prvič
Posted 15 February 2007 - 11:17 AM
Posted 15 February 2007 - 11:40 AM
Samo toliko bom rekla - sekica mojega fanta je 10stara pa ze ve kaj je sex.Puberteta se ji je ze zacela - v sobi se zaklene, po spodnjih gatah in majcki se sprehaja, mazoljcki so se zaceli, je najpametnejsejsa...

Posted 15 February 2007 - 11:43 AM

Posted 15 February 2007 - 11:44 AM
Pocakajmo se 2leti pa jih bo tako metalo...

Posted 15 February 2007 - 11:45 AM

Posted 15 February 2007 - 12:07 PM
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.
Posted 15 February 2007 - 12:42 PM
Posted 15 February 2007 - 01:36 PM

Tudi kar se kvalitete seksa tiče, se strinjam s tabo, ampak meni kvalitieta ne pomeni zgolj dober seksualni akt, ampak vse drugo - od čutenja, do predajanja partnerjev en drugemu, itd. To pa lahko imajo tudi 14-letniki, ne glede na to, da je seks takrat verjetno še ful neroden. Zdaj zgledam, kot da zagovarjam zgodnji seks, ampak v resnici zagovarjam le osebne odločitve vsakega posameznika. In čeprav nas tako zelo ima, da bi rekli, 'ampak 14-letnik še pa res ne ve, kaj hoče', nimamo do tega nobene pravice. Ker tudi 14-letniki še predobro vedo, kaj hočejo, s posledicami se bodo pa itak mogli soočit sami, kar pa tudi ni slabo.
Malo neumne pa se mi zdijo te trditve o tem, kak smo mi še zadnja generacija, ki ni bila prikrajšana za otroške igre itd... Meni je to bullshit. Otroci in predvsem mladostniki so vedno bili in vedno bojo enaki. Res je, da se časi spreminjajo, ampak vseeno...vedno bojo mešanica med otroško naivnostjo in neizkušenostjo in željo po biti čimbolj odrasel. Odkrivanje spolnosti pač spada tu zraven. Imam občutek, da se je marsikatera izmed vas že spremenila v tisti 'mamo', ki smo si celo življenje govorile, da me pa že ne bomo take.

Posted 15 February 2007 - 02:16 PM
iz tega tudi izhaja, da "14-letniki zelo dobro vejo, kaj hočejo". ampak zaradi različnih dejavnikov, v kere po mojem mnenju spada tudi čustvena nedozorelost, vačsih pa tudi fizična, opisanih občutkov ne morejo doseči, iz tega sledi razočaranje, lahko pa tudi odklonilen odnos do seksa v kasnejših letih.
precej je na starših, ki morjo otrokom privzgojit pravilen odnos do vplivov iz okolja, ker izogniti se tem stvarem ne da.
v prejšnjih postih sm zaseldila dejstvo, da se punce sekirajo, ker še niso seksale. ampak ne gre za sekiranje zarad neizpolnjenih fizičnih in emocionalnih potreb, ampak zato, ker naj tako ne bi ustrezale pričakovanjem vrstnikov. to pa za moje pojme ni pravi razlog, da začneš seksat.
torej, seveda se odločajo sami o sebi, ampak kako bodo pa te odločitve zgledale, pa je odvisno od celotnega procesa vzgoje in socializacije.
Posted 15 February 2007 - 03:58 PM
[color=#000099]se ne strinjam, da je kriva družba in ne posamezniki.
Se ne strinjam popolnoma! Seks se propagira povsod in se tudi najbolje prodaja. Žalostno je pa videti, kako o vpliva na mladostnike.

Da ne govorim o teh najstniških filmih a la Ameriška Pita...mimogrede, jst sm tega filma gledala celih 5 minut in ga nisem videla v celoti, ampak sem dojela bistvo... vse se vrti okoli tega, kako in kje izgubiti nedolžnost. Mislim no, kje jim je pamet!
Even if I don't, I'm fucked because I live a life of sin
But it's alright, I don't give a damn
I don't play your rules I make my own
Tonight
I'll do what I want
Because I can
Posted 15 February 2007 - 04:06 PM
Dilema, jaz se strinjam s tabo in s tem, kar si napisala v svojem prvem postu na tej strani, ampak a se ti ne zdi, da tudi ta razočaranja, spoznanja, itd. sodijo zraven? Mislim, da ni kaj dosti drugače, če začneš seksat pri, ne vem, 17-h. Malo bolj maš mogoče res porihtano v glavi, ampak vseeno...nobenemu ne bo prihranjeno razočaranje od seksa, ki si ga predstavlja, do seksa v real. In pol seveda kontra - od tega brezveznega začetniškega do tiste umetnosti, ki lahko z izkušnjami iz seksa nastane.

