dva. Ali tri. Ali petnajst. :cry:
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#2284 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 07 April 2012 - 10:04 PM

Zelo dobra, katera pa je ta potica, mislim -. ni ona klasična, a je makova? Kot gibanica mi izgleda, LOL. Sej verjetno si že kje objavila, a se ponovno priporočam za recept :D
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2285 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27431 posts

Posted 07 April 2012 - 10:11 PM

Če se ne motim, je na prejšnji strani recept, drugače pa vtipkaš v kulinarikin iskalnik 'potratna potica'. A jo je drugače bilo težko naredit? Nekako se je ne upam niti lotit, ker mi deluje blazno komplicirano, pa pri nas doma nihče ni nikoli naredil potice, tako da res nimam pojma.
  • 0
Pablo Picasso

#2286 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 07 April 2012 - 10:12 PM

Meni tudi to gibanica izgleda. :D
  • 0

#2287 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 07 April 2012 - 10:13 PM

Ajaa a to je ta potratna potica (kero ime, btw). Super, bom naredila!
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

• Guests

Posted 07 April 2012 - 10:27 PM

Potratna potica je tole ja, na netu je polno receptov - jaz sem malo skombinirala po svoje. V to potico nisem dala maka (lahko se pa nadomesti eno plast orehovega nadeva z makovim), tisto temno je biskvit.

Ni tako težko narediti te potice, samo zamudno je, ker moraš narediti dva biskvita, temnega in svetlega (no lahko tudi samo enega, ampak s kontrastnimi barvami lepše izgleda), potem vlečeno testo, dva nadeva...

Če namerava še katera narediti, lahko povem par nasvetov, ki sem jih pobrala na netu in jih imam še v glavi:
- vlečeno testo se lahko z notranje strani premaže z beljakom, ki služi kot lepilo, da skorja preveč ne odstopa
- preden se da potico peči, se jo prebode z leseno paličico (to verjetno že poznate)
- biskvita lahko navlažite z mešanico mleka+vode+ruma+sladkorja, da pride potica potem res sočna, samo ne pretiravati, sploh če naredite skutin nadev bolj tekoč
- v skutin nadev se lahko doda še vanilijev puding, pusti tak fajn okus in zveže skupaj nadev
- biskvita in nadeva lahko pripravite dan prej (močno priporočam), drugi dan se pa samo navlaži
  • 0

#2289 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 07 April 2012 - 10:29 PM

In še en nasvet, ful boljše je, če se orehe prej popari :).
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

• Guests

Posted 07 April 2012 - 10:37 PM

Aja točno, pozabila napisati, to je skoraj obvezno, jaz sem kar dobro prevrela orehe (s smetano in sladkorjem), pa je kar vredu nadev prišel, nič se ni drobilo, nič ni zagrenilo.

Coco, veš, da sem dobila preblisk, da bi bila res huda fora, če bi ti jaz to dejansko res poslala kakšen kos po pošti :lol: Majkemi, da bi to storila, če ne bi bili ravno prazniki, bi že naluštala katero forumašico, da bi mi tvoj naslov izdala (da bi bil to kao surprise) in zapakirala potico v plastično posodico. Ampak, žal, nič ne bo iz tega.

:lol:
  • 0

#2291 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 07 April 2012 - 10:57 PM

Super ti je uspela. Drugič si pa le vino zraven privošči, in tega kisa, ahahah. :P
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#2292 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27431 posts

Posted 07 April 2012 - 11:22 PM

Coco, veš, da sem dobila preblisk, da bi bila res huda fora, če bi ti jaz to dejansko res poslala kakšen kos po pošti :lol: Majkemi, da bi to storila, če ne bi bili ravno prazniki, bi že naluštala katero forumašico, da bi mi tvoj naslov izdala (da bi bil to kao surprise) in zapakirala potico v plastično posodico. Ampak, žal, nič ne bo iz tega.

:w00t2: Ful lepo, awww, ampak, ja, nemogoče. :D
  • 0
Pablo Picasso

• Guests

Posted 08 April 2012 - 06:52 AM

^_^

Kinky, hočeš reči, da je cviček kis? :spank:

:P
  • 0

#2294 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 08 April 2012 - 07:21 AM

Kaj naj reče nekdo iz dežele merlota, barbere in refoška? :)
Vem, da je cviček veliko ljudem zelo dober, meni ni najbolj.
Hec. :)
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#2295 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 08 April 2012 - 08:15 AM

Jaz sem Dolenjka pa ne morem pit cvička. :D
  • 0

#2296 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25905 posts

Posted 08 April 2012 - 08:19 AM

Tudi jaz. V bistvu nobenega vina ali piva, pa še od drugega alkohola mi je redkokaj pitno (v smislu, da se ne rabim silit z njim ali ga pit iz vljudnosti).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

• Guests

Posted 08 April 2012 - 09:49 AM

No saj če sem jaz čisto iskrena, mi nasploh ni nekaj ful do vina, mi pa cviček ni napačen, verjetno zato, ker sem ga "navajena" :) Mi se ponavadi z belokranjci "kregamo" katero vino je boljše, cviček ali metliška črnina :)

Btw, potička je danes še boljša, ker se je lepo utrdila in je sedaj ravno prav sočna in lepše izgleda. Še kdaj jo bom spekla. Tokratna je že skoraj vsa šla, haha :D
  • 0

#2298 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 08 April 2012 - 10:33 AM

Felicia :worthy1: , bravo, to je res za čestitat!

Šarkelj zgleda tud zelo dober!
  • 0

#2299 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27431 posts

Posted 08 April 2012 - 10:36 AM

Jaz stalno hodim gledat to sliko, haha. :eat: :D
  • 0
Pablo Picasso

#2300 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19153 posts

Posted 08 April 2012 - 01:16 PM

Ooo potratna potica! Ful lepo izgleda...

Naša potica:
Posted Image
Posted Image
Več je file kot testa :D

moj raffaelo tiramisu:
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Izgleda ravno ne najbolj estetsko, je pa zato noro dober. Edino skitllesi mi niso pasali zraven.

Pa še kruh, ki sem ga spekla (pirin, brez kvasa, s semeni in orehi):
Posted Image

Slike so slabe, ker je slikano s telefonom.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users