Jump to content

Photo

prvič

• Please log in to reply
273 replies to this topic

#201 DiLeMa

DiLeMa

undercover peroksidna crna luknja

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts
  • Interests:Zanimive Stvari

Posted 15 February 2007 - 11:17 AM

Sej tle ne gre za kvantiteto sexa, kot se skos meče v ospredje ... gre predvsem za kvaliteto, ker samo dober sex je dejansko nekaj vreden. Si pa ne predstavljam dobrega sexa med dvema osnovnošolcema pri 14ih ali še prej. Poleg tega se večina v teh letih ni sposobna spoprijeti s razočaranji, ki jih pogosto prinese prezgodnji sex. Nabijejo si nerealno visoka pričakovanja, verjamejo v idealizirano podobo sexa in potem dobijo čisto napačne zaključke o vsem skupaj, ko se enkrat tista iluzija podre, kar ima efekt tudi za naprej, ko so že malo starejši. Je pa na žalost treba vzet v zakup, da se časi zelo spreminjajo in sploh nočem pomislit, kako bo, ko bodo moji otroci v puberteti, če se že zdej vsem tako mudi. Kot je že mislim, da Jenna rekla, otroci sploh ne poznajo več tistega nedolžnega obdobja, kot je bilo včasih, ko smo se znal res igrat kakšne bolj childish igre, se met čist po otročje fajn itd. Hecno, je, da so take stvari zdej totalno passe, zdej morjo bit otroci pri 14ih že odrasli, punce bi ble manekenke, nekakšne fatal ženske, nosile petke, fantje bi pa sexal vsepovprek ... ok, mal zbanalizirano, ampak point well taken. Sej, kriva je družba, ne ti mladi posamezniki, oni grejo pač s trendom. In dandanes pač ni več kul bit otročji, razigran in tako dalje ... moraš bit že pri 12 kot kakšna urejena gospa in se delat strašno samostojnega in zrelega (opažam po obnašanju deklet tle okoli moje bivše OŠ) zraven pa seveda priteče tudi sex.
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#202 luminelle

luminelle

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1429 posts

Posted 15 February 2007 - 11:40 AM

Samo toliko bom rekla - sekica mojega fanta je 10stara pa ze ve kaj je sex.Puberteta se ji je ze zacela - v sobi se zaklene, po spodnjih gatah in majcki se sprehaja, mazoljcki so se zaceli, je najpametnejsejsa... blink.gif
  • 0
Achte auf deine Gefühle, denn sie formen die Energie und damit dein Leben!

#203 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 15 February 2007 - 11:43 AM

Eno je vedeti kaj je sex, drugo ga je pa prakticirat. =) Sicer mam pa js 11 let staro sestrično, ki je že tudi ful v puberteti. laugh.gif
  • 0
Ljubezen ni odraz enega samega dogodka, enega samega pogleda ali dotika. Ljubezen se v človeka prikrade počasi in potiho ... in potem se enkrat enostavno zaveš, da imaš nekoga neskončno rad. Zaradi množice vseh njegovih dejanj, pogledov, besed, dotikov, čutenj ... ki ga delajo takšnega, kot je. Mogoče se tega zaveš medtem, ko misliš nanj in ga neskončno pogrešaš, ali pa ko ga pogledaš v oči in v njih najdeš vse, kar obožuješ.

#204 luminelle

luminelle

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1429 posts

Posted 15 February 2007 - 11:44 AM

Pocakajmo se 2leti pa jih bo tako metalo... smile.gif
  • 0
Achte auf deine Gefühle, denn sie formen die Energie und damit dein Leben!

#205 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 15 February 2007 - 11:45 AM

Nočem sploh mislit na to. ermm.gif
  • 0

#206 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 15 February 2007 - 12:07 PM

se ne strinjam, da je kriva družba in ne posamezniki. kaj pa tisti 12, 13, 14 letni "otroci", ki ne seksajo? na njih pa družba in vrstniki nimajo vpliva? seveda ga imajo, ampak njih so starši vzgojili tako, da si seksa v teh letih še ne želijo oz. ga ne potrebujejo. moje mnjenje je, da ti otroci seksajo tako zgodaj tako, ker jim starši ne dajo ljubezni in pozornosti, ki jo potrebujejo. zato jo iščejo drugje. vsi na različne načine, nekateri pač s seksom, ker se takrat počutijo nekaj vredne in ljubljene.
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#207 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 15 February 2007 - 12:42 PM