Tudi kar se kvalitete seksa tiče, se strinjam s tabo, ampak meni kvalitieta ne pomeni zgolj dober seksualni akt, ampak vse drugo - od čutenja, do predajanja partnerjev en drugemu, itd. To pa lahko imajo tudi 14-letniki, ne glede na to, da je seks takrat verjetno še ful neroden. Zdaj zgledam, kot da zagovarjam zgodnji seks, ampak v resnici zagovarjam le osebne odločitve vsakega posameznika. In čeprav nas tako zelo ima, da bi rekli, 'ampak 14-letnik še pa res ne ve, kaj hoče', nimamo do tega nobene pravice. Ker tudi 14-letniki še predobro vedo, kaj hočejo, s posledicami se bodo pa itak mogli soočit sami, kar pa tudi ni slabo.
Malo neumne pa se mi zdijo te trditve o tem, kak smo mi še zadnja generacija, ki ni bila prikrajšana za otroške igre itd... Meni je to bullshit. Otroci in predvsem mladostniki so vedno bili in vedno bojo enaki. Res je, da se časi spreminjajo, ampak vseeno...vedno bojo mešanica med otroško naivnostjo in neizkušenostjo in željo po biti čimbolj odrasel. Odkrivanje spolnosti pač spada tu zraven. Imam občutek, da se je marsikatera izmed vas že spremenila v tisti 'mamo', ki smo si celo življenje govorile, da me pa že ne bomo take.

Moram napisat reply, enostavno moram. Se mi zdi, da si moje pisanje preveč ostro začrtano interpretirala. =)
Prvič ... jaz mislim, da ima na primer 13 letnik definitivno manj izkristalizirana pričakovanja glede sexa kot pa ena 17, 18 let stara oseba - to je za moje pojme dejstvo. Seveda ne moreš zagotovo vedet kako je, dokler tega ne daš čez, ampač vseeno pa gre tle za neke bolj realne, bolj izkristalizirane predstave, ki jih ima 18 let stara oseba precej bolje pošlihtane, kot pa 13 let star otrok. Že razlika med 13 in 16-letnim je ogromna, ker gre ta razvoj in zorenje v puberteti zelo hitro naprej. In res je kar praviš - marsikdo ve kaj hoče, ampak dostikrat pride do tega na napačen način ali pa sploh ne. Pa še ena stvar je, ki je nisi vštela zraven ... eno je, da otrok ve kaj hoče, drugo pa je, da se zaveda, kaj lahko pričakuje ... in tle ponavadi nezreli mladež sfalira.
Drugič ... tudi meni kvaliteta sexa ne pomeni samo kvaliteten spolni akt in tega seveda tudi nisem trdila. Gre v veliki meri za čutenje in po mojih izkušnjah v osnovni šoli praviloma še ni nekih globokih partnerskih čustev oz. tistega trdnega partnerskega odnosa. Opažam takole, pa tudi pri sebi, ko se spomnim za nazaj, da so tiste osnovnošolske ljubezni bolj sama zabava in hec, kot pa kaj globljega. Seveda obstajajo izjeme, ampak izjeme so pač razred zase.
Pa še zadnja stvar, tisto spreminjanje v mamce ... vsaka od nas se enkrat bo spremenila v mamco, pa če to hočemo, ali ne ... pač proces odraščanja, s čimer ni nič narobe. In ja, mislim da časi se spreminjajo, definitivno. Mladostniki vedno so in vedno bodo iskali potrditev, zabavo, občutek odraslosti in pomembnosti, to ostaja isto. Vendar pa se načini za doseganje le-tega spreminjajo, pa če to hočemo ali ne.
Pa še tole ... ljudje med puberteto z razlogom zorimo in mentalno odraščamo, to prinaša določene posledice v preciznosti dojemanja, teži spoznanj in tako dalje. In vsekakor odrasla oseba bolje in bolj realno, manj zmedeno dojema okolico, razne medčloveške procene in odnose, kot pa osnovnošolski otrok. Zato sem mnenja, da je fino s sexom počakat vsaj do 16. leta starosti, če še nekaj let dlje, pa še toliko bolje. Govorim v splošnem, ne mi spet opletat z izjemami, prosim. Pa ni to zdej zrastlo samo na mojem zelniku, mislim da se bo vsak psiholog strinjal z mano, da sex ne sodi med osnovnošolske klopi in niti ni namenjen otrokom.
Posted 15 February 2007 - 04:19 PM
nabolj mi grejo na živce starši, ki se zgražajo nad otrokovim vedenjem in pravijo, da ga je družba potegnila not in ne prevzemajo odgovornosti za svojo vzgojo

