Jump to content

Photo

Italija

• Please log in to reply
1154 replies to this topic

#201 monni

monni

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4072 posts
  • Interests:...zanimive stvari....

Posted 25 July 2011 - 02:09 PM

Oh se kr slinim ob teh slikah.Meni je Italija tok všeč. Nekaj sem že videla(jug Italije,Toskana,Rim)ampak komot bi šla vse še enkrat pa seveda še kam,od vseh krajev kamor bi šla me še vedno Italija najbolj vleče.
Enkrat v prihidnje sta cilja Ligurska obala,Cinque Terra in Umbrija. wub.gif

• 0
Kakršna sem pač sem. Tako sem narejena, to sem pač jaz. Kadar mi gre na smeh, smejem se na ves glas.
Ljubim tistega, ki me ljubi. Mar je to moja stvar, če res ni zmerom isti ta, ki me vzame za par.
Kakršna sem pač sem. Taka sem, to sem pač jaz.

Jacques Prévert ,Sem kakršna sem

#202 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 16 August 2011 - 01:52 PM

Ena izmed postaj na križarjenju po Sredozemlju je bil Neapelj. Ker naju s fantom mesto ni privlačilo, sva se odločila, da odideva na njegovo obrobje in si ogledava Herculaneum (it: Ercolano) - antično rimsko mesto, ki ga je l. 79 ob izbruhu vulkana Vezuv prekril pepel in ga za več stoletij skril človeškim očem.
Iz Neaplja vozi do tja lokalni vlak (Linia Circumvesuviana), ki stane pb. 2€. Vlak, ki med drugim pelje tudi do Pompejev, potrebuje za vožnjo do postaje Ercolano Scavi, kjer moraš izstopiti, če želiš videti Herculaneum, približno 20 minut.

IPB Image

Videla sem že ogromno arheoloških najdišč (npr. Knosos na Kreti, Forum Romanum v Rimu idr.) in definitivno jeHerculaneum eno najlepših in najbolje ohranjenih kar sem jih videla. Stavbe so se pod pepelom odlično ohranile, zato imaš možnost videt kako je zgledala hiša premožnejšega Rimljana. Ohranile so se tudi stenske poslikave in mozaiki iz tistega časa, kar definitivno pripomore k izkušnji. Človek si lahko z malce domišljije predstavlja rimsko mesto. Ko vstopiš v katero izmed bolje ohranjenih hiš, res lahko pričakuješ, da boš kje uzrl nekdanjega lastnika hiše.
IPB Image

Herculaneum je manj skomercializiran kot njegovo "sestrsko" mesto Pompeji (uničil isti izbruh Vezuva). Posledično semkaj zaide manj gostov kot v Pompeje, kar mi je bilo zelo všeč, saj množica turistov običajno pokvari obisk. Ob najinem obisku je bilo v mestu sicer kar nekaj turistov, vendar so se na površini, ki jo pokriva mesto kar sporazgubili.
IPB Image

Definitivno priporočam obisk. Vstopnina znaša 11€, če si mlajši od 25 let pa 5,5€.
IPB Image
  • 1

#203 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 16 August 2011 - 09:05 PM

^ Zelo zanimivo!

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#204 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 17 August 2011 - 07:07 AM

yes.gif
  • 0

#205 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 23 August 2011 - 11:59 AM

Naslednja postaja najinega križarjenja je bila Sicilija, natančneje mesto Catania. Ker Catania leži dobro uro vožnje do vulkana Etna, sva se odločila za izlet na območje vulkana. Rezervirala sva ga kar na ladji, kar je bilo po eni strani dobro, saj sva med vožnjo tja in na semem licu mesta, dobila podrobno razlago o delovanju vulkana, o zgodovini njegovih izbruhov in življenju v njegovi senci. Po drugi strani je imel izlet časovni okvir, ki mi ni bil najbolj po godu. Prav tako se tudi nismo povzpeli do vrha, ampak smo ostali kar na mestu od koder se nanjo lahko povzpneš z gondolo (Refugio Sapienza). Ker tistega dne vidljivost ni bila najboljša - v času našega odhoda so vrh Etne zakrili oblaki, mi niti ni bilo toliko žal, da nama ni uspelo na vrh kot bi mi bilo v primeru lepega vremena. Vseeno pa grenak priokus, da sem zamudila nekaj enkratnega, ostaja.

