Jump to content

Photo

Vrtnarjenje - nasveti & izkušnje

• Please log in to reply
361 replies to this topic

#201 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15175 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 29 May 2018 - 05:27 PM

Mi (beri starša) jih pobiramo. Zbirata v eno kanglco, vsebina ni preveč lepa :/ . Nimamo pa gromozanskega vrta, mami se vsak večer loti in gre pogledat kaka je situacija.

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#202 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24543 posts

Posted 30 May 2018 - 07:49 AM

^^ menda je pri nas enako. Tudi s koloradskimi hrošči

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#203 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3359 posts

Posted 30 May 2018 - 08:15 AM

Ne vem kaj se letos dogaja z mojimi rastlinami, na polno jim rumenijo listi in propadajo, bi to znala biti zemlja, ampak recimo orhideje sploh nisem presajala :confused: Dela sicer normalno ker je pognala novo steblo in popke kjer bodo cvetovi ampak listi pa vztrajno rumenijo, enako se mi dogaja z eno drugo rožo in s češnjevimi paradižniki, kakšen nasvet?

• 0
Dance...when everything is falling apart, and you have nowhere to go, just turn on the music and let you feelings flow

#204 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 30 May 2018 - 11:36 PM

Mogoče bi jih pa morala presaditi? 😬
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#205 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3359 posts

Posted 31 May 2018 - 08:22 AM

Ja večino izmed njih sem presadila, ena je sicer poganjek in je riziko a bo sploh delal a ne, orhidejo pa sploh ne vem kako bi presajala, vedno sem jo imela v tistem lončku v katerem sem jo dobila in mi dela že cca 4 leta

• 0
Dance...when everything is falling apart, and you have nowhere to go, just turn on the music and let you feelings flow

#206 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 31 May 2018 - 04:08 PM

Orhidejo le presadi. ; ) Mojim se enako dogaja, ko se zemlja izčrpa. Cvetijo že, listi pa pospešeno propadajo.

Presajaš enako kot ostale rože, vzameš iz lončka, porežeš morebitne suhe korenine, in nato presadiš v večji lonček (v vrtnariji kupi zemljo za orhideje in ustrezno večji lonček). Novonastale korenine upogni v lonček (nič hudega, če kakšno zlomiš, niso občutljive) in zasuj z zemljo.

Jaz jih presadim, ko vidim, da postanejo uboge, vmes jih pa vsaj enkrat letno gnojim (gnojilo za orhideje v paličicah).
  • 0

#207 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3359 posts

Posted 01 June 2018 - 09:29 AM

Aha ok, bom poskusila, hvala za nasvet

• 0

#208 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 01 June 2018 - 08:24 PM

👍
  • 0

#209 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16984 posts

Posted 04 June 2018 - 07:50 AM

Kako pa se rešite krtov na vrtu? 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#210 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3359 posts

Posted 04 June 2018 - 10:09 AM

Mi smo imeli dve leti grozen problem, vse razrito in so od miljon stvari katere smo poskusili najbolj pomagale pasti katere daš v luknjo (moraš zakopat nekje kjer veš da bo šel skozi tunel), in ko gre mimo se sproži in mu odeka glavo. Ni sicer ravno lepo ampak kot rečeno, edina efektiva, tisti strup so ves ven zmetali pa lisice so ga hodile jest, tista vibrirajoča palčka je bila pa bolj za okras kot za karkoli drugega

• 0

#211 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85943 posts

Posted 04 June 2018 - 03:25 PM

Kako pa se rešite krtov na vrtu? 

Se jih ne.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#212 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 04 June 2018 - 09:41 PM

^^
Enako. Zaenkrat ne povzročajo težav. : )
  • 0

#213 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85943 posts

Posted 17 July 2018 - 02:38 PM

Ravno včeraj sem rekla, da komaj čakam paradajz ... Praktično čez noč nam je vsega uničilo zaradi dežja in konstantne vlage. Fotr ga še za omake ne bo imel, kaj šele za lastno rabo. :cry: Pa vsako leto ima med 50 in 70 različnih vrst.

Kako pa vam letos uspeva?

• 0

― V. Van Gogh

#214 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25905 posts

Posted 17 July 2018 - 02:45 PM

Tasca ima nekaj cesnjevca, ki ga hodiva zalivat in pobirat zdaj, pesa tudi fajn uspeva, bucke so pa se cisto miniaturne (ceprav se mi jih ze ful lusta :D), za sladki krompir bomo pa se videli, kaksen je pridelek. To je pa menda tudi vse, kar je letos (poleg jagodicevja, rabarbare, zelisc in okrasnega cvetja) na vrtu. Midva imava doma v enem vogalu samo topinambur, ampak so nama komplet rastlino spet polzi pojedli, tako da prav hudo se najbrz gomolji niso razrasli, zelisca zacuda se fajn uspevajo v tem toplem+susnem vremenu, celo 4-dnevni izlet brez zalivanja so nekako prezivela. 
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#215 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17284 posts

Posted 17 July 2018 - 02:45 PM

:o Vceraj je bil se zelo lep in velik. Tudi kaksen skoraj zrel se ze najde vmes. Tu ni nic dezevalo zadnje tri dni.
Razen cebulo je bilo treba dvakrat saditi se mi zdi. Je pa vse, kar je v zemlji, precej majhno se, ker je zbita (korenje, krompir...).
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#216 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85943 posts

Posted 17 July 2018 - 02:50 PM

V LJ je skoraj vsak dan malo dežja pa vsako jutro rosa in megla. Vsega ostalega, razen paradajza, je ogromno. Imamo pa čisto vsako leto probleme z njim.   

Aja, pa jagod ni že drugo leto, tam samo plevel izvrstno uspeva.

• 0

― V. Van Gogh

#217 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 17 July 2018 - 04:08 PM

Tašča je včeraj jamrala, da je začel paradižnik propadati zaradi preobilice vlage, ni pa, da bi čez noč ostala brez vsega, ena veja je propadla, ostalo zaenkrat dozoreva. Češnjevec, ki je pod streho, je tudi ravno te dni pravšnji za na krožnik.
Čebula in krompir sta pomalem gnila, je oboje v izkopavanju.
Veliko ima tudi bučk in kumar. 😋
  • 0

#218 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46028 posts

Posted 17 July 2018 - 04:13 PM

Jaz imam letos na balkonu paradižnik (ni češnjevec, ampak neka druga podobna sorta), papriko in čili. Razen tega, da jih vsakih nekaj tednov napade roj listnih uši, vse rastline lepo uspevajo. 

• 0

#219 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27665 posts

Posted 17 July 2018 - 04:14 PM

Kalypso, s čim se rešiš uši?
  • 0

#220 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85943 posts

Posted 17 July 2018 - 04:22 PM

Tašča je včeraj jamrala, da je začel paradižnik propadati zaradi preobilice vlage, ni pa, da bi čez noč ostala brez vsega, ena veja je propadla, ostalo zaenkrat dozoreva. 

Nekaj takega je bilo pri nas, potem pa čez noč gotovo. Prav smili se mi fotr, ker od začetka tiste majhne sadike vsako jutro vlači na sonce in čez par ur nazaj, pa milijon jih je. Ogromno truda, da ti na koncu vse propade.

V trgovinah pa kakšnih posebnih sort sploh ni za dobit.

• 0

― V. Van Gogh

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users