sicer pa ne mislim, da bi moglo bit pri prvem seksu vse popolno, ljudje delamo napake in se iz njih učimo.
Posted 15 February 2007 - 04:20 PM
tega ne more nihče zanikat.
Jaz lahko, brez problema. Nekateri vidim, da ste malo nastrojeni proti starševstvu, haha. Glej, moraš ti upoštevat tudi temperament, nekateri otroci so že po naravi precej temperamentni, torej živi, muhasti, hitro in burno reagirajo, niso poslušni, težko so obvladljivi ... in starš je lahko takemu otroku dober voditelj, tudi prijatelj, zaupnik, lahko mu ogromno nudi, se veliko ukvarja z njim, ampak neprestano pa ne moreš bit z otrokom. In če takega zanima slaba družba, če pade pod vpliv v šoli na primer, kaj boš z njim? Ga vklenila v verige in nikoli več spustila ven? Jaz recimo imam ful skrbne in ljubeče starše, res, vedno sm mela vse na razpolago, lahko bi aktivno preživljala prosti čas, svašta delala, meli so posluh zame, whatever ... ampak mene recimo je puberteta ful zdelala, vse se mi je na glavo postavlo, nič nisem poslušala, vseen mi je blo, ponavljala sem letnik čist za brezveze, šolo špricala, mela mal čudno družbo, pa sej sm dobila prepovedi pa 100 pogovorov in svašta, ampak v teh letih se včasih enostavno NE PRIME. In potem dela mladež neumnosti kljub dobri vzgoji in tako dalje. Sej veš kaj nekteri starši pravijo ... za določene otroke je dost že 5 minut brez nadzora, pa ti bajto naokrog obrnejo.
Posted 15 February 2007 - 04:28 PM
starši so tisti, ki od malega vcepljajo moralne vrednote otroku in ne družba. otrok niti ne absorbira vrednot od drugod kot od strašev. starši (bolj mama) so otrokov svet in ne družba.
tu govorimo o tem, da otroci seksajo pri 12ih. to sigurno ne izhaja iz družbe (vplih je skorajda zanemarljiv) ampak iz otrokove notranje potrebe, ki ima veliko več opraviti s starši (pomnjkanje ljubezni, pozornosti, nepravilno oz. rušenje otrokovih meja) kot pa z mediji itd.
Posted 15 February 2007 - 04:34 PM
Drugače pa ... sex pri 12. je že totalni ekstrem, ki ima verjetno za vzroke ogromno različnih zadev, ki jih je težko kar tako izpostavit, pa tudi mislim, da je sex tako zgodaj sila redek pojav. Gre bolj za kakšne 14 let stare osebke ob koncu osnovne šole.
Posted 15 February 2007 - 04:37 PM
Posted 15 February 2007 - 04:40 PM
Posted 15 February 2007 - 04:43 PM
in ja, do približno šestega leta je cel otrokov svet familija.
Posted 15 February 2007 - 04:45 PM
in ja, do približno šestega leta je cel otrokov svet familija.
Ja, sej sm napisala isto stvar. Ampak ljudje se menda razvijamo celo življenje, ne samo do starosti 6 let.
Posted 15 February 2007 - 04:46 PM
Jap. Pri teh letih takorekoč skoraj še nismo vedli, da jo imamo zaradi česa drugega še, kot lulanje. Saj če pogledaš te nedorasle punčare... kot neke neposrečene lolite. Tam na Simpatijah npr - oblečejo se kot tretjerazredne kurve, se guzarijo, šobijo usta kot najjače fafačice, se nagibajo naprej in roke skup (stiskanje jošk), ipd. Bruhalno. Po moje bi takšne tudi nastavile vsakemu, ki ima 5 minut cajta, briljantino v laseh, čik (ali pa zobotrebec) v gobcu in pogled jebača. Potem pa seveda kasneje tarnale, kako so boge in kako jih je izkoristil. Saj tistega pravega, mladostniškega obdobja, ki smo ga mi poznali, ni več.
Čist res, fajn si tole napisala

Jst sem bla skor 21. stara...pa nism cist nc zamudila...
Jaz tudi, dva meseca pred 21 RD.
se ne strinjam, da je kriva družba in ne posamezniki. kaj pa tisti 12, 13, 14 letni "otroci", ki ne seksajo? na njih pa družba in vrstniki nimajo vpliva? seveda ga imajo, ampak njih so starši vzgojili tako, da si seksa v teh letih še ne želijo oz. ga ne potrebujejo. moje mnjenje je, da ti otroci seksajo tako zgodaj tako, ker jim starši ne dajo ljubezni in pozornosti, ki jo potrebujejo. zato jo iščejo drugje. vsi na različne načine, nekateri pač s seksom, ker se takrat počutijo nekaj vredne in ljubljene.
Podpis!
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users