IPB Image

Iz Refugio Sapienza imaš dostop do t.i. Silvestri kraterjev. Midva sva se sprehodila po potki, ki vodi na enega izmed njih.

IPB Image

Kakorkoli že, Etna je enkratna. Je res kot da bi prišel na nek drug planet. Težko opisat, moraš videt na lastne oči. Je definitvno must see ob obisku Sicilije.

Popoldne sva izkoristila za potep po Catanii. Mesto je nekoliko zanemarjeno (kar se mi zdi, da je značilno za vsa mesta v južni Italiji). Glavni trg in glavne ulice so še lepo urejene, ampak kakorkoli hitro zaviješ v kakšno stransko ulico, lahko naletiš na prizor podoben temu:
IPB Image

Kljub vsej tej zanemarjenosti mi je bilo mesto všeč. Vse stavbe so grajene v podobnem slogu in so podobno zanemarjene (ene sicer bolj kot druge), kar daje mestu poseben pečat.
IPB Image

Jaz sem res uživala, ko sva se z neuporabnim zemljevidom sprehajala po mestu, se vmes izgubila in na poti odkrivala ulice in trge. Med njimi mi je bil najbolj všeč glavni trg s katedralo.
IPB Image

Na Sicilijo se bom najverjetneje nekoč še vrnila. Mislim, da skriva še veliko čudovitih stvari. Želja je, da tako, kot Frčica: fly&drive varianta.
  • 1

#206 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27429 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 23 August 2011 - 12:11 PM

Zakon, Kalypso. thumbup.gif

Jaz se tudi vrnem enkrat, sem 1000%, jaz imam Sicilijo ful nekje v sebi, ne vem zakaj sem se tako zaljubila v njo, še ko govorim italijansko, imam južnoitalijanski naglas, ko sem bila v kampu je Italijan (Siicilijanec, yaay) padel na rit in me vprašal, kje sem pobrala ta naglas. Sigurno sem bila v predpredprejšnjem življenju Sicilijanka (pa Armenka tudi, enkrat moram NUJNO v Armenijo). laugh.gif
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#207 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 06 September 2011 - 05:01 PM

Moja kolegica je obtičala v Milanu in ne more domov, ker stavkajo. Kakšne so najbolj ugodne povezave v Ljubljano? Vlak?
  • 0
Viens, reste ici!

#208 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19146 posts

Posted 07 September 2011 - 07:50 AM

S fantom odhajava za 5 dni Toskano, v lastni režiji. Nameravava pogledati Firence, Sieno, San Gimingano, Volterro.
Če ima katera kakršnekoli nasvete, izkušnje, prosim, da jih deli. smile.gif
  • 0

#209 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 07 September 2011 - 11:13 AM

Pobrskaj malce nazaj po temi. So punce že pisale o teh krajih. wink.gif
  • 0

#210 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 08 September 2011 - 12:07 PM

QUOTE(Ana @ 6. 9. 2011 - 18:01) View Post

Moja kolegica je obtičala v Milanu in ne more domov, ker stavkajo. Kakšne so najbolj ugodne povezave v Ljubljano? Vlak?

Obstaja avtobus - Lj-Milano (35€), lahko pa tudi iz Milana do Benetk (vlak 20€) potem pa GO-Opti (12€) iz Benetk do Ljubljane.

