Vmes je bilo par obdobij, ko sem bila ful pod stresom (s fantom sva sla narazen, pisanje diplomske, selitev ipd., tako da ne priporocam takega nacina hujsanja
) in nisem imela prav dosti apetita, drugace nisem nekaj drasticno spreminjala prehrane. Pac na zacetku sem dobila kg gor, potem se je pa to na neki tocki ustalilo in je dnevni vnos kcal bil tak, da je ohranjal stanje (=ni bilo kaloricnega deficita). Potem sem bila pa 130% okupirana z drugimi recmi in sem tako pokurila dosti vec, kot mi je pasalo pojest in so sli kg ful hitro dol... po tistem sem pa spet jedla enako kot prej, ko je stanje stagniralo.
Pomoje sem na zacetku vseeno vec pojedla, ker stalno nekaj poskusas z razlicnimi nacini priprave, zacimbami, ipd., pa nisem se bila vesca kuhanja po porcijah (in serviranja v nekih skledicah, ki so prisle s studentsko kuhinjo), tako da sem se ocitno posteno ustela pri velikosti porcij, plus vedno mi je bilo bv stran metati po "par zlic" tega ali onega in se potem hitro prilagodis na vecje kolicine hrane - vcasih niti ne opazis, ker jes med branjem kakih clankov ali gledanjem serij (ce bi slo za vec surove hrane tipa solata, zelena, korencek ipd. bi bilo verjetno drugace, ker se ze samega zvecenja vcasih navelicas, preden kaj omembe vrednega kcal vneses - tako da ima telo cas sprocesirat kolicino hrane in poslat signal polnosti (satiation/satiety). Navade iz srednjedolske menze niso bile kaj dosti v pomoc, ker smo dejansko imeli 10-15 min za kosilo, preden smo prisli na vrsto in nasli prostor za sedet, pa ponavadi so bile stvari na zlico, kar lahko relativno hitro spravis vase, so pa bile porcije v tem primeru predhodno odmerjene).
Ce povzamem:
- velikost porcij
- tekstura in kaloricna gostota hrane
- cas, ki si ga vzamemo za obrok
- stress/mindless eating
- apetit
To je pri meni verjetno igralo glavno vlogo pri vsem skupaj.