Seveda je kriva med drugim tudi družba ... spremenjene vrednote, drugačen način razmišljanja in drugačne prioritete. Tu gre za spremembo družbe kot take, ne samo za dobro/slabo vzgojo posameznika. Tudi to je, da so nekateri že v osnovi bolj nagnjeni k influenci iz okolja, drugi znatno manj. Seveda bi morali znat starši to uravnavat oz. omilit, ampak kot vemo, ni temu vedno tako. Seveda obstajajo slabi starši, pa še veliko jih je, ampak to ni edini razlog za dan današnje dogajanje.
  • 0

#208 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 15 February 2007 - 01:36 PM

Dilema, jaz se strinjam s tabo in s tem, kar si napisala v svojem prvem postu na tej strani, ampak a se ti ne zdi, da tudi ta razočaranja, spoznanja, itd. sodijo zraven? Mislim, da ni kaj dosti drugače, če začneš seksat pri, ne vem, 17-h. Malo bolj maš mogoče res porihtano v glavi, ampak vseeno...nobenemu ne bo prihranjeno razočaranje od seksa, ki si ga predstavlja, do seksa v real. In pol seveda kontra - od tega brezveznega začetniškega do tiste umetnosti, ki lahko z izkušnjami iz seksa nastane. laugh.gif

Tudi kar se kvalitete seksa tiče, se strinjam s tabo, ampak meni kvalitieta ne pomeni zgolj dober seksualni akt, ampak vse drugo - od čutenja, do predajanja partnerjev en drugemu, itd. To pa lahko imajo tudi 14-letniki, ne glede na to, da je seks takrat verjetno še ful neroden. Zdaj zgledam, kot da zagovarjam zgodnji seks, ampak v resnici zagovarjam le osebne odločitve vsakega posameznika. In čeprav nas tako zelo ima, da bi rekli, 'ampak 14-letnik še pa res ne ve, kaj hoče', nimamo do tega nobene pravice. Ker tudi 14-letniki še predobro vedo, kaj hočejo, s posledicami se bodo pa itak mogli soočit sami, kar pa tudi ni slabo.

Malo neumne pa se mi zdijo te trditve o tem, kak smo mi še zadnja generacija, ki ni bila prikrajšana za otroške igre itd... Meni je to bullshit. Otroci in predvsem mladostniki so vedno bili in vedno bojo enaki. Res je, da se časi spreminjajo, ampak vseeno...vedno bojo mešanica med otroško naivnostjo in neizkušenostjo in željo po biti čimbolj odrasel. Odkrivanje spolnosti pač spada tu zraven. Imam občutek, da se je marsikatera izmed vas že spremenila v tisti 'mamo', ki smo si celo življenje govorile, da me pa že ne bomo take. wink.gif
  • 0

#209 pinga

pinga

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3804 posts

Posted 15 February 2007 - 02:16 PM

v raznih revijah v stilu eva in cosmo itd ti zelo dobro povejo kaj "hočeš" od seksa. tam ti zelo natančno razložijo, kako more seks zgledat in kaj more ženska občutit zravn.
iz tega tudi izhaja, da "14-letniki zelo dobro vejo, kaj hočejo". ampak zaradi različnih dejavnikov, v kere po mojem mnenju spada tudi čustvena nedozorelost, vačsih pa tudi fizična, opisanih občutkov ne morejo doseči, iz tega sledi razočaranje, lahko pa tudi odklonilen odnos do seksa v kasnejših letih.
precej je na starših, ki morjo otrokom privzgojit pravilen odnos do vplivov iz okolja, ker izogniti se tem stvarem ne da.
v prejšnjih postih sm zaseldila dejstvo, da se punce sekirajo, ker še niso seksale. ampak ne gre za sekiranje zarad neizpolnjenih fizičnih in emocionalnih potreb, ampak zato, ker naj tako ne bi ustrezale pričakovanjem vrstnikov. to pa za moje pojme ni pravi razlog, da začneš seksat.
torej, seveda se odločajo sami o sebi, ampak kako bodo pa te odločitve zgledale, pa je odvisno od celotnega procesa vzgoje in socializacije.

• 0
"Freedom is just another word for nothing left to loose" (J. Joplin)

#210 nihrida

nihrida

dark soul

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4525 posts

Posted 15 February 2007 - 03:58 PM

QUOTE(sade @ 15. 2. 2007 - 12:07) View Post

[color=#000099]se ne strinjam, da je kriva družba in ne posamezniki.

