Jump to content

Photo

vprašanja (zanima me, ...)

• Please log in to reply
35984 replies to this topic

#2241 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26039 posts

Posted 05 December 2006 - 09:24 PM

kje hudica bi se dal dobis sestavine Garnierjevega s.o.s. anti-blemish pen-a? una modra tubica ... ma ne najdem nikjer, evo.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2242 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26039 posts

Posted 06 December 2006 - 04:24 PM

aja, pa tole bi se vprasala, ce se kdo spozna (sm se danes skorej skregala s profesorco slovenscine, ampak klinc) - stavcni cleni v stavku

Tega čaja se sme popiti do tri skodelice na dan.

po profesoricinem mnenju naj bi to bilo prislovno dolocilo kolicine (js pa nikakor ne priznam, da to obstaja). Torej, kaj je to zaen stavcni clen oz. a js zivim v zmoti? Hvala najlepsejsa.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#2243 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 06 December 2006 - 04:42 PM

Prvič slišim za p.d. količine. laugh.gif si je pa kar ornk nekaj zmislila - poglej magar še v kako slovnico, katera p.d. so.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#2244 roxy

roxy

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1348 posts

Posted 06 December 2006 - 04:56 PM

tudi jaz prvič slišim za to p.d. hmm.gif čeprav mi je že celotna poved čudno zastavljena huh.gif
  • 0
IPB Image Smo del vesolja - vse v vesolju pa poteka natančno tako kot je treba. IPB Image

• Guests

Posted 06 December 2006 - 05:06 PM

Če se je tvoja profesorca vprašala z KOLIKO, potem je to prilastek ne pa prislovno določilo. Prislovno določilo količine ne obstaja.
  • 0

#2246 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 December 2006 - 05:09 PM

QUOTE(Jinni @ 5. 12. 2006 - 21:24) View Post

kje hudica bi se dal dobis sestavine Garnierjevega s.o.s. anti-blemish pen-a? una modra tubica ... ma ne najdem nikjer, evo.

To je že bilo ocenjeno v sestavinah
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#2247 pinga

pinga

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3804 posts

Posted 06 December 2006 - 05:28 PM

QUOTE(crna @ 6. 12. 2006 - 16:42) View Post

Prvič slišim za p.d. količine. laugh.gif si je pa kar ornk nekaj zmislila - poglej magar še v kako slovnico, katera p.d. so.

PRISLOV

V stavku je lahko: prislovno določilo ali pa prilastek. To je besedna vrsta, po kateri se sprašujemo s/z KJE, KAM, OD KOD, KDAJ, ZAKAJ, ČEMU, KAKO, KOLIKO ...

Poznamo:

– KRAJEVNI: kje, kod, kam …: zunaj, zgoraj, znotraj, spredaj …

– ČASOVNI: kdaj …: danes, včeraj, zgodaj, popoldne …

– VZROČNOSTNI: zakaj, kljub čemu: zato

– LASTNOSTNI: kako, koliko, kolikokrat, kolikič, glede na kaj: dobro (je bilo), (bila je oblečena) okusno, hitro (je odpeljal) …

Stopnjujemo lahko prislove, ki izražajo NAČIN in KOLIČINO (viso­ko, višje, najvišje

vir: http://www.eknjiga.s...blikoslovja.htm
  • 0
"Freedom is just another word for nothing left to loose" (J. Joplin)

• Guests

Posted 06 December 2006 - 05:41 PM

Mi smo ravnokar jemali to snov in nismo omenili tega prilastka. Pred sabo imam zdaj slovensko slovnico in v njej ni nič o tem napisano. Verjetno se pa ja niso v slovnici zmotili.
  • 0

#2249 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26039 posts

Posted 06 December 2006 - 05:55 PM

sej mi ga tud se nikol nismo (niti v ucbeniku ni karkoli omenjeno itd) - ampak prilastek ni samostojni stavcni clen, se prav bi mogl to spadat pod osebek/povedek/...

@ pinga, hvala ti za izcrpno porocilo (ampak si ne morem pomagat, da te ne bi opomnila, da prislovi pa prislovna dolocila niso cist isto wink.gif).

js trdim, da je to predmet. ma kera ksno boljs idejo?

(ne vem, da se ga sklanjat, tist 'do' bi proglasila za predlog, tri skodelice na dan je pa cist ...)
  • 0

• Guests

Posted 06 December 2006 - 06:24 PM

Koliko stane fiziološka raztopina?
Upam, da sem prav napisala.
  • 0

#2251 Regratova Lučka

Regratova Lučka

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1314 posts

Posted 06 December 2006 - 06:25 PM

Tega čaja se sme popiti do tri skodelice na dan.

menim, da je "se sme popiti do tri skodelice na dan" zloženi povedek.

SME = vez, ostalo pa je povedkovo določilo. Vse se označi z vijugasto črto, " se sme popiti do tri skodelice na dan" pa še dodatno s črtkano črto.

V vlogi vezi je vedno osebna oblika pomensko nepopolnega glagola ali naklonskega glagola (npr. smeti), v vlogi povedkovega določila pa polnopomenska beseda (ponavadi samostalnik ali glagol v nedoločniku). In ker se navezuje ta "do tri skodelice na dan" na glagol popiti, sklepam, da je vse skupaj povedkovo določilo.
Upam, da sem razumljivo (in predvsem prav) napisala, sicer pa lahko zahtevaš drugo mnenje še kake druge prof. za slovenščino na vaši šoli.
  • 0
Vem, da živim v svojem svetu. Vendar je ok, tam me poznajo.