• 0

#211 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19146 posts

Posted 09 September 2011 - 07:45 PM

Saj sem prebrala celo temo, pa kakšnih konkretnih nasvetov nisem zasledila. tongue.gif
  • 0

#212 kartika

kartika

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 252 posts

Posted 10 September 2011 - 07:55 PM

Ciaooo., no pa še moje poročilo o Siciliji smile.gif
odhod iz Livorna 20.8.2011 s trajektom
prihod 4.9.2011 z avtom

Prispeli smo v nedljo popoldne v Palermo. obiskali Palermo in Mondello (ki bi bila kao "plaža" od Palerma) V Palermu smo šli na najbolj znane trge: Ballaro' Mercato dei capi, itd zanimivo, predvsem domačini...mesto fulll kaoticno, umazano...vozijo dosti huje kot v Egiptu (tam sam do zdaj videla najslabše...). ne ostajajo semforji oz. tui če so jih ne upoštevajo, za pridet ven iz krožnega prometa moreš molit boga da te en spusti mimo ki se vsi rinejo povsod...samo trobijo. vsi avti so uničeni, brez ogledal itd. vsekakor pa zanimivo.
Sledil je Cefalu' - vredno ogleda, lepo, majhno mestece ob morju.
Pol smo se preselili na območje Trapanija in bii tam 4 dni: obiskali smo Erice (srednjevsko mesto na hribu, ful lepo), San Vito Lo Capo (plaža ko na Maldivih), la Riserva dello zingaro (naravni rezervat, plaže da te kap). Šli smo na enodnevni izlet na Isole Egadi; Favignana in Levanzo. Morje megastično, Levanzo pa ful lepo majhno mestece samo za ribiče. Sledila je Marsala kjer so ful lepe soline z mlini na veter.
zapustili smo ta del Sicilije in šli v notranjost: obiskali smo Corleone in njegov mafijksi muzej in Piazzo Armerino ki je znana po mozaikih. Pol smo šli v Agrigento kjer je la Valle dei templi, arheološka super znamenitost in v Raguso. Ragusa je majhno baročno mesto...ful ful lepo.
Tle smo obiskali plažo a capo passero ki je najbolj južnji del Sicilije. V Siracusi smo bili dva dni, lep je stari del mesta, t.i. Ortigia. Obiskali smo še en naravni rezervat - la riserva di Vendicari, ma je bil tisti prejšnji doosti lepši. Mimo Catanie, kjer smo obiskali slikovit mercato del pesce (ribji trg) smo prispeli v Taormino. taormina je meni najlepše mestece na Siciliji. Tle smo preživeli zadnje dva dni na Siciliji. Na splošn morem povedta da me je Siciija navdušila; hrana je fenomenalna, prav fenomenalna, italijani itak da imajo dobro hrano, ma take še nisem jedla...edina slaba stvar je da so navajeni jest po 22ih zvecer... down.gif

Po poti domov smo se ustavili 2 dni in Costiera Amalfitana: Positano, Amalfi, Sorrento... ful lep razgled in vse ma preveč preveč prometa za moj okus. Zadnji postanek je bil Tavullia (mesto kjer je rojen Valentino Rossi). ker smo veliki feni smo se ustavili tam za en dan in pojedli pizzo v pizzeriji Da Rossi ki ga vodijo njegovi kolegi in glede nato da je bila dirka v Misano smo so jo ogledali kar tam smile.gif če je kdo fan od Rossija priporočam izlet v Tavullio saj je prelepo videt kako ga celo mesto spodbuja ... that's all folk ;)

