vprašanja (zanima me, ...)
Posted 05 December 2006 - 09:24 PM
Posted 06 December 2006 - 04:24 PM
Tega čaja se sme popiti do tri skodelice na dan.
po profesoricinem mnenju naj bi to bilo prislovno dolocilo kolicine (js pa nikakor ne priznam, da to obstaja). Torej, kaj je to zaen stavcni clen oz. a js zivim v zmoti? Hvala najlepsejsa.
Posted 06 December 2006 - 04:42 PM

como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 06 December 2006 - 04:56 PM

Posted 06 December 2006 - 05:06 PM
Posted 06 December 2006 - 05:28 PM
Prvič slišim za p.d. količine.

PRISLOV
V stavku je lahko: prislovno določilo ali pa prilastek. To je besedna vrsta, po kateri se sprašujemo s/z KJE, KAM, OD KOD, KDAJ, ZAKAJ, ČEMU, KAKO, KOLIKO ...
Poznamo:
– KRAJEVNI: kje, kod, kam …: zunaj, zgoraj, znotraj, spredaj …
– ČASOVNI: kdaj …: danes, včeraj, zgodaj, popoldne …
– VZROČNOSTNI: zakaj, kljub čemu: zato
– LASTNOSTNI: kako, koliko, kolikokrat, kolikič, glede na kaj: dobro (je bilo), (bila je oblečena) okusno, hitro (je odpeljal) …
Stopnjujemo lahko prislove, ki izražajo NAČIN in KOLIČINO (visoko, višje, najvišje
vir: http://www.eknjiga.s...blikoslovja.htm
Posted 06 December 2006 - 05:41 PM
Posted 06 December 2006 - 05:55 PM
@ pinga, hvala ti za izcrpno porocilo (ampak si ne morem pomagat, da te ne bi opomnila, da prislovi pa prislovna dolocila niso cist isto

js trdim, da je to predmet. ma kera ksno boljs idejo?
(ne vem, da se ga sklanjat, tist 'do' bi proglasila za predlog, tri skodelice na dan je pa cist ...)
Posted 06 December 2006 - 06:24 PM
Upam, da sem prav napisala.
Posted 06 December 2006 - 06:25 PM
Tega čaja se sme popiti do tri skodelice na dan.
menim, da je "se sme popiti do tri skodelice na dan" zloženi povedek.
SME = vez, ostalo pa je povedkovo določilo. Vse se označi z vijugasto črto, " se sme popiti do tri skodelice na dan" pa še dodatno s črtkano črto.
V vlogi vezi je vedno osebna oblika pomensko nepopolnega glagola ali naklonskega glagola (npr. smeti), v vlogi povedkovega določila pa polnopomenska beseda (ponavadi samostalnik ali glagol v nedoločniku). In ker se navezuje ta "do tri skodelice na dan" na glagol popiti, sklepam, da je vse skupaj povedkovo določilo.
Upam, da sem razumljivo (in predvsem prav) napisala, sicer pa lahko zahtevaš drugo mnenje še kake druge prof. za slovenščino na vaši šoli.
Posted 06 December 2006 - 06:31 PM
joj, kompliciram. se opravicujem, ampak me res tok nervira tole, da ... hvala vam usem, res.

Posted 06 December 2006 - 06:50 PM

Misli, tale tvoja prof. se je malo zafrknila, če je sama dala tak tečen primer. Naj še kdo reče, da je slo lahka. A ne??
Posted 06 December 2006 - 06:54 PM
sm prej sla po delovnem zvezku brskat, pa se mi je zdel, da je tale primer dost blizu:
Naša letala varno in udobno prepeljejo po osem potnikov na manjša letališča.
in tale 'po osem potnikov' je v resitvah podcrtan kot predmet (pa bi se js tud vprasala Koliko?).
in moj perfekcionizem, ajoj.
Posted 06 December 2006 - 07:01 PM

como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 06 December 2006 - 07:13 PM
hm. po nasi profesorci bi blo tud trostopenjsko podcrtovanje mozno (recimo mas podredno zlozen osebek, pa ga lahko razcepis na jedro pa prilastek, pa pol se naprej - ampak prakticno pa nismo delal tega).
sm prej sla po delovnem zvezku brskat, pa se mi je zdel, da je tale primer dost blizu:
Naša letala varno in udobno prepeljejo po osem potnikov na manjša letališča.
in tale 'po osem potnikov' je v resitvah podcrtan kot predmet (pa bi se js tud vprasala Koliko?).
in moj perfekcionizem, ajoj.
Jinni, ob tvojem primeru se čisto not padla.
Kaj pa, če se vprašamo s KOLIKO ČASA? do tri skodelice na dan. In je to prislovno določilo časa. Ker Toporišič pravi, da imamo tudi zveze količine časa (primer: nad tri ure)
Aja, ne: kaj mi pa je ? Pozabi. Se pa čist kr neki sliši. Sori.

Posted 06 December 2006 - 07:21 PM

ne vem, tisto 'po osem potnikov' bi se lahko 'spremenilo' v 'osem potnikov naenkrat' (koga ali kaj?) in js bi tko tud 'do tri skodelice' spremenila v 'najvec tri skodelice' (kar v bistvu ne nardi nobene razlike

i give up.
ne gre mi iz glave, pa konc. mogoce je pa tko k členek, k se ne da podcrtat? (upanje *res* umre zadnje, ocitno).
Posted 06 December 2006 - 07:43 PM
Jinni tam pri osem potnikov se vprašaš koga ali kaj pripeljejo. Dobiš odgovor osem potnikov. Torej je predmet.
Posted 06 December 2006 - 07:43 PM

ja, vem, sem prepozno ugotovila, da je čisto nesmiselno.
Jinni, veš kaj, bom jaz jutri naše profesorice za slov. vprašala (bo tudi meni še kako prišlo prav) in napišem, kaj so one odkrile.
Don"t give up!
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users