Se ne strinjam popolnoma! Seks se propagira povsod in se tudi najbolje prodaja. Žalostno je pa videti, kako o vpliva na mladostnike. blink.gif

Da ne govorim o teh najstniških filmih a la Ameriška Pita...mimogrede, jst sm tega filma gledala celih 5 minut in ga nisem videla v celoti, ampak sem dojela bistvo... vse se vrti okoli tega, kako in kje izgubiti nedolžnost. Mislim no, kje jim je pamet!
  • 0
I'll place my bets and hope I'll always win
Even if I don't, I'm fucked because I live a life of sin
But it's alright, I don't give a damn
I don't play your rules I make my own
Tonight
I'll do what I want
Because I can

#211 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 15 February 2007 - 04:06 PM

QUOTE(Michelle @ 15. 2. 2007 - 13:36) View Post

Dilema, jaz se strinjam s tabo in s tem, kar si napisala v svojem prvem postu na tej strani, ampak a se ti ne zdi, da tudi ta razočaranja, spoznanja, itd. sodijo zraven? Mislim, da ni kaj dosti drugače, če začneš seksat pri, ne vem, 17-h. Malo bolj maš mogoče res porihtano v glavi, ampak vseeno...nobenemu ne bo prihranjeno razočaranje od seksa, ki si ga predstavlja, do seksa v real. In pol seveda kontra - od tega brezveznega začetniškega do tiste umetnosti, ki lahko z izkušnjami iz seksa nastane. laugh.gif

Tudi kar se kvalitete seksa tiče, se strinjam s tabo, ampak meni kvalitieta ne pomeni zgolj dober seksualni akt, ampak vse drugo - od čutenja, do predajanja partnerjev en drugemu, itd. To pa lahko imajo tudi 14-letniki, ne glede na to, da je seks takrat verjetno še ful neroden. Zdaj zgledam, kot da zagovarjam zgodnji seks, ampak v resnici zagovarjam le osebne odločitve vsakega posameznika. In čeprav nas tako zelo ima, da bi rekli, 'ampak 14-letnik še pa res ne ve, kaj hoče', nimamo do tega nobene pravice. Ker tudi 14-letniki še predobro vedo, kaj hočejo, s posledicami se bodo pa itak mogli soočit sami, kar pa tudi ni slabo.

Malo neumne pa se mi zdijo te trditve o tem, kak smo mi še zadnja generacija, ki ni bila prikrajšana za otroške igre itd... Meni je to bullshit. Otroci in predvsem mladostniki so vedno bili in vedno bojo enaki. Res je, da se časi spreminjajo, ampak vseeno...vedno bojo mešanica med otroško naivnostjo in neizkušenostjo in željo po biti čimbolj odrasel. Odkrivanje spolnosti pač spada tu zraven. Imam občutek, da se je marsikatera izmed vas že spremenila v tisti 'mamo', ki smo si celo življenje govorile, da me pa že ne bomo take. wink.gif

Moram napisat reply, enostavno moram. Se mi zdi, da si moje pisanje preveč ostro začrtano interpretirala. =)

Prvič ... jaz mislim, da ima na primer 13 letnik definitivno manj izkristalizirana pričakovanja glede sexa kot pa ena 17, 18 let stara oseba - to je za moje pojme dejstvo. Seveda ne moreš zagotovo vedet kako je, dokler tega ne daš čez, ampač vseeno pa gre tle za neke bolj realne, bolj izkristalizirane predstave, ki jih ima 18 let stara oseba precej bolje pošlihtane, kot pa 13 let star otrok. Že razlika med 13 in 16-letnim je ogromna, ker gre ta razvoj in zorenje v puberteti zelo hitro naprej. In res je kar praviš - marsikdo ve kaj hoče, ampak dostikrat pride do tega na napačen način ali pa sploh ne. Pa še ena stvar je, ki je nisi vštela zraven ... eno je, da otrok ve kaj hoče, drugo pa je, da se zaveda, kaj lahko pričakuje ... in tle ponavadi nezreli mladež sfalira.

Drugič ... tudi meni kvaliteta sexa ne pomeni samo kvaliteten spolni akt in tega seveda tudi nisem trdila. Gre v veliki meri za čutenje in po mojih izkušnjah v osnovni šoli praviloma še ni nekih globokih partnerskih čustev oz. tistega trdnega partnerskega odnosa. Opažam takole, pa tudi pri sebi, ko se spomnim za nazaj, da so tiste osnovnošolske ljubezni bolj sama zabava in hec, kot pa kaj globljega. Seveda obstajajo izjeme, ampak izjeme so pač razred zase.