lepo potujte thumbup.gif
  • 1

#213 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18460 posts

Posted 25 April 2012 - 08:18 AM

Nekaj besed o mojem italijanskem putešestviju: iz Ljubljane sem se odpeljal do hotela blizu Volterre, kjer sem spal. http://www.relaisbel...t/ita/index.asp Glede na standard in ponudbo tega hotela je bilo pametneje spati vsakokrat tam, kakor pa iskati prenočišče sproti in se bati za čistočo. Pozno zvečer sem se pripeljal tja in šel spati. Od tam sem krožil naokoli. Hotel sem videti Elbo. Od hotela je slabo uro vožnje do Piombina, od koder vozijo trajekti kompanije Moby. Otok prevoziš po dolgem in počez v kratkem času. Za to je dovolj en dan. Kupiti tam nimaš ničesar. Kar nekaj je trgovin z lokalnimi produkti: začimbe, pašta, olivno olje, marmelade ipd. Cene niso višje od ljubljanskih. Kupil sem nekaj izdelkov iz lesa oljke, recimo kuhalnico, spatulo in "nožek" za mazanje masla in takih reči. Za vse skupaj sem plačal 13€. V Ljubljani to stane nekaj manj kot stotak. V restavracijah so bile normalne cene, celo vino ni bilo drago. Šel sem pogledati Napoleonovo lovsko vilo. Neoklasicistična arhitektura ni nič posebnega, s pohištva pa že nekaj let niso obrisali prahu. Volterra, Siena in manjši kraji in vasice tam naokrog so lepi in zanimivi. Skratka fajn je iti tja na potep in odklop. Cen ne držim v glavi, lahko pa rečem, da nikjer niso bile pretirane. Jasno, zaračunavajo vse, razen zraka, ki ga dihamo. Vstopninam v cerkvah se ne moreš izogniti, recimo, da so v povprečju 6 Eur/osebo, kako kapelo pa še dodatno zaračunajo, kar v resnici ni poceni. Vendar so na svetu reči, ki jih moraš videti, to pa stane, zato je tle vsako modrovanje odveč. Dolgujem vam še slike: boril sem se z digitalnim aparatom, ki ga še nisem vajen, ker ga doslej nisem imel. Večina posnetkov mi ni všeč. Kakšnega pa bom nalimal v dogledni prihodnosti.
  • 1

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#214 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 25 June 2012 - 08:30 PM

Frčica, kje v Toskani? Za dve osebi? Kdaj greš?
  • 0

#215 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 26 June 2012 - 06:44 AM

Grem 10. julija, za tri noči sem v Firencah rezervirala, za 4 noči v bližini Siene in San gimignanan, za 3 noči pa še moram nekje v okolici Pise, če bi se dalo blizu morja. Za dve osebi ja.
Greš ti tudi?

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#216 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 26 June 2012 - 11:01 AM

Ja, mislim ne vem kdaj, ampak planirava s fantom Toskano letos, septembra po mojem, če ne bova šla na Bali. A mi daš prosim link, kje si našla v Firencah in Sieni? Pa upam na daljše poročilo, ko se vrneš! :)
  • 0

#217 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 26 June 2012 - 01:09 PM

Tale dva sem rezervirala: http://www.airbnb.com/rooms/344138
Ta je v bližini Siene, tudi sicer prekrasno mestece znano po izdelavi stekla oz. kristala.
http://www.airbnb.com/rooms/475997
Ta pa je nekaj km oddaljen od centra Firenc.

Sem pa v teh krajih že bila, tako, da če te kaj posebej zanima kar vprašaj :)
Meni je cela Toskana prekrasna, me zanima kakšna je poleti. Potem mi ostane še spomladanska :D

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#218 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 26 June 2012 - 02:05 PM

Zdej bi sladoled iz San Giminiana :blush1:
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#219 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 26 June 2012 - 08:55 PM

Ful hvala Frčica, si bom shranila, ker oboje deluje super! Sem tudi sama že iskala po AirBnb, ampak tega nimam med zaznamki.
Jaz sem bila v Firencah, ampak z agencijo, zdaj pa hočem v lastni režiji, da se lahko odpeljeva po stranskih poteh, se mi zdi, da je šele to pravi čar Toskane.
  • 0

#220 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 02 July 2012 - 02:29 PM

Šla bi v Rim, se s kakšnim določenim prevoznikom bolj splača? Kej veste?
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users