#2252 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26039 posts

Posted 06 December 2006 - 06:31 PM

a ne pase pod povedkovo dolocilo samo sam./prid. beseda oz. glagol v nedolocniku? je pa res, da je smeti pomensko nepopoln glagol, ja. a je mozno, da je pol osnovna sestava povedek s povedkovin določilom, do tri skodelice na dan pa še desni prilastek?

joj, kompliciram. se opravicujem, ampak me res tok nervira tole, da ... hvala vam usem, res. wink.gif
  • 0

#2253 Regratova Lučka

Regratova Lučka

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1314 posts

Posted 06 December 2006 - 06:50 PM

Ampak - lahko je samo povedkov prilastek ali pa samo povedkovo določilo. Oboje ni možno. Tudi trostopenjsko podčrtovanje bi bilo smešno. Treba Toporišiča vprašat. biggrin.gif

Misli, tale tvoja prof. se je malo zafrknila, če je sama dala tak tečen primer. Naj še kdo reče, da je slo lahka. A ne??
  • 0

#2254 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26039 posts

Posted 06 December 2006 - 06:54 PM

hm. po nasi profesorci bi blo tud trostopenjsko podcrtovanje mozno (recimo mas podredno zlozen osebek, pa ga lahko razcepis na jedro pa prilastek, pa pol se naprej - ampak prakticno pa nismo delal tega).

sm prej sla po delovnem zvezku brskat, pa se mi je zdel, da je tale primer dost blizu:

Naša letala varno in udobno prepeljejo po osem potnikov na manjša letališča.

in tale 'po osem potnikov' je v resitvah podcrtan kot predmet (pa bi se js tud vprasala Koliko?).

in moj perfekcionizem, ajoj.

• 0

#2255 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 06 December 2006 - 07:01 PM

Ej, to je že bolj možno, sama pa lih teh prislovov pa raznih določil in zloženih in kodrlajsastih povedkov nikoli nisem lih razumela... Call me st00pid, I don't care laugh.gif .
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#2256 Regratova Lučka

Regratova Lučka

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1314 posts

Posted 06 December 2006 - 07:13 PM

QUOTE(Jinni @ 6. 12. 2006 - 18:54) View Post

hm. po nasi profesorci bi blo tud trostopenjsko podcrtovanje mozno (recimo mas podredno zlozen osebek, pa ga lahko razcepis na jedro pa prilastek, pa pol se naprej - ampak prakticno pa nismo delal tega).

sm prej sla po delovnem zvezku brskat, pa se mi je zdel, da je tale primer dost blizu:

Naša letala varno in udobno prepeljejo po osem potnikov na manjša letališča.

in tale 'po osem potnikov' je v resitvah podcrtan kot predmet (pa bi se js tud vprasala Koliko?).

in moj perfekcionizem, ajoj.

Jinni, ob tvojem primeru se čisto not padla.
Kaj pa, če se vprašamo s KOLIKO ČASA? do tri skodelice na dan. In je to prislovno določilo časa. Ker Toporišič pravi, da imamo tudi zveze količine časa (primer: nad tri ure)

Aja, ne: kaj mi pa je ? Pozabi. Se pa čist kr neki sliši. Sori. oops.gif
  • 0

#2257 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26039 posts

Posted 06 December 2006 - 07:21 PM

laugh.gif ampak v primeru 'nad tri ure' dejansko gre za količino časa, pr skodelicah pa za količino čaja laugh.gif (ok, zadnja faza obupa, režanje).

ne vem, tisto 'po osem potnikov' bi se lahko 'spremenilo' v 'osem potnikov naenkrat' (koga ali kaj?) in js bi tko tud 'do tri skodelice' spremenila v 'najvec tri skodelice' (kar v bistvu ne nardi nobene razlike ermm.gif rolleyes.gif) oh dear lord sad.gif

i give up.

ne gre mi iz glave, pa konc. mogoce je pa tko k členek, k se ne da podcrtat? (upanje *res* umre zadnje, ocitno).
  • 0

#2258 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 06 December 2006 - 07:23 PM

QUOTE(hudichek @ 6. 12. 2006 - 18:24) View Post

Koliko stane fiziološka raztopina?
Upam, da sem prav napisala.

par tolarjev manj od stotaka, za 20 ml
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

• Guests

Posted 06 December 2006 - 07:43 PM

Sarah hvala.

Jinni tam pri osem potnikov se vprašaš koga ali kaj pripeljejo. Dobiš odgovor osem potnikov. Torej je predmet.
  • 0

#2260 Regratova Lučka

Regratova Lučka

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1314 posts

Posted 06 December 2006 - 07:43 PM

[quote name='Jinni' date='6. 12. 2006 - 19:21' post='276746']
laugh.gif ampak v primeru 'nad tri ure' dejansko gre za količino časa, pr skodelicah pa za količino čaja laugh.gif (ok, zadnja faza obupa, režanje).

ja, vem, sem prepozno ugotovila, da je čisto nesmiselno.
Jinni, veš kaj, bom jaz jutri naše profesorice za slov. vprašala (bo tudi meni še kako prišlo prav) in napišem, kaj so one odkrile.
Don"t give up!
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users