Pa še zadnja stvar, tisto spreminjanje v mamce ... vsaka od nas se enkrat bo spremenila v mamco, pa če to hočemo, ali ne ... pač proces odraščanja, s čimer ni nič narobe. In ja, mislim da časi se spreminjajo, definitivno. Mladostniki vedno so in vedno bodo iskali potrditev, zabavo, občutek odraslosti in pomembnosti, to ostaja isto. Vendar pa se načini za doseganje le-tega spreminjajo, pa če to hočemo ali ne.

Pa še tole ... ljudje med puberteto z razlogom zorimo in mentalno odraščamo, to prinaša določene posledice v preciznosti dojemanja, teži spoznanj in tako dalje. In vsekakor odrasla oseba bolje in bolj realno, manj zmedeno dojema okolico, razne medčloveške procene in odnose, kot pa osnovnošolski otrok. Zato sem mnenja, da je fino s sexom počakat vsaj do 16. leta starosti, če še nekaj let dlje, pa še toliko bolje. Govorim v splošnem, ne mi spet opletat z izjemami, prosim. Pa ni to zdej zrastlo samo na mojem zelniku, mislim da se bo vsak psiholog strinjal z mano, da sex ne sodi med osnovnošolske klopi in niti ni namenjen otrokom.
  • 0

#212 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 15 February 2007 - 04:19 PM

okolje vpliva, ampak ta vpliv je zanemarljiv (mogoče 10%). največ pa prispeva vzgoja-tega ne more nihče zanikat.
nabolj mi grejo na živce starši, ki se zgražajo nad otrokovim vedenjem in pravijo, da ga je družba potegnila not in ne prevzemajo odgovornosti za svojo vzgojo rolleyes.gif
sicer pa ne mislim, da bi moglo bit pri prvem seksu vse popolno, ljudje delamo napake in se iz njih učimo.

• 0

#213 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 15 February 2007 - 04:20 PM

QUOTE(sade @ 15. 2. 2007 - 16:19) View Post

tega ne more nihče zanikat.

Jaz lahko, brez problema. Nekateri vidim, da ste malo nastrojeni proti starševstvu, haha. Glej, moraš ti upoštevat tudi temperament, nekateri otroci so že po naravi precej temperamentni, torej živi, muhasti, hitro in burno reagirajo, niso poslušni, težko so obvladljivi ... in starš je lahko takemu otroku dober voditelj, tudi prijatelj, zaupnik, lahko mu ogromno nudi, se veliko ukvarja z njim, ampak neprestano pa ne moreš bit z otrokom. In če takega zanima slaba družba, če pade pod vpliv v šoli na primer, kaj boš z njim? Ga vklenila v verige in nikoli več spustila ven? Jaz recimo imam ful skrbne in ljubeče starše, res, vedno sm mela vse na razpolago, lahko bi aktivno preživljala prosti čas, svašta delala, meli so posluh zame, whatever ... ampak mene recimo je puberteta ful zdelala, vse se mi je na glavo postavlo, nič nisem poslušala, vseen mi je blo, ponavljala sem letnik čist za brezveze, šolo špricala, mela mal čudno družbo, pa sej sm dobila prepovedi pa 100 pogovorov in svašta, ampak v teh letih se včasih enostavno NE PRIME. In potem dela mladež neumnosti kljub dobri vzgoji in tako dalje. Sej veš kaj nekteri starši pravijo ... za določene otroke je dost že 5 minut brez nadzora, pa ti bajto naokrog obrnejo.
  • 0

#214 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 15 February 2007 - 04:28 PM

potem boš ti eden izmed teh staršov, ki bo za sex svojega otroka pri 12ih krivil družbo? tak jaz namreč to razumem.
starši so tisti, ki od malega vcepljajo moralne vrednote otroku in ne družba. otrok niti ne absorbira vrednot od drugod kot od strašev. starši (bolj mama) so otrokov svet in ne družba.
tu govorimo o tem, da otroci seksajo pri 12ih. to sigurno ne izhaja iz družbe (vplih je skorajda zanemarljiv) ampak iz otrokove notranje potrebe, ki ima veliko več opraviti s starši (pomnjkanje ljubezni, pozornosti, nepravilno oz. rušenje otrokovih meja) kot pa z mediji itd.

• 0

#215 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 15 February 2007 - 04:34 PM

Pa ljuba duša, jaz nikogar ne krivim. Jaz samo pravim, da je za take posledice več vzrokov in da ne morš kr tko kazat s prstom samo na enega od njih. Pa oprosti, tole vem da se bo ful grdo slišalo niti ne mislim žaljivo, ampak kje za vraga ti živiš? Od kdaj je ves otrokov svet mama oz. familija? Since never! Oziroma samo do vstopa v osnovno šolo, potem pa dajo mladostniki veliko več na sovrstnike in pojavnost v družbi, kot pa na to, kaj pravita mama in ata. In v zmedenem obdobju adolescence, ko je biti kontra staršem pravi nacionalni šport, se lahko tudi naučene vrednote precej pobrkljajo.

Drugače pa ... sex pri 12. je že totalni ekstrem, ki ima verjetno za vzroke ogromno različnih zadev, ki jih je težko kar tako izpostavit, pa tudi mislim, da je sex tako zgodaj sila redek pojav. Gre bolj za kakšne 14 let stare osebke ob koncu osnovne šole.
  • 0

#216 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 15 February 2007 - 04:37 PM

od kdaj pa se otrokov značaj in njegove vrednote oblikujejo v adolescenci?
  • 0

#217 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 15 February 2007 - 04:40 PM

Sej se ne. Rekla, sem da se lahko na te vrednote v adolescenci zaradi različnih dejavnikov kar hitro pozabi. Tle je velika razlika.
  • 0

#218 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 15 February 2007 - 04:43 PM

na to se ne more pozabit, ker jih ima otrok ponotranjene. in tisti, ki seksajo pri12ih ji po mojem mnenju niso niti nikoli imeli.
in ja, do približno šestega leta je cel otrokov svet familija.

• 0

#219 DiLeMa

DiLeMa

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 24041 posts

Posted 15 February 2007 - 04:45 PM

Seveda so ponotranjene, ampak še vedno pod različnimi vplivi se ljudje obnašamo različno. In ne mi rečt, da če ima kdo ponotranjeno, da je absolutno narobe krast, ni nobene življenjske situacije, ki bi ga prisilila v nasprotno. Ne vem, kako lahko to kdo trdi s takšno gotovostjo. Dala sem sicer banalni primer, ampak vseeno. In v času adolescence je damn pomembno, kaj mislijo vrstniki in zaradi tega lahko kdo pogoltne svoje prepričanje.

QUOTE(sade @ 15. 2. 2007 - 16:43) View Post

in ja, do približno šestega leta je cel otrokov svet familija.

Ja, sej sm napisala isto stvar. Ampak ljudje se menda razvijamo celo življenje, ne samo do starosti 6 let.
  • 0

#220 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15731 posts

Posted 15 February 2007 - 04:46 PM

QUOTE(Jenna @ 13. 2. 2007 - 19:22) View Post

Jap. Pri teh letih takorekoč skoraj še nismo vedli, da jo imamo zaradi česa drugega še, kot lulanje. Saj če pogledaš te nedorasle punčare... kot neke neposrečene lolite. Tam na Simpatijah npr - oblečejo se kot tretjerazredne kurve, se guzarijo, šobijo usta kot najjače fafačice, se nagibajo naprej in roke skup (stiskanje jošk), ipd. Bruhalno. Po moje bi takšne tudi nastavile vsakemu, ki ima 5 minut cajta, briljantino v laseh, čik (ali pa zobotrebec) v gobcu in pogled jebača. Potem pa seveda kasneje tarnale, kako so boge in kako jih je izkoristil. Saj tistega pravega, mladostniškega obdobja, ki smo ga mi poznali, ni več.

Čist res, fajn si tole napisala laugh.gif

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 15. 2. 2007 - 7:11) View Post

Jst sem bla skor 21. stara...pa nism cist nc zamudila...

Jaz tudi, dva meseca pred 21 RD.

QUOTE(sade @ 15. 2. 2007 - 12:07) View Post

se ne strinjam, da je kriva družba in ne posamezniki. kaj pa tisti 12, 13, 14 letni "otroci", ki ne seksajo? na njih pa družba in vrstniki nimajo vpliva? seveda ga imajo, ampak njih so starši vzgojili tako, da si seksa v teh letih še ne želijo oz. ga ne potrebujejo. moje mnjenje je, da ti otroci seksajo tako zgodaj tako, ker jim starši ne dajo ljubezni in pozornosti, ki jo potrebujejo. zato jo iščejo drugje. vsi na različne načine, nekateri pač s seksom, ker se takrat počutijo nekaj vredne in ljubljene.

Podpis!
  • 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users